rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Сепаратисти оголосили про створення на Одещині Бессарабської республіки «Буджак»
|На з’їзді сепаратистської «Народної ради Бессарабії», який відбувся 28-29 серпня цього року в місті Білгород-Дністровському, було оголошено про створення з української Бессарабії та Гагаузії республіки «Буджак». У прийнятій декларації учасники наголосили, що вони демонструють своє прагнення відродити Бессарабську республіку, яка існувала з 16 по 18 сторіччя під назвою «Буджакський степ» і перебувала під протекторатом Османської імперії.

У тексті декларації мовиться: «Ми, соціально активні мешканці Південної Бессарабії і Гагаузії, об’єднані спільною метою відновлення історичної справедливості, підвищення захищеності й рівня життя громадян, заявляємо про своє прагнення відновити Бессарабську республіку «Буджак». Ми вбачаємо в цьому акті єдину надійну гарантію нашої безпеки». А учасниця з’їзду Валентина Семенжи зазначила: «Ми прагнемо нормального життя. Зараз Порошенко і його команда повністю провалюють роботу, крадуть наші гроші. А ми сидимо і чекаємо з моря погоди. Нам треба всім об’єднуватися і будувати свою державу». Її підтримав лідер громадського руху «Багатонаціональна Одеса» Дмитро Шишман та інші виступаючі.
Одночасно 29 жовтня в Гагаузії відбувся мітинг молоді на підтримку відновлення Бессарабської республіки «Буджак». Учасники тримали плакати: «Ми за Буджак», «Буджаку – так!», «Вітаємо Народну раду Бессарабії». Вони вимагали звільнення активістів «Народної ради Бессарабії» – журналістів Артема Бузили і Олени Гліщинської, які були заарештовані й засуджені на тривалі терміни ув’язнення. А голова НРБ Олексій Литвиненко заявив, що «у ради досить сил, щоб протистояти натиску СБУ».
Він же повідомив, що до складу республіки «Буджак» мають увійти Болградський, Ізмаїльський, Татарбунарський, Тарутинський, Ренійський, Арцизький, Біляївський райони Одеської області й Гагаузія. Столиця нової держави буде визначена під час всенародного референдуму.
Сепаратисти обіцяють, що процес відновлення республіки «Буджак» буде відбуватися відповідно до міжнародного права та європейських конвенцій. Для контролю за проведенням референдуму будуть запрошені спостерігачі ПАРЄ, ЄС, ОБСЄ й інших авторитетних міжнародних структур. Згодом «Буджак» отримає президента, парламент, уряд, свою фінансову і банківську системи. Для захисту від зовнішньої агресії будуть сформовані армія, поліція служба безпеки.
У випадку дестабілізації ситуації на Одещині й створення там БНР або республіки «Буджак» Росія отримає нову гарячу точку в Україні і Молдові, йдеться у звіті аналітичної групи Da Vinci AG. На думку політологів, це скасує всі питання стосовно майбутньої євроінтеграції цих держав до вирішення конфлікту. А ще це відріже Україну від портів Дунаю, а Росія матиме на території БНР плацдарм для наступу в бік Одеси і для відкриття другого фронту проти України, що надає їй великі можливості для захоплення півдня країни одночасно з двох напрямків.
Збіговисько сепаратистів у Білгород-Дністровському задекларувало новий наступ підтримуваних Кремлем українофобів на нашу незалежність. Тож, поки не пізно, слід раз і назавжди ліквідувати «Народну раду Бессарабії», яку Служба безпеки України вже давно визнала як антиукраїнську організацію.

Oops! We did it again!?

Одеська митниця у форматі Юлії Марушевської

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers