rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Концерт талановитої скрипальки Марії Краснюк в Українському Інституті модерного мистецтва в Чикаго
 Title 
  Title
Людина може бути щасливою тільки тоді, коли займається улюбленою справою. Людина мистецька відчуває подвійне щастя, наповнюючи насолодою свою душу і душі багатьох людей, які насолоджуються плодами праці митця.

У неділю, 19 липня, в Українському Інституті модерного мистецтва був повний аншлаг. Для багатьох шанувальників класичної музики цей день був святковим, адже вкотре до українського Чикаго з чудовим концертом завітала наша юна землячка, віртуозна скрипалька Марія Краснюк. Щоразу, навідуючи своїх батьків у Чикаго, Марія не відмовляє у запрошенні подарувати нашій публіці чудові моменти насолоди від живої гри.
Жива музика ніколи не зрівняється у сприйнятті з найвищими технологіями звукозапису. Будь-який «живий» концерт є незрівняним в емоційному плані, в тому духовному піднесенні, яке залишається після контакту виконавця і публіки при повній гармонії внутрішнього настрою обох сторін. Саме таке відчуття опанувало залою УІММ під час концерту талановитої скрипальки Марії Краснюк та не менш талановитої піаністки Ірини Феоктистової, яку було запрошено для акомпанування. В програмі концерту – композиції Франца Шуберта, Генрика Венявського та Леоша Аначека.
Концерт проходив у стилі спілкування виконавця і слухача. Тендітна, як соломинка, скрипалька, спочатку ніби пропускає крізь своє серце і вже звідти випромінює шалену енергію музики та емоції гри на публіку. В руках Марії скрипка, яку виготовив у 18-му сторіччі відомий французький майстер Жан Батист Війом (Jean Babtiste Vuillaume, 1798-1875). Ця скрипка придбана з приватної колекції. Серед слухачів було багато професійних музикантів, зокрема, група музикантів із містечка Мілвоке, штат Вісконсин, які приїхали спеціально на цей концерт.
Свою професійну скрипкову освіту Марія починала в Україні, у місті Лева, в спеціалізованій музичній школі для обдарованих дітей, яка має ім’я видатної української співачки Соломії Крушельницької. З першого ж року свого навчання з великим задоволенням виходила на сцену, беручи участь у різноманітних концертах. Такий ранній досвід дав Марії можливість вже у неповних 8 років виступити на великій сцені Ужгородської філармонії. Саме на цій сцені юна скрипалька в якості солістки, разом із камерним оркестром, заграла тричастинний концерт А. Вівальді. Згодом, у десятирічному віці, Марія як солістка Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії виступила з тричастинним концертом Г. Венявського на сцені Львівської філармонії. На цей момент вона була вже переможцем міжнародних конкурсів в Україні, Чехії, Словаччині та Румунії. Виступи в дитячому віці на таких престижних сценах дали впевненість для стрімкого росту кар’єри скрипальки. На сьогоднішній день творча біографія Марії налічує лауреатство у понад двадцяти міжнародних конкурсах, десятки сольних виступів із симфонічними та камерними оркестрами України, Європи, Азії та Америки.
Улюблена форма виступу Марії Краснюк – це сольні камерні концерти та різні проекти, насамперед, сучасної, непростої у сприйнятті музики. У прямому діалозі з публікою виконавиця намагається допомогти подолати всі складні перепони для наближення слухача до композиторського задуму. Марія вважає, що процес подолання цих перепон є дуже важливим на будь-якому концерті класичної музики і покращує її сприйняття навіть непідготовленому слухачеві. Прослухавши концерт Марії, можна з впевненістю стверджувати, що з цим завданням вона легко дає раду. Важливу роль у цьому концерті зіграла також піаністка Ірина Феоктистова, яка закінчила Санкт-Петербурзьку консерваторію.
Ірина має величезний досвід концертування в себе на Батьківщині, в Європі та Америці. Багато виступає як солістка, так і в дуеті з видатними виконавцями. Піаністка є лауреатом міжнародних конкурсів в якості соло-піаніста та в камерних ансамблях. Ірина була асистентом диригента при постановці опер у Чиказькій опері. В доробку Ірини Феоктистової твори видатних композиторів світу всіх епох. Улюбленим видом виступів Ірини є пропагування сучасного музичного мистецтва.
Творчий вечір двох талановитих музиканток подарував публіці чудовий настрій та насолоду від спілкування з прекрасним, за що від імені присутніх виконавцям подякували члени управи Українського Інституту модерного мистецтва пані Орися Коссак-Кардосо та пан Михайло Голіян.
Від імені читачів нашого часопису щиро дякую управі УІММ за унікальні і численні можливості спілкування з мистецтвом в престижній залі Інституту. А шанувальникам прекрасного хочу нагадати, що в суботу, 25 липня, в приміщені УІММ відбудеться творчий вечір співака Володимира Дуди, присвячений 60-й річниці від Дня народження та 40-річчю творчої діяльності.
Світлини автора

Title Title 
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title

У цьому житті все непередбачувано…

«Апостол миру» – виставка в Українському національному музеї

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers