rss
05/08/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Яку кутю готують на Закарпатті на Святвечір
Кожна господиня має свій неперевершений рецепт страви. Основний принцип приготування куті – це поєднання вареної крупи (пшениці, вівса, рису, пшона) з маком і медом. Також кутю заправляють горіхами, сухофруктами, цукатами, молоком, іноді навіть варенням.

Кожен компонент в куті має певне символічне значення: зерно в куті є символом Воскресіння, мед – символом благополуччя і солодкого життя, мак символізує достаток у сім’ї.
Одним з найпопулярніших рецептів є кутя, в яку додають макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, горіхи і медовий сироп.

Кутя «Українська»

На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть у холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше, ніж 3-4 години, допоки зерна не потріскають. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

 Title 
  

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода – 1,5 л, мак – 1 склянка, мед – 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені. Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так уже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться попрацювати. Для цього потрібні глибока дерев’яна миска або ще краще – ступка, дерев’яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і, як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше, ніж 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак – має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З’єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя з перловки замість пшениці

Title  
  
1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки ізюму, мед і цукор за смаком. Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні – 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито й охолодіть. Мак заваріть крутим окропом, поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м’ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кавомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком або просто трохи розбавте кип’яченою водою чи узваром. А вже на Різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, потім розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом; потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Файна кутя з ячменю

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соку) або інших ягід з улюбленого варення. У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливайте. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше, ніж годину. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.


Найтепліше свято. Різдвяні традиції моєї родини

Іспанські секрети для українських гурманів. До київського ресторану «Bottega» завітав відомий іспанський шеф-кухар Альваро Сміт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers