rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Наш фотоархів – Ольга Павлова
Уперше її голос прозвучав по канадському радіо Бі-Бі-Сі. Нью-Йоркська компанія «Радіо Сіті Мюзік-гол» запрошує українку з Канади на постійну роботу до Нью-Йорка. Вона стала відомою оперною дівою в США. У її репертуарі – арії з опери «Кавалерія Рустикана» П. Масканьї, «Царевича» І. Кальмана. Кожен сольний концерт закінчувала в’язанкою українських народних пісень; на сцені вона була одягнена в український стрій. Блискуче володіла українською, англійською, німецькою, італійською й іспанською мовами.

 Title 
 
Ольга Павлова (Olga Pavlova) народилася 21 вересня 1919 року у м. Вінніпег (Канада), у родині о. Пантелеймона Божика. Її батько разом із сім’єю прибув до Канади у віці 11 років із буковинського села Онута. У хаті Божиків вчилася Ольга української пісні. Подальших знань вокального та хорового співу вона набувала в академії св. Марії у Вінніпезі, а згодом – у професорів Дена Камерона в Саскачеванському університеті, Норберта Арделлі в Нью-Йорку та Ді Філіппі в Маямі. Навесні 1954-го її було запрошено до Маямського симфонічного оркестру під орудою відомого диригента Цезаря Ля Моніки. Радо зустріла її українська громада міста, тим більше, що вже невдовзі після приїзду при 17-му відділі Союзу українок Америки імені О. Теліги вона на волонтерських умовах заснувала жіночий хор «Веселка». У 1963 та 1965 роках американським лейблом Monitor видано дві сольні платівки з записами пісень у виконанні співачки. У 1966 році цим ж лейблом було видано ще одну платівку Ольги Павлової, пісні для якої записані разом із відомим бас-баритоном Юрієм Богачевським. Цей проект двох відомих співаків є їхнім найвартіснішим мистецьким здобутком і небуденним явищем того часу. Це – справжній шедевр професійного рівня, починаючи від підбору репертуару та закінчуючи чистотою інтонації, дикції, культури виконання й ідеальною злагодженістю голосів.
У 1972 році здійснилася давня мрія співачки – побачити землю своїх батьків. Протягом кількох десятків років Ольга Павлова була однією з найбільш знаних співачок – пропагандистів народної та сучасної української пісні. До кінця своїх днів вона жила в Маямі. Там і померла 6 жовтня 2004-го. Похована на цвинтарі всіх святих.

Фотографії з архіву Українського Національного музею в Чикаго
(М. Климчак, за матеріалами Житкевич А. «Під небом Маямі»).

«Помаранчева Хвиля» відзначає 10-у річницю організації

«Буковинська осінь» у Чикаго: тепла, співоча і... смачна

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers