rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Христос Воскрес!

Пасхальне Послання
Постійної Конференції Українських Православних
Єпископів поза межами України


Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву
та всім вірним дітям Української Православної Церкви
в діаспорі і в Україні
«Воскресіння Твоє, Христе Спасе,
ангели оспівують на небесах
і нас на землі сподоби чистим серцем
Тебе славити» (Стихира Пасхи)

Високопреподобні і преподобні отці! Дорогі брати і сестри!


У цей радісний і святий день преславного і Божественного Воскресіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа від усієї душі вітаємо всіх вас, православних християн, з Пасхою Господньою!
Величне свято Воскресіння Христового спонукає кожного з нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі, дає нам добру нагоду наповнити свої серця добротою і любов’ю до Бога і ближнього. Воскресіння Христове об’єднує всіх нас вірою у перемогу світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю. Святий апостол Яків нагадує нам: «Бо як тіло без душі мертве, так і віра без діл мертва» (Як 2:26). Тому в ці радісні і Пасхальні дні з особливою старанністю ми повинні молитовно намагатися полегшити страждання пригнічених скорботою, підбадьорювати занепалих духом, нести милосердя, любов, співчуття і допомогу тим, хто потребує і чекає її від нас.
Кожна людина, а можливо, і цілі народи у своєму житті проходять через різні випробовування, зневаги, страждання, і часто при цьому кажуть про перемогу зла над добром. Скільки разів у своєму житті і ми самі впадаємо у відчай. Для того, щоб уникнути розчарування і зневіри, потрібно пам’ятати, що зло і неправда вже подолані і переможені Воскресінням Христовим. З вірою у Воскреслого Христа багато поколінь християн звершували свій життєвий шлях, здійснювали подвиги посту і молитви, терпіли страждання і скорботи, приймали смерть, але твердо вірили в майбутнє воскресіння і вічне життя з Христом. Cв. Іоан Золотоустий промовляє: «Сьогодні люди з’єдналися з ангелами і, одягнені в тіло, разом з безтілесними силами, тепер возносять піснепіння. Сьогодні знищена влада диявола, сьогодні розірвані пута смерті, ударемнена перемога зла і пекла. Через своє Воскресіння Христос відкрив нам дорогу до спасіння».
Для кожного українця Пасха Христова цього року має велике й особливе значення, бо всі ми віримо і молимось, що Воскреслий Христос допоможе нашому народу і нашій Батьківщині – Україні – перемогти ворога, подолати всі труднощі і перешкоди, які випали на долю людей. Ми знаємо, що у Христа Спасителя також була Голгофа, але після неї прийшло Воскресіння. Ці слова подають надію нашому українському народові на те, що після кровоточивої війни, розбрату і ми сподобимось надзвичайної радості, миру та єдності. Без Воскресіння Христового не було б нашої віри, а без віри не було б вічного життя, тому що віра у Воскреслого Христа – це наша суть і наше духовне єство.
Воскресіння Христове стало серцем та основою християнства. Свята Церква молитовно взиває небо і землю до торжества Божої радості. «Небеса ж нехай достойно веселяться, і нехай радіє земля, і нехай святкує світ видимий і невидимий, – Христос бо Воскрес, радість вічна (Ірмос 1-ї пісні). Нехай ця світла Пасхальна радість спонукає нас ще раз скласти подяку Господеві за Його велику і безмежну любов до нас.
A як ми, християни, повинні відповісти на цю Божественну любов і жертву до нас грішних?
Ми повинні все своє життя скерувати на подяку Богові, на виконання Його заповідей і навчитися любити кожну людину так, як і нас полюбив Бог. A шлях до цього відкритий нам силою Христового Воскресіння.
Після Воскресіння Господь з’явився перед апостолами і привітав їх словами: «Мир вам». I після слів Христа апостоли відчули цей Мир у своїх серцях, і замість страху прийшла радість, прийшов Божий Мир. Сьогодні слова «Мир вам» є дуже важливими й актуальними для українського народу. Мир, який приносить Христос – це також Мир між народами і людьми.
Святкуючи Пасху Христову, ми повинні пам’ятати, що у світі сьогодні є багато суперечок і несправедливості, які викликають опір і протистояння, не бракує їх і у нас. Тому нехай до всіх куточків землі, а насамперед, до нашої України, линуть вітання Христа Спасителя «Мир вам». Своєю чергою, почуймо і ми цей голос Воскреслого Христа, бо тільки любов щира, а разом з тим і терпелива, принесе нам дар довгоочікуваного Миру.
У ці радісні весняні дні пробуджується не тільки земля, а й усі людські надії і сподівання на краще майбутнє. Тому стараймося примножити у себе добрі справи, світлі помисли, які будуть сприяти відродженню та єднанню нашої української нації.
У ці святкові і Пасхальні дні ще раз щиро вітаємо духовенство, дияконство, монашество нашої Української Православної Церкви в діаспорі, нашу молодь і дітей, а насамперед, наших братів і сестер на Батьківщині, котрі переживають різні труднощі і випробовування, захищаючи свою Батьківщину, і весь побожний український народ в Україні і діаспорі.
Ми віримо і молимось, що Господь допоможе, щоб в Україні була єдина Православна Церква, бо тільки за умови духовного єднання український народ здобуде й єдність нації. Не може бути сильним українське суспільство, якщо немає духовної єдності. Тому мир, любов і єдність нехай завжди будуть між нами.
У цей радісний день Світлого Христового Воскресіння пробачмо одне одному всі образи і кривди, обнімімося і радісно заспіваймо: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував!»

Воістину Христос Воскрес!


З архіпастирським благословенням,
† ЮРІЙ, Митрополит
Української Православної Церкви в Канаді
† АНТОНІЙ, Митрополит
Української Православної Церкви США
Місцеблюститель Української Православної Церкви в діаспорі
† ІОАН, Архієпископ
Української Православної Церкви в діаспорі
† ЄРЕМІЯ, Архієпископ
Української Православної Єпархії Бразилії та Південної Америки
† ІЛАРІОН, Єпископ
Української Православної Церкви в Канаді
† АНДРІЙ, Єпископ
Української Православної Церкви в Канаді
† ДАНИЇЛ, Єпископ
Української Православної Церкви США

Атака на уряд: технологія, критика, політика?

Великодній мир

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers