rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Києво Могилянська Академія відкрила Школу Охорони Здоров’я

Сучасні умови соціально-економічного розвитку України мають негативний вплив на здоров'я на­се­лення країни. Протягом останнього десятиліття збіль­шились проблеми зі здоров'ям в усіх вікових групах.

Враховуючи цю ситуацію, в Національному Університеті Києво Могилянська Академія (НаУКМА)  засновано Школу Охорони Здоров'я, для вивчення сучасних підходів до охорони громадського здоров'я. Місією  Школи Охорони Здоров'я НаУКМА   є відповідати потребам сус­пільства в галузі охорони здоров'я та реформувати систему шляхом підготовки професіоналів - фахівців з менеджменту в охороні здоров'я, а також надання високоякісних освітніх, дослідницьких та консультаційних послуг.  Деканом новоствореної Школи Охорони Здоров'я призначено Ірену Григу.

Школа Охорони Здоров'я розпочне свою освітню діяльність 1 вересня 2004 року із відкриття  дворічної магістерської програми "Менеджмент в охороні здоров'я". Ця магістерська програма дасть можливість отримати академічне звання магістра, що визнаватиметься в Україні та за кордоном.

Учасниками програми є НаУКМА, Київська медична академія післядипломної освіти, Мініс­терство охорони здоров'я України, та Факультет наук про здоров'я Маастріхтського університету з Нідерландів.  Новим партнером програми стала Школа Охорони Здоров'я Іллінойського Універси­тету, за старанням др. Данила Григорчука. Др. Гри­горчук отримав грант від Association Liason Office for University Cooperation and Development (USAID) американського уряду, на спільні прог­рами у сфері суспільного здоров'я.  Др. Григорчук є членом Ради Директорів Києво Могилянської Фундації.

В місяці лютому, у НаУКМА пройшла кон­ференція присв'ячена роботі Школи  Охорони Здо­ров'я, яка розпочне свою роботу 1 вересня 2004 року. Конференцію відкрив В'ячеслав Брюхо­ве­цький, який зазначив, "що відкриття такої школи стало необ­хід­ним для того, щоб змінити систему мислення грома­дян, щоб пробити стіну, яка стоїть між мож­ли­востями лікарів та потребами пацієнтів. Всі ми повинні  звикнутись з думкою, що інтереси пацієнта мають стояти на першому місці адже саме захист пацієнта є головною метою системи охорони здоров'я."

Про це також говорив і професор з економічних питань охорони здоров'я  Маастріхтського уні­вер­ситету, Вім Гроот. Він відзначив, що влада завжди чи­нить опір  будь-яким змінам. Професор Гроот закликав звернути увагу на ефективність використання фі­нан­сових ресурсів. Держава зобов'язана запровадити еко­номічні стимули для здорового способу життя. Адже це не є секретом, що паління, вживання алкоголю та неправильне харчування були і залишаються го­ловною причиною збільшення хворіб та паралельно також і збільшення фінансових витрат на медичне забезпечення.  Ситуація в галузі охорони здоров'я до­сягла критичної межі. Порівняльна таблиця розпо­ділу  факторів, що впливають на рівень здоров'я насе­лення є приблизно такою: 20% генетичний фактор, 20% екологічний, 10% стан медичної допомоги і 50% спосіб та умови життя (соціально-економічні умови жит­тя).  Таким чином можна побачити, що еконо­мічний стан країни безпосередньо  впливає на рівень здоров'я нації.

Доповідачі зазначали також, що необхідно змі­нити систему поглядів на охорону здоров'я. Політика по­винна бути розроблена на економічно-фінансовій базі, потрібно децентралізувати всю систему та зап­ро­ва­ди­ти  системи медичного та соціального стра­ху­вання.

Павло Шеремета, декан Бізнес Школи Києво-Могилянської Академії,  відзначив, що необхідно впроважувати нові методи управління системою охорони здоров'я, де б центр уваги був зко­н­центрований на хворому - пацієнту. Він підкреслив, що необхідно пристосуватися до нових економічних реалій шляхом застосування ефективного рівня менеджменту та управління всіма людьми, які працюють в галузі охорони здоров'я - лікарів, мед­сестер та управлінського персоналу.  

КМФ Америки підт­римує завдання та цілі Школи Охорони Здоров'я з самого початку її відк­риття. Звичайно для того щоб досягти позитивних результатів потрібно докласти багато зусиль. Відома українська приказка говорить: "Під лежачий камінь вода не тече." Києво - Могилянська Академія зруши­ла той камінь, треба їй допомогти і підтримати в цій важливій справі з самого початку. 

На сам початок шукаємо кошти для трьох сти­пендій на два роки навчання.  Оплата за два роки на одного студента $3,500 американських доларів.  Є фірма котра надала стипендію для трьох студентів на повне навчання магістерської програми, але тільки під умовою Matching grant, тобто при умові що знайдуться стипендії ще на трьох студентів.  Тож знайдім охочих підтримати трьох студентів або одного і по одному дійти до трьох , щоб підготувати шість фахівців.   Ця програма розбудила велике зацікав­лення. Вже є багато майбутніх студентів.

Ви можете підтримати справу Академії, здійс­нивши свій даток одним з вказаних шляхів: надіслати чек, подарувати акції, створити студентську стипендію, чи будь- яким іншим зручним для Вас способом. Багато зроблено і завершено в НаУКМА за коротких 10 років.  Це було зроблено дякуючи тим відданим людям в Україні і діаспорі, що підтримали Академію.

Згідно податкового законодавства Ваші пожер­тви можна відтягнути від податків.

Ви можете надсилати Ваші датки на адресу:

Kyiv Mohyla Foundation of America, 

P.O. Box 46009, Chicago, IL  60646.

„Свобода слова в журналістській професії”

Чорнобильська трагедія у призмі мого життя

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers