rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Зі світу Hi-Tech

Apple iPod Touch 6-го покоління став
найпотужнішим плеєром компанії

 Як і передбачали різні джерела, близькі до купертінівської компанії, 16 липня Apple анонсувала нові музичні плеєри iPodtouch 6-го покоління, які отримали поліпшену камеру, модифікацію на 128 ГБ і нові кольори корпусу. Головною ж відмінністю стала заміна застарілого 32-бітного процесора A5 на сучасний 64-бітний A8, завдяки чому iPodtouch 6 Gen став продуктивнішим від попередника в 6 разів і обробляє графіку до 10 разів швидше. Як і раніше, iPodtouch пропонує порівняно великий час автономної роботи – 40 годин відтворення музики і до 8 годин відтворення відео. При цьому, акумулятор поповнює заряд порівняно швидко: приблизно 80% ємності відновлюються за 2 години, а повна зарядка відбувається за 4 години.
Специфікації iPodtouch 6 Gen:
4-дюймовий дисплей Retina з роздільною здатністю 1136x640 пікселів (326 пікселів/дюйм), контраст 800:1, яскравість 500 кд/м2;
процесор A8 з 64-бітною архітектурою;
співпроцесор руху M8;
ємність: 16, 32, 64 і 128 ГБ;
розміри: 123,4 х 58,6 х 6,1 мм, вага-88 грамів;
основна 8-мегапіксельна камера iSight з діафрагмою f/2.4, автофокусом, можливістю запису відео 1080p (30 кадрів/с);
фронтальна HD-камера FaceTime з роздільною здатністю 1,2 Мп, діафрагмою f/2.2 і можливістю запису відео з роздільною здатністю 720p;
бездротовий зв’язок: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1;
датчики: трьохвимірний гіроскоп, акселерометр.
Apple iPodtouch 6-го покоління став найбільш потужним плеєром компанії.
Плеєр надійде продаж у сріблястому, блакитному, золотистому, рожевому і «сірому космічному» кольорах. Крім того, обмеженим тиражем буде доступна ексклюзивна червона версія плеєра, частина виручки від продажу якого пожертвують на програму боротьби зі СНІДом.
Новий iPodtouch «з коробки» працює на iOS 8.4, в якій доступний музичний сервіс Apple Music та онлайн-радіо Beats 1.

Джерело: http://www.cn.ua

За матеріалами інформагентств

Перше живе серцеиростили вчені

Вченим з Каліфорнійського університету в Берклі вдалося в лабораторних умовах виростити перше в історії справжнє людське серце. Для цього дослідники використовували стовбурові клітини з тканин шкіри.
Як йдеться в статті, опублікованій в авторитетному науковому журналі Nature Communications, американські вчені відтворили крихітну систему зі стовбурових клітин, яка імітує скорочення серцевого м’яза. Для створення цього мініатюрного серця фахівці використовували плюрипотентні стовбурові клітини, які можуть перетворюватися на будь-які типи клітин.
«Ми розуміємо, що зараз багато вчених ведуть розробки, пов’язані з тим, щоб виростити серце в лабораторії. Однак, наш орган перевершує аналоги і є найбільш наближеним до людського, це факт. На прикладі його розвитку ми можемо спостерігати процес розвитку людського серця зсередини. Ця технологія дозволить досліджувати ліки, застосування яких супроводжується порушенням роботи головного людського органу», – запевняє один з авторів дослідження професор Кевін Хілі з Каліфорнійського університету в Берклі.
Точна копія людського серця допоможе вченим випробовувати нові лікарські препарати, які впливають на серцево-судинну систему, а також з’ясовувати причини розвитку серцевих патологій у зародка при вагітності. Також фахівці сподіваються з’ясувати, які препарати можуть призвести до вродженої вади серця у дитини. У даний час випробування вже почалися.
Зазначимо, що перший успішний експеримент із вирощування серця зі стовбурових клітин пройшов у 2013 році в Кіотському університеті Японії. У тому ж році біологи з Піттсбурга виростили людське серце з мишачого. На формування органу було 20 днів, серце пропускало кров і билося зі швидкістю 40-50 ударів на хвилину. На думку експертів, протягом найближчих п’яти років може з’явитися біотехнологія, що дозволяє вирощувати живе серце, яке не буде поступатися людському.

Джерело: УкрМедіа

 

Біопластик

За результатами нещодавніх досліджень, що їх провів університет Джорджії, у світі щороку назбирується 275 мільйонів тонн пластикових відходів. З них майже 32 мільйони тонн – так звані прибережні відходи, ще 8 тонн забруднюють океан. Це неабияка екологічна проблема для нашої планети.
Клаудіо Рокко, Євроньюз: «Можливе розв’язання цієї проблеми приховується у рослинах. Тут, на півночі Сардинії, вирощують кардон – для отримання олії, яку можна використовувати для виробництва пластику».
У рамках європейського проекту «FIRST2RUN» компанії Novamont та Versalis виготовляють вироби з пластику, які здатні розпадатися на біологічні речовини: вони перетворюються на добрива для рослин. Для досягнення цього результату олію, отриману з кардону, змішують із соняшниковою олією. Жодна рослинка не витрачається надаремне, листя і стебла під час спалювання виробляють енергію, необхідну для запуску заводу. Із залишків насіння виробляють корм для овець.
Клаудіо Рокко, Євроньюз: «Ці кардонові плантації – основа агрокультури?»
Агроном Мішель Фальс, підприємство Novamont: «Ні, ми не є основою для агрокультури, ми лише намагаємось повернути землі втрачену вартість. У цій частині Сардинії є 60 тисяч гектарів занедбаних за останніх 30 років земель, ми намагаємось обробити, принаймні, 3-4 відсотки з них, вирощуючи кардон – типову рослину Середземномор’я. Вона не потребує зрошування, їй достатньо тієї води, що падає з неба».
Завод із виробництва біопластику побудовано на старому полишеному промисловому майданчику. Машини для перегонки кислоти і бункери для її зберігання працюють на повну силу. Тут не використовують жодних хімічних розчинників, реакції відбуваються за допомогою води, повітря і перекису водню (тобто, продуктів, нешкідливих для довкілля).
Перетворення рослинних олій на кислоти, призначені для виробництва біопластику, відбувається за допомогою реакторів. Рослинна олія входить у перший реактор, а з четвертого виходить кислота, готова для виробництва біопластику.
Керування процесом відбувається з диспетчерської. Звідси техніки здійснюють контроль за тим, як функціонують машини, клапани, регулюють тиск всередині труб. Весь процес комп’ютеризовано.
У цій лабораторії дослідники аналізують як якість первісних рослинних олій, так і кінцевого продукту. Дослідники постійно розвивають нові методи виробництва. Перші випробування машин відбуваються в лабораторії.
Розповідає Луїджі Капуцці – голова команди дослідників: «Це цілком новий, унікальний процес перетворення рослинної олії без використання токсичних речовин, таких, як озон. З рослинної олії, в результаті, ми отримуємо кислоту, яка є сировиною для біопластику, з якого, своєю чергою, виробляють торбинки для продуктів. Однак, ми отримуємо також іншу кислоту, яку можна використовувати, наприклад, для виробництва біогербіцидів, замінюючи нею більш токсичні сполуки. Однак, з неї можна також виготовляти мастильні матеріали, біокосметику. Існує ще один продукт, який можна використовувати для виробництва шин, замінюючи токсичні і канцерогенні речовини мінеральними оліями».
Серед біопродуктів, зроблених у Сардинії, є й біомастила для кораблів, які не забруднюють моря і розчиняються в ньому. Перевага величезна, якщо взяти до уваги, що тільки в Європі майже три мільйони тонн мастил, виготовлених на основі бензину, щороку заливають у море, що має величезні наслідки для довкілля.
Наразі біопластик із Сардинії коштує дорожче, ніж той, що виготовлений хімічним шляхом. Але потрібно відкинути витрати на утилізацію, адже біопластик повертається в довкілля у вигляді добрива для рослин. На думку вчених, такі дослідження, навіть якщо самі собою вони – дуже важливі для майбутнього, необхідно поєднувати з розвитком культури вторинної переробки та повторного використання традиційних пластмас.

 

Xiaomi і Li-Ning спільно розробляють

смарт-взуття для заняття спортом

У минулому такі компанії, як Adidas і Nike, робили спроби зробити своє спортивне взуття «розумним», вмонтувавши в них певні датчики, які повинні були надсилати інформацію на смартфон. На жаль, у випадку з цими компаніями така ідея не набула особливої підтримки. Тепер же над створенням аналогічного продукту задумалися компанії Xiaomi і Li-Ning. Китайська корпорація Li-Ning є виробником взуття, і стоїть за таким брендом, як, наприклад, Dwayne Wade. Компанія вже підтвердила свій намір скооперуватися з HuamiTechnology – групою, яка є частиною Xiaomi і відповідальною за створення технології фітнес-трекера Xiaomi Mi Band.
«Розумні» кросівки для бігу, які спільно створюють китайські компанії, будуть також використовувати технологію, згідно з якою у взуття буде вбудовано низку датчиків. На відміну від технологій Adidas або Nike, у користувача не буде можливості вибору, оскільки датчики будуть вбудовані у взуття одразу. Головне завдання вбудованих у кросівки сенсорів – відстежувати спортивний прогрес користувача, його фізичний стан і досягнення. Вся ця інформація потім буде відображатися в додатку-компаньйона.
«Ми вирішили взаємодіяти з Huami Technology, тому що компанія славиться своєю компетенцією в галузі виробництва «розумних» переносних пристроїв. Ми сподіваємося використовувати цю можливість для створення професійного «розумного» взуття для спортсменів у Китаї за доступними цінами», – заявили представники Li-Ning.
На сьогоднішній момент інформації про те, коли новинка буде представлена на ринку, немає.

 

Смарт-пігменти

Це речовина, яка назавжди змінить ваш погляд на фарби. Ці смарт-пігменти (їх створив стартап «Олікром» із французького міста Бордо) – результат кількамісячної копіткої праці, лабораторних досліджень щодо вдосконалення процесу пігментації під впливом різниці температур, світла й тиску.
Виробники запатентували процес і вважають, що їхній винахід зацікавить різні галузі промисловості – авіаційну, автомобілебудівну, а також виробників побутової техніки.
Засновник і виконавчий директор компанії Жан-Франсуа Летар вважає, що їхня фарба матиме безліч застосувань на практиці.
«Йдеться про фарби, виготовлені як з органічних, так і з неорганічних речовин. Ці нові речовини дають змогу, залежно від застосованої формули, пристосувати вибір зміни кольору залежно від температури, світла або тиску», – каже він.
Жан-Франсуа Летар – учений-хімік з Інституту хімії у Бордо – вже отримав десятки замовлень.
«Завдання полягає в тому, щоб показати, наприклад, чи якась частина літака під час його транспортування не зазнала удару. Або чи на злітно-посадковій смузі немає якогось предмета, чи, наприклад, птаха, який міг би становити загрозу під час посадки літака», – розповідає далі Жан-Франсуа Летар.
Нова фарба сигналізуватиме ремонтним бригадам про потенційні проблеми повітряного судна, які, можливо, залишились би непоміченими під час техогляду.
Жан-Франсуа Летар співпрацює з Європейським виробником літаків Airbus і вважає, що в його винаходу – величезний потенціал використання за неймовірно широкого діапазону обставин.

 

На ринок смартфонів повертається Nokia

Як повідомляє The Telegraph, наприкінці 2016 року закінчиться термін дії угоди, що Nokia уклала з Microsoft у 2013 році при продажі свого «мобільного» бізнесу. За домовленостями, фінська компанія позбавлялася права розміщувати свій бренд на смартфонах до кінця наступного року, а на мобільних телефонах – до 2024 року.
У зв’язку з цим керівництво Nokia повідомило, що вже наступного року компанія може повернутися до розробки і ліцензування мобільних пристроїв. Фіни вже займаються пошуком партнера, який взяв би на себе виробництво, продажі, маркетинг та технічну підтримку нових продуктів компанії. Представники Nokia запевняють, що новий пристрій можна буде побачити не раніше, ніж у четвертому кварталі 2016 року.
Зазначимо, що випускати пристрої інших категорій Nokia згідно з контрактом з Microsoft не заборонялося, чим вона і скористалася наприкінці 2014 року. Першим «залізом» після угоди з американцями став Android-планшетник N1. На думку експертів, він є, по суті, клоном iPadmini 3 з лончером Z Launcher для швидкого запуску програм і пошуку в Інтернеті. Виробництвом та складанням пристрою займалася не сама Nokia, а компанія Foxconn.
У будь-якому випадку, Nokia буде дуже важко повернутися на ринок. Компанія, яка колись була найбільшим виробником мобільників, занадто пізно визнала потенціал сенсорних дисплеїв і на даний момент сильно відстала від Samsung і Apple.

Джерело: УкрМедіа

 Підготував Юрій Заверюха, Чикаго

10 стародавніх міст, які колись правили світом

Зі світу Hi-Tech

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers