rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Бурштинова лихоманка
Title 
 
За фільмами та книгами ми пам’ятаємо такий історичний феномен Америки, як «Золота лихоманка». Хоча золото в Україні трохи є, але справжню лихоманку Україна переживає на бурштиновому фронті.
Ось «фронтові» повідомлення тільки останнього часу:
«На Житомирщині правоохоронці вилучили у мешканця Олевська 23 кілограми бурштину та 230 тисяч доларів США.
31 липня, на Львівщині, на пункті пропуску «Шегині», блокували спробу вивезення 150 кілограмів бурштину з України.
Цієї ночі спеціальна група МВС у Рівненській області затримала понад 2,5 тонни незаконно добутого сонячного каменю, упакованого для відправки за кордон. Рекордна за обсягом партія затриманого бурштину коштує, за попередньою оцінкою, близько трьох мільйонів доларів ($3 000 000).
Міністр МВС А. Аваков розповів деталі операції зі затримання рекордної партії: дві з половиною тонни бурштину-сирцю вилучили під час санкціонованого обшуку мікроавтобуса марки «Мерседес Бенц Спринтер» на вулиці Студентській, у Рівному.
 
Title 
 
 Український бурштин

Вантаж відправлено до Києва під озброєною охороною, там буде інвентаризовано і представлено публічно в найближчі години, «щоб нічого з ним не сталося… Потім бурштин буде скеровано до скарбниці держави».
Він також додав, що операція щодо вилучення бурштину є великою підготовленою операцією МВС та ДФС з викриття та припинення дій найбільшої злочинної групи, що діє в Рівненській області і має стосунок до незаконного видобутку бурштину: «Буде продовження, з’являться прізвища – в минулому відомого одіозного депутата П., продажні правоохоронці та чиновники … – ми свою роботу будемо робити.
Але потрібно, як уже писав раніше, приймати закон, що регулює державний контроль, видобуток і збут бурштину», – додав голова МВС.
А 4 серпня, за повідомленнями ЗМІ, Служба безпеки України спільно з ДФС вилучила в Рівному обладнання для виготовлення виробів зі «сонячного каменю» та готову продукцію вартістю понад мільйон доларів США.
За день до цього, 3 серпня, в регіоні міжвідомчою групою зі співробітників СБУ та міліції вилучено партію незаконно видобутого бурштину загальною вагою майже три тонни. За попередньою оцінкою експертів, ринкова вартість 103 мішків бурштину перевищує три мільйони доларів США.
Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 198 (придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.
Останнім часом ЗМІ рясніли повідомленнями, що нелегальних копачів бурштину знаходили по лісах, затримували, вони протестували, пручалися, чинили опір і навіть стріляли.
Стало ясно, що проблема ця не локальна і потрібні серйозні державні рішення.
І 4 серпня на брифінгу прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд має намір ініціювати введення державної монополії на видобування бурштину в Україні: «Вже зараз Міністерство фінансів закладає плюс один мільярд гривень від реалізації ліцензії.
Друге, це державна монополія і контроль за видобутком бурштину.
І третє, це природоохоронні заходи, тому що те, що зараз відбувається на тих територіях, це просто знищення навколишнього природного середовища», – наголосив він.
Також прем’єр нагадав про необхідність прийняття закону про легалізацію видобутку бурштину: «Те, що там відбувається, повинно бути жорстко припинено. З одного боку, правоохоронною системою, а з іншого боку – економічними засобами і методами саме через прийняття закону про легалізацію видобутку бурштину і про охорону навколишнього природного середовища», – заявив він.
Легалізація видобутку бурштину принесе у казну 1 млрд. грн. – приголомшив журналістів цифрою А. Яценюк.
Крім того, Кабінет міністрів у вересні звернеться до парламенту, щоб ввести ліцензування видобутку бурштину: «На вересень ми вкотре будемо звертатися до парламенту, щоб ввести ліцензування видобутку бурштину. І в доходах Державного бюджету плануємо закласти 1 млрд. гривень від реалізації цих ліцензій», – повторив цифру ймовірних доходів А. Яценюк.
Все це добре. А де ж влада була раніше? І до кого звертатися?
Адже за твердженням Міністерства екології бурштин в Україні незаконно добувається вже понад 10 років. І це, як мінімум, за час трьох останніх президентів України. А хто є організаторами цього нелегального бізнесу? Хто його дахував усі ці роки в столиці? Куди потекли недоотримані держбюджетом мільярди уже не гривень, а доларів?
Питання без відповіді, які підтверджують, що масовий грабунок України, її природних багатств, досі є налагодженим злочинним конвеєром.
Добре, що боротьба з цим нелегальним бізнесом почалася. Але чи стане вона системною?
«Сонячний камінь» України повинен стати легальним засобом цивілізованого, а не варварського здобування і поповнення скарбниці держави.

Що за країна!

Тисячоліття успіння князя Володимира в контексті боротьби за нього

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers