rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ У Чикаго вимагали від Росії негайно звільнити українських політв’язнів – Сенцова, Кольченка та Савченко
 Title 
  Title
  Title
Чужого горя не буває. І зараз українці, як ніколи, міцні у своїй єдності. 30 серпня понад сотня українських мешканців Чикаго вийшли на мітинг, вимагаючи звільнити політв’язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Надію Савченко. Почин української громади підтримали відомі американські політики та Держдепартамент США.

Мітинг на підтримку по­літв’язнів пройшов перед катедрою св. Миколая.

Акція відбулася з ініціативи відділу Українського Конгресового Комітету Америки, штат Іллінойс, за підтримки Генерального консульства України в Чикаго.

Присутні під проводом о. Богдана Налисника прочитали молитву та виконали гімн України. Після цього Павло Бандрівський та Марта Фаріон, представники президії відділу УККА в Іллінойсі, Генеральний консул України в Чикаго Лариса Герасько, представниця Генерального консульства Литви Лаура Ділите-Буткєне та керівник громадської організації «Чикаго Автомайдан» Михайло Глебів зачитали свої доповіді.

Марта Фаріон, зокрема, закликала американську громаду активно готуватися до візиту В. Путіна на Асамблею ООН і продовжувати невтомно працювати над поширенням правдивої інформації про жахливу агресію Російської Федерації на теренах Східної  України.

Серед американських політиків, які засвідчили свою активну проукраїнську офіційну позицію – вірні соратники України, які вже не раз демонстрували свою підтримку у боротьбі України з російською агресією: сенатор Річард Дурбін, конгресмени Денні Девіс, Пітер Роскам та Джен Шаковскі. Усі вони у своїх офіційних зверненнях заявили, що рішення російського суду у справі Сенцова базується на сфабрикованих доказах. Нічого, крім осуду, таке рішення в американських політиків не викликало. Вони разом із Держдепом підтримали вимогу учасників мітингу негайно звільнити політв’язнів.

«Ці люди (Сенцов і Кольченко – ред.) нічого не вчинили поганого, вони мирно протестували проти анексії Росією Криму. У відповідь обох узяли в заручники на території України, незаконно вивезли до Росії і там ув’язнили, – заявив член Конгресу Шаковські. – Це величезна помилка правосуддя, що порушує попередні зобов’язання Росії обмінятися полоненими, захопленими під час війни в Україні».

Сенатор Дурбін, який є давнім другом українців та української громади у США, підкреслив, що рішення російського суду стосовно Сенцова та Кольченка є демонстрацією того, як далеко готовий зайти президент Росії Путін, аби тільки відвернути увагу від придушення свободи слова всередині власної країни, корумпованості та невдалого управління економікою. Згадав п. Дурбін і про ще одного політв’язня – Надію Савченко.

«Ув’язнення цих трьох осіб та інших заручників є кричущим порушенням Мінських угод, – вважає сенатор. – Насправді Росія не дотримується багатьох своїх зобов’язань, оскільки продовжує провокувати насильство в регіоні».

Нагадаємо, 25 серпня Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс обвинувальний вирок кінорежисеру Олегові Сенцову у справі «про підготовку терактів у Криму», засудивши його до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Олександра Кольченка засудили до 10 років ув'язнення, також у колонії суворого режиму. Під час оголошення вироку обоє українців сміялися в обличчя катам, а наприкінці заспівали гімн України.

Надія Савченко наразі чекає на рішення в її справі. Дуже мало надії, що рішення стосовно Савченко відрізнятиметься від рішення, вже прийнятого у справі Сенцова та Кольченка. Утім, Надію, як і двох її побратимів, не зламати.

Мітинг, у якому узяли участь мешканці Чикаго – лише один із низки інших, які відбувалися на території багатьох міст США. Своєю небайдужістю українці Америки засвідчили, що Україна – у серці кожного українського американця. І біль українських політв’язнів – це і їхній біль.

Зберігаймо нашу національну ідентичність разом

Маленькі українці Чикаго на честь Дня Незалежності провели футбольний турнір і вишкіл школи бойового гопака

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers