rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Лінзи вдягають тільки на ніч

Рефракційна терапія відновлює зір, поки людина спить

Адміністратор київської фірми Любов Попова уже сім місяців як має ідеальний зір. Для цього дівчина вдягає перед сном спеціальні лінзи, а вранці знімає. Про незвичний спосіб лікування короткозорості дізналася з реклами.

- Поганий зір мені передався у спадок від батьків, - розповідає Люба. - У мене був найзручніший мінус, від -2 до -2,5 можна жити без окулярів. Так роблять багато моїх знайомих.

Люба вперше задумалася про коригування зору в 10 класі, коли вже мала стабільно мінус два з половиною.

- Тоді ж купили мої перші та єдині окуляри, - згадує дівчина. - Я їх одягала, лише коли сідала дивитися телевізор. У школу не носила, бо незручно: до них постійно щось прилипало, а взимку вони запотівають. Усе одно нічого не видно.

Боролася з проблемою іншими способами: у класі сідала завжди на першу парту, в інституті переписувала теми з конспектів друзів, а маршрутки зупиняла всі підряд, поки не трапиться потрібна.

- Окуляри - це було не моє, а м'яких контактних лінз не хотіла. Навіть не цікавилася ними. Я звикла до того, що у мене поганий зір.

Враження, ніби в мене щось украли

Про нічні лінзи почула від батька, який переказав телевізійну рекламу. Спочатку не сприйняла серйозно: мовляв, що це за лінзи, які вдягають, коли спиш. Але з часом зацікавилася, бо все більше чула від друзів про новий метод.

- Він називається рефракційна терапія рогівки. У Києві за такою методикою працює лише центр "Аілаз" на Подолі.

Спочатку їй одягли пробні лінзи - щоб побачити, чи зможе око призвичаїтися до чужорідного тіла. Коли тест успішно минувся, підібрали лінзи під її зір.

- Лінзочка маленька (вдвічі менша за звичайну м'яку і має зеленуватий колір), вдягається чітко на рогівку, - показує прозорий скляний контейнер для лінз Люба. - Щоб зняти її, потрібна спеціальна піпетка з виїмкою на кінці, пальцем не стягнеш.

Перший тиждень Люба вдягала лінзи майже сім хвилин, а тепер все робить за одну.

- Настає шок, коли починаєш бачити нормально, - каже. - Виявляється, що вулиці мають межі, будинки - підвіконня. Бачиш, що на деревах є листя, а обличчя людей можна розгледіти з десяти метрів.

Десь із півтора місяця Люба звикала до нового зору. Весь час ловила себе на думці: "відбувається щось неймовірне". Після поїздки в гори остаточно уподобала лінзи. А щоб раптом не забруднити й не загубити, лишила їх удома.

- На другий день зір упав, і було враження, ніби в мене щось украли. Відпочинок зіпсувався. Я майже не бачила навколо краси. Тоді-то "старий" зір мене вже дуже дратував.

Повернувшись додому, дівчина найперше одягла лінзи і лягла спати.

Завдяки терапії Люба почала уважніше ставитися до очей: читає лише при хорошому освітленні, телевізор дивиться на належній відстані та робить щогодини перерви, коли працює за комп'ютером.

- Нічні лінзи не мають ніяких застережень. Удень можна робити все що завгодно - плавати, пірнати, грати у волейбол на пляжі. Точно такі тепер плануємо купити братові.

Ефект тримається дві доби

За допомогою нічних лінз можна коригувати короткозорість (до -10) і далекозорість (до +6). У медичному центрі "Аілаз" така послуга коштує 3 тис. грн.

- Рефракційна терапія діє наче лазерна корекція, але з тимчасовим ефектом, - пояснює офтальмолог центру Оксана Аверянова. - Завдяки структурі матеріалу і своїй формі лінза змінює кривизну поверхні рогівки. Зір у пацієнта відновлюється. Щоб чіткість зображення трималася, потрібно щоночі спати у лінзах. Інакше ефект минеться за 48 годин.

- Ми практикуємо цей метод уже рік, - додає Оксана Сергіївна. - І маємо лише хороші відгуки. Зокрема у дітей, які носять лінзи, стабілізується зір: спазм нерва минає, мінус перестає рости, навіть зменшується на 40 відсотків.

Протипоказань для нічних лінз немає.

 

Матеріал придумали нещодавно

Рефракційну терапію почали досліджувати ще в середині 60-х років минулого століття у США. Найскладнішим було розробити матеріал - флюоро-силіконо-акрил, який би безперешкодно пропускав кисень.

Підходящий матеріал винайшли лише на початку цього тисячоліття. 2002 року американська фірма "Парагон" сертифікувала виробництво лінз. Відтоді рефракційну терапію застосовують для усунення вад зору. Лінзи підбирають пацієнтам із шестирічного віку.

Ця небезпечна комп’ютерна миша

Найновіший метод лікування хвороб вен

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers