rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Путін не рятує Медведчука від судів
Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Title  
 Ось такий портрет знайшли активісти
Майдану в офісі «Українського
вибору» Медведчука
 
У колишнього правителя є купа маєтків, квартир і землі по всій Україні, частину з яких у нього вже забирають.

Виявилось, що колись найвпливовіший з найсіріших кардиналів українського політикуму Віктор Медведчук переживає цікаві часи. Колись він був архітектором юридично-судової системи, а зараз саме у судах у нього відбирають маєтки на Оболоні та в Сімеїзі. При цьому, відбирають і український, і російський суди. Що символізує давно відому істину – зрадник ніколи не буде своїм серед чужих. Не може бути кум Путіна своїм для українців, не може бути своїм для росіян наш співгромадянин.
Наступні об’єкти ми обрали для огляду тому, що вони належать або:
• особисто Медведчуку
• ТОВ «Інвестиційна компанія «Укркапітал», бенефіціаром якої є особисто Медведчук
• ТОВ «Терра-інвест», бенефіціаром якої є особисто Медведчук
• ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-тур», засновником якої є «Терра-Інвест»

Пуща-Водиця

Особисто Віктор Медведчук володіє 6,16 га на вул. Вишгородська, 150 та 152. На цій ділянці на відстані п’яти кілометрів від януковицького «Межигір’я» у нього є резиденція загальною площею майже 3 тис. кв. м., з них жилплощі 438 кв. м.
2 червня 2015 року це майно арештовано за борги його власника – Віктора Медведчука. Арешт наклав Іллічівський відділ державної виконавчої служби Маріупольського міського управління юстиції Донецької області. Жодних подробиць у судовому реєстрі нам знайти поки що не вдалось.
Цю нерухомість Медведчук придбав у грудні 2003 року, коли очолював адміністрацію президента України Леоніда Кучми. У 2005 році після Майдану екс-керівник Фонду держмайна Михайло Чечетов подав у міліцію явку з повинною, де зізнався, що під тиском Медведчука дозволив приватизувати будиночки державної бази відпочинку «Пуща-Водиця» на користь футбольного клубу «Динамо-Київ». Однак, справа лишилась без руху і, як свідчать реєстри, Медведчук подбав не тільки про футболістів, а й про себе.
З кадастрової картки відомо, що сусідня ділянка площею 5,6 га, на якій зведено розкішний будинок, була оформлена на Олену Франчук – доньку екс-президента Леоніда Кучми, яка тепер має прізвище свого чоловіка Віктора Пінчука. Футбольний клуб «Динамо» має тут 9,1 га.
Ще одна ділянка, 4,9 га, за даними кадастру, оформлена на ТОВ «КУА «Мтір Ессет Менеджмент», пов’язане з групою Суркісів – власників київського «Динамо».
Земля перед маєтком Медведчука площею 5,7 га оформлена на компанію «Саndеlfіеrа Еsтатеs LТD» (Кіпр), про власників якої нічого з’ясувати поки що не вдалося. Позаду 5,4 га записано на інвестиційну компанію «Укркапітал» того ж Медведчука.

Оболонь

На Оболонській набережній Медведчук є ще ближчим до Януковича. Йому через фірму «Спорт-тур» належить будинок № 57, а сім’ї втікача-президента – № 33.
За даними «Insider», на цій же вулиці мають маєтки Марія Мошенська – дружина екс-нардепа Валерія Мошенського, колишній генпрокурор Святослав Піскун, Наталія Ківалова – дружина нардепа Сергія Ківалова, Павло Іванюта – директор КП «Київполіграфтехніка», екс-депутат Київради, Костянтин Яловий – депутат Київради і син екс-заступника голови Верховної ради Володимира Ялового.
  
  
  Title
 
За даними держреєстру, площа будинку Медведчука складає 609 кв. м., а земельної ділянки – майже 0,08 га. Право власності на це майно оформили у 2013 році. Втім, з лютого цього року Шевченківське райуправління юстиції заарештувало будинок і землю як майно боржника – інвесткомпанії «Спорт-Тур». За даними реєстру судових рішень, зі «Спорт-Тур» стягує 114 тис. грн. заборгованості держпідприємство «НТК «Імпульс», а також ТОВ «Графосервіс» – 130 тис. грн.
Обидва борги – це недоплачені Медведчуком гроші за роботи з облаштування його резиденції у кримському Сімеїзі в районі санаторію ім. Баранова. «НТК «Імпульс» займалось системою охорони (інфрачервона підсвітка по периметру, відеоспостереження, WiFi). А «Графосервіс» мало ще у 2011 році отримати 6,28 млн. грн. за обладнання фонтану. По тому курсу це було майже $800 тис. Однак, Медведчук з якихось причин не доплатив жалюгідні за нинішніми часами копійки, і тепер його оболонський особнячок може піти з молотка державних виконавців, які наклали на нього арешт у лютому 2015 року.

Сімеїз

Title  
 
Це, можливо, найвідоміший об’єкт Медведчука. Саме тут у 2012 році він приймав свого кума – Володимира Путіна (російський президент є хрещеним батьком доньки Медведчука і телеведучої Оксани Марченко, хрещена мати – дружина російського прем’єра-міністра Світлана Меєдвєдєва). Тоді Путін заїхав, так би мовити, на «чарку чаю» помилуватись світломузикальним фонтаном за $800 тисяч. І саме у цьому особнячку робилась брудна політика з навернення України в лоно Росії, заручником чого стала інша земля Медведчука в Криму (про це у наступному розділі «Гаспра»).
Це – найкрупніший об’єкт компанії «Спорт-Тур» загальною площею споруд майже 6 тис кв. м., включаючи тераси, басейн, вертолітний майданчик. Маєток зведений на території колишнього санаторію ім. Баранова, що припинив свою роботу на початку 2000-х. У 2013 році виник скандал, бо «Спорт-Тур» відгородив від моря парканом дитячий протитуберкульозний санаторій.
  
 
Сусідня ділянка також приватизована, тут зведений великий будинок, але благоустрій так і не було завершено. Власником землі є київське ТОВ «Авто Бізнес Груп», засноване у 2012 році кіпрською компанією «Ведосіме Холдінгс ЛТД», уже переоформленою на «Дірлон Менеджмент ЛТД», також з Кіпру. Керівником є Віктор Сидорук, помічник нардепа від «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича. Сидорук є бізнес-партнером В’ячеслава Черепані, ще одного помічника нардепа Шуфрича.
У жовтні 2013 р. угоду купівлі-продажу для «Авто Бізнес Груп» посвідчувала нотаріус Ганна Шуст, донька керівника інвестиційної компанії Медведчука «Гармонія». За даними реєстру нерухомості, Ганна Шуст завірила чимало угод саме для компаній Медведчука.

Гаспра

19 листопада 2004 року, коли Медведчук ще був головою Адміністрації президента Леоніда Кучми, «Терра-Інвест» зареєструвала в ялтинському БТІ договори купівлі чотирьох корпусів по вул. Алупкінське шосе, 13 (літери М, З, Е, О) в смт. Гаспра.
Це окремі корпуси державного санаторію «Дніпро», які розташовані на земельній ділянці площею 1 гектар у кількох метрах від берега моря неподалік від «Ластівчиного гнізда». На ній інша медведчуківська фірма «Укркапітал» планувала звести 18-поверховий готель. Але не так сталось. Справа навіть не в Майдані, який розпочався через три дні після оформлення власності на нерухомість. «Помаранчеві» політики Медведчука якраз не рухали. Цю землю у Медведчука почав відбирати Янукович, а закінчили росіяни.
Отже, Путін заїжджав до Медведчука помилуватись на фонтан пізно ввечері 12 липня 2012 року – це було фінальною крапкою в останньому візиті російського президента до ще українського Криму.
 Title 
 
Тоді Янукович ще був прихильником євроінтеграційного вектора, і донецькі можновладці ганяли російських бізнесменів по українських судах як «пацанву зелену». І Путін прилетів тоді саме для вирішення конфліктних питань. Візит був проведений у надзвичайно хамській формі. Одразу після прильоту в Крим російський президент знехтував протоколом і зупинився потеревенити з байкерським угрупуванням «Хірурга», запізнившись на зустріч з Януковичем на чотири години. А коли президентський тет-а-тет все ж відбувся, то Путін не попрощався і не полетів додому, а поїхав у гості до кума. Відео з цієї вечірки вийшло на «Лайфньюз» у матеріалі під красномовною шапочкою: «Российский президент навестил свою крестную дочь и ее отца – экс-главу АП Украины Виктора Медведчука, ратующего за вступление в Таможенный союз».
Ось такий товстий натяк на тонкі обставини полетів в очі донецькому «євроінтегратору».
Назвемо це збігом, але того ж 12 липня 2012 року один зі слідчих прокуратури Ялти взяв та й виніс постанову про арешт медведчуківського гектара землі у Гаспрі.
Title  
 
Але анексія Криму не вирішила проблеми Медведчука з цією ділянкою. Бо її забрала вже російська влада.
У лютому 2015 року Держрада Криму прийняла постанову, якою гектар Медведчука та будівлі на цій ділянці були названі «имуществом, находящимся на территории парка-памятника садово-паркового искусства общегосударственного значения «Харакс». Тобто, була земля ваша, а стала наша.
У липні «Терра-інвест» подала позов проти цього рішення кримських депутатів до Арбітражного суду Сімферополя. Але то в Україні Медведчук був цар і бог судової системи. А вже російський суд 17 вересня 2015 року якнайелегантніше вказав місце Медведчуку у новому Криму, залишивши позов «без удовлетворения» з наступних підстав:
1. 18 березня 2014 року Крим став російським;
2. 30 квітня кримська Рада прийняла закон, за яким включення будь-якої землі та нерухомості до «Перечня имущества, учитываемого как собственность Республики Крым» автоматично означає, що це майно та земля перестає бути у розпорядженні попереднього власника і переходить до нової влади;
3. тому 27 лютого 2015 року кримська Рада прийняла цілком законне рішення з точки зору російських законів, яким відібрала землю і нерухомість Медведчука в Гаспрі. Тож «давай, до свиданья». В розпиляному Медведчуком українському санаторії тепер зона відпочинку Федеральної податкової служби Росії, цинічно названа «Днепр».

Інші об’єкти «Спорт-тур»:

• вілла в урочищі «Паражин» на Закарпатті – площа будинку 849 кв. м., господарських споруд – 473 кв. м. Як і більшість маєтків Медведчука, цей будувався на початку 2000-х, коли їхній господар працював у президентській адміністрації президента Леоніда Кучми. По сусідству розташована база відпочинку спортклубу «Динамо», співвласником якого свого часу був сам Медведчук.
• на березі річки Стугна смт. Українка, Обухівського району, на Київщині, «Спорт-Тур» має 34 гектари під спортивну базу.
• нежилий будинок на вул. Тургенєвська, 27-б (878 кв. м.)
• особняк за адресою Оболонська набережна, 57 (609 кв. м.)
• квартира на Оболоні, на проспекті Героїв Сталінграда, 48 (52 кв. м.)
• квартира на Автозаводській, 99/4 у Києві (69 кв. м)
• квартира в м. Алупка АР Крим на вул. Західна, 26 (54 кв. м).

«Терра-інвест»:

• на землях Циблівської сільради Переяслав-Хмельницького району, на Київщині, фірма у грудні 2004 року орендувала на 49 років майже 8 гектарів «для організації мисливства та спортивно-любительської ловлі риби» і передала ділянку в суборенду ТОВ «Голдвейн» Віктора Циренжапова – це директор столичної філії «Понінківського картонно-паперового комбінату» з угрупування Суркісів.
• у Радехові, Львівської області, фірмі належить частина будівлі площею 930 квадратів по вул. Стоянівська, 2 поз. 1.
• «Укркапітал»:
• 19 квартир у клубному будинку «Діамант», який розташований у центрі Києва, на бульварі Шевченка, 27-б;
• 12 квартир в елітному монстрі по вул. Грушевського, 9а;
• земельна ділянка у Миколаєві, по вул. Пушкінська, 47/1 (площа 127 кв. м.) під офісом (площа будинку 269 кв. м);
• комплекс будівель у львівському селі Шегині вартістю 3 млн. грн.;
• будинок по вул. Боженка, 6 в Ужгороді (102 кв. м) ;
• будинок в урочищі Кам’янка, в селі Мислівка, на Івано-Франківщині;
• база відпочинку «Бескид» в урочищі Йозефсталь у тому ж селі;
• двоповерхова будівля по вул. Північна, 81а на ділянці площею 0,2 га в Кам’янці-Подільському, на Хмельниччині;
• будинок площею 1,2 тис. кв. м на майдані Ринок, 36 у Стрию, на Львівщині;
• квартира по вул. Кавалерідзе, 1 у Львові.

Автори: Ірина Салій, Юрій Ніколов
Джерело: «Наші Гроші»

«Парковка імені Кой-кого»

Контрабандні спиртові потоки в Одесі вивели на чисту воду

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers