rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ Скорочення персоналу в Україні: тенденції та прогнози

За останні півроку кадрова політика більшості українських компаній була орієнтована на підтримку стабільності. Такі дані були отримані в опитуванні Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна. Більшість компаній (37%) працює без особливих змін у штатному розписі, співробітників намагаються не звільняти. Якщо компанія все ж вимушена скоротити певну кількість персоналу, то під загрозою опиняються найменш ефективні працівники й адміністративний персонал.

Скорочень у компаніях нема, але й нові вакансії відкривають лише за потребою. Про це сказали 37% опитаних власників бізнесу, керівників і директорів із персоналу. А 7% просто намагаються зберегти всі робочі місця, але нових вакансій взагалі не відкривали. Чверть респондентів кажуть про те, що в цей непростий період у компанії провели навіть певне розширення штату. Десята частина компаній або й далі скорочує співробітників, або тільки починає цей процес. Ще стільки ж роботодавців кажуть про стабільність, але тільки тому, що персонал і так скорочений до мінімуму.

Title  
 

 Проте в прогнозах роботодавці досить оптимістичні. На суттєві скорочення очікують лише 3% опитаних. Ще 18% очікує оптимізація – скоротять тільки неефективних співробітників. Понад третина компаній (33%) планують залишити кількість співробітників на попередньому рівні (при цьому, 8% із них уже скоротили штат до мінімуму).
Зазначимо, що компанії, які готують розширення штату в найближчому майбутньому, є в кожній зі сфер ринку праці. У середньому, таких компаній 15-20% в кожній із проф. сфер. Винятком можна назвати ІТ-компанії. Тут кадрове розширення заплановане майже в половини роботодавців.
Оцінюючи тенденції на ринку праці, можна казати про те, що пік масових скорочень пройдено. Так, головним критерієм для можливого скорочення більшість опитаних називають не спеціалізацію співробітника, а його ефективність. Саме тих, хто приносить компанії найменше користі, планують скоротити більшість роботодавців (70%). Крім того, в зоні ризику перебуває адміністративний персонал, маркетологи, фінансисти й економісти та юристи.
Незважаючи на всі зміни, що вже відбулися або є в планах, навантаження на співробітників у першому півріччі 2015 року майже не змінилося. А чверть опитаних роботодавців навіть сказала про те, що роботи стало більше, адже з’явилися нові завдання. П’ята частина респондентів озвучила ще одну, характерну для кризи, тенденцію – роботи в співробітників стало більше, бо перерозподілили обов’язки звільнених спеціалістів.

Title  
 


Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайта hh.ua, проведеного в липні 2015 року. В опитуванні брали участь 628 експертів із різних регіонів України.

Співробітники X, Y, Z. Різниця між поколіннями

Зарплати українців. Тенденції та прогнози

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers