rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Через розгін протесту у Вірменії назріває політична криза

22 червня в Єревані кілька тисяч демонстрантів влаштували акцію протесту проти подорожчання електроенергії. Силовики перекрили центральний проспект Маршала Баграмяна, де розташовується резиденція президента Вірменії Сержа Саргсяна, будівля парламенту, Національна академія наук і Конституційний суд.

Саргсян погодився прийняти трьох-чотирьох активістів, якщо інші відмовляться від ходи до його резиденції. Однак, учасники акції відхилили пропозицію і заявили про готовність продовжити демонстрацію. Після цього поліцейські попросили журналістів покинути територію між правоохоронцями та активістами, а потім стіною рушили в бік активістів.
23 червня поліцейські за допомогою водометів розігнали демонстрантів.
Як зазначає NEWS.am, перед розгоном високопоставлені поліцейські постійно закликали активістів повернутися на Площу Свободи і продовжити демонстрацію там, «не створюючи перешкод для роботи громадського транспорту». Агентство вказує, що частина незначна частина учасників акції підкорилася вимозі правоохоронців.
Затримано 237 осіб. За даними поліції, в сутичках постраждали сім учасників акції й 11 поліцейських.
Тим часом у міністерстві охорони здоров’я Вірменії надали інші цифри про потерпілих. За даними відомства, 25 осіб, які брали участь в акції, звернулися по допомогу до лікарів.
«Вісім осіб привезли до лікарні «святого Григорія Просвітителя», чотирьох – у медичний центр «Еребуні», одного – в медцентр «Арамянц», ще двох – у Першу університетську лікарню ім. М. Гераци. Десять осіб, яких привезли в центри, отримали легкі травми, їм була надана перша медична допомога», – зазначає МОЗ.
Стосовно затриманих в Єревані учасників акції протесту проти підвищення тарифів на електроенергію порушено кримінальну справу. Як повідомили в прес-службі генпрокуратури Вірменії, кримінальну справу порушено за ч. 1 статті 258 КК (хуліганство, порушення громадського порядку). Стаття передбачає штраф у розмірі 50 тисяч драмів (2,3 тис. грн. – ред.) або арешт терміном до року, передає NEWS.am.
Опозиційна фракція Вірменського національного конгресу (ВНК) покинула зал засідань парламенту на знак протесту проти розгону поліцією мітингу проти підвищення тарифів на електроенергію.
«Ми вимагаємо випустити на волю затриманих і притягнути до відповідальності винних», – заявив на позачерговому засіданні в парламенті секретар фракції АНК Арам Манукян.
Після заяв опозиційних депутатів спікер парламенту Галуст Саакян заявив, що проведе обговорення з парламентськими фракціями з приводу нічних подій у Єревані.

Стала відома дата наступного саміту G7

Наступний саміт «великої сімки» відбудеться в районі японського міста Сіма, на острові Ісе-Сіма (префектура Міе), 26-27 травня 2016 року. Про це оголосив на прес-конференції в Токіо у вівторок генеральний секретар кабінету міністрів країни Есіхіде Суга, повідомляє Kyodo News.
«Таке рішення ґрунтується на узгодженні графіків лідерів семи країн. Ми докладемо всіх зусиль для успіху саміту», – повідомив Суга. Він зазначив, що рішення провести зустріч в 20-х числах травня прийнято також з урахуванням того, що в червні в районі міста Сіма починається сезон дощів.
Питання про запрошення президента РФ на саміт G7 в Японії поки що не вирішене, також заявив Есіхіде Суга. Відповідаючи на запитання журналістів, чи розглядає японський уряд питання про запрошення Володимира Путіна на саміт «великої сімки», Суга сказав: «Ну, як вам сказати... Наразі це питання залишається відкритим».
Передбачається, що сама нарада лідерів G7 пройде в готелі, на острові, прилеглому до міста Сіма. Цей район входить до національного парку, розташованого в центральній частині Тихоокеанського узбережжя головного острова країни Хонсю. Там, зокрема, розташований знаменитий в Японії храм Ісе, присвячений богині сонця Аматерасу – голові пантеону японської національної релігії синто.
На прес-конференції в Мюнхені після завершення саміту «сімки» цього року прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив 8 червня, що «з урахуванням ситуації в Україні» важко прогнозувати, що нарада наступного року пройде в колишньому форматі «вісімки» – за участю Росії.
Пізніше японський прем’єр підкреслив, що країна буде «сприяти конструктивній участі» президента Росії Володимира Путіна в майбутньому саміті, додавши, що участь РФ необхідна для врегулювання великих міжнародних конфліктів, зокрема у вирішенні сирійської кризи, іранської ядерної проблеми і в питанні зниження напруженості на Корейському півострові.
Саміт країн «великої сімки» відбувся 7-8 червня 2015 року, в замку Ельмау, в Німеччині. Перед заходом канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що участь Володимира Путіна в саміті G7 неможлива доти, доки Росія не буде дотримуватися «базових цінностей».
На цей час до G7 входять: Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія. У 1997 році до групи розвинених країн долучилася Росія, і об’єднання отримало назву «великої вісімки». Однак, у березні 2014 року організація повернулася до формату «сімки», виключивши Росію.

Через «касетний скандал» Сікорський

подав у відставку

Маршалок польського Сейму Радослав Сікорський у вівторок, 23 червня, подав у відставку.
Про це заявила заступник маршалка нижньої палати польського парламенту Ванда Новіцька, повідомляє «Укрінформ».
«Радослав Сікорський вранці подав у відставку з посади маршалка», – зазначила Новіцька.
Віце-маршалок Сейму Єжи Вендерліх поінформував, що відбудеться зустріч Ради старійшин нижньої палати парламенту, під час якої буде визначено дату голосування за нового маршалка Сейму.
Раніше правляча партія «Громадянська платформа» (РО), за квотою якої Сікорський був маршалком Сейму, назвала свою кандидатуру на цю посаду – нинішнього речника уряду Малгожату Кідаву-Блонську. Своїх кандидатів на посаду найближчим часом представлять й інші партії.
Нагадаємо, відставка Сікорського, а також трьох міністрів польського уряду спричинена нещодавнім зливом в Інтернет матеріалів кримінальної справи щодо касетного скандалу, фігурантами якого були політики з «Громадянської платформи», включно із Сікорським.
Голова польського уряду, лідер партії Єва Копач, пояснила відставку міністрів і Сікорського бажанням, щоб «касетний скандал» не використовувався у кампанії перед осінніми парламентськими виборами.

Уряд Молдови тимчасово очолила донька

екс-президента

Міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Наталія Герман призначена виконувачем обов’язків голови уряду країни. Відповідний указ підписав у понеділок вранці, 22 червня, президент Молдови Ніколає Тімофті, повідомили в прес-службі глави держави.
Указ підписано у зв’язку з відставкою прем’єр-міністра Кирила Габурича, яка спричинила відставку всього уряду.
Герман буде виконувати обов’язки прем’єра до формування нового кабінету міністрів і складення присяги його членами.
Габурич заявив про свою відставку 12 червня у зв’язку із звинуваченнями у фальсифікації диплома. Згідно з роз’ясненнями Конституційного суду, він може виконувати обов’язки до формування нового уряду і прийняття присяги членами нового кабінету. Якщо ж прем’єр, що пішов у відставку, відмовляється виконувати обов’язки далі, то президент зобов’язаний призначити в. о. прем’єра одного з членів уряду.
Герман 46 років, кар’єрний дипломат. Розлучена, має дорослого сина. Є донькою першого президента Молдови Мірчі Снєгура.
Згідно з конституцією, у нинішнього парламенту є три місяці на формування уряду. Цей термін закінчується 12 вересня. У випадку, якщо до цієї дати парламентським партіям не вдасться домовитися про створення уряду, президент зобов’язаний розпустити парламент і призначити дату дострокових парламентських виборів.

Греки знову протестуютьпроти виходу з єврозони

У центрі Афін на другу за тиждень демонстрацію проти виходу Греції з єврозони зібралися кілька тисяч мітингувальників. Про це повідомляють Euronews.
Протестувальники заявили, що втомилися чекати на результати тривалих переговорів грецького уряду та кредиторів, і закликають свій уряд підписати те, що йому запропонують.
Маніфестація почалася мирно, проте незабаром активісти одного з лівих анархістських рухів почали палити прапор ЄС.
Між противниками і прихильниками євро спалахнула сутичка, довелося втрутитися правоохоронцям, які заарештували 30 осіб.
Як повідомлялося, Греція представила нові пропозиції для кредиторів під час позачергового саміту глав держав і урядів країн ЄС, проте остаточного рішення поки що досягти не вдалося, і країні все ще загрожує дефолт.

Норвезьке судно врятувало 600 мігрантів

у Середземному морі

Норвезьке судно «Siem Pilot» врятувало понад 600 мігрантів із двох човнів у південній частині Середземного моря.
Про це, з посиланням на норвезьку поліцію, пише Reuters.
«Всіх мігрантів, серед яких є і вагітні жінки, привезуть у порт Італії», – повідомили в поліції.
Нагадаємо, раніше ООН повідомила, що кількість людей, вимушених покинути свої житла через військові конфлікти або переслідування, досягла рекордних показників за всю історію спостережень. За даними організації, минулого року в усьому світі було зафіксовано майже 60 мільйонів біженців, понад половина з яких – діти.

Влада Ірану знову заборонила

жінкам дивитися волейбольні матчі

Іранських активістів обурила відмова уряду від раніше ухваленого рішення дозволити жінкам бути присутніми на стадіоні під час волейбольного матчу між командами Ірану і США. Хоча повідомлялося, що іранська спортивна федерація дозволить деяким жінкам, здебільшого, членам родин гравців, – відвідати змагання минулої п’ятниці, та через тиск радикалів дозвіл було відкликано, повідомляє The Independent.
Обмеження, запроваджені іранським законом стосовно відвідувань жінками «чоловічих» змагань, були ослаблені після резонансного скандалу з вироком британці іранського походження Гончех Гавамі, заарештованій у Тегерані за спробу відвідати волейбольний матч, і протестів борців за права жінок.
Проте, минулого тижня іранське радикальне угруповання «Ансар-е-Хезболла» («Сподвижники партії Аллаха») поширило по Тегерану листівки, в яких попередило, що проллється кров, якщо «повії» (так були названі потенційні порушниці закону) будуть присутні на стадіоні.
Віце-президент Ірану у справах жінок та сім’ї Шахіндохт Молаверді у своєму Facebook написала, що уряд поважає погляди релігійних лідерів і, водночас, намагається відповісти на «законні вимоги іншого прошарку суспільства». За її словами, наразі питання про скасування заборони на відвідування жінками спортивних змагань залишається відкритим.
Матчі з волейболу чоловічих збірних Ірану і США відбулися в Тегерані 19 і 21 червня. Перший матч, що пройшов у п’ятницю, завершився перемогою місцевої команди з рахунком 3:0, повідомляє Sovsport.ru. Напередодні іранці повторно обіграли американців у матчі Світової ліги з рахунком 3:0 (25:20, 25:21, 25:19). Незважаючи на поразку, збірна США і далі очолює групу «B» з результатом 17 очок. Команда Ірану – на третьому місці (13 очок).
Нагадаємо, в жовтні 2014 року 25-річну британку іранського походження Гончех Гавамі засудили до одного року в’язниці через порушення нею закону про заборону відвідувань жінками «чоловічих» змагань. Втім, офіційно в провину дівчині ставили «пропаганду проти чинної влади» і «зв’язок з опозицією».
Арешт і вирок Гончех Гавамі обурив світову громадськість – тисячі людей підписали петицію з вимогою звільнити дівчину. Сама засуджена двічі оголошувала голодування, перебуваючи в одиночній камері в’язниці Евін у Тегерані. У березні 2015 року з Гавамі зняли всі звинувачення. Однак її зобов’язали виплатити майже три тисячі доларів, заборонивши покидати Іран протягом двох років.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

.

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers