rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Два мільйони гривень за розписані й реалізовані ящики для набоїв – дітям Мар’їнки
  Title
  Художник Олександр Клименко
демонструє свою роботу

  Title
 
 Робота Олександра Ройтбурда

  Title
  Художні твори на ящиках з-під патронів
Ще у березні у столичному Мистецькому Арсеналі пройшла співзвучна нашій добі благодійна виставка мистецьких об’єктів, написаних прямо на ящиках з-під набоїв і снарядів. Художники перетворили дошки, які були призначені, щоби нести смерть, на носіїв вічного життя, на ікони. Отримані кошти були надіслані на допомогу бійцям АТО. Фактично проект розпочався ще на початку Великого посту. Він відкрився у Софії Київській. Потім ця виставка переїхала у Верховну Раду. Після Мистецького Арсеналу експозиція стала подорожуючою, побувала у багатьох містах України, а також – у Німеччині, Чехії, Франції, Угорщині.

Ініціатор проекту – іконописець, художник Олександр Клименко – розповів, що задум створити таку виставку з’явився після поїздки у зону АТО.

«Я поїхав у добровольчий батальйон і побачив, що ящики від набоїв схожі на дошки, на яких ми працюємо: на вигляд вони дуже давні. Тому я захотів написати на них ікону», – розповів художник. «Ці дошки воювали. Їх привезли з Дебальцевого і Пісків. Дуже важливо, що дошки збирали солдати. Тому це наш спільний проект – митців і бійців. Для нас це неймовірно важливо, – каже Олександр Клименко. – Також виставкою ми хочемо вивести війну з поля віртуального – ми переживаємо її віртуально у комп’ютері – через ікони, які є свідками цих подій. Ми хочемо зробити ці дошки цінністю і ставитися до наших героїв так само – не кидати їх напризволяще».

Згодом ініціатори виставки вирішили продати ці незвичні витвори мистецтва на доброчинному аукціоні. На ньому 14 липня вони представили незвичайні лоти – ящики для боєприпасів, перетворені п’ятнадцятьма відомими українськими художниками на скрині з унікальним розписом.

У реалізації цього проекту взяли участь Олександр Ройтбурд, Ілля Чічкан, Арсен Савадов, Марія Куликівська, Матвій Вайсберг, Ксенія Гнилицька, Євген Самборський, Мирослав Вайда, Назар Білик, Алевтина Кахідзе, Андрій Блудов, Микола Маценко, Юрій Соломко, Олексій Сай, Яна Сєдова. Також тут можна було придбати ящики, розписані дітьми – вихованцями художніх шкіл та волонтерами. Фаворитами торгів стали роботи Арсена Савадова та Олександра Ройтбурда – ці мегалоти були придбані, відповідно, за 200 та 300 тисяч гривень. Практично 2 мільйони гривень зібрано під час аукціону «Мистецтво, що рятує», організованого Ощадбанком спільно з ГО «Волонтерська сотня», НКММК «Мистецький Арсенал» та агентством культурних ініціатив Art Management. Виручені кошти будуть скеровані на допомогу мирним мешканцям однієї з найбільш обстрілюваних точок України – Мар’їнки. Там перебувають 120 дітей та 20 важкохворих лежачих літніх людей. Вони щодня і щоночі дивляться смерті у вічі, але хочуть будь-що вижити. Їм украй потрібна допомога.

«Ящики від боєприпасів порожні. Це означає, що їх вміст був використаний за призначенням. Тепер вони перетворились на те, що зарадить біді. Допомогли цьому діти з художніх шкіл, які перетворили ящики з-під боєприпасів на витвори мистецтва. Маленькі художники абсолютно щиро виявили бажання допомогти тим, хто сьогодні перебуває на лінії фронту. У проекті взяли участь волонтери та відомі митці. Рефлексії, які відображають те, що вони відчувають, можна побачити в їхніх творіннях», – зауважив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний, організатор благодійного аукціону. «Тепер ми віримо в чудеса, віримо в силу слова і прикладу. Дякуємо кожному волонтеру і художникові, які зробили ящики з-під снарядів предметами мистецтва. Катерині Тейлор, Андрієві Пишному і Наталії Заболотній; Юрієві Горбунову за те, що він погодився на волонтерських засадах провести аукціон і блискуче це зробив. Дякуємо всім за довіру, за допомогу мешканцям Мар’їнки. На виручені кошти ми зможемо забезпечити їх наборами продовольства і медикаментами», – зауважили Ірина Солошенко та Наталія Воронкова, волонтери, лідери ГО «Волонтерська Сотня», ідейні натхненники проекту. Проект «Мистецтво, що рятує» постійно оновлюється: залучаються нові художники, домальовуються твори, влаштовуються виставки-продажі. Дошки з-під набоїв воїни спеціально зберігають. Вони їх відправляють у Київ, щоб на них малювали ікони. Проект об’єднує волонтерів, митців та людей доброї волі. Об’єднує в бажанні допомогти дітям Мар’їнки – найбільш обстрілюваного за останні місяці містечка на лінії розмежування. Там навколо – суцільна руїна, війна... Тож виручені на аукціоні кошти підуть на їжу, ліки, одяг, найнеобхідніше, на життя. Проте і в Мар’їнці діти усміхаються. Граються. Чекають, що їм привезуть гостинці, іграшку. Не будуть обділені увагою ці діти сучасної війни.

Title  Title
 Художні твори на ящиках з-під патронів

Fest «Soyuzivka-2015»: «Солідарність з Україною»

«Конверт» мрії 30-річний випускник Нью-Йоркської академії кіномистецтва зняв у своєму фільмі лауреата «Оскара» Кевіна Спейсі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers