rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Служіння понад себе
 Title 
 
 Пан Іван Гевко

  Title
 

 Оксана Муха

  Title
  Посередині – владика Григорій Комар

  Title
  Пані Софія Опацька – директор бізнес-школи УКУ,
пан Іван Гевко, пані Наталя Климовська – проректор
з комунікацій та розвитку УКУ, Оксана Ласійчук, пані
Маргарита Гевко – дружина пана Івана

  Title
  Український Католицький Університет

25 жовтня 2015 року, в готелі Рітц Карлтон, Чикаго, відбувся благодійний бенкет на підтримку Українського Католицького Університету (УКУ) у Львові. УКУ – єдиний Католицький Університет на теренах Східної Європи з напрямками навчання: богослов’я та філософія, історія, соціальна педагогіка, журналістика, психологія; при Університеті працюють також школи: бізнесу, управління та ІТ-технологій.

Гостями заходу були: владика Григорій Комар, випускник УКУ, один з наймолодших владик Української Греко-Католицької Церкви у світі; відома співачка з України Оксана Муха та Генеральний секретар і виконавчий директор Ротарі Інтернешнл (РІ) пан Іван Гевко, з яким і вдалося поспілкуватися.
– Пане Іване, ви є відомою людиною, яка досягнула великих успіхів у різних сферах. Розкажіть, будь ласка, про себе та свій життєвий шлях.
– Я народився в Америці, в сім’ї українців Любомира та Наталі Гевків, які походили з Тернопільщини, Україна. Я є юристом за освітою. У 1991-92 роках працював виконавчим секретарем міжнародної консультативної ради при Верховній Раді України. У 1992-96 роках був одним з керівників та засновником київського офісу міжнародної юридичної компанії «Бейкер і Мак-Кензі». У 2004-09 роках – віце-президент корпорації «Виклик тисячоліття». З 2004 року працював на одній з керівних посад державної служби в адміністрації президента США. Був віце-президентом державного агентства «Мілленіум Челлендж Корпорейшн», створеного для забезпечення державної допомоги США найбіднішим країнам світу, відповідав за зв’язки з 26 державами Африки, Азії, Півд. Америки, Ближнього Сходу та колишнього Радянського Союзу. Під моїм керівництвом США надали вісімнадцятьом з цих країн допомогу у розмірі $6,3 млрд. для розвитку інфраструктури, сільського господарства, водопостачання, медицини та освіти. Я є представником керівництва доброчинного Фонду Миру Карнегі та Сенатором УКУ у Львові, керівником міжнародної кампанії зі збору коштів на будівництво університетського містечка. 7 січня 2011 року, згідно з рішенням Ради директорів «Ротарі Інтернешнл», президент РІ підписав зі мною угоду на виконання мною з 1 липня 2011 року обов’язків Генерального секретаря «Ротарі Інтернешнл». Станом на сьогоднішній день я виконую обов’язки Генерального секретаря «Ротарі Інтернешнл».
«Ротарі Інтернешнл» – це об’єднання клубів, більше відомих як «Ротарі клуб», які діють у всьому світі. «Ротарі клуби» – не релігійні та не політичні благодійні організації, відкриті для всіх, незалежно від національної чи расової приналежності, віросповідання та політичних поглядів. У всьому світі налічується понад 33 976 клубів та понад 1 млн. 220 тис. учасників.
– Ви з 90-х років працювали в Україні, мали змогу спостерігати, як Україна почала розвиватись як незалежна держава. Які успішні кроки зробила держава та яких помилок припустилась за 24 роки незалежності?
– Двадцять чотири роки незалежності – не був легкий шлях для України. Країна, яка «розвалила імперію» з радянським минулим, проходить дуже великі випробування, з якими складно впоратись. За час незалежності не вдалося об’єднати Україну в єдине ціле, представники влади не змогли переконати людей, тому сьогодні це і стало однією з причин збройного конфлікту на Сході України. На жаль, не вдалося подолати корупцію. Сьогодні є дуже багато поточних проблем, яких не повинно бути в Україні, зокрема, і серед інститутів влади.
Водночас, хочу зазначити, що в Україні живе і працює нове покоління людей, і це є дуже важливо. Ровесникам незалежності виповнилось 24 роки. Це є молоді люди, які мають сучасні погляди, використовують новітні технології, стараються жити за новими принципами, ставлять перед собою нові цілі і сповідують нову філософію життя.
– Що ви думаєте про відносини Америки й України у цей складний для України час військового конфлікту?
– Думаю, що Америка підтримує Україну в економічній і політичній сферах, у проведенні реформ, які Україні дуже потрібні. Допомога також надходить через благодійні фонди, міжнародні фінансові організації. Надаються рекомендації щодо створення привабливого інвестиційного клімату. Ухвалено резолюцію «Підтримка прав народу України вільно обирати своє керівництво та визначати власне майбутнє». Підтримуються зусилля українців захистити свою територіальну цілісність і суверенітет України.
– Із 2009 року ви працювали над проектом будівництва нового студентського містечка Українського Католицького Університету (УКУ) у Львові, сьогодні ми бачимо результати вашої праці. На вашу думку, чи вдався цей проект?
– Владика Борис Ґудзяк, президент УКУ, запросив мене долучитись до розробки проекту побудови нового студентського містечка УКУ. Ми планували на базі цього студентського містечка показати приклад, як потрібно організовувати систему роботи вишу, і як він повинен існувати і діяти в рамках вищої освіти в Україні. Студентське містечко є комплексом університетських будівель, який включає в себе навчальні приміщення, бібліотеку, студентський колегіум та церкву. Будівництво університетського містечка почалося восени 2010 року. Проект будівництва студентського містечка є наймасштабнішим у Східній Європі і досить капіталомістким: на його підтримку необхідно щорічно зібрати понад десятки млн. доларів, що надходять виключно від жертводавців та меценатів-благодійників.
У серпні 2012 року у Львові відкрили Колегіум – перший будинок комплексу університетських будівель, де мають змогу навчатись і проживати студенти і професори УКУ. Керівництво та студентсько-професорська спільнота УКУ вирішили назвати Колегіум на честь митрополита Української Греко-Католицької Церкви Йосипа Сліпого, який 1928 року очолив Богословську академію у Львові, а у 1963 році на основі академії заснував УКУ у Римі, тому що в післявоєнні роки у Львові Богословську академію закрили. Цього року на території академічного містечка УКУ розпочалося будівництво головних споруд – Церкви та бібліотеки ім. Андрея Шептицького, який заснував Греко-Католицьку Богословську академію у Львові.
– Ви є випускником Гарвардського та Оксфордського університетів. Яку систему освіти ви б хотіли бачити в Україні, чи відповідає УКУ відповідному рівню освіти?
– Система вищої освіти в Україні потребує нової моделі радикально-інноваційного підходу. Потрібно використовувати досвід всього найкращого, що є у відомих університетах світу. І саме на прикладі УКУ цей досвід ми втілюємо. Питання в тому, чи українська еліта готова підтримувати даний проект, і чи українці вважають, що такий проект важливий? Думаю, що українці не хочуть, щоб діти виїжджали за кордон, краще було б, якби молодь залишалась в Україні і мала виші, в яких можна отримати вищу освіту на тому самому рівні, що й на Заході. Впевнений, що українці будуть підтримувати цей проект, тому що УКУ є універсальним навчальним закладом для всіх українців та іноземців, незалежно від конфесії; він надає високоякісний рівень освіти; і найголовніше – університет побудований на базі морально-етичних засад, завданням якого є виховати добрих спеціалістів з духовно-моральними принципами.
– Щиро вдячна вам за розмову! І на завершення, щоб ви хотіли побажати та порекомендувати студентам та працівникам УКУ?
– Бажаю новому поколінню формувати, насамперед, свою особистість на основі морально-етичних принципів. Творчо мислити, прагнути пізнавати незвідане, ставити перед собою мету і досягати її. У ваших руках – майбутнє України, завдяки вам Україна досягне високого рівня духовно-культурної, високорозвинутої, економічно стабільної країни.

Нове покоління для нової України

Найголовніші події українського Чикаго. Конгрес спільноти українського духовенства

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers