rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Громадянам України – українські паспорти без міток «Рускава міра»

 

Львів’янин Святослав Літинський – справжній лицар у боротьбі за нашу державну мову. Цей 33-річний викладач Львівського університету імені Івана Франка вимагав через окружний адміністративний суд, щоб йому видали паспорт без сторінки російською мовою. 24 листопада суд задовольнив вимогу.


Очільники МВС розпачливо розводять руками, мовляв, таких паспортів не існує. Не будуть же вони заради однієї «книжечки» для примхливого націоналіста замовляти тираж. Тож МВС має намір оскаржити це рішення, оскільки, щоб реалізувати бажання українця, потрібно скасувати усталену процедуру оформлення паспорта громадянина України, котра існує вже 20 років. Крім того, необхідно виготовити нові бланки паспортів без сторінки російською мовою. З цього приводу в соціальній мережі вже жартують, радячи МВС замовити такий «витвір мистецтва» комусь із своїх підопічних, покараних за підробку документів.

 

 Title
Український паспорт
із російськими мітками

 

Сам Святослав про перемогу в суді одразу ж сповістив на своїй сторінці в Інтернет-мережі Facebook. «Ура-а-а-а-а-а!!! Суд задовольнив мою вимогу – видати мені паспорт українською!!!» – написав він і миттєво отримав чимало відгуків на кшталт «Я теж хочу!» та запитань «А як отримати іншим громадянам такий паспорт?»

 Title
Обкладинка на паспорт громадянина
України

Зауважу, що це вже не перша перемога Святослава Літинського у захисті державної мови. Він змусив «Приватбанк» надавати своїм клієнтам виписки українською мовою. А два роки тому через суд захистив право українців на те, щоб пральні машини компанії Samsung, які завозяться до України, мали український інтерфейс. Хоча поки що компанія пішла назустріч україномовним покупцям тільки стосовно прасок і продовжує нехтувати державною мовою при ввезенні іншої техніки. Це стосується навіть комп’ютерних клавіатур.

 Title
Пральні машини компанії Samsung
тепер з українським інтерфейсом

 

У захисті державної мови Святослав уже має чималий досвід. «Колись купив з Києва через Інтернет домофон, який був із російським маркуванням, – розповідає він. – Я зателефонував до їхнього секретаря й через тиждень отримав такий самий домофон з українським маркуванням. Був випадок із відсутністю інструкції до кондиціонера українською, прислали кур’єром за 4 дні після звернення».
«Я розумію англійську, голландську, німецьку, білоруську, польську, російську як іноземні мови, – каже Святослав Літинський. – А рідною є українська. За течією може пливти навіть мертва риба, а проти течії – людина з хребтом. Просто це вже дістало. Знайшлись й однодумці-юристи, які готові захищати мої інтереси безкоштовно». А ще допомагають однодумці. Разом вони вже змусили магазин «Антошка» припинити видавати російськомовні чеки. Тепер вони хочуть навчити цього ж мережу їдалень «Пузата хата». Серед студентів Літинського є грузини, абхазці, представники інших національностей, але всі вони вивчили українську мову й вільно спілкуються нею.
Святослав Літинський та його адвокат Андрій Яцишин припускають, що, попри рішення суду, «українізований» паспорт вони отримають ще не скоро. Утім, здаватися ніхто не має наміру. Дружню підтримку вони отримали цими днями від тернополян, які під час опитування заявили, що згодні самі оплатити друк паспортів без російської мови.
«Нам, громадянам України, вдалося змінити Януковича та його «сім’ю». Так само ми змінимо ганебну ситуацію з неукраїнськими паспортами. Ми вимагатимемо від Кабінету Міністрів та Верховної Ради України розробки нового бланку посвідчення особи громадянина України. У ньому має бути передбачено зазначення національності громадянина за його бажанням, інформація про біометричні дані, що особливо актуально в умовах вітчизняної війни», – переконана письменниця, педагог, громадський діяч Лариса Ніцой. Вона ж висуває пропозицію, щоб кожен громадянин при отриманні паспорта нового зразка складав і присягу на вірність Українській державі та народу України. Щоб відчував ціну документа, а себе – патріотом України.
Зараз Святослав допомагає купувати й передавати спорядження українським воякам. З допомогою львів’ян йому вдалось зібрати кошти на шість чеських панцерожилетів, один з яких уже вберіг життя українського військовика у зоні АТО, і чотири тепловізори для української армії: «Коли розпочинав збір грошей на тепловізори, не вірив, що зберу, бодай, на один. Але, на превеликий подив, люди іноді перераховували до 10 тисяч гривень», – розповідає волонтер.

Title 
 Бійцям АТО від «Народної
самооборони» Львівщини

 

Хочеться вірити, що нинішня оновлена влада дослухається до голосу Святослава Літинського та його численних однодумців-спільників і прийме необхідні рішення. Адже багатьом із нас давно остогиділо бачити у своїх паспортах цілу сторінку, яка збереглася з часів комуністичної імперії, засвідчуючи, що українці все ще залишаються у полоні «рускава міра».

Фото із соціальних мереж

Країна «в активному пошуку»…

«Зелені чоловічки» повертаються в Росію… «вантажем 200»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers