rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Різдвяний Космач у Коломиї
  
Title 
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
Гуцульське село Космач славиться далеко поза межами України своїми визвольними змаганнями, народним мистецтвом, звичаями і традиціями. Космачани беруть активну участь у різних фестивалях та виставках, постійно показують свою красу людям. У грудні 2014 – січні 2015 року святкували Дні Космача в Коломиї.

«Космач – келія сонця» – під такою назвою у Коломийському національному музеї Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського відкрито виставку народного мистецтва села Космач, на якій представлено понад дві сотні експонатів з колекційної збірки музею і мистецькі вироби сучасних майстрів заслуженого художника України Ганни Вінтоняк, заслуженого майстра народної творчості України Дмитра Пожоджука, писанкарок Анни Линдюк, Марії Юсипчук, Марії Костюк, Марії Варцаб`юк, майстра з ліщиноплетіння Миколи Брустурняка, гончарів Андрія Бойчука, Марії Бойчук, ляльки Гафії Чорняк, весільні вінки та сирну іграшку Олени Кравчук, різьбу по дереву Миколи Дзвінчука та Юрія Семчука, вишивку Анни Рибчук, Марії Поляк.

Космач – живописний, прославлений у світі осередок народного мистецтва. Мешканці цього виняткового центру Гуцульщини виробили розкішну художню культуру, яка віддзеркалює безмірну творчу силу українців, спроможну розвиватися, оновлюватися і збагачуватися в умовах сьогодення.

Це єдиний і найпопулярніший культурний осередок в Україні, де так густо сконцентровані всі види народного мистецтва. Незважаючи на вплив дешевої фабричної продукції, космацькі народні майстри популяризують місцеві традиції в усіх галузях декоративно-ужиткового мистецтва. Тут міцно бережуть і продовжують у художніх виробах свою унікальну самобутність. Зі семи тисяч мешканців, які проживають у цьому селі, половина зайняті творчою працею.

Характерною мистецькою ознакою Космача є домінування жовтогарячих барв у всіх художніх виробах, які створюють космацькі майстри, на що звернув увагу ще в минулому сторіччі уславлений український художник Григорій Смольський. Він писав свої полотна під впливом Космача у жовтогарячих барвах і присвятив Космачу понад 400 кращих своїх робіт. У Космачі створювали свої картини й імениті українські художники Олекса Новаківський, Святослав Гординський, Михайло Мороз, Стефанія Гебус-Баранецька, Ольга Плешкан, Олексій Друченко, Едвард Козак, Степан Луцик…

Великими й розмаїтими є мистецькі надбання космачан у галузі декоративно-ужиткового мистецтва – бондарства, сирної іграшки, писанкарства, вишивки, ткацтва, плетіння, в’язання, кушнірства, бісероплетіння, різьби по дереву, художньої обробки шкіри та металу, яке досліджували Оскар Кольберг, Григорій Смольський, Давид Гоберман, Володимир Шухевич, Василь Скуратівський…

Удатним довершенням виставки є світлини відомого в Європі французького фотографа Юрія Білака та коломийського фотокореспондента Євгена Гапича, на яких зафіксовані космацькі народні умільці у процесі своєї творчої праці і миттєвості святкування космачанами різдвяних свят, а також старі фотографії космацьких майстрів і особливості традицій та обрядів цього гуцульського оселища.

Новорічно-різдвяні свята у Коломийському національному музеї Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського, як і годиться, відкрилися з колядування. Узвичаєні обряди святкування Різдва Христового у селі Космач, Косівського району – найпотужнішому осередку народного мистецтва на Гуцульщині – представив космацький народний аматорський ансамбль пісні і танцю, який минулого року отримав гран-прі в Києві на «Параді вишиванок» та гран-прі в Ірпені на конкурсі весільних обрядів.

Космач – одне з найбільших сіл Гуцульщини, де вміють берегти традиції, звичаї та обряди. Одна з найцікавіших зимових традицій у Космачі припадає на різдвяні свята. Різдво у гірському селі завжди особливе, бо виходять колядувати десятки ватаг колядників – ґаздів, королиць, луговиків, царів, ангелів, королів у супроводі капел троїстих музик. І здається тоді, що вся Космацька Гуцульщина колядує так потужно, що аж гори здригаються і несуть ті космацькі коляди на Буковину, Закарпаття, Покуття… Ще наприкінці ХVІІІ сторіччя видатний дослідник Гуцульщини професор Володимир Шухевич сфотографував у Космачі колядників із трембітою і цю світлину помістив до своєї монографії «Гуцульщина». Колядників у Космачі фотографували французькі фотомитці Юрій Білак та Курило Горішний.

Святкове дійство за участю космачан у Коломиї відбулося на виставці «Космач – келія сонця (народне мистецтво, традиції та обряди)». Подія зібрала понад дві сотні коломиян та гостей міста, які прийшли послухати як звучать космацькі колядки та грають троїсті музики, оглянути виставку, на якій представлені художні вироби народних майстрів Космача, взяти участь у майстер-класах від космацьких умільців.

Святкова програма почалася з брифінгу, в якому взяли участь генеральний директор Національного музею Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук, сільський голова села Космач Дмитро Пожоджук, художник-модельєр, уродженка села Космач Ганна Вінтоняк, настоятель греко-католицької церкви Пресвятої Трійці села Космач о. Ігор Андрійчук, заступник міського голови з гуманітарних питань Коломийської міської ради Ігор Граділь, дослідниця космацького вишиття Ірина Свйонтек, коломийський фотокореспондент Євген Гапич.

Опісля Ганна Вінтоняк та Дмитро Пожоджук урочисто відкрили виставку «Космач – келія сонця» (так із санскриту перекладається назва села) і запросили на оглядини всіх присутніх. У виставкових залах музею залунали космацькі колядки та віншування. Автентичну космацьку коляду не сплутаєш з жодною іншою на Гуцульщині: кожну нову строфу ґазди починають на «Же»:

«Же дай же вам, Боже, й в хаті здоров`ї.
Же й в хаті здоров`ї й на челядочку!
Же навій щистєчко й на подвірєчко,
Же би на вашім поли хліб вам си й родив,
Же би вам си й вели й воли й корови,
Же воли й корови й, ой, вівці, бджоли!
Же й молимся й Богу й через цілий рік,
Же шоби їх діждали й відтепер за рік!»

Учасники Космацького народного ансамблю пісні і танцю показали також частину розколяди, затанцювали шпаркий гуцульський танець «Гуцулку» та хоровод «На коноплі» (на багатий урожай), а ще космацькі ґазди і ґаздині частували всіх присутніх космацькими наїдками та смаколиками.

Скінчилося святкове дійство обопільними привітами «Христос ся рождає», побажаннями «дочекати віднині за рік на многая-многая літ» і спільним фото на пам'ятку. А для дітлахів умілиця Марія Кравчук провела майстер-клас з ліплення сирних коників, якими малеча радо ласувала.

Хтось у світі зчиняє війни, хтось спроваджує наркотики, хтось засмічує довкілля, а славетний український Космач впродовж сторіч творить красу і щедро дарує її людям.

Тернопільський вокальний гурт «Тріода» у Нью-Йорку: репліка захопленої шанувальниці

До 150-річчя славня і 200-річчя автора музики гімну України Михайла Вербицького

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers