rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Легендарна кулінарна майстриня Дарія Цвек. Від вчительки біології до автора бестселерів
Одне з моїх найбільших захоплень – кулінарія, і готувати для когось з роками стало чимось чарівним, але я не роблю це за межами свого дому. Для багатьох жінок кулінарія та клопоти на кухні асоціюються з домашнім затишком та сімейною турботою. Мені всі ці традиції та навики передали мої бабуся та мама, теж саме я зроблю для своїх дітей та онуків.

  Title
  
А ця легендарна жінка подарувала секрети кулінарії та традиційної української кухні не одному поколінню жінок. Розмова піде про Дарію Цвек, жінку, яка створила українські кулінарні бестселери та, можливо, замінила бабусю і маму не одній радянській дівчині.
Дарія Яківна Цвек народилася 10 жовтня 1909 року на Тернопільщині. Розуміння правил етикету, оформлення кулінарних шедеврів та знань про різноманіття світу кулінарії дівчинка отримала ще в юному віці завдяки батькові, який працював у Варшаві Міністром скарбів та брав доньку на різні світські заходи. Саме там ще зовсім молода Дарія захоплювалася побаченим. Мама та бабуся виховали у доньки розуміння того, що ніщо так не створює домашній затишок та не зміцнює сім’ю, як запах свіжої випічки. Вже з четвертого класу дівчинка мала свій кулінарний зошит, куди записувала рецепти, які були випробувані мамою, бабусею або ж нею самою. Цей зошит можна справедливо вважати першим літературним здобутком майбутньої кулінарки.
Автором справжніх же книг Дарія стала через багато років. Закінчивши Інститут біології, жінка 35 років пропрацювала вчителем у школі, мала дітей та чоловіка, з яким згодом вони прожили 47 років, напевно, традиції та виховання батьків все ж дали свої плоди.
Title  
  
Жінка не прагнула з кулінарної справи зробити кар’єру, вона готувала для сім’ї та для себе. Але коли Дарії виповнилося 32 роки, почалася війна, через нестачу грошей жінка вимушена була шукати додатковий заробіток і пішла працювати на кухню в лікарні для високопоставлених людей, де і знайшла своїх перших шанувальників за межами дому. Кулінарний талант жінки був настільки яскравим, що їй замовляли готувати цілі застілля, а згодом вона почала навчати на курсах кулінарії дружин офіцерів.
Війна закінчилася, а ім’я Дарії Цвек стало відомим.
Дарка (так вона любила себе називати) почала працювати на радіо, вести сімейно-кулінарну програму. Давня подруга та прихильниця кулінарного таланту Дарки, Ірина Вільде, запропонувала видати збірку найкращих рецептів. Вони тоді і подумати не могли, що книжка «Солодке печиво» стане настільним посібником господинь по всій Україні і буде перевидаватися дев’ять разів. Книга стала першою із серії бестселерів талановитої Дарії Цвек. За плечима цієї дивовижної жінки шість книжок: «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім’ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Дітям і батькам». Кожна з них розходилася з полиць неймовірною кількістю та дарувала частинку тепла та затишку сім’ї Цвек.
Навіть у віці дев’яноста років жінка встигала і тішити кулінарними шедеврами, і писати нову книжку, яку вона видала якраз перед смертю. Її прощальним подарунком для читачів стала книжка «Дітям і батькам». У Львові та Івано-Франківську, де Дарія прожила більшу частину свого життя, навіть є вулиці, названі в її честь. Ця жінка зробила все можливе, щоб передати традиції нашої народної кухні, сімейні цінності та важливість створення домашнього затишку майбутнім поколінням.
У травні 2004 року легендарна українська кулінарка пішла з життя. Пам’ять про Дарину Яківну житиме в її рецептах та серцях багатьох українських жінок.
Ось цікаві рецепти з колекції пані Дарії.

  Title
  

Маківник

Маківник за класичним рецептом Дарії Цвек, без сумнівів, найкращий і найсмачніший. Впевнені, що смачнішого пухкішого дріжджового тіста й ароматної макової начинки ви ще не куштували! Цей маківник має спробувати кожен.

Інгредієнти
Тісто:

• 1 кг борошна
• 1/2 л. молока
• 4 жовтки
• 50 гр. дріжджів
• 100 гр. вершкового масла
• 200 гр. цукру
• 1/2 ч. ложки солі
• ванілін
Начинка:
• 800 гр. маку
• 250 гр. цукру
• 2 білки
• 10 гр. дріжджів
• 2 ст. ложки манної крупи
• 2 ст. ложки трояндового варення
• 100 гр. родзинок

Крок 1
Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчин почне бродити, влити його в посуд з борошном. Додати розтерті з цукром жовтки, жир, ванілін, посолити, замісити пухке тісто, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло.

Крок 2
Тісто поділити на чотири частини, тонко розкачати, змастити теплим жиром, на кожну частину покласти начинку і скрутити рулет.

Крок 3
Покласти на змащений жиром лист і поставити, щоб тісто підійшло. Тоді змастити яйцем і пекти у гарячій духовці (210-220°С) протягом 45 хв.

Крок 4
Спечений маківник можна посипати цукровою пудрою з ваніліном.

Крок 5
Начинку приготувати так: запарити мак, відцідити, добре його розтерти, додати цукор з ваніліном, подрібнені дріжджі, вимішати з білками, манною крупою, варенням, родзинками. Начинку поділити на чотири частини.

 Title 
  

Булочки «Найсмачніші»

Інгредієнти
• 500 гр. борошна
• 50 гр. дріжджів
• 1 скл. молока
• 100 гр. масла або маргарину
• 4-5 жовтків (залежить від розміру яєць)
• 100 гр. цукру
• 1/2 ч. л. солі
• пакетик ванільного цукру
Начинка: будь-яка на ваш смак. Тут – яблука.

Крок 1
До дріжджів додати тепле молоко і чайну ложечку цукру, покласти у тепле місце. Коли підніметься «шапочка», вилити суміш у борошно.

Крок 2
Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром і також додати до борошна.

Крок 3
Замісити тісто, за необхідності, можна додати ще трохи борошна. Масло розтопити і вилити у тісто, добре вимісити, щоб воно ввібрало весь жир.

Крок 4
Готове тісто покласти на годину у тепле місце – нехай підходить.

Крок 5
Коли тісто підійде, викласти його на дошку, посипану борошном, перемісити і розкачати. Нарізати смуги шириною 8 см, порізати їх на трикутники, на кожний покласти начинку, загорнути рогалики і скласти на змащене жиром деко. Покласти у тепле місце, щоб булочки-рогалики підійшли.

Крок 6
Опісля змастити булочки білком і пекти при 210°С 20-30 хв.

Як позбутися подряпин на дерев’яних меблях

Дев’ять правил харчування під час зимових морозів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers