rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Руїни Поморянського замку: відновити не можна зруйнувати
У Золочівському районі Львівської області через байдужість влади та місцевих жителів занепадає унікальна пам’ятка архітектури ХVI ст – Поморянський замок. Про нього на своїй сторінці у Facebook пише користувач Ростислав Коваль.
Поморянський замок: “Відновити не можна зруйнувати”. Де у цьому реченні буде стояти розділовий знак вирішувати владі. Пам’ятка національного масштабу зруйнована. Для її відновлення потрібні значні кошти. Крім цього до замку зруйнована дорога, яка веде туди зі Львова. Але найбільше зіпсовані люди, які цеглина за цеглиною зруйнували його. Замок відновити все-таки реально, але чи можна змінити тих, хто збудував собі гаражі з цеглин ХVI ст.?

 Title
Південний корпус має відкриту галерею з боку двору,
добудовану в XVIII-XIX століттях, дах над якою
підтримують колони тосканського ордера



Історія

Поселення Поморяни над річкою Золота Липа існувало вже у XIV столітті. В ті часи тут стояв дерев’яний замок українських шляхтичів Свинків. Завдяки документу 1497 року нам відомо, що дідичем і власником Поморян був Микола Свинка, який і побудував перший замок, отримавши ділянку землі від короля Казимира. Тоді населення Поморян складалося з 32 українських родин і двох єврейських. Мурований замок замість дерев’яного збудували у першій половині XVI століття за наказом подільського воєводи Яна з Сієни.
Магдебурзьке право Поморяни отримали у 1504 році від короля Олександра (так стверджує польський хроніст Баліцький). За версією іншого історика Дзєдзіцького магдебурію місто отримало ще раніше – у 1466 році, а привілей Олександра від 1504 року був лише відновленням права на самоврядування. Точно відомо, що Магдебурзьке право відновлено Якубом Собєським у XVII століття. Та ще до цього, починаючи з кінця XV століття по 1620 рік Поморянами володів рід Сєнинських, які додатково укріпили замок.
У 1620 році Поморяни і довколишні землі придбав батько майбутнього польського короля Якуб Собєський. Він укріплює замок, зводить нову порохівню, робить потужний запас зброї і гармат. Замок в Поморянах був улюбленим місцем перебування короля Яна III Собєського, який підняв його з руїн після татарських нападів другої половини XVII століття та додатково укріпив його. Оснастив арсеналом гармат, заклав пороховий й гарматний склади та казарму. Потрапити в кам’яний замок можна було лише з північного боку, проїхавши по підйомному мосту через широкий рів, заповнений водою. З усіх інших боків Поморянський замок оточували русло й заболочена заплава ріки Золота Липа. Завдяки таким першокласним природним і штучним заборолам татари під час набігів на Галичину не могли здобути його ні приступом, ні облогою й здебільшого обходили стороною.
Протягом 1687 – 1695 років замок витримав усі облоги татар.

 Title
Герб Собєських «Яніна»


Після смерті Яна III Собєського замок постійно змінює власників і поступово занепадає. З 1740 року він становиться власністю магнатів Радзівілів, а наступного року замок частково знищує пожежа. У 1789 році поморянський замок переходить у власність Прушинських. Еразм Прушинський та його син Юзеф надають замку нового обличчя: північне та західне крило розбирають, натомість реконструюють південне і східне. В замкових палацах Прушинські зібрали велику галерею картин визначних художників світу, колекцію медалей, монет, печаток, мозаїк, ікон та іншого начиння.

Title 

Останні власники поморянського замку – Потоцькі. Вони володіють твердинею з 1876 по 1939 роки. Цікаво, що власник замку Юрій Потоцький завдяки своїм зв’язкам з Юзефом Пілсудським у 1930 році врятував українське населення Поморян від так званої «пацифікації» з боку польського уряду, яке стало реакцією поляків на піднесення національної свідомості українців на окупованих Польщею українських землях. Слід відмітити, що Юрій Потоцький багато зробив і для відродження замку після Першої світової війни, перетворивши його на гарну садибу з мальовничим парком.
Після Другої світової в замкових палацах розміщувався спочатку райком компартії, потім – райвиконком, а згодом – ПТУ. Хоча у 1978 році і була проведена реставрація замку, з 80-х років замок стоїть пусткою і руйнується на очах. Сьогодні замок в Поморянах – це два двоповерхових корпуси (південний та східний) та кругла кутова вежа.

 Title
Ліпнина в інтер’єрі


Загальна площа забудови замку– 1 206,00 м2, загальна площа приміщень замку– 1 465,60 м2 (включаючи підвали і горища– 2 509,60 м2).
Поморянський замок востаннє був реставрований у 1978 році.
Волонтер Галина Грохольська збирає гроші на відновлення замку.
В Україні гроші можна переказати на картку Приватбанку № 5168 7423 3726 7094, Грохольська Галина Михайлівна.
Джерело: «День» (http://ukrainaincognita.com ),
текст та фото Андрія Бондаренка, ФБ Галини Грохольської

Польська полярна станція: досвід двох звичайних мешканців Кракова

Найцікавіші таємниці українських підземель: Одеські катакомби

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers