rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі Америка

 У США відзначають День праці

 У понеділок Америка офіційно відзначила День праці. У своєму щотижневому зверненні до народу президент США Барак Обама заявив, що в це свято «Америка вшановує робітників, чоловіків і жінок, котрі боролися за права, які сьогодні ми приймаємо за даність», – пише «Голос Америки».
Президент зазначив, що учасники трудового руху «не тільки боролися за підвищення своєї заробітної плати, а й за безпеку і процвітання тих, хто працював з ними пліч-о-пліч. І так будувався великий американський середній клас». Барак Обама нагадав, що «впродовж останніх 5,5 року у США було створено 13 100 000 робочих місць» – рекордний за своєю тривалістю відрізок часу, коли робочі місця на постійній основі розширювали ринок праці.
У п’ятничному звіті Міністерства праці США йдеться про те, що рівень безробіття знизився до рекордного рівня за 7,5 року і становить 5,1 відсотка. У звіті також наведені дані, що економіка додала, в цілому, 173 тисячі робочих місць, що, однак, менше від очікувань більшості економістів.
Звіт Міністерства праці є ключовим для керівництва Центрального банку США при ухваленні рішення про те, коли і на скільки підвищувати ключову процентну ставку. На даний момент вона перебуває на рекордно низькій позначці з 2008 року. За словами радника Білого дому з питань економіки Джейсона Фермана, за останні три роки економіка додала 8 мільйонів робочих місць. Він, однак, попереджає про уповільнення зростання під впливом проблем у світовій економіці.

 Професор Гарварду вступив у боротьбу

за посаду президента

Про вступ у виборчі перегони на посаду президента країни від Демократичної партії оголосив викладач Гарвардського університету, професор права Лоуренс Лессіг, передає ABC News.
Як повідомив професор, йому вдалося зібрати через Інтернет мільйон доларів пожертвувань до фонду своєї виборчої кампанії. І тепер, за словами Лессіга, він має намір боротися за право висунути свою кандидатуру на найвищу державну посаду.
Лессіг, котрий не має підтримки «грошових мішків», які підтримують «важковаговиків» нинішньої кампанії, публічно обіцяв раніше вступити в передвиборчі перегони у випадку збору мільйона доларів на покриття пов’язаних з цим витрат.
Як повідомив новий учасник президентських перегонів, головна його мета – докласти зусиль до здійснення реформи фінансування виборчих кампаній у США. За словами Лессіга, він має намір звільнитися з університету і присвятити весь свій час передвиборній боротьбі.
На думку 54-річного професора, необхідно відмовитися від «корумпованого способу», що використовується для фінансування виборчих кампаній. Американці мають уряд, «який не працює», бо, здебільшого, представляє інтереси донорів, котрі спонсорували виборчі кампанії тих, хто балотувався в Білий дім і Конгрес США, впевнений Лессіг.
Професор запевнив, якщо його оберуть на посаду президента, після проведення реформи фінансування виборчих кампаній він одразу ж піде у відставку і передасть повноваження віце-президенту. Кого він бачить як претендента на цю посаду, Лессіг уточнити відмовився.
Зазначимо, термін повноважень Барака Обами як президента США закінчується після 2016 року. Нові вибори заплановані на листопад 2016 року.
Згідно з більшістю соціологічних опитувань, найбільші шанси на перемогу має представниця Демократичної партії екс-держсекретар США Хілларі Клінтон. Сам Обама раніше також припускав, що незабаром його посаду обійме жінка.
Опитування, проведене дослідницьким центром Gallup, показує, що з моменту вступу Обами на посаду його рейтинг впав з 63% до 46,1%. За цим показником Обама перебуває в середині списку президентів США, які провели на своїй посаді стільки ж часу, скільки і він. Найбільше його рейтинг нагадує рейтинг Рональда Рейгана (49,7%) на тому ж часовому відрізку його президентства. Дуайт Ейзенхауер і Білл Клінтон мали значно вищі рейтинги схвалення на момент закінчення їхніх других термінів, на відміну від рейтингів Джорджа Буша-молодшого і Гаррі Трумена, які були значно нижчими, зазначає Gallup.

«Президентська» гора на Алясці отримала нову

назву через Обаму

Title  
 

У Сполучених Штатах повертаються до історичних географічних назв на тлі кампанії президента Обами за збереження навколишнього середовища. Найвища вершина країни, яка понад 100 років мала назву Маккінлі, тепер офіційно називатиметься Деналі. Чому крижаному велетню змінили назву і чому хочуть, щоб гора залишалася білосніжною?
Найвищий пік Північної Америки перевищує 6 тисяч метрів над рівнем моря і відомий складнощами для альпіністів – погода там сувора і надзвичайно мінлива. Експедиція альпіністів на вершину, зазвичай, триває три тижні.
Назвати гору Маккінлі вирішив 1896 року один із золотошукачів на Алясці на честь Вільяма Маккінлі – 25-го президента США. Маккінлі був першим американським лідером, якого зняли на кінокамеру навесні 1901 року – під час його другої інавгурації на президентське крісло. На шостому місяці другого терміну Вільям Маккінлі трагічно загинув від кулі вбивці.
Попри багато досягнень Маккінлі, він ніколи не був на Алясці, і гору, що офіційно мала його ім’я, місцеві мешканці з народності коюкон завжди називали Деналі – тобто – велика.
Президент США Барак Обама сказав: «... це повертає найвеличнішій вершині у нашій країні її первісну назву».
Уряд наголосив, що зміна назви гори є результатом дискусій і офіційного прохання, яке було подано ще 40 років тому.
Міністр внутрішніх справ Саллі Джувелл каже: «Зміна назви є визнанням священного статусу Деналі для багатьох корінних мешканців Аляски. На території штату гору називали Деналі з 1975-го року, але важливіше те, що під цією назвою її знали багато поколінь», – пише «Голос Америки».
Урядовці також підкреслюють, що цей крок жодним чином не є виявом неповаги до спадщини президента Маккінлі.
Але деякі земляки 25-го президента США з Огайо – незадоволені, зокрема, сенатор від штату Роб Портман, який каже: «Ми працювали над цим у Конгресі… І ми вважаємо поганим те, що президент вирішив обійти Конгрес у той час, коли ми над цим питанням працювали, щоб, знову ж таки, парк називався Деналі, але щоб назву вершини зберегти з іменем одного з наших видатних президентів, який народився в Огайо».
Представники корінних народностей вітають перейменування. Але стурбовані, що природа довкола них змінюється. Потепління особливо помітне у цьому холодному регіоні. Крига й льодовики відступають.
Племінний вождь з поселення Еклутна Лі Стефан розмірковує: «Якщо вся крига матері-Землі розтане, нам усім доведеться жити у воді».
Обговорити цю загрозу до Аляски приїхав сам президент Обама. Державний департамент США організував тут конференцію з питань потепління клімату, запросивши лідерів та експертів з країн Арктичного та інших регіонів світу. Він підкреслив, що на нас лежить обов’язок протидіяти некорисним кліматичним змінам:
«Якщо ми нічого не будемо робити, до кінця сторіччя температура на Алясці може значно зрости, що пришвидшить танення льодовиків, збільшить лісові пожежі, руйнуватиме вічну мерзлоту».
«Наше розуміння кліматичних змін покращується з кожним днем. Діяльність людини впливає на клімат різними способами, і це відбувається швидше, ніж вважалося раніше. Наукові факти безжалісні. Вони підтверджують, що колись далека загроза значною мірою опинилася у сьогоденні».
Протягом кількох днів на Алясці президент США хоче на власні очі побачити стан льодовиків, які з року в рік відступають. Барак Обама стане першим чинним президентом Сполучених Штатів, який відвідає американську територію за полярним колом.

Суд дозволив нелегалові-трансексуалу

залишитись у США

Апеляційний суд у США відмовився схвалити депортацію мексиканського нелегального мігранта, який є трансексуалом, повідомляють euronews.
Американська Феміда надала Едін Кері Авендано-Ернандес право залишитись у США. На думку суддів, у Мексиці мігрантові-трансексуалу загрожують дискримінація та переслідування як представнику ЛГБТ-спільноти.

Саманта Пауер оголосилапро початок міжнародної

кампанії на захист 20 жінок-політв’язнів

27 вересня в нью-йоркській штаб-квартирі ООН пройде конференція «Пекін + 20», присвячена двадцятиріччю Пекінської декларації, прийнятій на всесвітній конференції з гендерної рівності та прав жінок.
У вівторок посол США в ООН Саманта Пауер оголосила про початок FreeThe20 – кампанії на підтримку двадцяти видатних жінок, які не мають можливості взяти участь в обговоренні проблем, порушених у Пекінській декларації, бо перебувають за ґратами з політичних чи інших мотивів, пише «Голос Америки».
Кампанія передбачає докладну розповідь про справу кожної з цих жінок – протягом двадцяти днів, що залишаються до початку конференції. Біографії в’язнів, причини їх ув’язнення і, звичайно, наміри урядів, які позбавляють в’язнів свободи, – все це передбачається висвітлити в рамках програми.
У програму включені судові справи з чотирнадцяти країн. Перша у списку – китаянка Ван Ю. Серед двадцяти героїнь FreeThe20 –азербайджанська журналістка Хадіджа Ісмайлова й українська льотчиця Надія Савченко. Політв’язні з Північної Кореї представлені як збірний образ; причини цього – по-перше, велика кількість в’язнів, а по-друге – серйозна небезпека у випадку висвітлення окремої справи. Як підкреслила Саманта Пауер, незважаючи на те, що список країн, а також жінок не є вичерпним, він, тим не менш, досить репрезентативний. Головне, щоб він привернув увагу до долі жінок, що вступили в боротьбу за свої права й опинилися за ґратами.
Саманта Пауер закликала владу тих країн, де ці жінки відбувають ув’язнення, звільнити в’язнів – як представлених у списку FreeThe20, так і багатьох інших. За словами Пауер, «ці двадцять жінок – лише частка загальної кількості жінок, які сьогодні незаконно утримуються під вартою, а уряди, які тримають їх за ґратами, – лише деякі з держав, що кидають жінок у в’язниці за те, що вони здійснюють свої фундаментальні свободи».
Як підкреслила представник США в ООН, мета кампанії – продемонструвати солідарність з в’язнями та їхніми родинами: США мають намір і надалі підтримувати їх, чинячи тиск на уряди і вимагаючи звільнення жінок, що вступили в боротьбу за свої права.

Опублікували тисячі сторінок електронного

листування Хілларі Клінтон

Держдепартамент США опублікував нову порцію листування екс-керівника відомства і найбільш ймовірного кандидата від Демократичної партії на президентських виборах 2016 року Хілларі Клінтон. Мова йде про більш, ніж сім тисяч сторінок електронних листів, які були відправлені з її приватного сервера в період роботи в Держдепі з 2009 по 2013 рр, пише The Washington Post.
Представник Держдепу Марк Тонер заявив, що в момент надсилання цих листів інформація, що міститься в них, не вважалася секретною. Однак пізніше приблизно 150 повідомленням був привласнений такий статус. У зв’язку з цим перед публікацією їх відредагували, вилучивши всю засекречену інформацію.
В опублікованих листах серед іншого порушується питання ситуації в Киргизстані, а листування, що стосується політики США стосовно Ірану, ситуації на Близькому Сході, Венесуели, здебільшого, засекречена. В одному з листів помічники Клінтон передають їй повідомлення від католицького священика Бориса Ґудзяка, який очолював у той момент Український Католицький Університет, в якому він просить допомоги США і держсекретаря особисто.
Значна частина представлених на суд громадськості листів містить робочу переписку екс-держсекретаря зі своїми помічниками, що стосується розпорядку дня та організації дзвінків, обмін компліментами з нагоди вдалих фото і поздоровлень зі святами.
Скандал навколо електронного листування Клінтон вибухнув у березні поточного року. З’ясувалося, що вона, будучи держсекретарем США, використовувала свій особистий сервер для службового листування, що є порушенням федерального закону. Через це Клінтон зазнала запеклої критики з боку Республіканської партії й опинилася під тиском незадовго до наступних президентських виборів, в яких вона має намір взяти участь.
Після скандалу ФБР почала перевірку електронних листів Клінтон. Тим часом, сама вона стверджувала, що не пересилала таким шляхом жодної секретної службової інформації. За словами Клінтон, з 60000 відправлених нею в бутність держсекретарем листів близько половини мають особистий характер.
У грудні 2014 року Клінтон передала в розпорядження Держдепартаменту всю свою робочу переписку (близько 55000 листів), а особисту (як вона стверджує) видалила – це понад 30 000 листів. За рішенням суду Держдеп щомісячно публікує частину листів Клінтон.
Перші 296 повідомлень електронної пошти Клінтон були оприлюднені в травні. Листи датуються періодом з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2012 року і стосуються нападів на установи держдепартаменту в Бенгазі і дипломатичні представництва США в Лівії.
За даними відомства, до теперішнього часу опубліковано більше, ніж 25% листування. Очікується, що вся переписка Клінтон буде опублікована в січні 2016 року, повідомляв сайт Politico.
Тим часом Клінтон вважається найбільш вірогідним кандидатом у президенти США від правлячої Демократичної партії на виборах 2016 року.

 Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

У фокусі Америка

В окрузі Cook на повторну переробку йде дедалі більше будівельного сміття

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers