rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Євген Левченко: «В Україні процвітає система відкатів»
Футбол
Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) прийняла рішення про скасування системи ліцензування футбольних агентів. Починаючи з квітня 2015 року діяльність агентів не контролюватиметься національними федераціями. Національні федерації не зможуть висувати претензії агентам, оскільки вони перестануть бути суб'єктами футболу. Відповідно, агенти також втратять можливість захищати свої інтереси у футбольних інстанціях. Про нововведення журналісти розпитали у відомого в минулому футболіста Євгена Левченка, який здебільшого, виступав у голландському чемпіонаті.

  • Євгене, невдовзі професія футбольного агента стане ще доступнішою. Це добре чи погано для футболу?
Рішення ФІФА скасувати поняття футбольний агент – це, за великим рахунком, боротьба з «темними силами» агентської влади над футболістами. Сама ідея непогана. Але, зрозуміло, позбутися людей, що наживаються на футболістах, дуже не просто. Тому в цій ініціативі ФІФА бачу невелику частку популізму. Можливо, Блаттер і футбольні функціонери вирішили спробувати боротися. Але я не вірю, що це призведе до якихось глобальних зрушень у футбольному середовищі. Агента замінять на посередника, а це нічого не змінить. Так, будуть обмежені офіційні виплати посередникам. Скасують бонус за трансфер неповнолітніх. Але сама проблема криється в тому, що замість агентів з’являться посередники чи цілі фірми, які займатимуться тим же самим. Мене насторожує і лякає те, що будь-яка людина може підійти до футболіста і запропонувати представляти його інтереси. Це може призвести до негативних наслідків для футболістів, а не агентів.
  • Можете розповісти детальніше про обмеження офіційних виплат посередникам?
На сьогодні агенти отримують, в середньому, 10 %. Донедавна ФІФА не обмежувало виплати бонусів для агента за трансфер. Із квітня 2015-го посередники не зможуть отримувати більше, ніж 2 мільйонів доларів за одну трансферну операцію. І є певний відсоток річної зарплати футболіста, який може забирати посередник. У цьому плані ініціатива хороша. Але, як ми всі знаємо, в Україні є багато агентів, які, скажімо так, перебувають у самій структурі футбольного суспільства. Тому панібратські стосунки між агентами і структурами футболу в Україні не дадуть зникнути негативним явищам. Просто зміняться імена, з’являться нові фірми, через які робитимуться фінансові махінації. Повторюю, ідея – дуже цікава і правильна. Але в наших країнах це не дасть очікуваного ефекту, тоді, як у Європі вона дещо покращить ситуацію.
  • А як в принципі це нововведення може вплинути на «темні сили» агентської влади? В Україні не так часто відбуваються трансфери, де агент може розраховувати на бонус у два мільйони доларів, а тому цього обмеження посередники не боятимуться…
В Україні бувало, що трансфери були абсолютно непропорційними до заслуг футболіста та можливостей клубу. Тому якщо поставити посередника в певні рамки, це правильна ініціатива. Впевнений, ФІФА та національні Федерації не зможуть контролювати грошові потоки, адресовані агентам. І взагалі, не підтримую точку зору, що агент – це вічна проблема. Якщо футболісту поталанило з хорошим агентом – це здорово. Зараз триває певний перерозподіл, оскільки ФІФА хоче більшого контролю над фінансовими потоками.
Якщо агент заробляє неадекватно багато, то це означає, що комусь це вигідно. А оскільки платить клуб, значить його керівники зацікавлені у тому, щоби агент отримав надприбутки. Інакше клуб би унеможливив отримання посередником зайвих грошей. Як ФІФА чи Федерація може вплинути на бажання керівників клубу переплатити агенту? Завжди ж знайдеться схема, яка нівелює всі потуги функціонерів…
Безперечно… Піраміди українського та російського футболу всім відомі. Тут процвітає система відкатів та ділення при трансферах гравців. Тому зміни будуть лише в назвах. Як уже казав, не вірю в те, що ініціатива ФІФА реально щось покращить. А мінус нововведення полягає в тому, що люди, які не розуміються на футболі зможуть вішати «локшину» на вуха футболістів, розповідати казки про щасливе майбутнє і заробляти на цьому гроші. Постраждає якість. І, мені здається, ФІФА потрібно акцентувати на агентах, як якісних суб’єктах. Не впевнений, що прийдуть люди, які розуміються на футболі і зможуть вести футболістів у правильному руслі.
  • Ви сказали, що хороший агент – це чудово. Але він потрібен тоді, коли футболіст веде з клубом переговори про контракт. У інший період для того, щоби вирішити побутові питання, особливих знань не потрібно. Можливо, варто взагалі заборонити посередників при трансферах, тоді і проблем не буде з відкатами?
Не погоджуюся з цією тезою. Футбольний агент – це не лише «конектор» між клубом і гравцем. Першочерговим завданням агента є пошук і переговори з клубом. Але, крім того, хороший агент надає цілий спектр послуг. Він турбується про податкові проблеми, вирішує питання з проживанням, працює над менталітетом футболіста. Ну й агент повинен працювати над футбольним шляхом свого підопічного, разом із ним розраховувати його можливості та бажання. Правильний підхід передбачає поступове сходження по сходах, а не отримання миттєвої вигоди. Це справжнє мистецтво, яке дано не багатьом. В агента не може бути багато футболістів, оскільки на всіх у нього не вистачить часу. Кожному гравцеві потрібно розписувати чіткий кар’єрний план. Тут потрібна грамотна, знаюча футбол людина. А зараз може з’явитися навала незрозумілих людей. Так, вони можуть реєструватися у ФІФА, працювати в певних межах, але вони не будуть правильно просувати футболіста. А це для мене ключова проблема.
  • Ви не думали про фах агента?
А чому б ні? Ця ідея мене не покидає. Я би з радістю допомагав футболістам, а можливо, буду це робити у найближчому майбутньому. Мене двічі обманювали при переходах із клубу в клуб. Такі моменти загартовують і роблять сильнішими. Але їх потрібно уникати, особливо, коли ти ще молодий. Я би зробив зовсім по-іншому. Фінанси – це чудово, але це не найважливіше. Футбольні сходинки потрібно долати поступово. Для мене це є очевидним пріоритетом для кожного футболіста.
Розмовляв Гліб Ваколюк
Джерело: «Футбол 24»

Спорт

Роман Семенишин: «Кожен наш боєць із подвійним завзяттям битиметься проти росіянина»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers