rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Поїдемо швидше

Доїхати зі столиці в будь-яку точку держави за щонайбільше чотири години - така мета програми швидкісного руху потягів в Україні, що її впроваджує "Укрзалізниця". Про такі плани свого відомства розповів міністр транспорту і зв'язку Микола Рудьковський у суботу під час церемонії відправлення першого прискореного потяга "Київ-Львів".

"Розвиток швидкісного руху в Україні - це перспектива, яку ми повинні реалізувати. Під це розробляють велику державну програму, в тому числі виробництво українського вагона й українського локомотива", - зазначив міністр.

За його словами, два дні тому в Москві разом із представниками російського міністерства транспорту розглядали питання організації в майбутньому швидкісного потяга між Києвом і Москвою, який  доправляв би пасажирів із української столиці в російську за 2,5 години. "Таку ж ідею треба реалізувати між Києвом і Сімферополем. Це ненормально, коли зі столиці у Крим їдуть 17 годин, - додав пан Рудьковський. - Укрзалізниця" раніше запустила денні прискорені потяги за маршрутами "Київ-Харків", "Київ-Дніпропетровськ", "Київ-Кременчук", "Дніпропетровськ-Донецьк", "Київ-Хмельницький", "Харків-Сімферополь", "Харків-Суми".

В "Укрзалізниці" також заявили, що розвиватимуть прискорений рух (зі швидкістю до 140 км/год. на окремих ділянках), тоді як реалізація справді швидкісного сполучення (200-300 км/год. на окремих ділянках) вимагає значно більшого обсягу інвестицій, зокрема для заміни шляхового господарства. Розглядають можливість залучення для цього приватних інвестицій. Тим часом новий експрес №169/170 доправляє пасажирів із Києва до Львова чи навпаки за менш ніж шість годин. Потяг складається з п'яти вагонів першого класу та вагона-буфета, інформують "Українські новини". Загальна пасажиромісткість потяга - 320 осіб. Виїхавши зі Львова о 06:10, можна декілька годин погуляти Хрещатиком і вже о 23:00 повернутися, адже з Києва потяг відправляється
о 17:11. Вартість проїзду - 57,98 грн. Експрес курсуватиме шість разів на тиждень.

Проте на пасажирів залізниці уже невдовзі можуть чекати не лише нові зручності, а й неприємні сюрпризи. Зокрема, 2007 року дітей і студентів можуть позбавити пільг на проїзд у поїздах. Оскільки видатків, пов'язаних із наданням пільг на проїзд залізничним транспортом, у держбюджет на 2007 рік Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту взагалі не внесло. Про це "Укрзалізницю" повідомило Міністерство фінансів. А "Укрзалізниця" заявляє, що "така недбалість Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту та персональна бездіяльність міністра Юрія Павленка призведуть до того, що діти-пільговики будуть змушені платити повну вартість за проїзд залізничним транспортом".

"Укрзалізниця" розцінює таку позицію високопосадовців, як відмову надавати юним українцям пільги на проїзд залізницею, і заявляє про персональну відповідальність за це міністрів Юрія Павленка та Станіслава Ніколаєнка.

Прес-служба "Укрзалізниці" зазначає, що за потреби в компенсації за пільгові перевезення залізничним транспортом студентів на 2006 рік у сумі 96,7 млн. грн. у Державному бюджеті 2006 р. було враховано видатки на компенсацію за пільговий проїзд студентів ВНЗ та учнів професійно-технічних навчальних закладів у розмірі 21,9 млн. грн. для залізничного, автомобільного та водного транспорту. А від Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту компенсації на юних пільговиків навіть не передбачили.

Відтак Державна адміністрація залізничного транспорту попереджає, що через невизначене джерело фінансування пільгових перевезень, залізниці України муситимуть із жовтня 2006 року припинити обслуговування громадян на пільгових умовах. Адже ситуація з фінансуванням пільгових залізничних перевезень сягнула критичної межі.

То хто ж каже неправду?

Генеральний прокурор України Олександр Медведько вважає, що нині немає жодних підстав говорити про вбивство В'ячеслава Чорновола. Під час прес-конференції він заявив, що наявні докази свідчать про випадкову автокатастрофу. Також пан Медведько повідомив, що телефоном розмовляв щодо цього питання з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і попросив його передати в Генпрокуратуру інформацію, яка мала б підтверджувати факт умисного вбивства В. Чорновола.

За словами Ю. Луценка, такі докази містяться в свідченнях одного з допитаних свідків, які є в кримінальній справі. Йдеться про свідчення, згідно з якими, до загибелі В'ячеслава Чорновола причетні окремі високопосадові особи з Російської Федерації. О. Медведько наголосив, що такі свідчення "дещо фантастичні", та відмовився назвати прізвище людини, яка надавала їх. При цьому він додав, що цього свідка неодноразово притягували до адміністративної відповідальності, він навіть перебував у міжнародному розшуку.

Проте сам Юрій Луценко під час брифінгу назвав своє переконання громадянською позицією та додав, що воно ґрунтується на матеріалах слідства у цій справі: "На цей момент є декілька обставин, які приводять мене до громадянського та професійного переконання, що це не була звичайна ДТП... Бажання Генпрокуратури припинити ті вислови, що лунали й від Президента, й від мене, й від інших людей, які дещо знають у цій справі, по-людськи я зрозуміти можу, але професійно - ні".

Юрій Луценко також припустив, що справу Чорновола Генпрокуратура може закрити через невстановлення осіб, які вчинили злочин.

Водночас колишній помічник міністра внутрішніх справ Микола Степаненко, який уже сім років розслідує загибель В'ячеслава Чорновола, називає неправдивими заяви і генпрокурора Медведька, і міністра внутрішніх справ Луценка.

Колишній міліціонер переконаний: замах на лідера Народного Руху готували високопосадовці не Росії, а України. М. Степаненко запевняє, що свідчення офіцера російських спецслужб не містять інформації про замовників убивства з РФ.

НРУ: Коаліція повинна мати нову назву

Народний Рух України вважає неприйнятною свою участь в антикризовій коаліції, однак готовий брати участь у переговорах про створення коаліції національної єдності.

Таке рішення ухвалив Центральний провід партії на своєму засіданні перед урочистостями з нагоди 17-річчя установчих зборів НРУ, повідомив у суботу журналістів лідер партії Борис Тарасюк.

"Щойно відбулося засідання Центрального проводу (Народного Руху), який виніс ухвалу про неможливість участі в антикризовій коаліції", - сказав він.

Водночас, за словами пана Тарасюка, провід доручив політраді взяти участь у переговорах про створення коаліції національної єдності, в розробці тексту угоди, програми уряду та регламенту роботи коаліції.

А Президент - проти!

 

Секретаріат Президента вважає, що голова держави має право ветувати закони, які порушують норми Універсалу національної єдності. Про це на брифінгу заявив радник Президента - керівник Головної служби політики інституційного розвитку Ігор Коліушко.

За його словами, Президент має право ветувати закони не лише з огляду на юридичні критерії, а й зважаючи на політичні критерії. "Якщо той чи інший законопроект не відповідає задекларованим напрямам державної політики, насамперед закріпленим в Універсалі національної єдності", - пояснив він. "Це, на нашу думку, є достатньою підставою, щоб у разі ухвалення у Верховній Раді такого закону Президент користувався правом вето", - сказав Ігор Коліушко.

Стратегічний партнер

 

"Нам дуже зручно розбудовувати політичні, економічні, гуманітарні відносини з Азербайджаном - цьому допомагають традиції, які закладені часом та історією наших двох народів", - так охарактеризував відносини двох держав Президент України Віктор Ющенко під час свого перебування в Азербайджані.

Предметом переговорів двох президентів була не ціна на азербайджанську нафту для України. Про це повідомив сам Віктор Ющенко. За його словами, питання ціни на нафту вирішують відповідно до економічної ситуації. Натомість темою розмови було видобуток нафти та співпраця в рамках ГУАМ і участь Азербайджану в проекті нафтопроводу "Одеса-Броди". У свою чергу, президент Азербайджану Ільхам Алієв зазначив: оскільки Азербайджан постійно збільшує обсяги видобутку нафти, то, відповідно, зацікавлений у цих переговорах.

Окрім того, за словами Віктора Ющенка, Україна готова надіслати до Азербайджану своїх миротворців для врегулювання нагірно-карабахського конфлікту. Віктор Андрійович наголосив, що Україна вважає необхідною умовою врегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху визнання цілісності території Азербайджанської Республіки. Відтак Україна готова зробити свій внесок за умови, що всі заходи проходитимуть під егідою ОБСЄ чи Ради Безпеки ООН.

Дифтерія на Закарпатті

 

В одному з районних центрів Закарпатської області - селищі міського типу Воловець - виявлено спалах дифтерії. Як повідомили в центрі громадських зв'язків УМНС у Закарпатській області, це захворювання виявили у двох жінок. Одну з них госпіталізували до інфекційного відділення обласної інфекційної лікарні в Ужгороді, іншу - до інфекційного відділення Воловецької центральної районної лікарні.

Медики обстежили на предмет інфікування дифтерією всіх мешканців будинку, де проживали жінки, які контактували з ними останнім часом (дев'ять осіб). Унаслідок виявили ще чотирьох носіїв інфекції, які не захворіли, але можуть поширювати цю недугу.

Бактеріологічні дослідження лабораторії Закарпатської санітарно-епідеміологічної станції підтвердили діагнози воловецьких медиків. Щоб запобігти поширенню дифтерії, місцеві лікарі аналізують ситуацію зі щепленнями серед дорослого населення, аби за необхідності активізувати роботу в цьому напрямі.

Депутатів меншає

 

Верховна Рада України припинила повноваження 12 народних депутатів, у тому числі прем'єр-міністра України Віктора Януковича. На підставі поданих заяв припинено повноваження членів уряду та голови Фонду державного майна Валентини Семенюк і керівника "Укрзалізниці" Володимира Козака.

Таким чином, у парламенті залишаються три сумісники - міністр юстиції Роман Зварич, голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко й Уповноважений ВР із прав людини Ніна Карпачова (яка вже подала заяву з проханням припинити свої депутатські повноваження).

Спікер ВР Олександр Мороз пообіцяв пiдписати звернення до Київського апеляцiйного суду стосовно дострокового припинення повноважень народного депутата, мiнiстра юстицiї Романа Зварича. Судовий розгляд цього питання необхідний через те, що Роман Зварич не подавав до комiтету заяви про складення депутатських повноважень. У свою чергу, голова регламентного комітету Олег Єфремов, який підготував відповідне звернення до спікера, рекомендує також припинити нарахування депутатської зарплати панові Зваричу. 

Що стосується Олексiя Івченка, то з парламентської трибуни він заявив, що не є "сумiсником" i не має намiру складати депутатські повноваження. За словами пана Iвченка, щоб винести питання про припинення його депутатських повноважень, потрiбнi вiдповiдний юридичний акт або постанова Кабiнету Мiнiстрiв, або його заява про прийняття на яку-небудь посаду.

Флот - за борт


Севастопольський суд визнав, що російський флот незаконно заволодів українськими маяками в Криму.

Нарешті дочекалися: кримська феміда винесла рішення, яким підтвердила, що скандально відомі маяки на Південному узбережжі Криму є власністю України і росіяни захопили їх незаконно. Про це розповів голова молодіжної організації "Студентське братство" - тієї самої, яка тривалий час "воює" з іноземним флотом за повернення гідронавігаційних об'єктів у власність України.

"Севастопольський апеляційний господарський суд, який є вищим за всі інстанції самого Севастополя і всього Криму, прийняв рішення задовольнити позов Генпрокуратури України до Російської Федерації про повернення з незаконного володіння об'єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення від мису Тарханкут до мису Аюдаг", - повідомив Олег Яценко. Він додав, що це рішення стосується і маяків, і кількох будинків та установ у Феодосії.

Ця історія тривала кілька років. Тільки останнім часом вона викликала стільки суперечок та активних зіткнень, а насправді ж Україна почала відстоювати в судах ці маяки давно. Ще в 1998 році уряд Пустовойтенка видав постанову, де прописав усі навігаційні об'єкти за українським Міністерством транспорту. Росіяни з таким поворотом не погодилися. Тому довелося йти до суду і той суд таки виграти. Однак тоді дійшло до апеляції, і вже тут, за словами Яценка, почалися гальмування.

"На суді могли неправильно перекласти якесь слово, - розповідає лідер "Студентського братства". - Наприклад, "вилучити" перекладали як "истребовать" і потім казали, що це не означає "вилучити", а лише щось "вимагати". Такі слова затримували справу на роки".

Проте, вважає Олег Яценко, ніякого прецеденту в цьому нема. Суд просто підтвердив те, що насправді є: маяки - українські. "Суд не є генератором законодавства, - каже Яценко. - Він є своєрідною експертизою того, що насправді є". Однак "СБ" побоюється, що цю тезу не так легко сприймуть українські посадовці і, можливо, не надто швидко візьмуться втілювати це рішення. Відтак "Студентське братство" збирається оформити вимоги: до МВС - щоб посилило виконавчу службу, якій належить втілити постанову; до Мінтрансу - щоб активізувало свою роботу в цьому напрямi; до Фонду держмайна - щоб провів-таки інвентаризацію; до прокуратури - "почати діяти".

За вільну Україну!

Україна - єдина з пострадянських держав, крім балтійських республік, входить до групи "вільних країн" за результатом моніторингу "Фрідом Гаус" ситуації щодо політичних та громадянських свобод. Про це йдеться у щорічному звіті цієї неурядової організації із штаб-квартирою в Нью-Йорку.

Експерти "Дому свободи" аналізують ситуацію щодо політичних та громадянських вольностей у 192 країнах світу і розділяють ті держави на "вільні", "частково вільні" та "невільні". Україну віднесено до категорії "вільних". Азербайджан, Росія та Білорусь і далі залишаються в категорії "невільних". З інших пострадянських країн Вірменія, Грузія, Киргизстан і Молдова входять до групи "частково вільних".

Як зазначила директор європейського відділення "Фрідом Гаус" Крісті Евенсон, Україна "виявила готовність до низки політичних і громадянських реформ". "У час проведення нашого дослідження відбулася законна передача влади з дотриманням існуючих законодавчих норм, політичних і виборчих процесів та початком реформ законодавчої системи в цілому. Це дозволяє сподіватися, що механізми і структури в України, хоча поки й дуже слабкі, стануть базою для життєздатної та довготривалої демократії", - цитує пані Евенсон радіо "Свобода".

Найгірша ж ситуація з правами людини у Бірмі, на Кубі, в Лівії, КНДР, Судані,  Сирії, Туркменiстані та Узбекистані. До цієї групи належать і дві територіальні одиниці - Тибет у Китаї та Чечня у Росії, - де місцеве населення зазнає надзвичайно важких репресій.

     Загалом, відповідно до звіту " Фрідом Гаус", минулого року 46 відсотків країн світу внесли до категорії "вільних" і 30 відсотків - до "частково вільних".

 

 

Хай живе гривня!

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers