rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Офшор подвійного призначення
 Title 
 
 Після відставки з посади голови СБУ В. Наливайченко
та А. Геращенко почали ходити на телеефіри разом
з розповідями різного рівня достовірності

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств


На прощання голова СБУ В. Наливайченко вкинув дані про зв’язок нині близького до Порошенка бізнесмена Крючкова з погорілою базою Ставицького.

Немає більшої радості для журналіста, ніж прощальна промова звільненого чиновника. Усе, що він носив у собі довгі місяці, нарешті проривається на світло.
Те, що вирвалось із Валентина Наливайченка, виявилось, можна аналізувати довго. Нагадаємо, що його черговий термін у кріслі голови СБУ закінчився під феєрверк пожежі паливної бази «БРСМ» і викриття її «дахування» екс-заступником генпрокурора Анатолієм Даниленком.
Нагадаємо, що одним із найбільш незрозумілих звинувачень, які Наливайченко видавав, ще петляючи між крапельками відставки – був короткий перелік із двох белізьких офшорів, на які виводились кошти втікача-міністра енергетики Едуарда Ставицького. Саме його вважали справжнім бенефіціаром «БРСМ».
Цей список вперше озвучив сам Наливайченко в ефірі «Шустер Live», а потім ще й оприлюднив нардеп Антон Геращенко у Facebook. Вже один цей факт виглядав підозріло – довкола одного списку об’єднались представники протилежних політичних таборів – Наливайченко з «УДАРу» і Геращенко з аваковського крила «Народного фронту».
Завдяки одному уважному читачеві «Наших Грошей» ми трохи наблизились до розгадки такого зближення. Але у той же час заплутались ще більше.
Один із названих офшорів «Мелліан Менеджмент ЛТД» у 2014 році справді став новим власником ТОВ «БРСМ-Нафта». Хто є новим власником і кінцевим бенефіціаром на погорілій нафтобазі – не зізнаються.
Нагадаємо, що віднедавна українські компанії зобов’язані оприлюднювати своїх кінцевих вигодоодержувачів. Наразі більшість компаній саме займається внесенням цих відомостей у реєстр, аби встигнути до осіннього дедлайну. Тож, якщо «БРСМ-Нафта» виявиться законослухняною, то незабаром ми маємо побачити у реєстрі ім’я бенефіціара (який, щоправда, може виявитись і белізьким юристом).
Але у будь-якому випадку зрозуміло, що «Мелліан» справді причетний до нафтобази Ставицького.
Із другим офшором все не так очевидно. Мова йде про «Бейрок Файненс Лімітед», також із сонячного Белізу.
Нам не вдалося знайти інформацію, що цей офшор коли-небудь був засновником паливних компаній чи займався імпортом нафтопродуктів. Тому слова Наливайченка-Геращенка є єдиним клеєм, що прив’язує «Бейрок» до «БРСМ». І тим скандальнішою виглядає історія.
Про «Бейрок Файненс Лімітед» ми вже писали минулої осені, коли вивчали бізнес родини Анатолія Даниленка, тодішнього заступника генпрокурора Віталія Яреми. На цей офшор було оформлено частку у ТОВ «Грандіс Інвестментс», керівником якого майже рік пропрацював Євгеній Ільїн, племінник Геннадія Ільїна. Останній після Євромайдану став депутатом Київради від «УДАР-Солідарності», а раніше ходив в ореолі чуток про свою причетність до банди Савлохи та керівництва охорони Петра Порошенка.
Виглядає, що очільник СБУ Валентин Наливайченко вирішив просто-таки «наїхати» на близьке оточення президента Порошенка, вибрав для цього офшор з орбіти Даниленка і за це втратив посаду.
Тим більш, що про інтерес Даниленка до «БРСМ-Нафти» заявляли і самі працівники скандальної компанії.
«У 2014 році, перебуваючи на посаді заступника Генерального прокурора, Анатолій Даниленко через підконтрольних йому прокурорів Харківської, Київської областей та міста Києва закрив більш, ніж два десятки автозаправних комплексів, що належать компанії «БРСМ-Нафта». Це підтвердило внутрішнє розслідування в компанії» – заявив директор департаменту стратегічного маркетингу «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук.
На цьому історію можна було б закінчувати. Але іронія долі полягає в тому, що днями став відомий кінцевий бенефіціар белізького «Бейроку». І запитань стало тільки більше.
Бенефіціаром «Бейрок Файненс Лімітед» виявився добре відомий поціновувачам антикорупційної літератури Леонід Крючков, колишній нардеп від БЮТ, а нині гравець з команди Порошенка.
Свого часу Леонід Крючков із братом Дмитром фігурували в численних скандалах і оборудках, як от розкрадання коштів у Держкомрезеврі, банкрутство «Київреконструкції». При цьому, вони не гребували і мандатами: у 2006-2007 рр. Дмитро Крючков був народним депутатом від «Блоку Юлії Тимошенко», а Леонід – депутатом Київради від БЮТ.
А за нової влади з осені минулого року Леонід Крючков став заступником директора оборонної компанії «Укрінмаш», що є дочірнім підприємством державного концерну «Укроборонпром», куратором якого є перший замсекретаря РНБОУ Олег Гладковський.
Голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю (тобто, всього експорту зброї України) до свого призначення на цю посаду минулого літа президентом Петром Порошенком мав інше прізвище – Свинарчук. І займався приватним бізнесом – був автовиробником «Богдан», який раніше належав тому ж Порошенку.
Фактично Свинарчук довгі роки був одним з найближчих бізнес-партнерів Порошенка. Відтак, не дивно, що новий президент України довірив йому одну з найделікатніших галузей, у якій крутиться значний кеш. Відтак, зрозуміло, що призначення Крючкова у цій галузі не могло відбутись без бажання та дозволу порошенківського наглядача.
У Дмитра Крючкова після Майдану життя теж заграло новими барвами. Минулої осені Міністерство енергетики і вуглепрому під орудою Юрія Продана вирішило дозволити імпорт російської електроенергії в Україну. Тоді ліцензії мали отримати ДТЕК Ріната Ахметова і фірма «Енергомережа» – її акціонером напередодні тих подій був брат міністра енергетики Петро Продан. Однак, на момент ліцензування імпорту керівником «Енергомережі» виявився вже Дмитро Крючков, а у керівних органах з’явились так звані представники «оточення» Костянтина Григоришина та самого Порошенка (через вінницького бізнесмена Продивуса). Зрештою, оборудка не вдалась, і імпорт пішов через державні структури, але дозвіл для «Енергомережі» став приводом для відставки міністра енергетики Вадима Уліди, а згодом і самого Продана.
У Крючкова з родиною є так багато компаній і суперечливих бізнес-зв’язків, що вистачить для найнеймовірніших версій.
Наприклад, у 2009-2010 рр. «Бейрок Файненс Лімітед» входив до складу засновників ТОВ «Братислав-Плаза» і ТОВ «Київська Торгова Група». У компанії «Братислав-Плаза» партнером «Бейроку» була Антоніна Сліпченко, в якої з Леонідом Крючковим були виписані доручення на автомобілі одне одного. А ця Антоніна має купу спільних компаній з Олександром Ступаком – офіційним засновником фірми «Ректан» з так званого «генерал-єнакіївського» угрупування, що заробляло сотні мільйонів на харчуванні армії.
Або ось ще. Вищезгадана «Енергомережа» нещодавно стала активним гравцем у розбірках за «Запоріжжяобленерго», утворивши купу малу з угрупуваннями Григоришина. Коломойського, Суркіса та Ахметова.
Тож така розмаїтість бізнесових зв’язків Крючкових додає вірогідності словам Наливайченка про причетність крючковського офшору «Бейрок» до «БРСМ-Нафта» і скандального заступника Яреми та «охоронця» Порошенка.
Разом з тим, ні Наливайченко, ні помічник Авакова не оприлюднили жодних конкретних даних про ці зв’язки. Відтак, не можна заперечувати, що вороги Порошенка навмисне вкинули «Бейрок» і Крючкова у полум’я корупційного скандалу з погорілою базою януковицького міністра.
Але якщо «Бейрок» має справді стосунок до нафтової теми, то світла, пролитого Наливайченком, вистачить, щоб у багатьох навколишніх глядачів потемніло в очах.

Автор: Ірина Салій
Джерело: «Наші Гроші»

Рада дала згоду на арешт судді Госпсуду Одещини П. Меденцева

У зоні АТО затримали рекордну партію контрабанди: 700 тонн у 11 вагонах

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers