rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Українці за прискорення вступу до НАТО
Більшість українців за вступ нашої держави до НАТО. Це засвідчили дані опитування, проведеного 28 вересня 2014 р. Найбільша підтримка вступу до НАТО серед мешканців західного регіону й киян (73% і 71% відповідно). Коли респондентам запропонували визначитися, чи підтримали б вони мир, досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Російської Федерації, якщо на території, яку буде передано, виявиться «населений пункт, в якому особисто ви проживаєте», більш, ніж три чверті опитаних (76%) не готові погодитися на такий мир.

 Title
На зборах громадськості у Києві 5 вересня 2014 року
щодо вступу України в НАТО


Сьогодні питання про вступ України до НАТО вже стоїть на порядку денному парламенту. Коаліційною угодою одразу було передбачено скасування позаблокового статусу України й законодавче закріплення прагнення вступу до НАТО. А 23 грудня минулого року Верховна Рада підтримала президентську ініціативу й більшістю у 303 голоси проголосувала за скасування позаблокового статусу України. Таким чином, країна сказала позаблоковості «до побачення» і взяла курс на вступ у НАТО.
Однак, швидко оформити членство навряд чи вдасться: за словами генсека Альянсу Йeнca Стoлтeнбepгa, цей пpoцec триватиме близько шести років. До подання заявки від України чекають реформ у оборонному і державному секторах, викорінення корупції вирішення питань Криму й Донбасу.

 Title
 Українці голосують за НАТО

Про це йшлося, зокрема, на саміті Альянсу в Уельсі 4 вересня 2014 року. Там Петро Порошенко заявив, що Україна буде відповідати стандартам ЄС і НАТО через 5-6 років. На його переконання, до вступу в Альянс Україну чекає велика робота. Він затвердив склад робочої групи Україна-НАТО з питань військової реформи, яку очолив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль. За словами президента, шляхом референдуму народ України визначить, чи бути Україні членом НАТО.
Найбільш активно й послідовно виступає за вступ України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Це за її ініціативи 5 вересня 2014 року у Києві відбулися велелюдні збори громадськості щодо вступу України в НАТО. На її думку, з початком військових дій на території України кількість українців, які підтримують вступ до НАТО, значно зросла. Вона постійно наголошує, що НАТО є об'єднанням більшості демократичних країн світу в єдину систему безпеки й оборони, куди входять всі країни – члени ЄС. Тимошенко висловила впевненість, що якби Україна раніше вступила в НАТО, то не було б ні окупованого Криму, ні окупованих східних кордонів, і не було б війни, яка зараз фактично триває на території країни.
Саме волевиявленням народу було продиктоване і створення руху «Україна – в НАТО», до якого долучилися учасники Революції Гідності, громадські й політичні діячі, військові, представники партій, громадських, творчих та наукових організацій, робітники та аграрії, молодь і студенти. До ініціативної групи увійшли колишній президент України Леонід Кравчук, екс-прем`єр-міністр Євген Марчук, перший представник України при НАТО Володимир Василенко, письменник Дмитро Павличко, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, народний депутат Верховної Ради України попередніх скликань Іван Заєць та інші. Вони переконані, що НАТО стане найнадійнішою й найефективнішою опорою національної безпеки України як невід`ємної частини Європи. «Той факт, що Україна історично належить до Європи і наші західні сусіди є членами НАТО, заохочує нас у нинішній тяжкій ситуації не відкладати, а навпаки, прискорити вступ України до Північноатлантичного альянсу», – зазначають в ініціативній групі.

 Title
На саміті Альянсу в Уельсі 4 вересня 2014 року

За словами Леоніда Кравчука, Україні слід негайно подати заявку на членство в НАТО. Це не можна відкладати, остільки наша держава перебуває у стані військового протистояння з Росією. Він вважає доцільним провести референдум про вступ у Північноатлантичний альянс уже в 2015 році. Представництва руху «Україна – в НАТО» планується створити в усіх населених пунктах країни.
«Прихильником швидкого вступу до НАТО» назвав себе і керівник СБУ Валентин Наливайченко. Аргументуючи свою позицію, він сказав: «Та безпекова ситуація, що склалась в Україні, те, як ми настраждалися, та кількість людських утрат, яких зазнала наша держава, це ціна за всі так звані позаблокові статуси, за всю корупцію в армії, і все те неподобство, яке роками працювало на розвал армії та спецслужб. Тому зараз наш шлях – це Європейський Союз, а відтак, і колективна безпека в рамках НАТО».

 Title
 Маневри НАТО «Швидкий тризуб»
на Львівщині у вересні 2014 року

Заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий теж заявив, що вступ України в НАТО – не питання завтрашнього дня. Після скасування позаблокового статусу Україна повинна негайно подавати заявку на вступ до НАТО. «Україна нічим не поступається Албанії, Хорватії, Болгарії, Румунії, щоб бути членом НАТО. Чому нам кажуть, що ми не можемо вступати в НАТО через війну на Донбасі? Слід відкинути всі дурниці і негайно подавати заявку в НАТО за підписом президента Порошенка, прем’єр-міністра Яценюка, голови Верховної Ради Гройсмана. Цю заявку повинен прийняти як постанову парламент», – зазначає Валерій Чалий.
До речі, починаючи з 2011 року, Україна брала участь у 37 навчаннях військ Північноатлантичного альянсу. Операції відбувалися на території 12 європейських держав. 15-25 вересня минулого року навчання «Швидкий тризуб» за участю понад 1000 військовослужбовців з 15 країн відбулися на Львівщині, на Яворівському полігоні. Там вояки України та НАТО відпрацьовували, зокрема, дії у засідках і супровід конвою. Це підвищить боєздатність української армії та стане у пригоді в бойових діях на Донбасі. Це вже чотирнадцяті за ліком, проте, водночас, і перші сухопутні маневри країн-членів НАТО та їхніх союзників на території України після окупації Криму. Перед цим були навчання «Сі-Бриз», «Козацький степ», «Безпечне небо», «Світла лавина» та «Кленова арка».
Як і слід було чекати, Кремль скаженіє від руху України до НАТО. Глава російського МЗС Сергій Лавров і депутати Держдуми Росії заявляють, що скасування Україною позаблокового статусу нагнітає конфронтацію. Подальше розширення Альянсу на схід змусить Росію вдатися до «необхідних заходів», заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич. А заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов каже, що вступ України до НАТО призведе до повного розриву відносин між Росією і НАТО, відновити які буде практично неможливо. У Кремлі вже натякнули, що готові навіть наслати «вату» на НАТО.
Президент РФ Володимир Путін, як вогню, боїться вступу України до НАТО. Він плачеться в жилетку і жалібно примовляє: «Здійснили в Україні державний переворот, а з нами розмовляти не хочуть. У нас які думки? Наступний крок – Україна в НАТО. Нас ніколи про це не питають, і діалог із нами, як показує практика останніх двох десятиріч, не ведуть. Жодного діалогу, кажуть, не ваша справа, вас не стосується».
Натомість, США та Європа засудили агресію Росії на Донбасі й запровадили жорстокі санкції проти агресора. А Сенат та Палата Представників США одноголосно ухвалили «Акт підтримки свободи в Україні». Законопроект визначає Україну військовим союзником за межами НАТО, передбачає зменшення залежності України від російського газу і надання допомоги українській армії й біженцям. У час розв’язаної загарбницької війни Росії проти суверенної України світова спільнота вважає за необхідне створення антипутінської коаліції держав для протидії агресії.

 Title
Путін боїться натовських чобіт

А українці, яких агресія Росії спонукає до інтеграції в НАТО, дедалі активніше виступають за прискорення цього процесу. Незважаючи на страшний сказ Кремля, вони готові з честю витримати європейський і євроатлантичний іспит.
Фото зі соціальних мереж

Одесити вимагають замість консульства країни-агресора відкрити представництво США

Je Suis Волноваха

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers