rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Палаюче вино. Глінтвейнова історія
У холодну пору у шаленому потоці життя іноді так хочеться зупинитися і, зробивши невеличку перерву, зігріти душу і тіло.

Чудовим смачним помічником у цій справі можна вважати глінтвейн (нім. Gluhwein – «гаряче вино»). Цей напій на сьогодні неймовірно популярний, на вулицях його продають з маленьких фургончиків, створюють тематичні заклади, які присвячені саме цьому напою, а у ресторанах у холодну пору року це одне з найпопулярніших замовлень. Його класична рецептура дуже проста: вино (червоне, іноді біле, змішують із прянощами (корицею, гвоздикою, бадьяном тощо), фруктами (лимоном, апельсином, яблуком) та медом, все це підігрівають приблизно до 70-80 градусів і подають. Цей напій не лише смачний, дещо розслаблюючий, а й дуже корисний.
Де сховалася користь? Почнемо з вина. Червоне вино має антибактеріальний та антиокислюючий ефект, і в невеликих дозах воно допомагає довше залишатися молодим та підвищує імунітет. Окрім вина, глінтвейн корисний своїми прянощами, і чим більше їхнього різноманіття у рецептурі, тим кориснішим він буде. Ось, наприклад, мускатний горіх, який має сильну тонізуючу дію, поліпшує пам’ять, нервову систему; або ароматний кардамон з його заспокійливим, відхаркувальним та знеболювальним ефектом; обов’язковою у рецепті є кориця, яка також має свої корисні властивості, виступає антиоксидантом та має протимікробну дію. А про мед та фрукти можна і не розповідати.
Не дивно, що історія цього чудотворного напою походить ще зі Стародавнього Риму, де вино змішували з прянощами, але не підігрівали. Свою нинішню варіацію напій здобув у Європі, середньовічні ченці почали підігрівати вино, змішане зі спеціями та медом.
На сьогодні існує безліч рецептів глінтвейну, на полицях супермаркетів виробники пропонують придбати вже готові суміші, дехто тримає авторські секрети у таємниці та намагається придумати все нові і нові різновиді напою. Ми з вами ділимося одним з цікавих рецептів глінтвейну, який можна приготувати вдома та пригостити друзів:

«Шахерезада»

– червоне напівсолодке вино – 100 мл;
– коньяк – 25 мл;
– мед – 1 ч. л.;
– лимонний фреш – 25 мл.;
— кориця, гвоздика, квітка бадьяна, скибочка апельсина.

Прянощі кип’ятять у невеликій кількості води, додають мед, сік лимона, вино, потім коньяк і, процідивши, переливають у келих, прикрасивши квіткою бадьяна і шматочком цедри з інкрустованою гвоздикою.

Як полегшити різдвяну метушню. Подарунковий дайджест

Легендарна кулінарна майстриня Дарія Цвек. Від вчительки біології до автора бестселерів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers