rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Різдвяні мелодії» – концерт з нагоди 15-річчя хору осередку СУМ у Чикаго
«Не може бути кращої, досконалішої пропаганди для того, щоб дати світові впізнати Українську націю. Вам заперечують існування вашої нації, отже ваші співанки доводять світові, що ця нація має незрівнянно-могутню і музикальну душу»

(уривок з листа професора Сорбонни К. Сеньобоса до О. Кошиця)

Вагома частина музичного майна України сконцентрована в народній пісні, яка має велику історичну вартість. Духовна скарбниця України наповнена по вінця різножанровими архаїчними піснями, які впродовж віків зігрівали наш народ і в радості, і в горі.
Заколисуючи дітей, матері співали колискові, веснянками дівчата зустрічали весну, весільними піснями споряджали молоду під вінець, колядками колядники звістували зиму, маланчиними піснями та іграми Новий рік стрічали, сумними рекрутськими до війська виряджали... Одним словом, кожен життєвий крок наші предки супроводжували піснею.
Невичерпне джерело народної творчості щедро живить багато хорових колективів як на материку, так і в еміграції. Одним із таких колективів у Чикаго є добре відомий хоровий колектив, створений при Спілці Української Молоді в Америці, а саме – в осередку ім. Миколи Павлушкова в Чикаго. Цей творчий колектив дотримується твердої і послідовної позиції в житті нашої громади, супроводжуючи своїми виступами майже всі вагомі імпрези громадського життя українського Чикаго. Керує колективом його засновник, художній керівник і диригент Володимир Попович, про якого ми неодноразово писали на шпальтах нашого часопису.
Цей хоровий колектив постійно підживлює всій репертуар із невичерпного джерела народної творчості. За п’ятнадцять років панові Володимиру вдалося зробити свій колектив цікавим і неповторним, із своїм власним почерком у програмах виступів. А це можливо лише при глибокому знанні та використанні збереженого колориту українського народу. Працюючи над музичним оформленням репертуару виступів хорового колективу, керівник вдало пересипає народними піснями класичні твори, володіючи відчуттям народно-автентичного стилю.
У суботу, 31 січня, в храмі святих Володимира й Ольги в Чикаго, відбувся грандіозний концерт хорового колективу Спілки Української Молоді в Америці, осередку ім. Миколи Павлушкова в Чикаго, присвячений п’ятнадцятій річниці його творчої діяльності. Програма виступу була насичена багатим пісенним розмаїттям на різдвяну тему. Зворушливо і глибоко сприймався кожен твір на фоні божественної аури храму. Прем’єра занурила слухачів у стихію пісні, у вир колядок та щедрівок, майстерне виконання яких не залишило байдужим жодного з присутніх. Кожен виступ хористів увінчувався емоційними оваціями переповненого глядачами храму. Прекрасне володіння даром відчування краси звуків та магічний розмах рук диригента підкреслював мелодійно-ритмічну лінію кожної пісенної фрази, спрямовуючи її в єдине русло гармонії. Пісенні мелодії попливли із сердець виконавців прямою дорогою до сердець слухачів, заставивши битися серце кожного з нас прискореним темпом. З особливою величчю сприймалися твори у виконанні солістів – Христини Косач, дуету Адріани Попович та Назара Карабіновича.
Миттєво пролетіли дві години приємного спілкування з прекрасним. Концерт увінчався численними щирими привітаннями на адресу керівника та виконавців. Із словами подяки артистам від імені громади та парафії виступив настоятель храму св. Володимира й Ольги отець Олег Кривокульський. Отець Олег побажав колективу подальшого творчого натхнення на благо української культури. Від імені Кредитівки «Самопоміч», постійного та незмінного спонсора всіх імпрез нашої громади, виступила голова Фундації «Самопоміч» пані Ореста Фединяк. Пані Ореста передала фінансову допомогу від Кредитівки.
Увінчався творчий вечір виступом Володимира Поповича, який щиро подякував осередку СУМ ім. Миколи Павлушкова, Фундації «Самопоміч», Фундації «Спадщина», парафії св. Володимира й Ольги, парафії св. Йосифа Обручника та всім гостям і шанувальникам української пісні. Усі зібрані на концерті кошти будуть скеровані на ремонт будівлі СУМ.
Від імені читачів нашого часопису бажаю хоровому колективові та його керівнику Володимирові Поповичу творчого натхнення у возвеличенні української народної пісні. Наша нація, як і наша пісня, має незрівнянно могутнє, незалежне прагнення до волі, яке продовжує демонструвати світові наш народ. На сьогодні ми всі є свідками процесу кристалізації української нації, яка переростає в щось нове, незнане досі.
Слава Україні!!!

Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title


Світлини автора

Першою жертвою війни є правда

Діти садочка «Дзвіночок» зустріли святого Миколая

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers