rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Діяльність «Просвіти» в Україні
Протягом бурхливого 2014 року в Україні просвітяни в усіх областях безупинно працювали не тільки в освітницькому та культурному аспектах, але також були активними в захисті території України від сепаратистів та російських загарбників.

Оскільки 2014 рік був роком 200-річного ювілею Тараса Шевченка, багато роботи було присвячено вшануванню українського Генія читанням його поезій, концертами, відвідуванням пам’ятників Шевченку, подорожам до Канева, виданням чи перевиданням творів Шевченка. А на барикадах було не раз чути Шевченкові слова: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає».
Про свою просвітянську діяльність пишуть нам з різних областей України, хоч вони багато часу присвячують також на поміч воїнам України: різним обладнанням та маленькими дарунками від школярів, як також поміч пораненим.
 
Title
 
 Виставка Просвітянських видань на Святі Шевченка,
Норт-Порт, Флорида, березень, 2015 р. (фото В. Лісничого)

Київська «Просвіта» Централя – голова Павло Мовчан спільно зі спілкою офіцерів України, Національною спілкою письменників, Комітетом економістів України, проводили «круглий стіл» на тему: «Проблеми національної безпеки України», в якому брали участь депутати України, академіки, юристи, письменники, офіцери.
Полтавська «Просвіта», очолювана Миколою Кульчинським, відновила видавничу серію «Просвітницька книгозбірня» і вже видала 4 книги: Юрія Шевельова, Євгена Маланюка, Тараса Шевченка і Леоніда Полтаву. Заплановано видання з часів «Старої громади» – спогади Є. Чикаленка, С. Єфремова, старшин УНР, учасників УПА і шістдесятників. Ідея цього проекту – показати новому поколінню, як боролися за Україну їхні попередники різних епох.
Харківська «Просвіта», голова д-р Анатолій Кіндратенко, видає без перерви від 1993 р. «Журавлик» для дітей і дорослих, який передплачують люди з різних областей України і до якого дописують школярі, студенти та учителі. Під час 2014 р. було багато статей на тему життя і творчості Тараса Шевченка та його сучасників.
Луганська «Просвіта», голова Володимир Семистяга, мусіла перенести свою діяльність на терени Київщини, оскільки Луганськ є у ворожих руках сепаратистів. Актив Луганська бере активну участь у громадській роботі: виступають у музеях, у навчальних закладах, по телебаченню і радіо, друкуються в пресі. Згуртовують і допомагають тим, хто потребує моральної, юридичної та іншої допомоги.
Запорізька «Просвіта», голова Олег Ткаченко. Організовує громадські віча на вшанування пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. Запорізька «Просвіта» доклала зусиль, щоб скинути пам’ятник Леніну в Дзержинську.
Група бійців – командирів батальйону «Січ» Народного ополчення Запоріжжя – провела роботу з тактичної, вогневої та бойової підготовки. Їх очолює голова «Просвіти».
Рівненська «Просвіта» під проводом Євгенії та Михайла Борейків з великим зусиллям перевидала «Кобзар» з 1876 р. і в плані має намір видати невелику книжку Тараса Шевченка «Поезії», надруковану в ДП таборі у Регенсбургу в 1946 р. Це вже п’ята, книжка присвячена 200-річчю Шевченка. Крім видавничої діяльності, просвітяни Рівного організували на майдані колядування з вертепом шкільних гуртків (там більше, ніж 40 шкіл). Тут було зібрано велику суму грошей для пораненого у Донецькому аеропорту бійця з Рівного. Під сучасну пору члени «Молодої Просвіти» складають обітницю «Україна – це я».
Самбірська «Просвіта», голова Олександра Сумарук, у шевченківському році повністю виконала свій план шевченкіани: упорядкувала всі пам’ятники Шевченкові в прилеглій території (їх у районі 9), виготовила й освятила ювілейну таблицю, провела Шевченківський Здвиг молоді, конференцію «Січове стрілецтво і Самбірщина»; відбулася презентація книжки Богдани Фільц «Хорова музика на слова Тараса Шевченка» за участю авторки.
Чернівецька «Просвіта», голова Остап Савчук, започаткувала серед школярів акцію «Вишли українському воїнові хустинку-оберіг». На учнівських роботах домінує національна тематика і слова «Повертайся живим». Марафон «За Україну, за її волю» був започаткований письменницею і членом ради обласної «Просвіти» Вірою Китайгородською і підтриманий районними і міськими адміністраціями. Мета марафону – допомогти сім’ям, родичі яких перебувають у зоні АТО, та військовим, які потребують лікування і реабілітації.
В ювілейний рік Тараса Шевченка, коли Україна відбиває ворожі напади на її територію російських терористів, натхнення українському народові та воїнам України дають слова Шевченка:
Борітеся – поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!


Автор: проф. Віра Боднарук,
голова Товариства української мови (ТУМ-США)

Ольга Кузьменко: «Андрій все життя боровся з «рагулізмом» і байдужістю»

«Гайдамаки-2015» Івана Бернацького у Нью-Йорку: експерименти продовжуються

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers