rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 

 Title

Росія веде «гібридну війну» проти Молдови

Командувач Об’єднаними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав заявив, що Росія використовує сценарій «гібридної війни» щодо Молдови, як вже робила у випадку анексії Криму і військового втручання на Сході України. При цьому генерал заявив, що НАТО надалі вважатиме секретні та неофіційні вторгнення приводом до війни.
Про це повідомляє агентство Reuters.
«Зелені чоловічки» – військові у формі без розпізнавальних знаків – допомогли сепаратистам змінити військово-політичну ситуацію в Україні, сказав генерал. За його словами, одночасно Росія розмістила своїх військових на кордоні з Україною під виглядом проведення навчань.
«Зелені чоловічки» – ми ясно бачили цей сценарій у Криму, ми бачили сценарій, який розігрується на Сході України. Ми починаємо бачити такий же сценарій в Молдові і Придністров’ї», – заявив Брідлав на засіданні Північноатлантичної Ради НАТО.
Європа занадто добре знайома з цими таємничими вторгненнями, цитує Брідлава The Daily Beast. Росія в лютому цього року відрядила загони спецпідрозділів у формі без розпізнавальних знаків до Криму, а потім – на схід України для спільної з місцевою російською меншиною роботи над організацію заколоту, йдеться в статті у The Daily Beast.
На початку цього року РФ провела військові навчання в Молдавії в Придністров’ї, і президент Молдови Ніколає Тімофті застеріг Москву від анексії регіону, як пізніше це було зроблено в Криму.
Віце-прем’єр РФ Дмитро Рогозін торік багатозначно заявив, що більш тісна співпраця Кишинева з Європою може привести до втрати Молдовою контролю над Придністров’ям і до подорожчання енергоносіїв з Росії, яка є головним постачальником газу для країни.
Філіп Брідлав заявив, що тепер НАТО має розуміння того, як Росія використовує тактику гібридної війни, і важливо з’ясувати, як допомогти країнам Східної Європи витримати початковий натиск за таким сценарієм. «Це – гібридна війна, якщо вона почнеться, то це не питання НАТО, а внутрішня проблема країни», – зазначив генерал.
Генерал нагадав, що НАТО не має права втручатися в конфлікти у державах, однак може почати діяти, якщо зіштовхнеться з явним нападом агресора. За словами Брідлава, якщо Кремль скерує агресію на одну з країн-членів НАТО, що межують з РФ, наприклад, на держави Балтії, то може бути приведена в дію 5-а стаття Північноатлантичного договору, згідно з якою альянс може стати на захист атакованої країни-учасниці.
Таким чином, командувач зробив Росії не надто завуальований натяк про те, що НАТО надалі вважатиме секретні та неофіційні вторгнення приводом до війни, йдеться у статті в The Daily Beast.
«Ми повинні проаналізувати розклад сил у наших прикордонних країнах зі значним російським населенням і те, як нам краще підготуватися до початку гібридної війни. Як нам підготувати союзників до розпізнавання, розуміння та стримування першої хвилі сценарію з використанням «зелених чоловічків», – цитує слова Брідлава видання.
Командувач сил НАТО в Європі дав зрозуміти, що учасники альянсу згодні з тим, що «у випадку, якщо буде з’ясовано зв’язки «зелених чоловічків» з країною-агресором, в дію вступає 5-а стаття Статуту, і тоді можуть бути задіяні всі засоби НАТО».

 

У Кабулі терорист-смертник підірвав автомобіль, є дані про загибель солдатів НАТО

У вівторок, 16 вересня, біля посольства США в Кабулі, прогримів сильний вибух. За даними AP, постраждали, щонайменше, 13 людей, про жертви агентство не повідомляє. BBC пише про трьох загиблих військових НАТО і 16 поранених. У Twitter AFP інформація про ці жертви підтверджується. Тим часом Reuters інформує про чотирьох загиблих військовослужбовців, а на сайті PzFeed.com йдеться про п’ятьох.
Вибуховий пристрій був закладений в автомобілі, де перебував терорист-смертник. Відповідальність за інцидент узяв на себе рух «Талібан». Мішенню бойовиків, як вважає поліція, був конвой іноземних військових.
Про національність загиблих не повідомляється. CBS News з посиланням на місцеву поліцію передає, що в результаті вибуху пошкоджень зазнали два військові автомобілі і поранено 18 цивільних.
Фотограф AFP Шах Мара опублікував у своєму Twitter фотографію, на якій видно, як військові надають допомогу постраждалим. Відео, зняте на місці події, виклав користувач Facebook Fardeen Majidi.
Теракт стався на жвавій дорозі, що веде від посольства США до аеропорту. Поруч також є і будівля Верховного суду Афганістану. Associated Press зазначає, що в американській дипмісії і представники ISAF (підконтрольні НАТО Міжнародні сили сприяння безпеці) не змогли оперативно прокоментувати ситуацію. З дипломатів, імовірно, ніхто не постраждав.
Вибух стався на тлі політичної нестабільності, пов’язаної зі створенням так званого уряду національної єдності. У липні в Афганістані відбувся другий тур президентських виборів, в якому брали участь екс-глава МЗС Абдулла Абдулла і колишній міністр фінансів Ашраф Гані Ахмадзай. Після оголошення попередніх підсумків на виборах переміг Ахмадзай, однак Абдулла заявив, що не згоден з результатами і пообіцяв сформувати власний уряд. Зрештою, кандидати звинуватили одне одного в шахрайстві і зажадали перерахувати голоси.
Конфлікт між Абдуллою та Ахмадзай поки що так і не залагоджено.
Нагадаємо, наприкінці липня, щонайменше, чотири людини стали жертвами атаки смертника, який привів у дію вибуховий пристрій біля аеропорту Кабула.


Прем’єр-міністром Польщі призначено Еву Копач

Президент Польщі Броніслав Коморовський призначив маршалка Сейму Еву Копач прем’єр-міністром і доручив їй сформувати уряд.
У понеділок, 15 вересня, відбулася зустріч Коморовського з Копач у президентському палаці, передає Укрінформ.
«Це буде добрий уряд», – пообіцяла Копач після зустрічі.
Вона додала, що склад уряду може бути сформований уже до кінця тижня.
За інформацією канцелярії президента РП, новий прем’єр презентує у Сеймі програму свого уряду 27 вересня.
Нагадаємо, Коморовський прийняв 11 вересня відставку Дональда Туска, якого наприкінці серпня обрано президентом Європейської ради. З 1 грудня він має стати до виконання своїх обов’язків.


Уряд Швеції очолить колишній зварювальник

Урядова партія Швеції, яка входить до правоцентристського блоку «Альянс за Швецію», зазнала нищівної поразки на парламентських виборах у неділю, 14 вересня. Прем’єр-міністр Фредрик Райнфельдт вже визнав свою поразку і має намір в подати у відставку. Новий коаліційний уряд готовий очолити колишній зварювальник і профспілковий лідер Стефан Льовен, голова Соціал-демократичної партії.
Червоно-зелена опозиція, що складається зі соціал-демократів, лівих і зелених, набрала понад 40% голосів. При цьому, за консервативну опозицію на чолі з Райнфельдтом проголосували 39,3% виборців. Партії «Феміністська ініціатива» не вдалося подолати 4-відсотковий бар’єр для потрапляння в парламент. Третій результат на минулих виборах показали шведські демократи. Партія, корені котрої сягають нацизму, отримала майже 13% голосів.
На думку видання Aftonbladet, підсумки виборів створили вкрай скрутну політичну ситуацію і поки що годі передбачити, чи буде новий уряд складатися з двох чи трьох частин. Річ у тому, що в опозиційних партій, що прийшли до влади, є серйозні суперечності з приводу пенсійної політики, ядерної енергетики, оборони, трудового ринку, економічного зростання, членства в ЄС та енергетики. Для соціал-демократів, зазначає видання, це буде перше повернення до влади від 1950 року.
Консерватори поступилися вперше з 2002 року, проте Френдрик Райнфельдт вже встиг вписати своє ім’я в історію, ставши рекордсменом за тривалістю прем’єрського терміну в сучасній історії Швеції. Тепер, вважають ЗМІ, він залишить посаду не лише глави кабміну, а й лідера партії. Як зазначають політоглядачі, Льовен прийшов у політику тільки 2,5 року тому.
Видання Expressen зазначає, що політично недосвідчений прем’єр-міністр прийшов до влади в момент серйозної міжнародної невизначеності. Видання називає Льовена найслабшим прем’єром за останні роки і вважає, що йому буде важко сформувати енергійний уряд. При цьому і консерваторам, і соціал-демократам доведеться рахуватися з позицією «Демократів Швеції», які вперше від 2010 року потрапили в парламент, вдало зігравши на пропозиціях щодо жорсткості імміграційної політики.
«Рідко коли на виборах буває так багато тих, хто програв. Погано для Швеції», – йдеться в статті, присвяченій підсумкам голосування.
Проте Стефан Льовен вже встиг заявити, що готовий співпрацювати не тільки з лівими партіями, а й з консерваторами, що опинилися в опозиції. При цьому він категорично відкинув припущення з приводу коаліції з демократами.
Всього в парламентських виборах брали участь вісім партій. Шведський парламент – риксдаг – складається з однієї палати, в якій засідають 349 депутатів. Явка становила 83,3%.


Євроскептики тріумфують на земельних виборах у ФРН

Партія німецьких євроскептиків «Альтернатива для Німеччини» (АдН) на земельних виборах у неділю вперше пройшла до парламентів Бранденбурга та Тюрингії.
Про це повідомили місцеві виборчкоми, передає власний кореспондент Укрінформу у ФРН.
«За попередніми офіційними даними, «Альтернатива для Німеччини» набрала на виборах до ландтагу Бранденбурга 12,2%, а до ландтагу Тюрингії – 10,6%, подолавши таким чином необхідний 5-відсотковий прохідний бар’єр», – йдеться у повідомленні.
Такий результат для створеної лише торік АдН є справжнім тріумфом. Два тижні тому на виборах у Саксонії ця сила вже набрала 9,7% і вперше потрапила до земельного парламенту Німеччини. Тепер вона буде представлена одразу у трьох з 16 законодавчих органів німецьких земель. У східнонімецьких землях Бранденбург та Тюрингія єврокритики будуть четвертою найбільшою силою, проте залишатимуться в опозиції, оскільки співпрацювати з ними наразі всі інші партії відмовляються. За попередніми результатами недільних виборів, у Бранденбурзі владу, швидше за все, збереже коаліція соціал-демократів та «лівих», а у Тюрингії – союз консервативного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та соціал-демократів.
«Альтернатива для Німеччини» була заснована у лютому 2013 року колишнім членом ХДС, економістом Берндом Люке. Цю силу найчастіше називають партією противників євро, іноді навіть характеризують як правопопулістську. Основною метою партії є розпуск єврозони та відмова від загальноєвропейської валюти. Крім того, німецькі євроскептики виступають за посилення компетенції національних парламентів країн ЄС, а важливі європейські питання пропонують вирішувати на всенародних референдумах. Нині АдН нараховує понад 18 тис. членів.


Руйнівний буревій у Мексиці залишив без даху над головою 30 тисяч осіб

Буревій «Оділь» залишив без даху над головою близько 30 тисяч осіб у мексиканському штаті Нижня Каліфорнія. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, 26 тисяч з них – іноземні туристи, ще 4000 – місцеві мешканці.
Як повідомляється, зруйновано безліч будинків, обірвано електропроводи. Кілька туристичних міст залишилися без води, зв’язку та електрики. Влада шукає притулок для десятків тисяч людей.
Швидкість вітру досягала 160 км/год., але руйнувань могло бути і більше: метеорологи передбачали, що «Оділь» досягне четвертої категорії, зі швидкістю вітру до 250 км/год., однак 14 вересня шторм ослаб.
Супутники NASA зняли формування буревію.
Між тим, влада очікує подальшого ускладнення ситуації, зокрема, ймовірні підтоплення та зсуви. Цей регіон, здебільшого, забудований дорогими готелями, які контрастують з нетрями місцевих мешканців. Вже є повідомлення про випадки мародерства.
У даний час людей розміщують в уцілілих готелях.
У 2013 році буревії «Інгрід» і «Мануель» в Мексиці забрали життя майже 160 осіб, 1,7 мільйона мешканців постраждали.


Країнам Євросоюзу пропонують викупити «Містралі» у Франції

У Європарламенті закликають країни-члени ЄС солідарно викупити у Франції два вертольотоносці «Містраль», які призначалися для Росії, та ввести їх до складу майбутніх європейських військово-морських сил швидкого реагування.
Про це йдеться у листі 37 депутатів Європарламенту до президента Європейської ради Германа Ван Ромпея і президента Франції Франсуа Олланда, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.
«З метою полегшення негативного фінансового і політичного впливу на наших французьких друзів ми пропонуємо розглянути позитивний альтернативний варіант. ЄС у складі 28 країн-членів повинні викупити кораблі «Містраль», – заявили європарламентарії.
На їхнє переконання, ці вертольотоносці повинні стати ядром майбутніх військово-морських сил швидкого реагування ЄС (EU Maritime Rapid Reaction Force). Кораблі також можуть застосовуватися для підтримки операцій ЄС Frontex з метою вирішення проблеми нелегальної міграції у регіоні Середземномор’я.
У листі депутати наголошують, що в умовах військової агресії Росії проти України передача Францією «Містралів» Росії означатиме «перетинання червоної лінії», яка окреслює європейські цінності і солідарність.
Європейські політики прямо вказують на факт ведення Росією військових дій в Україні, а також кажуть про продовження перекидання російських військ і важкого озброєння на територію сусідньої країни.
Парламентарії висловлюють сподівання, що рішення про повну заборону експорту зброї з ЄС до РФ буде ухвалене упродовж найближчих днів.
Ініціатором листа виступив депутат від Естонії, представник політичної групи Європейської народної партії Тюнне Келам. Загалом, звернення підписали 37 депутатів, які входять до комітету у закордонних справах та підкомітету з питань безпеки та оборони, представляють чотири політичні групи в ЄП та 14 країн-членів ЄС. Це, зокрема, Європейська народна партія, Прогресивний альянс соціалістів і демократів, Альянс лібералів і демократів за Європу, Європейські консерватори і реформісти. Серед країн-членів представлені депутати від Естонії, Швеції, Литви, Латвії, Бельгії, Польщі, Німеччини, Угорщини, Португалії, Болгарії, Румунії, Словаччини, Чехії та Словенії.


У Шотландії прихильників і супротивників незалежності назбиралося майже порівну

Напередодні референдуму про незалежність Шотландії кількість прихильників і супротивників відокремлення від Сполученого Королівства зрівнялася до рівня статистичної похибки.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Останні опитування показують, що супротивників незалежності Шотландії лише на 2% більше, ніж апологетів відокремлення, що є в межах соціологічної похибки.
Згідно з розрахунками професора університету Стратклайда в Глазго Джона Кертіса, співвідношення прихильників і супротивників незалежності Шотландії на даний момент – 49% до 51%.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

 

Міжнародний огляд

Ціна величі. Про референдум у Шотландії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers