rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Дев’ять правил харчування під час зимових морозів
На холоді всі процеси організму сповільнюються, щоб зберегти природне тепло, а тіло відчуває справжній стрес. Якщо додати до цього відчуття голоду, то є ризик не тільки підхопити простудні захворювання, але й серйозно нашкодити своєму здоров’ю. Але якщо харчуватися правильно, можна не боятися зими, важких застуд і збільшення ваги.

Вітаміни – зброя проти хвороб

Саме в морози потрібно якомога більше вживати вітамінів у будь-якому вигляді. Апельсиновий сік, селерове-морквяне смузі, овочеві салати допоможуть запобігти застуді і зберегти необхідну в холоди енергію. Лише кілька апельсинів на день замість перекусу забезпечать організм потрібною дозою вітаміну С, а, значить, зроблять імунітет міцнішим, а опірність – сильнішою. У холодну погоду дуже корисний гранат, що захищає організм від вірусних захворювань.

Ситний сніданок і легка вечеря

У холоди не варто снідати вівсяною кашею, навіть якщо ця звичка виробилася впродовж років. Сніданок повинен бути дуже ситним і досить калорійним. Найкраще для сніданку підійде білкова їжа. Добрий шматок м’яса або птиці, жирна риба – ідеальний варіант для зими. Розщеплення білка – процес складний, триває дуже довго, тому ви ще не скоро відчуєте холод.
Радимо все ж стежити за вмістом жиру і вибирати досить пісне м’ясо. Вечеряти краще легкими продуктами: сиром, овочами, фруктами.

Спеції у звичних стравах

Навіть якщо ви – не великий шанувальник спецій, для морозної пори року можна зробити виняток. Адже саме ці прянощі, які так пахнуть і додають смаку, здатні підсилити обмінні процеси та імунітет, обігріти та забезпечити організм резервним запасом енергії.
Імбир, перець, гвоздика, кориця – ідеальні компаньйони не тільки гарячих напоїв, а й м’ясних і рибних страв. Вони поліпшать кровообіг, що обов’язково позитивно позначиться на ваших відчуттях навіть у найлютіший мороз.

  Title
  

Корисні гарячі напої

Взимку обов’язково потрібно додавати у свій раціон корисні гарячі напої, приготовані в домашніх умовах. Якщо вам потрібно перебувати на морозі протягом тривалого часу, то краще заздалегідь подбайте про термос із таким напоєм. Ягоди журавлини, брусниці, шматочки лимона, імбиру, а також чебрець, бергамот, обліпиха, шипшина у будь-яких пропорціях, кількостях і поєднаннях – ось джерело тепла, енергії та гарного настрою.
Крім того, такі гарячі напої допоможуть підтримати імунітет, додадуть необхідні вітаміни і мікроелементи, нададуть антимікробну дію. А от від алкогольних напоїв у мороз краще взагалі відмовитися. Вони не тільки не зігріють, але й можуть викликати спазм судин і серйозні проблеми зі здоров’ям. З алкоголю можна вживати тільки глінтвейн на основі вина, правда, не варто захоплюватися: один келих принесе користь, а решта – вже шкоду.

Вітаміни групи В – на кожен стіл

Зима для людського організму і холоду – відчутний стрес, тому особливо важливо вводити в раціон продукти, що містять вітамін В.
Саме цей вітамін відповідає і за гарний настрій, і за стресостійкість, і за зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів. Горіхи, горох, рис, гречана каша і буряк допоможуть відчутно поповнити запас цього вітаміну, якщо вживати їх регулярно.

Квашена капуста – улюблена зимова закуска

Квашена капуста і страви на її основі – прекрасний засіб від морозу. Вона містить у собі величезну кількість потрібних елементів – цинк, сірку, залізо, калій, кальцій, натрій, вітаміни С і В, оцтову і молочну кислоти.
Все це покращує травлення, насичує організм вітамінами у період дефіциту, а, значить, захищає його від потенційної небезпеки, яку може принести морозна погода. Квашена капуста – хороший засіб профілактики від простуд і переохолоджень.

  Title
  

Гарячі супи у щоденному раціоні

Навіть якщо ви не любите перші страви, їх варто ввести у свій раціон хоча б під час сильних морозів. По-перше, супи та бульйони чудово зігрівають. Саме вони допомагають не набрати зайву вагу.
Взимку їсти хочеться частіше, ніж в іншу пору року. Якщо кожне відчуття навіть легкого голоду тамувати чимось жирним і ситним, то до весни можна відчутно набрати вагу. Якщо ж з’їсте гарячий суп, то ще довго будете відчувати ситість.

Кисломолочні продукти від застуди

У морозний період кисломолочні продукти повинні бути у кожній родині. Саме сир, кефір, йогурти, ряжанки допомагають організму захиститися від простудних захворювань.
Крім того, в кисломолочних продуктах міститься молочний жир, який допомагає організму засвоювати кальцій і вітамін А, захищаючи шкіру від дії морозу та вітру.

Продукти, що зберігають тепло тіла

Взимку, особливо в мороз, корисно вживати продукти, що сприяють збереженню тепла. Наприклад, жодна зимова риболовля не обходиться без бутербродів із салом.
Сало – універсальний продукт, який містить у собі велику кількість жирів, які довго засвоюються організмом, і архідонову кислоту, яка забезпечує від простудних захворювань. З одного боку, сало зігріває тіло, з іншого – захищає від застуд. Корисна і кукурудзяна каша. Вміст вуглеводів, вітамінів і мікроелементів дозволяє не тільки насититися та зігрітися, але й уникнути зимової депресії.

Джерело: http://kitchenmag.ru

Як позбутися подряпин на дерев’яних меблях

Легендарна кулінарна майстриня Дарія Цвек. Від вчительки біології до автора бестселерів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers