rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ Ювілейні скарби «Коронації слова»
 Title 
  Title
  Ірен Роздобудько


 Title
  Андрій Кокотюха


  Title
  Тарас Томенко, Жанна Куява


  Title
  В’ячеслав Васильченко Анатолій Матвійчук


  Title
  Богдан Коломійчук


  Title
  Микола Кравченко


  Title
  Анатолій Матвійчук

«Коронація слова» – третя хвиля літератури, яка вже впродовж 15 років відкриває нові та гучні імена. Традиційно щороку всі письменники, засновники конкурсу, організатори збираються в затишному місці і проводять незабутню презентацію коронаційних новинок.

21 жовтня відбулася презентація «Ювілейні скарби Коронації» в Книгарні «Є». На це свято зібралася вся коронаційна родина, видавці та поціновувачі сучасної української літератури. Було понад 15 авторів, які презентували новинки 2015 року, також було представлено монографію «Сучасна українська белетристика: координати «Коронації слова».

Конкурсом було відкрито понад 400 авторів, серед них – багато успішних та відомих на сьогоднішній день. Люко Дашвар – авторка першого українського бестселера, наклад її книг сягає півмільйона; в листопаді вийде новий її роман «ПоКров». Андрій Кокотюха – рекордсмен в отриманні премій від конкурсу – 8 премій, упродовж одного року отримав І та ІІ премії, започаткував власну спецвідзнаку «Золотий пістоль», є автором 50-ти романів, екранізовано його короновані сценарії «Темна вода», «Повзе змія».  П’єсу Павла Ар’є «Баба Пріся» інсценізовано чотирма різними театрами, зокрема, театром Романа Віктюка. Галина Вдовиченко – переможниця «Гранд Коронації слова» з романом «Маріупольський процес».

Презентація розпочалася з вітального слова співзасновниці конкурсу Тетяни Логуш. Вона побажала наснаги та сил на нові твори всім письменникам. Розповіла про мультимистецький проект «Воскресіння розстріляного відродження» – це кількарічна масштабна акція із вшанування пам’яті та популяризації творчості митців, закатованих репресивним апаратом Радянського Союзу протягом 1930-х рр. ХХ ст. Цей багаторічний проект започатковано Міжнародним літературним конкурсом «Коронація слова» у 2014 році за підтримки президента України. Згідно зі задумом організаторів, «Воскресіння Розстріляного Відродження» триватиме до 2017 року включно, коли Україна відзначатиме сумну річницю – 100-річчя від часу масових страт діячів української культури. У межах запропонованого проекту заплановано вихід книжок есеїстки та різноманітних видань, присвячених постатям «Червоного ренесансу», художніх фільмів, телепрограм і театральних вистав про цей період національної культури, інших акцій, які б розповідали про цю трагічну сторінку української історії.

Розпочала літературний марафон Ірен Роздобудько. Вона – неодноразова володарка премій «Коронація слова», а також – І премії в номінації «Романи». Її твір «Ґудзик» був екранізований в 2008 році, також письменниця отримала спецвідзнаку за сценарій у співавторстві з Олесем Саніним «Садок вишневий…» який було екранізовано як фільм «Поводир». На презентацію Ірен прийшла з «Ґудзиком-2» та «Кіно на папері». Організаційна команда та читачі підготували багато запитань. Ірен Роздобудько поділилась з нами ідеєю створення книги «Кіно на папері», яку можна назвати «підручником» із сценарної майстерності з прикладами сценаріїв.

Продовжив марафон Андрій Кокотюха – рекордсмен серед переможців «Коронації слова». Його історичний роман «Червоний» – у процесі екранізації. Фільм уже почали знімати, і режисером став Заза Буладзе.

Цього року на церемонії нагородження в номінації «Кіносценарії» І місце отримав сценарій «Будинок «Слово» Тараса Томенка у співавторстві з Любою Якимчук. Тарас Томенко розповів нам про те, що цей сценарій брав участь у читках «Terarium» у рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, був перекладений англійською мовою і на даному на етапі його готують до зйомки. Якраз саме зараз відбувається кастинг, хочуть набрати тільки молодих акторів, оскільки фактично всі письменники «Розстріляного Відродження» були молодими.

«Будинок – це сам по собі міф. Сама ідея зібрати всіх письменників під одним дахом – це пастка. Їх заманили, обдурили, потім знищили. Я вважаю, що це колосальний драматичний матеріал. Фільм «Будинок «Слово» – це історія про те, як комуністичний рай перетворився на комуністичне пекло, як мишоловка зачинилася, як жив будинок із двома соляріями, бомбосховищами, їдальнею, пральнями у Харкові, де вже на вулицях лежали люди, які померли від голоду», – розповів Тарас Томенко.

Після кіносценаріїв презентація коронованих новинок поступово перейшла в жанр детективу. Першим почав В’ячеслав Васильченко, який цього року за роман «Tatoo. Читання по очах» отримав спецвідзнаку «Золотий пістоль» від Андрія Кокотюхи. На жаль, ця книжка тільки в процесі видання. Тому В’ячеслав презентував збірку малої детективної прози «Це ж елементарно, сер» і розповів про всі цікавинки цієї збірки. У цій книзі також є твори інших коронаційних авторів – Андрія Кокотюхи та Богдана Коломійчука.

Наступним презентував свої твори львівський письменник-детективіст Богдан Коломійчук. Він – володар першої премії «Коронації слова-2013», а цього року Богдан Коломійчук отримав спецвідзнаку «Гранд Коронації слова». Було презентовано два детективи – «Небо над Віднем» та «В’язниця душ», де знову ми читаємо про пригоди комісара Вістовича. Автор розповів про створення вже нового роману, який буде присвячений Зигмунду Фрейду, але його найголовніший герой – Вістович – нікуди не зникне. Тому чекаємо на новинку вже на «Мистецькому Арсеналі».

Також був презентований детектив «Вовчий місяць» Олексія Волкова. На жаль, сам автор не зміг приїхати на презентацію, тому що він – практикуючий хірург. Коли організатори йому телефонували, він саме мив руки перед важливою операцією. Тому замість нього про роман «Вовчий місяць» розповів видавець Микола Кравченко – голова правління громадської організації «Книжковий простір», співзасновник видавництва «Нора-Друк». Роман «Вовчий місяць» отримав спецвідзнаку «Гранд Коронації слова-2015». Це – детектив із серією жахів, який починає захоплювати з першої сторінки.

Особливою приємністю для присутніх став гість презентації – легендарний український співак Анатолій Матвійчук. Він отримав І премію конкурсу в 2012 році в номінації «Пісенна лірика», а також – спеціальну відзнаку «Гранд Коронація слова-2015». Анатолій Матвійчук презентував збірку пісень «Оберіг для солдата», до збірки ввійшли твори учасників та переможців «Коронації слова» та «Гранд Коронації слова». 1000 примірників збірки було передано нашим військовим на передову.

Свої романи презентували новенькі в родині «Коронації слова» – це Василь Тибель з романом «Тріанські рішкунці», який отримав цього року спецвідзнаку «Вибір видавця». Василь Тибель пояснив назву свого роману:  «Тріан» – це назва планети, а рішкунці – це такі маленькі чоловічки. Цей роман написаний в легкому жанрі як пародія на нашу дійсність. Усі герої твору, потрапляючи у фантастичні обставини, поводять себе надто по-людськи, навіть трішки по-голлівудськи. Василь Тибель зізнався, що зробив це свідомо, аби читач відчув «запах» того кіно, в якому головний герой запросто може впоратися з безвихіддю.

Ярина Каторож, твір «Алхімія свободи». Цей роман отримав спеціальну відзнаку від Дари Корній і Тали Владимирової «Українське сучасне фентезі»-2015. У цьому романі ми можемо побачити все: добро та зло, світлу та темну магію і справжнє кохання, яке є важливим компонентом в алхімічній реакції, і саме воно перемагає темні чари.

Ольга Мігель – також новий коронований автор. Її твір «Сновида» отримав спецвідзнаку від професора КНУ ім. Тараса Шевченка Анатолія Ткаченка. Це фантастичний роман з елементами жахів. Твір вичитувала авторка «Коронації слова» Зінаїда Луценко, яка зізналась, що це найстрашніший твір, який вона читала в своєму житті. Авторка зазначила, що дуже хотіла, щоб роман вийшов дійсно страхітливим. І її вже називають новим українським Стівеном Кінгом.

Також було презентовано філософський роман «Час розкиданого каміння» Володимира Самойленка. Сам автор є засновником видавництва «Ніка-Центр», тож він поділився з присутніми враженнями про те, як воно – потрапити «по ту сторону барикад», коли ти не видавець, а автор. Він розповів, що роман занурює читача в минуле, в бурхливі дев’яності. Герой ставить собі філософські питання про життя. Тут присутні кумедні сучасні реалії і трагічні події з минулого. Скажені авантюристи, пристрасті, зради. Каміння, каміння, каміння… Чи прийшов його час збирати, чи все ще попереду?

Ще однією новинкою 2015 став роман Сергія Миська «Ін’єкція у вітрильник, або химерні пригоди Тарілки». На жаль, сам автор не зміг приїхати. Тому презентувала його роман читачка Мар’яна Луна. Вона розповіла про цікаві деталі твору і закликала читачів до прочитання.

Неодноразова дипломантка конкурсу, чарівна Жанна Куява розповіла присутнім про її новий роман «Гордієві жінки». У творі авторка змальовує життя трьох сестер Софії, Лії і Мії, де в один день для них відкриваються родинні таємниці, які круто змінюють їхнє буденне життя. Головна тема її романів – це кохання. В перших творах намагалась пояснити чоловікам сутність жінки, але зараз свої романи пише тільки для жінок. Дякувала всім читачам та запропонувала не соромитися писати їй листи з відгуками про її романи.

Чарівна Марія Ткачівська отримала в 2015 спецвідзнаку Олени Голубєвої «Коронація – анімація» за кращий короткометражний анімаційний фільм «Цокає час». Розповіла присутнім про збірку поезій «Коли я втікала з раю». Збірка присвячена коханню.

Роман «Коли прокинешся» Ольги Деркачової отримав спецвідзнаку за кращий твір про кохання від Ніки Нікалео в 2014 році. У творі авторка розповідає історію дівчини, яка має починати жити заново, і це можливо, якщо тебе оберігає кохання.

Роман «Злі лелеки» Зінаїди Луценко в 2015 році отримав спецвідзнаку. Минулого року твір «Соняшники в трусах» просто був шоком для читачів і наробив багато галасу. Але цьогорічний роман теж нічим не поступається. Сюжет заплутаний і дуже схожий за емоційним напруженням на мексиканський серіал.

Творче подружжя Олена та Тимур Литовченки розповіли всім про плани на майбутнє, зокрема, про екранізацію роману «Орлі, син Орлика». Їм запропонували його зняти ще перед Майданом, але, на жаль, одразу коштів не знайшли, тому і досі тривають перемовини та пошук спонсорів. Ну а просто зараз читачі можуть поринути у світ нової книги Литовченків «Фатальна помилка».

І на закінчення відбулася презентація роману Світлани Горбань та Наталі Лапіної «Роман з містом» , який цього року здобув ІІ місце конкурсу. Щоправда, на презентації була присутня тільки Світлана Горбань. Вона розповіла нам, що в цій книжечці багато всього цікавого та таємничого. Головна тема, звісно ж, кохання – в романтичному повоєнному місті Львів.

Захід відбувався у форматі вільного спілкування. Протягом двох годин було поставлено багато оригінальних запитань та й почуто стільки ж цікавих відповідей. Атмосфера заходу була по-домашньому затишною та приємною.

Title Title 
 Ярина Каторож


 Ольга Мігель


 Title Title
 Володимир Самойленко


 Мар’яна Луна


 Title Title
 Марія Ткачівська


 Ольга Деркачова


 Title Title
 Зінаїда Луценко


 Світлана Горбань


 Title Title
 Тимур та Олена Литовченки, Тетяна Логуш 

 

 Анна Антохіна, прес-служба «Коронації слова»
Фото Марії Бєляєвої, Ксенії Дуди, Яна Лі

На Міжнародний симпозіум завітав нащадок митрополита – Анджей Шептицький

«Перетворення» Марини Курсанової і Наталі Трохим. Суголосся двох

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers