rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Після скасування мораторію, з 1 січня 2016 року,

сільгоспземлі продаватимуть на електронних аукціонах

Розроблена Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру концепція реформування чинної системи земельних відносин передбачає два етапи аграрної реформи.
Про це пише в статті для ZN.UA глава Держгеокадастра Максим Мартинюк.
За його словами, на першому етапі, після закінчення терміну дії мораторію з 2016 року, буде відкрито продаж сільгоспземель державної форми власності.
На другому, з 2019 року, ринок відкриють для продажу землі громадянами.
Ключове і, водночас, найскладніше питання проведення земельної реформи – це запуск ринку землі, пише автор.
«Ми пропонуємо двоетапний варіант. Перший етап – з 1 січня 2016 року – передбачає продаж сільгоспземель державної форми власності», – пише Мартинюк.
За його словами, право на купівлю землі отримають тільки громадяни України. Іноземці та юрособи на першому етапі виключені з ринку.
На думку глави Держгеокадастра, у купівлі державних земель будуть зацікавлені агрохолдинги. Але не варто перебільшувати небезпеку від них, каже він, – більша частина ринку зайнята компаніями середнього розміру.
Потенційно агрохолдинги можуть бути зацікавлені в покупці близько 4 млн. га землі, що становить 10% земель сільськогосподарського призначення в Україні.
«Якщо ми побачимо, що модель не спрацює, то постане питання про розширення кола покупців, але все одно зі значними обмеженнями в частині юрисдикції», – продовжує Мартиненко.
Продаж сільгоспземлі буде можливим тільки через аукціони. Самі аукціони повинні бути прозорими, зручними, із залученням максимальної кількості учасників.
«Цього можна досягти, тільки перевівши їх в онлайн, на електронний майданчик», – зазначає чиновник, додаючи, що зараз якраз закінчується розробка такого проекту електронних аукціонів за підтримки європейських консультантів з проекту Єврокомісії Twinning за іспанським зразком.
«Це назавжди має зняти питання щодо прозорості процедур і доступністю інфраструктури», – впевнений він.
Дозволяючи продаж державних земель, необхідно закрити дірки у безаукціонній передачі в приватну власність.
На другому етапі після того, коли перший етап пройде успішно, будуть виявлені і нівельовані ризики, а ціна землі зросте до ринкової, можна буде відкрити доступ на ринок громадянам.
«Ми прописуємо в законі норму, що певні його статті почнуть діяти з 2019 р. – на нашу думку, це можна вважати робочим варіантом старту повноцінного ринку землі», – пише Мартиненко.
До цього моменту на ринку землі вже повинен бути створений державний оператор, завданням якого буде викуп у людей ділянок за фіксованою ціною (в ролі такого держагента розглядається один з державних банків, а не створена з нуля нова структура, як це вже було зі Земельним банком).
Зазначимо, минулого місяця прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що вважає неприпустимим зняття мораторію на продаж землі з 1 січня 2016 року без відповідної законодавчої бази.
Україна не зможе запустити повноцінний ринок землі з 2016 року на нормативній базі, яка існує, тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства та Державною службою Геокадастр повинні сформувати пакет законопроектів, що сприяють запуску земельного ринку, заявив Яценюк.
«У чинній законодавчій базі у нас з 2016 року запрацює не ринок землі, а базар землі, – сказав Яценюк. – Однак, розбазарити землю ми не маємо права».

На Дебальцівському напрямку ЗСУ відвели

близько 60 танків. Один військовий загинув

На Дебальцівському напрямку у вівторок відведено майже 60 танків.
Про це у вівторок, 20 жовтня, повідомив прес-центр АТО.
«Сьогодні на Дебальцівському напрямку розпочалася реалізація другого етапу відводу танків, мінометів калібром до 120 мм та артилерійських систем калібром менше, ніж 100 мм. Протягом дня до визначених місць розташування скеровано близько 60 танків, які виведені від лінії розмежування більше, ніж на 15 кілометрів», – зазначили у прес-центрі.
У той же час, бойовики намагаються приховати важку бойову техніку у прифронтовій зоні, попри заяви про готовність до відведення озброєнь.
Про це під час брифінгу в Києві повідомив речник Адміністрації президента України з питань АТО, полковник Олександр Мотузяник.
Водночас, зауважив Мотузяник, місія ОБСЄ оприлюднила звіт з доказами порушення бойовиками умов відведення озброєння.
Так, безпілотник зафіксував велике скупчення військової техніки та озброєння на територіях, що перебувають під контролем бандформувань так званої «ДНР» на Маріупольському напрямку.
«Це два танки в районі селища Безіменне, 26 танків та одна зенітна установка «Стріла-10М» – біля села Сонцеве, три танки – поблизу Мічуриного, а також самохідна артилерійська установка «Гвоздика» – біля селищ Петрівське та Октябр», – повідомив Мотузяник.
Він також додав, що бойовики використали систему радіоелектронної боротьби, намагаючись глушити безпілотник місії.
Мотузяник зазначає, що Росія не припиняє військове і матеріально-технічне забезпечення бойовиків на Донбасі.
Крім того, тривають навчання бойовиків, облаштування укріплених позицій, незаконних збройних формувань. Також противник проводить розвідку, передусім, радіоелектронну.
Мотузяник також повідомив, що у понеділок, 19 жовтня, в зоні проведення антитерористичної операції загинув один український військовий.

На кордоні з Кримом підірвали

ще одну електроопору

У Херсонській області біля кордону з окупованим Кримом невідомі підірвали ще одну опору лінії електропередач. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУМВС України в Херсонській області.
Повідомляється, що пошкоджена залізобетонна опора високовольтної лінії електропередач у районі селища Новий Гай, Чаплинського району, Херсонської області. Пошкодження виявив місцевий мешканець, який випасав у полі овець.
Слідчо-оперативна група встановила, що одна з опор пошкоджена невідомим вибуховим пристроєм. До другої опори був прикріплений предмет, зовні схожий на вибуховий пристрій.
Постраждалих у результаті інциденту немає.
Раніше повідомлялося, що біля Чонгара підірвали дві електроопори, що подають електрику в Крим.

Кандидат на посаду київського міського

голови Думчев підтвердив, що він є

кумом Віталія Яреми

Кандидат-новачок у мери Києва, лідер партії «Рух за реформи» Сергій Думчев підтвердив, що колишній генеральний прокурор Віталій Ярема – його кум. Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналіста програми «Схеми», спільного проекту «Радіо Свобода» та телеканалу «UA:Перший».
«Це – мій друг, і він хрестив мою доньку сім років тому. У нас дуже хороші стосунки, я його знаю більше, ніж 19 років», – сказав Думчев, відповідаючи на запитання про його стосунки з Яремою.
Раніше ЗМІ називали Думчева «кумом» екс-генпрокурора Яреми, але підтвердження цьому не було.
Ярема на запитання про зв’язки з Думчевим відповів: «Це є мій знайомий».
Думчев – один із 29 кандидатів у мери Києва. «Через те, що на минулих парламентських виборах він був 20-м номером у списку партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна», його пов’язують із представниками табору Віктора Януковича», – зазначає «Українська правда».
Думчева було зареєстровано кандидатом в мери 1 жовтня у встановленому законом порядку.

У Слов’янську люди «народного мера»

йдуть у депутати, в Краматорську від

«Опоблоку» – сепаратист

У Краматорську до міськради від «Опозиційного блоку» йде Олександр Єрмольченко, який активно підтримував окупацію міста терористами.
«Прихильник ДНР йде на місцеві вибори від партії «Опозиційний блок» і фігурує в списках політсили під № 1 у мікрорайоні Лазурний», – повідомляють «Новини Донбасу».
Крім того, видання наводить відео від травня 2014 року, коли Єрмольченко разом з іншими громадянами блокував українських військових. За цей випадок Єрмольченка було внесено у базу даних ресурсу «Миротворець».
Один з мешканців Краматорська Сергій Сільченко на своїй сторінці у Facebook опублікував також фото людини, схожої на Єрмольченка, на якому той у камуфляжі і з георгіївською стрічкою.
«Як стверджують мешканці міста, Єрмольченко був активним бойовиком ДНР і воював у загонах Ігоря Стрєлкова, однак після відступу терористів з міста залишився в Краматорську», – зазначає видання «Четверта влада».
У Краматорському міському відділі міліції вже повідомили, що почали перевірку інформації про можливу причетність кандидата в депутати Краматорської міської ради від «Опозиційного блоку» Олександра Єрмольченка до діяльності терористичної організації ДНР, інформує УНІАН.
За даними правоохоронців, перевірка проводиться за фактом публікації повідомлень у соціальних мережах та ЗМІ.
Додамо, що на місцевих виборах у Слов’янську наразі балотується в мери кандидат від «Опозиційного блоку» Вадим Лях, який має намір «любити» місто як Неля Штепа – екс-керівниця Слов’янська, яку звинувачують у закликах до зміни кордонів України, створенні умов для діяльності терористичних груп і організацій (їй загрожує довічне ув’язнення). Зараз вона перебуває в Харківському СІЗО.
Як повідомляє сайт 6262, кандидатура Ляха стала найбільш проблемною у списку «Опоблоку». Усі кандидати в депутати і в мери при реєстрації подають декларації про доходи. Серед пунктів декларації є розділ про фінансові зобов’язання. При подачі декларації Лях приховав інформацію про борг, тому міська виборча комісія неодноразово відмовлялася його реєструвати. Однак, ЦВК скасувала рішення Слов’янської міської виборчої комісії і 9 жовтня зареєструвала Ляха як кандидата на посаду мера Слов’янська. Рішення Центрвиборчкому створило небезпечний прецедент, йдеться у матеріалі: за недостовірні дані в деклараціях кандидат не несе жодну відповідальність. У той же час Фіскальна служба вважає, що недостовірна декларація може бути підставою притягнення до кримінальної відповідальності за статтями 358 і 366 – підробка документів та службове підроблення.
Як нарікає місцеве видання 6262, не так вже й багато помінялося з дня захоплення Слов’янська російськими бойовиками. У депутатських кріслах міської ради сидять усі ті самі особи і далеко не всіх їх хвилює, хто саме буде на посаді голови міста. Деякі з них, наприклад, абсолютно спокійно себе почували під керівництвом «народного мера» Пономарьова.

Українські біотехнологи врятували від ампутації

кінцівок 35 бійців

35 бійців змогли врятувати від ампутації ноги чи руки. Це підсумок року дії соціального проекту «Біотех-реабілітація поранених».
В основі цього методу – відновлення кісткової тканини за допомогою власних стовбурових клітин пацієнта. Та й коштує таке лікування менше, аніж протезування.
Середня тривалість лікування – до п’яти місяців. На відновлення ноги потрібно близько трьохсот тисяч гривень. Стільки ж коштував би протез. Утім, за десять років його довелося б міняти.
«За рік роботи проекту свої пожертви на нього перерахували сім тисяч українців. Збір коштів організовано на платформі Всеукраїнського центру волонтерів «The People’s Project». Від ампутації врятували 35 бійців. Гроші і можливості є, бракує пацієнтів», – нарікає активіст Давид Арахамія.
Через брак інформації поранені втрачають дорогоцінний час. Адже у більшості випадків через чотири місяці після травми застосовувати біотехнології вже надто пізно. Отже, засновники проекту звернулися до держави за підтримкою.
За розрахунками експертів, біотехнології можна застосувати у семи відсотках бойових травм.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers