rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

У США успішно випробували вакцину від Еболи

Вакцина проти лихоманки Ебола, випробувана на 20 добровольцях, дала позитивний результат. Про це повідомив директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі, передає Бі-Бі-Сі.
У всіх добровольців під дією вакцини почали вироблятися антитіла, що протидіють вірусу Ебола. Вакцину розробила британська фармацевтична компанія GlaxoSmithKline, але досліди на добровольцях вирішено було проводити в США.
Вакцинація не спричинила серйозних побічних ефектів, у двох осіб після введення препарату трохи підвищилася температура, яка незабаром нормалізувалася. Добровольців поділили на 2 групи. Одні отримали маленьку дозу вакцини, інші – дозу більшу. Антитіла виробилися в обох груп, але більш активно у тих, хто отримав більше вакцини.
Результати дослідів були одразу ж опубліковані в науковому медичному журналі New England Journal of Medicine. Отримані результати науковці назвали «дуже обнадійливими», але випробування експериментальної вакцини мають пройти ще три етапи. Відомо, що другий і третій етапи дослідження буде проведено в Західній Африці.
У випадку, якщо результати підтвердяться на всіх етапах, – у компанії GlaxoSmithKline зможуть в 2015 році виробляти 1 млн. вакцин щомісяця.
Раніше науковці з Таїланду заявили про гучне відкриття – вони сказали, що знайдено вакцину проти смертельного вірусу, проте жодних деталей не повідомили.

США: поліцейський, що застрелив темношкірого

підлітка, піде з роботи

Американський поліцейський Даррен Вілсон, який застрелив неозброєного темношкірого підлітка Майкла Брауна у місті Ферґюсон у Міссурі, залишить свою посаду, передають Еuronews.
Смерть Брауна та рішення суду не карати Вілсона спричинили масові протести по всій Америці. Вілсон перебував у відпустці з 9 серпня, коли сталася трагедія.
Поліцейський каже, що переймається безпекою своєї дільниці та колег, які, за його словами, отримали погрози. Вілсон твердить, що виконував свій обов’язок, коли застрелив Брауна.
Після рішення великого журі не карати Вілсона хвиля протестів проти расової нерівності прокотилися багатьма американськими містами, з кульмінацією у самому Ферґюсоні, де на вулиці вийшла поліція спеціального призначення.

Американці відзначили День подяки

У Сполучених Штатах минулого четверга відсвяткували День подяки, сімейне свято, яке є нагодою для зустрічей за святковим столом і традиційної вечері. Центральне місце на святковому столі займає печений індик. Крім нього, на столі є більше традиційних страв американської кухні.
Напередодні свята президент Барак Обама і його родина помагали у розподілі харчів та одягу у вашингтонському центрі, який опікується бідними людьми.
У деяких містах з нагоди Дня подяки влаштовують паради. Найбільший парад цього дня відбувся в Нью-Йорку. Цю традицію започатковано 88 років тому.
Згідно з традицією, перший День подяки на американському континенті святкували англійські поселенці у 1621 році, які таким способом дякували Всевишньому за багатий урожай. День подяки офіційно проголосив перший президент Джордж Вашингтон у 1789 році.

США розмістять у Східній Європі

150 танків

Title 
Найближчими роками США планує розмістити в країнах НАТО близько 150 танків та інших броньованих машин, частина з них буде розміщена у Східній Європі. Про це заявив командувач сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес, повідомляє литовське видання Delfi.
Танки США в Європі будуть розміщені в рамках операції Atlantic Resolve, мета якої – посилення безпеки країн Балтії та Польщі в контексті агресивної політики Москви на сході України.
Майже 50 одиниць бронетехніки вже скеровано до Європи, а ще 100 танків M1 «Абрамс» і бойових машин піхоти «Бредлі» планується переправити до Німеччини і, можливо, інших країн, розповів у телефонному інтерв’ю інформаційному агентству AFP Фредерік Бен Ходжес. «Солдати приїдуть, проведуть навчання і поїдуть. Техніка залишиться в Європі», – пояснив американський генерал.
За його словами, це буде «набагато дешевше», ніж возити танки «туди-сюди через Атлантичний океан». Крім того, таке розміщення танків підвищить ефективність маневрів біля східних кордонів НАТО.
Ходжес пояснив, що найближчим часом висловить свої рекомендації про розміщення частини цієї бронетехніки в якійсь із держав Східної Європи. «Я оцінюю можливості. Зокрема, і можливість розміщення бронетанкової роти чи батальйону в таких місцях, як країни Балтії, Польща, Румунія, Болгарія», – розповів генерал.
Раніше в НАТО заявляли про впевненість у здатності Альянсу захистити всіх своїх членів, якщо агресію Росії не спинять в Україні і вона перекинеться на країни Балтії.

Пентагон вважає Росію і Китай головними

глобальними загрозами для нацбезпеки

Title 
Пентагон назвав Росію однією з головних глобальних загроз, до яких повинна готуватися Америка. З такою заявою виступив заступник голови Міноборони США Роберт Уорк в інтерв’ю DefenseNews.
Також він звернув увагу на загрози, які виходять від Китаю, насамперед, у Тихоокеанському регіоні.
На питання про те, в чому полягають «найбільші загрози та тенденції, до яких повинен готуватися апарат забезпечення національної безпеки Америки», він відповів: «По-перше, це, звичайно, держави, такі, як Китай і Росія». Він нагадав, що і Росія, і Китай є постійними членами Ради Безпеки ООН і володіють ядерною зброєю.
Крім того, заявив він, і Росія, і Китай мають «регіональні претензії і певні глобальні вимоги». «Тому, яким чином ми будемо поводитися з цими двома державами? На це дедалі частіше доведеться звертати нашу увагу», – сказав Уорк, не вдаючись у подробиці.
Уорк також підтвердив, що США «хочуть залишатися державою, яка постійно перебуває в Тихоокеанському регіоні». «Ми хочемо, щоб Китай прийняв це», – підкреслив заступник міністра.
Серед інших загроз, яким Пентагон приділятиме пріоритетну увагу, Уорк назвав КНДР та Іран, а також «транснаціональний тероризм і транснаціональні злочинні мережі».
Зазначимо, що, незважаючи на велику кількість перерахованих зовнішніх загроз, адресовані подібні застереження насамперед внутрішній аудиторії: Пентагон намагається оскаржити програму колосальних бюджетних скорочень, які, як зазначає Reuters, повинні досягти 1 трлн. доларів за наступні 10 років. Незважаючи на початок нового фінансового року, бюджет фінансування держорганів, зокрема, і Пентагону, наразі не затверджений.
Так, Уорк прокоментував тему модернізації ядерного військового комплексу США, заявивши, що при «рівнях бюджету, який ми зараз очікуємо», Пентагон фактично виявиться не в змозі провести такі роботи.
У жовтні екс-глава Пентагону Чак Хейгел закликав військових США бути готовими «мати справу» з російською армією. При цьому, головною темою його виступу теж стали бюджетні скорочення. Вони, нарікав міністр, призводять до того, що військовослужбовці та їхні сім’ї не можуть бути впевнені в майбутньому. Крім того, виділяється менше грошей на навчання і перепідготовку, й армія втрачає боєздатність.
Також Хейгел заявив про широкомасштабну модернізацію в збройних силах США. За його словами, це необхідно, щоб не втратити перевагу перед арміями таких країн, як Китай і Росія.
Раніше головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав звернувся до Пентагону з проханням про надання додаткових військ і бойового обладнання в зв’язку з безперервною російською загрозою.

«Чорна п’ятниця» у США

Ажіотаж в американських магазинах набрав широких обертів у «чорну п’ятницю». В магазини ринули мільйони людей у гонитві за знижками. А деякі крамниці відкрили свої двері ще з опівночі. На дорогах – затори, біля входів до магазинів – штовханина. І хоча з появою Інтернет-торгівлі чимало магазинів втратили постійних клієнтів, в п’ятницю знижки були надто великою спокусою, передає «Голос Америки».
День Чорної п’ятниці у центрі Нью-Йорка почався спокійно, кілька сотень покупців терпляче вишикувалися в чергу до дитячого супермаркету Toys Are Us.
Інша справа – у магазині техаського міста Х’юстон, там продають техніку значно емоційніше. У буквальному сенсі бій за телевізор ціною 99 доларів закінчується втручанням поліції. Тим не менше, Стів Братспіс, менеджер магазину Вол-Март, задоволений: «Цього року ми продали більше телевізорів, ніж будь-коли».
Але «чорною» цю п’ятницю називають не так через бійки, як через прибутки магазинів, які історично записували у бухгалтерські книги чорним чорнилом.
За даними Національної Федерації роздрібної торгівлі, цього року у США отоварились під час «чорної п’ятниці» майже 95,5 мільйона людей. Це на три мільйони більше, ніж торік, і на 6 мільйонів більше – ніж позаминулого року.
Минулого року кожен покупець на «чорну п’ятницю» витратив, у середньому, 407 доларів, а загалом по країні було витрачено 57,5 мільярда доларів.
Дані продажів у цей день є важливим індикатором стану американської економіки, кажуть фахівці Національної Федерації роздрібної торгівлі. Адже майже 70% усієї економіки США складають саме споживчі витрати.
Магазини наввипередки знижують ціни, щоб привабити покупців. І їхні клієнти не проти цим сповна скористатися, вони називають цей день «марафоном».
Мережу магазинів Вол-Март до 9 години ранку у п’ятницю по всій країні відвідало понад 22 мільйони людей – це більше, ніж кількість відвідувачів Діснейленду за цілий рік.
Онлайн-мережі також не пасуть задніх. Один з найбільших онлайн-магазинів Амазон перебив ціни багатьом конкурентам традиційного типу, зокрема, на телевізори з високою здатністю, відеоігри та мобільні телефони.
Тож, незважаючи на ажіотаж, чимало американців уникають традиційних магазинів у «чорну п’ятницю». Кажуть, краще отоваритись онлайн або в інший день, коли є розпродажі: «Я не хочу застрягнути тут і чекати з усіма іншими. Бо черги – це найгірше», – каже мешканка Нью-Йорка.
А пік онлайн-розпродажів у США очікується у так званий «кібер понеділок», коли після довгих вихідних мільйони офісних працівників у США, повернувшись за свої робочі комп’ютери, займуться онлайн шопінгом.

Нафтовий шторм

Засідання ОПЕК минулого четверга було одним з найважливіших за останні роки.
Ціни на нафту впали на понад 30% з червня, отож увага була прикута до картелю і його найбільшого виробника – Саудівської Аравії, передають euronews.
Напередодні засідання саудівський міністр нафтової промисловості заявив, що ринок нафти стабілізується сам по собі. Те ж саме заявили й Об’єднані Арабські Емірати.
Однак думки про те, як реагувати на різке падіння цін на нафту, розійшлися у той час, коли інші члени ОПЕК і такі країни, як, наприклад, Росія намагалися передбачити, чи вдасться їм збалансувати свої бюджети.
Дешевша нафта також підриває прибутки США від сланцевої промисловості, хоча економіка країни останнім часом – напрочуд сильна.

У США передбачають в Україні важкі роки

і радять швидше проводити реформи

Україну чекає кілька дуже важких років, але це треба пережити. Про це в ефірі «Подробиць» заявив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. Владі необхідно проводити реформи і робити це невідкладно, надто в енергетиці. Інакше влада України може опинитися без світової підтримки і без підтримки свого народу, крім того, це буде другий втрачений шанс, який обернеться ганьбою країни, зазначив дипломат.
«Також потрібна децентралізація влади і заходи щодо боротьби з корупцією», – сказав Пайфер, зазначивши, що всі реформи повинні бути запущені вже найближчим часом.
При цьому, США готові давати гроші на реформи, але, навчені досвідом, будуть контролювати кожну копійку.
«Міжнародні фінансові інститути тепер будуть уважно моніторити виділення коштів для України, адже в минулому ці гроші використали не за призначенням. Тому тепер фінансування мають намір ретельно перевіряти», – заявив Пайфер.
При цьому реформи, як вважає дипломат, якщо вони будуть ефективними, будуть дуже болючими для України.
«Дуже важливо проявити витримку і терпіння в цей період. Україну чекає кілька дуже важких років, але це треба пережити, щоб отримати нормальну економіку, яка б зростала», – попередив Пайфер.
Раніше повідомлялося, що уряд США надасть Україні додаткову технічну допомогу в розмірі 34,4 млн. доларів на поліпшення законодавства в напрямку європейських стандартів і розвитку демократії.
Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств


У фокусі – Америка

Імміграційна реформа. Амністія чи політична гра

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers