rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Великодній мир
У так званій гібридній війні на Донбасі останнім часом встановлено так зване перемир’я, яке також можна назвати гібридним, несправжнім. Адже щодня тривають обстріли, вогневі контакти та інші порушення «тиші», миру.

Причин тому немало. Вони різні. Сторони звинувачують одне одного в порушеннях мирних домовленостей. За повідомленнями військових та ЗМІ, відбувається концентрація озброєння по обидва боки лінії зіткнень. Це викликає тривогу й очікування вогневих загострень.
Але настають такі дні, коли мир потрібен усім. Щоб без усіляких завад відзначити, відсвяткувати світлі дні Воскресіння Христового.
Тому останніми днями прозвучали декілька дуже авторитетних закликів до Великоднього миру.
Як відомо, у зоні АТО постійно працює спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні. Її глава Е. Апакан через сайт ОБСЄ звернувся до українців: «Я закликаю всі сторони до того, щоб для святкування Великодня вони активізували свої зусилля щодо забезпечення ефективного та надійного припинення вогню, що триває, не тільки у святковий період, але і в майбутньому».
Е. Апакан нагадав, що з початку військового конфлікту на Донбасі було вбито більше, ніж 6 тис. осіб, понад 1 млн. довелося покинути місце проживання. Цим людям, підкреслює Апакан, часто не вистачає їжі, медичної допомоги та інших життєво важливих послуг.
Він також закликав усіх до допомоги переміщеним сім’ям у великодні дні для створення святкового настрою. «Я розраховую на всі сторони в підтримці цієї ініціативи світу», – підкреслив глава СММ ОБСЄ.
Сказали своє вагоме слово і вищі релігійні авторитети.
У традиційному Великодньому посланні «Urbi et orbi» («Місту і світу») Папа Римський Франциск закликав до Великоднього миру в Україні: «Воскресіння Господнє нехай подарує світло нашій любій Україні. А насамперед, тим, хто постраждав від насильства протягом останніх місяців. Нехай Україна знайде мир і надію завдяки зусиллям усіх зацікавлених сторін».
5 квітня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав підтримав заклик Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні до перемир’я на час Великодніх свят.
«Переконаний, що це конкретний практичний крок, який ми разом можемо виблагати в усіх, до кого належить це виконати. Просімо, аби зупинення вогню хоча б упродовж цього свята було зародком майбутнього тривалого миру, закінченням кровопролиття на нашій багатостраждальній, але Божій українській землі», – наголосив Блаженніший Святослав
7 квітня Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет оприлюднив своє звернення, в якому, зокрема, сказав: «Сьогодні, на початку Страсної седмиці, у переддень свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, через засоби масової інформації звертаюся до російських військових чинів та інших посадових осіб, від яких залежить зараз ситуація на окупованій частині Донбасу, а також до діючих там проросійських озброєних загонів, із закликом на час Страсного та Пасхального тижнів зупинити всі військові дії. Також закликаю до перемир’я й українське військове керівництво антитерористичної операції – у тій мірі, в якій це залежить від нього.
Прошу всіх, хто залучений до військових дій, у ці святі для православних християн дні встановити тишу, не вести обстрілів та наступальних дій, дати можливість мирним мешканцям Донбасу, а насамперед, тим, хто залишається у прифронтовій смузі, зустріти Великдень гідно і без страху».
З незвичними словами Патріарх звернувся до російського керівництва: «Бог знає ваші серця і ваші внутрішні наміри. Саме від вас найперше залежить, чи зустріне Донбас Світле Христове Воскресіння в тиші, без обстрілів та смертей. Ви можете що завгодно казати публічно, але Бог знає правду і запитає з кожного особисто – що ти зробив для того, щоби хоча б у велике свято Пасхи на Донбасі не лилася кров? Тож закликаю зробити все, від вас залежне, щоби хоча б у час Великодня на Донбасі запанувала мирна тиша.
Звертаюся також і до озброєних прихильників Росії: ви знаєте, що кожного дня ваше життя може завершитися. Тож поки є можливість – зробіть це добре діло, зупиніть обстріли. Бо коли рано чи пізно постанете на Суд Божий, то зрозумієте, що кожна добра справа є дорогоціннішою за всі земні багатства.
Прошу зробити все можливе для встановлення Великоднього миру й українське військове керівництво антитерористичної операції. Ви, як військові, краще знаєте, що є можливим, а що – ні. Але у тій мірі, в якій це залежить від вас, здійсніть все для досягнення тиші.
Сподіваюся, що заклик до Пасхального миру на Донбасі підтримають і глави інших християнських Церков, як в Україні, так і в Росії. І нехай у цій добрій справі всім допоможе Бог!»
Звертаю увагу читачів, що заклики до Великоднього миру адресовані всім сторонам конфлікту – українській, російській, сепаратистам, або, як вони називають себе, – ополченцям. А ще врахуймо, що там воюють не тільки християни, але й представники інших релігій та атеїсти, для яких Великдень – це не свято, а порожній звук для їхніх вух.
І якщо вони матимуть на меті порушити перемир’я у ці дні, організувати якусь провокацію, їм нічого не стане на заваді.
Політичні та релігійні авторитети не опускаються до того, щоб у такий час виясняти, хто насправді першим порушує перемир’я, а хто тільки відповідає на постріли та обстріли.
Однак журналісти, експерти, незалежні оглядачі змушені пильно спостерігати за тим, що відбувається. Бо для історії та істини має велике значення – хто насправді прагнув і прагне миру в Україні, а хто його постійно розхитує, порушує, тримаючи Донбас і всю Україну у постійній напрузі.
Але то завдання для післясвяткового часу.
А напередодні та під час Великодніх свят бажання миру стає всеохоплюючим.
Дай Бог, щоб жодна підла душа не наважилася його порушити. Бо якщо у подібних виродків немає Віри, то, можливо, є хоча би страх Господній.
Вітаючи всіх читачів із трагічними та світлими днями Великодніх свят, з важким серцем розумію, що миру на українській землі ще довго не буде.
Але ж і Господь йшов до свого Воскресіння через страждання, муки та розп’яття.
Воскрес Христос – воскресне й Україна!

Атака на уряд: технологія, критика, політика?

Христос Воскрес!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers