rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Складаємо похідну аптечку
Правильно сформована медична аптечка – це чиєсь врятоване життя. Нижче подаємо методичні рекомендації для надання само- і взаємодопомоги у похідних умовах, адаптовані для людей, які не мають спеціальних медичних знань. Кількість медикаментів розрахована на 1-3 особи при тривалості походу 1-3 дні.

Перев’язувальні засоби та засоби догляду за ранами
• Бинт широкий марлевий 7 м х 14 см, 2 шт. на одну особу. При необхідності його можна розрізати. Якщо є бинти нестерильні або взагалі без упаковки, то їх необхідно упакувати у фольгу і в поліетиленовий пакет.
Індивідуальний перев’язувальний пакет (ІПП-1) – укладена у захисну оболонку стерильна пов’язка, призначена для надання першої медичної допомоги при пораненні й опіках.
Індивідуальний перев’язувальний пакет складається з марлевого бинта (10 см 7 м) і двох ватно-марлевих подушечок (17,5х32 см), одна з яких зафіксована на відстані 12-17 см від кінця бинта, а іншу можна пересувати по бинту на потрібну відстань. Бинт із ватно-марлевими подушечками загорнутий у пергаментний папір, у складку якого вкладена безпечна шпилька, й упакований у герметичну зовнішню оболонку з прогумованої тканини, яка добре зберігає стерильність. На оболонці пакета надрукована коротка інструкція і дата виготовлення.
• Серветки марлеві медичні стерильні
В одній упаковці 10 шт. 16х14 см. Кладуть безпосередньо на рану. Серветки можна замінити шматком бинта.
• Гемостатична губка колагенова
Зараз у продажу безліч гемостатиків – на будь-який смак і гаманець. Якщо дозволяють фінанси, краще взяти Celox (Целокс). Пластини розміром 100х100 або 50х50 мм. Застосування: місцево на великі рани, фіксують тугою пов’язкою. Губку не видаляють, тому вона згодом повністю розсмоктується. При носовій кровотечі відрізають потрібний шматок, акуратно глибоко і туго вводять у ніздрю. Видаляють через 1-2 години після зупинки кровотечі.
• Пластир рулонний тканинний
Котушка 2 см х 5 м. Основне застосування: дрібні рани, мозолі. Скелелази люблять таким пластиром обмотувати кінчики пальців. Також застосовують для пластирної стяжки. Його вважають кращою заміною швам у похідних умовах – випробувано безліч разів. Ефект такий же, що і від шва, але менш травматичний. Пластир легко знімати.
Іноді можна отримати дрібні, але неприємні порізи, коли, начебто, дурниця, а робити нічого не можна – біль при будь-якому русі. Так ось: пластирна стяжка разом із невеликою пов’язкою зверху вирішує цю проблему. Краї рани закріплені – больових відчуттів немає.
• Рукавички медичні нестерильні
1 пара на добу на людину. Чужу кров голими руками чіпати вкрай не бажано. Всі маніпуляції з відкритою раною краще проводити у рукавичках. Ви ж не знаєте, на що хворий ваш товариш.
• Джгут артеріальний
Не менше, ніж дві штуки, з блокнотом та олівцем (замість олівця можна взяти незмивний маркер). Джгут накладають не більше, ніж на 1 годину у зимовий час і не більше, ніж на 1,5 години – у літній. З обов’язковою запискою з уточненням часу накладення.
• Перекис водню (3%, 200 мл) і водний розчин хлоргексидину
Краще у пластиковій тарі. Для обробки ран. Якщо ранка маленька або забруднена, то слід добре промити перекисом, потім змити залишки перекису хлоргексидином. Потім накласти пов’язку із серветкою, змоченою хлоргексидином.
Якщо рана велика (скальпована, опік із пошкодженням шкіри тощо), перекис може викликати сильний біль, тому краще обробити хлоргексидином без перекису і накласти пов’язку. При сильній кровотечі не забуваємо про гемостатичну губку (див. вище).
• Ножиці
Як правило, ножі є у всіх, але маленькі ножиці і пінцет не будуть зайвими – можуть знадобитися, щоб зрізати омертвілі частинки шкіри або одяг.
• Хустинка медична
Її може замінити будь-який шматок одягу, але все ж бажано мати хустинку, оскільки її можна розрізати на бинти. Та й, взагалі, хустинка є універсальним предметом.

Як вижити під вогнем снайпера

Нічний зір

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers