rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Писанковий світ Марії Кіращук
 Title 
  Писанки Марії Кіращук
  Title
  Травлені писанки племінниці Вікторії
  Title
  Майстриня розписує традиційну
космацьку писанку
  Title
  Авторська писанка М. Кіращук,
написана кольоровим воском
  Title
  Авторська писанка М. Кіращук
  Title
  Писанка М. Кіращук на страусиному яйці
Пояснювати читачам, що таке космацька писанка, думаю, не потрібно. Про це вже неодноразово розповідав на сторінках газети «Час і Події». Хоча космацька писанка має свою усталену орнаментику, колористику, техніку виконання, і здавалось би, що важко здивувати чимось новим, насправді це не так. Попри те, що в Космачі є чотири сотні писанкарів, майже кожна писанкарка має свій оригінальний почерк. До таких належить і відома писанкарка Марія Кіращук, про котру піде розмова у цій статті. Майстриня розписує писанки чотирма техніками: класичною технікою покриття воском і фарбою, технікою витравлювання, технікою «писанка білим по білому» і технікою – покриття писанки кольоровим воском за допомогою електричного писачка. Остання техніка є дуже рідкісною і складною. Кожна писанка Марії Кіращук – це неповторний витвір мистецтва.

У родині Марії Кіращук писанок не писали, але оскільки мама постійно вишивала, то і своїй доньці передала любов до творчості. А ще пані Марія, будучи дитиною, приходила до своєї сусідки-писанкарки Анни Брустурняк і придивлялася, як народжується писанка. Крім того, сусідка довіряла їй фарбувати галунки (крашанки).
Розписувати писанки пані Марія почала у 21-річному віці, коли вийшла заміж. Її свекруха Ганна Кіращук була в Космачі однією з найкращих писанкарок і передала свої вміння невістці. Спочатку вона довірила Марії покривати писанки зеленкою по жовтій фарбі, потім червоним кольором, а коли побачила, що в неї виходить, сказала: «Берисі сама писати». Обвела їй контур і благословила у писанковий світ. Пані Марії дуже сподобалося це заняття, і з тих пір вона ніколи не переставала писати писанки. Перші писанки виходили невдалі, але з кожним роком майстриня вдосконалювалася. Наступного року успішно продала свої творіння у Космачі на писанковому ярмарку, а чоловік возив їх продавати навіть до Львова.
«Свекруха писала на день по 30 писанок, – пригадує пані Марія. «Бувало, що писанкарі змагалися між собою, хто найбільше напише писанок протягом передвеликоднього посту. Бувало, що свекруха била рекорди і писала три тисячі писанок».
Маючи освіту бухгалтера-економіста, деякий час пані Марія працювала у місцевому радгоспі, а пізніше – у Споживчому товаристві, тому часу на писанки було обмаль. А коли пішла у декрет, взялася за розписування писанок серйозно і більше не має наміру працювати за освітою.
Колись у Космачі починали писанкувати на початку Великого посту, а закінчували в суботу, перед Провідною неділею, або як у Космачі кажуть – у «Дідову суботу». Зараз ця традиція порушена, оскільки писанка набирає величезної популярності, і на неї є великий попит.
Спочатку пані Марія розписувала традиційні космацькі писанки традиційною технікою із застосуванням бджолиного воску та анілінових барвників. Користувалася також і натуральними барвниками, зокрема, спузою (перегорілі дрова) та цибулиним відваром. Деякі природні барвники використовує досі. Наприклад, цибулинний відвар використовує у писанці «білим по білому». А для травлених писанок добре підходить відвар із рожевої цибулі, який дає виразні відтінки.
Коли про Марію Кіращук дізналися поза межами села, одного разу до неї приїхала одна старша пані зі Швейцарії. Вона привезла зі собою електричний писачок, кольоровий віск і попросила написати писанки кольоровим воском.
«Як це робити – я не мала уяви, – зізнається майстриня. Але за кілька днів, перебуваючи у творчих муках, освоїла нову технологію».
Виявилося, що писати кольоровим воском дуже важко, бо віск, як правило, теплий і зливається. Якщо розписувати писанку фарбами, то кольори накладаються від світлого до темного, а у восковій писанці все навпаки – від темної до світлої. І коли в такій писанці наносити жовту фарбу після чорної, то вони перемішуються і дуже важко досягти результату. Після тривалих експериментів майстриня успішно впоралася із завданням, а вимоглива замовниця була дуже задоволена виконаною роботою. Пообіцяла майстрині переслати кольоровий віск і запросити до Швейцарії, але, на жаль, передчасно померла.
У 2009 році до Космача приїхала писанкарка з Луганської області Тетяна Коновал. Кілька днів гостювала і в Марії Кіращук. Була в захопленні від її писанок і запропонувала опанувати нову технологію – травлення, на що майстриня радо погодилася і з тих пір працює у цій технології. На відміну від Тетяни Коновал, котра витравлює яйце оцтом, пані Марія витравлює соляною кислотою.
А ще майстриня розписує двоколірні, здебільшого, чорно-білі писанки, поєднуючи віск і фарбу. Спочатку на яйце наносить чорну, червону чи зелену фарбу, а тоді вже покриває воском. До виготовлення цієї писанки майстриня ще додає різні відтінки, які надають писанці більшої краси. Можна розписувати чорно-білі писанки також і традиційним способом.
Традиційні космацькі писанки майстриня поєднує зі своїми авторськими винаходами. На таких писанках бачимо місяць-молодик або різні кривульки.
Також розписує писанки на страусиних яйцях. Відомо, що зі страусиними яйцями складно працювати, адже у них нерівна поверхня і деякі мають синьо-чорний колір, отже, потребують обробки. Раніше пані Марія обробляла шліфувальним папером на станку, а пізніше їй підказали, що найкраще класти у хлорку, і яйце швидко стає білим. Розписує на страусиних яйцях як травлені, так і традиційні космацькі писанки. Якщо писанку з космацькими орнаментами на курячому яйці треба розписувати один день, то на страусиному аж два тижні.
Майстриня винайшла метод, який дозволяє досягти бажаного кольору чи відтінку за допомогою хлорного вапна. Якщо поставити яйце у жовту фарбу і нанести зелену, то від жовтої залежить зелена: якщо темніша жовта, то при покритті зеленої буде темніша зелена, а якщо світліша жовта, то й зелена буде світліша. Але якщо по жовтій фарбі нанести воском орнамент і поставити у хлорку, то яйце знову стане білим. Тоді вже виходить такий самий колір, який був підготований. У такий спосіб можна робити багато відтінків.
Згодом майстриня почала брати участь у щорічній виставці писанок, яка проходить у Космачі до Дня Матері за участю сільських писанкарів. Там помітили її чудові роботи і почали запрошувати на різні виставки і фестивалі. Коли у 2009 році в Івано-Франківську почали проводити фестиваль «Карпатський вернісаж», запросили Марію Кіращук взяти у ньому участь. Вона була єдиним представником Космача у номінації «Писанкарство». Виставка була дуже успішною, і потім її почали запрошувати на виставки в інших областях України.
«Колись на виставці у Києві мала проблему з лакованою писанкою, – згадує пані Марія. Підійшов до мене мужчина, взяв у руки лаковану писанку і почав доказувати, що це не ручна робота, а наклеєна плівка. Викликав директора виставкового залу і звинуватив, що виставляємо ширпотреб. Та, все ж таки, і мені, і комісії, яку створила директор залу, вдалося доказати, що це ручна робота. Після цього той мужчина вибачився і заплатив мені за ту писанку велику суму. Після цього стараюся не виставляти лаковані писанки».
Писанки Марії Кіращук зберігаються в багатьох музеях України, а також – у приватних колекціях у Польщі, Франції, Словаччині, США, Канаді.
Приємно, що писанкову справу родини Кіращуків продовжує родина. Найбільше захопилася писанкуванням 12-річна племінниця пані Марії Вікторія, котра розписує писанки із семи років. Поки що пише тільки травлені, які в неї добре виходять, але дуже хоче навчитися розписувати традиційні космацькі. Маючи хист до малювання, вона зображує на писанках природу. А ще Вікторія любить спілкуватися із журналістами, котрі є частими гостями в хаті Кіращуків. Вміє писанкувати і невістка Оленка, котра, як професійна манікюрниця, використовує орнаменти космацької писанки у своїй роботі.
Часто майстриню запрошують для проведення майстер-класів у музеях, художніх магазинах, школах та на різних виставках. Успішними були майстер-класи на гірськолижному курорті «Буковель».
«Бувало, – каже майстриня, – що діти навіть не бачили писанки і не знали, з чого почати, але, в кінцевому результаті, у них виходили чудові мистецькі витвори».
Майстриня зберегла багато своїх перших писанок і поступово відновлює їх.

Title
Title
 Травлена писанка М. Кіращук
на страусиному яйці
 Чорно-біла писанка
М. Кіращук
Title
Title
 Традиційна космацька писанка
М. Кіращук з авторськими елементами
 Традиційна космацька писанка
М. Кіращук з авторськими елементами
Title
Title
 Традиційна космацька писанка Двоколірна писанка
М. Кіращук



Українські патріотичні писанки

Якщо в душі вогонь палає... І знову про «Співочу родину» її творців та шанувальників.

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers