rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Квіташвілі працює «в звичайному режимі»,
проте заяву про відставку не забиратиме

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі не забиратиме заяву про відставку й має намір продовжувати роботу на посаді міністра у звичному режимі.
«За мою відставку Верховна Рада не змогла проголосувати чотири рази. Я заяву (про відставку – ред.) не забиратиму, тому що це не серйозно. Після подання заяви я працюю в звичному режимі, за звичним графіком, для мене нічого не змінилося. Але моя позиція в цьому плані була дуже простою: я сказав, що якщо я вас не влаштовую, то я готовий піти, я не напрошувався на посаду, у мене немає політичних амбіцій, я партію створювати не буду. Я в Україну приїхав працювати, маючи досвід практичних змін, тому, якщо я когось не влаштовую, і якщо я не маю підтримки, яка у мене повинна була б бути, то логічно було б піти», – сказав він, зазначивши, водночас, що «зараз щось змінилося, і якась підтримка з’явилася».
Коментуючи інформацію про можливе призначення на посаду міністра охорони здоров’я заступника глави парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Олексія Гончаренка, міністр зазначив, що «вперше чую» щоб «його хтось підтримав, принаймні, про офіційну підтримку я нічого не чув».
«Щодо кандидатури Гончаренка, ви у нього запитайте», – сказав він.
Як повідомлялося, в липні 2015 року Квіташвілі написав заяву про відставку. Це рішення він пояснив надією, що його відхід з посади дозволить прийняти розроблені Мінохорониздоров’я законопроекти щодо реформування галузі.
Профільний комітет Верховної Ради неодноразово відмовлявся розглядати законодавчі ініціативи МОЗ (наприклад, законопроект № 2309), а потім відхилив їх. Водночас, 9 грудня Комітет підтримав доопрацьований альтернативний законопроект, автором якого виступив попередник Квіташвілі, голова медичної служби Євромайдану Олег Мусій (наразі – народний депутат, заступник глави Комітету з охорони здоров’я й колишній член фракції БПП «Солідарність»). Законопроект, зокрема, передбачає автономізацію клінік. За словами Мусія, в доопрацьованому законопроекті враховано пропозиції МОЗ.
Квіташвілі – член команди грузинських реформаторів на чолі з Міхеілом Саакашвілі, котра активно діє в Україні – став міністром охорони здоров’я України на початку грудня 2014 року, змінивши на цій посаді Мусія.

Українці в 2015 році передали на потреби

армії близько 7 млн. гривень

На рахунки Міністерства оборони України надійшло понад 160 мільйонів 247 тисяч гривень у рамках акції «Підтримай українську армію». Про це у понеділок, 21 грудня, повідомила прес-служба оборонного відомства.
«Станом на 21 грудня в рамках акції «Підтримай українську армію» на рахунки Міністерства оборони України як допомога Збройним силам України від юридичних і фізичних осіб надійшло понад 160 мільйонів 247 тисяч гривень. З них у 2015 році надійшло понад 6 мільйонів 965 тисяч гривень», – йдеться у повідомленні.
Зокрема, із загальної суми понад 145,411 мільйона гривень – грошові перекази на матеріально-технічне, решта – на медичне забезпечення Збройних сил України.
За допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер 565 на підтримку української армії перераховано 1 мільйон 459,4 тисячі гривень (усі – на матеріально-технічне забезпечення ЗСУ).

В Україні запровадять абонплату на газ

Порядок нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення – у випадку відсутності у помешканні та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку тепла – наразі змінено.
Відповідну постанову Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2015 року № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» опубліковано на Урядовому порталі.
Як пояснює Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, новоприйняті зміни передбачають механізм нарахування споживачам (у яких відсутні прилади обліку теплової енергії) щомісячної плати за послуги з централізованого опалення, що враховує відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалість опалювального сезону від нормативних показників, які взято до розрахунків тарифів на послуги з централізованого опалення.
Такий механізм дозволить уникнути перерахувань розміру плати наприкінці опалювального сезону, адже споживачі сплачуватимуть щомісяця за фактично спожиті послуги.
При цьому, якщо підприємство не забезпечить належного надання та відповідної якості послуг, окремо здійснюватиметься перерахунок плати за послуги з централізованого опалення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17 лютого 2010 року № 151.
Нагадаємо, минулого тижня постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше передав лист віце-прем’єр-міністру – міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадієві Зубку, в якому зазначалося, що Міжнародний валютний фонд не заперечує проти рішення Кабміну зобов’язати тепловиків нараховувати щомісячну плату за використання централізованого опалення з врахуванням змін температурного режиму.
Відповідну постанову Кабмін ухвалив ще у жовтні. Цим документом уряд змусив тепловиків використовувати енергоносії ефективніше – нараховуючи щомісячну плату за використання централізованого опалення з врахуванням змін температурного режиму. Проте до цього часу постанову так і не було оприлюднено, а отже, вона не могла застосовуватися.

«Антонов» передумав називати новий літак на

честь Степана Бандери

ДП «Антонов» відмовилося називати свій новий літак АН-178 на честь Степана Бандери, щоб «не допустити використання бренда «АН» в політичному протистоянні».
Про це повідомили на офіційній сторінці ДП «Антонов» у Facebook.
Як повідомлялося, за два місяці підприємство отримало близько 5 тисяч назв для нового Ан-178. Тільки на офіційній сторінці у Facebook конкурс охопив близько 250 тисяч учасників. Найбільшу кількість голосів у конкурсі отримали такі пропозиції: «Амет-Хан Султан», «Степан Бандера» та «Кіборг».
Однак, жоден із запропонованих варіантів не буде використаний як назва нового літака, оскільки ці назви можуть бути використані «в політичному протистоянні».
«ДП «Антонов» відомий у світі як засновник науково-технічного прогресу, флагман українського літакобудування. Дотримуючись цих високих принципів, підприємство не може допустити використання бренда «АН» у політичному протистоянні. Тому новий транспортний АН залишається в міжнародній класифікації як АН-178», – йдеться в повідомленні.
«Антонівці надали перевагу назвам: «Дельфін», «Богдан», «Надія». Нехай всіх об’єднає ідея, що АН-178 був, є і залишається українським літаком, нашою гордістю, нашим прапором і надією на мирне небо», – повідомили на підприємстві.

Політологи презентували «Бюро протидії гібридній війні»

Політологи презентували проект «Бюро протидії гібридній війні», яке повинно чинити опір гібридній війні Росії проти України, а також її поширенню на Європу.
Як заявив під час прес-конференції один із координаторів роботи Бюро, директор Фонду національних стратегій, політтехнолог Тарас Березовець, головною метою роботи Бюро є допомога у виробленні державної політики в Україні у сфері протидії технологіям гібридної війни, сприяння виробленню спільної стратегії з НАТО та ЄС стосовно її мінімізації в Європі та запобіганню її розгортанню на інших територіях, передає УНІАН.
«Бюро протидії гібридній війні – недержавний центр, який утворюється двома центрами – Центром суспільних відносин та Фондом національних стратегій. На сьогодні ми розраховуємо на тих спеціалістів, які працюють у цих центрах. Крім того, з моменту, коли ми оголосили в експертному середовищі про свої плани, багато людей запропонували свої послуги поки що на волонтерських умовах... Це буде консорціум кількох центрів… Я переконаний, що до Бюро протидії гібридній війні, де наразі є дві організації-співзасновниці, ми будемо долучати й інших колег», – зазначив Березовець.
Він висловив переконання, що ця спільна робота дасть результат, «особливо з огляду на непрофесіоналізм, халатність і неефективність зусиль Міністерства інформаційної політики».
Також, за словами Березовця, у планах – випускати «Абетку гібридної війни» для всіх громадян України для того, щоб люди могли розрізняти методи інформаційної маніпуляції.
Своєю чергою, директор Центру суспільних відносин, політолог Євген Магда, наголосив на тому, що гібридна війна так чи інакше стосується кожного українця.
«Це війна за мізки, за свідомість. Не варто думати, що РФ прагне підняти прапор з їхнім орлом над українськими урядовими установами. Їхнє завдання – досягти зневіри українських громадян у нашій спроможності будувати ефективну державу… Ми усвідомлюємо, що наше бюро – це не політбюро, де будуть мудрі старці, які будуть лише сопіти у вигляді відповіді на виклики… Наше завдання – насамперед – інтелектуальна боротьба з тими проявами гібридної війни, з якими зіштовхуються багато українців», – зазначив він.
За його словами, одна з головних сфер діяльності «Бюро протидії гібридній війні» – своєрідний експорт українського досвіду. «Українці мають унікальний досвід гібридної війни і, на жаль, Україна за нього розплачується життями своїх громадян, тому про нього необхідно розповідати, зокрема, на Заході», – наголосив політолог.
Магда також зазначив, що Бюро у достатньо короткий термін шукатиме можливості, щоб його фахівці почали читати в українських університетах короткий курс протидії основним загрозам гібридної війни.
Координатори роботи Бюро також зауважили, що співпрацюватимуть із профільними комітетами Верховної Ради, РНБО.

Всеукраїнський перепис населення
перенесли на 2020 рік

Кабінет міністрів України переніс проведення всеукраїнського перепису населення з 2016-го на 2020 рік.
Про це йдеться в розпорядженні № 1323 від 16 грудня.
Водночас, Кабмін доручив органам державної статистики до проведення перепису використовувати програмно-технічні засоби, придбані для опрацювання матеріалів перепису, на виконання поточних завдань.
У вересні 2013 року Кабмін переніс другий всеукраїнський перепис населення з 2013 року на 2016 рік.
Другий всеукраїнський перепис населення планували провести в 2011 році, але у 2010 році уряд переніс його проведення на 2012 рік, а в 2012-му – на 2013 рік.
Останній перепис населення України відбувся у 2001 році. За даними цього перепису, загальна кількість населення України становила 48 млн. 457 тис. людей.
За встановленою практикою і згідно з рекомендаціями ООН, переписи населення у більшості країн світу проводяться раз на десять років.

У Чигирині зліпили вареник вагою 120 кг

У місті Чигирин, Черкаської області, виготовили найбільший гречаний вареник в Україні, передає УНІАН.
Як повідомили у Чигиринському міськраді, 19 грудня на святі на честь святого Миколая місцеві кухарі зробили найбільший в Україні вареник із гречаного борошна, встановивши Національний рекорд України.
Цей рекорд зафіксували представники Національного реєстру рекордів.
Для начинки вареника-рекордсмена використали понад 70 кг борошна, 42 кг м’якого сиру і 10 кг родзинок, сам вареник важив 120 кг і був у довжину більший, ніж 1,80 м.
На центральній площі міста на фестивалі вуличної їжі всіх охочих пригощали вареником-рекордсменом з медом і сметаною.
Перший рекордний вареник вагою 70 кілограмів був зварений під час відкриття готелю «Росава» у Черкасах. Тоді ж з ініціативи керівництва готелю в 2006 році встановили перший пам’ятник варенику.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers