rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Усний журнал «Герої не вмирають» у Рідній школі м. Детройт
 Title 
  Title
  Title
Разом з усім українським народом Рідна школа м. Детройта 21 лютого 2015 року відзначила День Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013-лютий 2014 рр.), захищаючи ідеали демократії, права і свободу людини, європейське майбутнє України.

Усний журнал «Герої не вмирають» відбувався за сценарієм, чудово складеним учителькою Любою Красій. Учні 5-11 класів та весь педагогічний колектив, які брали участь у проведенні заходу, були сповнені почуття єдності та нескореності. Глядачі дружно підтримували їх. Неймовірний дух патріотизму витав у залі.  
Розпочалась перша сторінка усного журналу «Майдан кипить, Майдан гуде – там революція іде» виконанням державного гімну України «Ще не вмерла України». Учні 8 класу – Христина Куций і Матей Джекс – урочисто внесли державні американський та український прапори на тематично прибрану сцену.
Скорботною ходою на сцену вийшли вчителі школи – пані Христина Юзич та Любов Красій із жовтими трояндами в руках. З болем у душі прочитані ними рядки знайшли відгук у наших серцях. Учителі вміло передали розпач і смуток усіх матерів, котрі не дочекалися живими своїх дітей.
Запала тиша. Кожен у своєму серці запалив свічечку в пам’ять про всіх загиблих Небесної Сотні. Висловлюючи подяку матерям наших Героїв за виховання свідомих і відданих своїй країні синів, проникливо декламували вірші учні 10 класу, ведучі – Лариса Нона та Любомир Величко; художнє читання: Євген Бедрус, Надія Борис, Олександр Захар, Софія Лесик, Віталій Олекший, Денис Слюсар, Роксолана Судик, Олена Цуркан, Антон Ґрін – учень 7 класу.
Відеокліп «Плаче свічка пам’яті Небесної Сотні» переніс нас на столичний Майдан у ті трагічні дні. Ми вкотре бачили, як звичайні українці творили історію своєї країни. Низько схиляємо свої голови перед тими, хто заплатив дорогу ціну за наше майбутнє, за Україну – мужніми і відважними синами і доньками, які без страху, невинно проливаючи кров, до останнього подиху захищали Майдан, своєю жертовністю вони приблизили крах режиму Януковича і здобули нам перемогу.
Пам’ять усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання. Нехай світла і вічна пам’ять буде героям Європейського Майдану. Їхні світлі душі зробили нас ще дужчими. Про всі ці події зворушливо розповідали глядачам учні 10 класу. Здавалось, що й вони були тоді на Майдані поруч з Героями.
Усі пісні у виконанні хору учнів 5-8 класів, що чудово підготувала учитель музики пані Мирослава Борищук, надавали всім твердої впевненості у нашій перемозі. Жовто-блакитні прапорці, що були у руках наших учнів молодших класів, під час виконання пісень переливались патріотичними барвами у залі, немов колоски пшениці під голубим небом. І зовсім не здавалось, що ми так далеко від України.
Перша сторінка усного журналу була доречно доповнена, як уже вважають у народі, піснею-реквіємом за загиблими на Майдані «Пливе кача», яку виконав ансамбль учителів у складі: В. Курти, О. Новачинської, І. Свитки та Володимира Іщука. Солістка – С. Міщанин, керівник – пані Ірина Свитка.
Інструментальний твір М. Скорика «Мелодія» віртуозно виконав дует у складі: пані Галини Іщук (скрипка) та пані Ірини Свитки (фортепіано).
У дні 19-22 лютого 2014 року Майдан в прямому розумінні слова був охоплений пожежею. Були розстріляні десятки українців, а через декілька днів кількість загиблих зросла до сотні, саме тоді з’явилось поняття Небесної Сотні.
Серед загиблих бачимо світлину дев’ятнадцятирічного тернополянина Степана Стефурака, який 22 лютого написав пророчий вірш «Мамо, не плач», а 22 вересня загинув у зоні АТО, біля села Піски, на Донеччині.
Ніжно і трепетно виконала пісню Оксани Максимишин-Корабель «Мамо, не плач» на слова молодого героя учениця 5 класу Христина Скочипець. Ще одним гарним сольним номером був виступ учениці 2 класу Мілі Думанської з піснею «Білі лебеді». Слухаючи всі виступи учасників, розумієш, який великий Божий дар любові, готовності підставити своє плече кожному мають українці. У людській пам’яті залишаються ті люди, які вміють любити, люди жертовні, саме ті, хто своїм життям і навіть смертю ще раз засвідчують ті ідеали, за які помер Христос. Героями не народжуються, героями стають.
Під час акції протесту загинуло багато людей. На превеликий жаль, ми не знаємо всіх імен. Тепер Небесна Сотня – це не тільки ті, що загинули в центрі столиці, це й ті, які були закатовані і зникли безвісти, це також усі солдати, що віддали своє життя на сході України. Саме тим героям була присвячена друга сторінка усного журналу під назвою «Війна на сході, сум і плач, Путін – ти людей палач».
З впевненістю і відвагою, твердістю духу, гідністю декламували свої вірші учні одинадцятого класу, ведучі: Зоряна Форошівська та Зенко Левицький. Художнє читання віршів: Вікторія Блага, Мар’яна Борис, Павло Величко, Андрій Дажене, Олег Крисінський, Ігор Лазурко, Максим Панчишин, Стефанія Теґлер, Вероніка Чернишук, Вікторія Шулепа. Розумієш, що росте гідна нація!
Вірш Василя Симоненка «Грудочка землі» прочитали мґр. Андрій Перекліта та панна Соломія Свитка. Ніжно полилася у зал пісня «Люблю я тебе, Україно» на слова О. Новицького, музику М. Костецького у виконанні всього учительського колективу Рідної школи.
Парох Української Католицької церкви святого Йосафата, високопреподобний отець Маріо Дацишин, ЧССВ, з великою надією в душі промовив «Молитву за Україну» з усіма присутніми. У виконанні всіх учасників усного журналу прозвучав церковний гімн «Боже великий, єдиний».
Завершальне слово мала директор Рідної школи пані Ольга Новачинська. Вона ще раз своїм впевненим словом у виступі підкреслила незламність нашого народу і віру в швидку перемогу. Пані Ольга Новачинська наголосила, що Герої не вмирають, вони завжди житимуть у народній пам’яті, вмирають не Герої, а вороги.
Щира подяка усім учасникам, організаторам та гостям за підтримку і єдність у цей тривожний для України час. Саме цього дня, з ініціативи педагогічного колективу та щедрих пожертв шкільних родин, учителів та гостей, було зібрано та перераховано кошти для підтримки дітей-сиріт: Артема і Юрія Мельників, загиблого воїна АТО – Славка Мельника, що обороняв Донецький аеропорт. Велика подяка всім! Слава Україні! Героям слава!

Title
Title
Title
Title

Фото Тетяни Чернети
Автор: учитель Рідної школи Світлана Міщанин

Громада Детройта вшанувала пам’ять героїв Крут

Допомога воїнам-добровольцям

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers