rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Посол Моцик: «Українська громада в США – один із найбільших лобістів України»
Численна українська діаспора в США однією з перших відгукнулася на потреби захисту суверенітету й цілісності нашої держави в скрутний для неї час. Десятки акцій із закликами до американських політиків підтримати Україну, пікетування «поширювачів» російської пропаганди, збір коштів на закупівлю озброєння та медикаментів – лише неповний список активності української діаспори впродовж останніх місяців. Про те, чим живе громада сьогодні, як допомагає Україні виборювати незалежність та звідки взагалі має такий потенціал, розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Олександр Моцик.
  • Пане Посол, наскільки великою є українська діаспора в США, та як багато організацій на сьогодні активно діють в країні?
За даними офіційного перепису населення, зараз у США проживає майже 1 млн. етнічних українців. Натомість, неофіційно, як нам відомо, – до понад 1,5 млн. людей. Здебільшого, українські громади мешкають компактно. Найбільша з них – у штаті Нью-Йорк (понад 130 тис. осіб). Чому там? Тому що Нью-Йорк завжди був воротами для в’їзду українців в Америку, насамперед, під час першої хвилі імміграції, наприкінці ХІХ – початку ХХ сторіччя. Великі українські громади мешкають також у Пенсільванії, Каліфорнії, Нью-Джерсі, Іллінойсі, Огайо, Мічигані, Флориді та інших штатах. Понад 46 тис. українців проживають в американській столиці.
Що ж стосується кількості організацій, то тут їх налічується близько сорока. Серед них – НУО, професійні об’єднання, молодіжні організації, жіночі спілки.
Українська громада зі самого початку трималася разом і з часом стала дуже активною категорією. За радянських часів, наприклад, вона докладала багато зусиль, щоб наблизити Україну до незалежності. Діаспора брала участь, практично, в усіх заходах, на яких порушувалися питання прав людини в Радянському Союзі, прав українців. І в цьому зв’язку я вважаю внесок громади у захист незалежності України дуже значним.
  • На вашу думку, як українська діаспора сприймає нинішні процеси в Україні, пов’язані з політичними перетвореннями, а також проведенням антитерористичної операції на Сході країни?
Звичайно, українці в США дуже переживають за долю України, тому реакція громади на російську агресію була різко негативною. Діаспора виступила із засудженням цієї агресії і зараз багато працює на підтримку України.
По всій Америці проводяться благодійні заходи та аукціони зі збору коштів для потреб українського війська, відсилається гуманітарна допомога, медикаменти, обладнання для лікарень, надається сприяння для лікування поранених і постраждалих з України в медзакладах США.
  • Чи допомагає Посольству співпраця з діаспорою лобіювати інтереси України в Сполучених Штатах?
Громада активно лобіює інтереси України, зокрема, в Конгресі, та має гарні зв’язки в багатьох органах влади США. Сам той факт, що українська діаспора становить значний за кількістю електорат Сполучених Штатів, є дуже важливим та впливовим. Якщо можна так сказати, американські політики прислухаються до української національної громади.
Діаспора дуже часто проводить зустрічі з конгресменами й сенаторами, а також – «стаферами» (англ. – staffer), тобто, представниками секретаріатів Конгресу. Крім того, такі зустрічі відбуваються в Білому домі, Державному департаменті та інших органах американської влади. Тобто, контакти є на всіх рівнях, де вирішуються питання, й українська громада в цьому плані має свій вплив. У тому, що США є на сьогодні одним із найбільш послідовних друзів та партнерів України, значну роль відіграла українська діаспора.
  • Наскільки часто Вам як керівнику українського диппредставництва доводиться зустрічатися з представниками американської влади для вирішення питань України?
Дуже часто. Якщо брати в масштабах Посольства, то це відбувається на щоденній основі. Немає такого дня, щоб наші дипломати не опрацьовували би певних питань з урядовими структурами або Конгресом США. Я, як посол, також майже щодня зустрічаюся з американськими посадовцями чи то в уряді, чи в парламенті, особливо – впродовж останніх місяців.
  • У Верховній Раді та уряді останнім часом неодноразово висловлювалися ініціативи щодо створення окремого органу влади, який повністю перебрав би на себе координацію роботи із закордонним українством. Що Ви думаєте з цього приводу?
Найголовніше, щоб робота із закордонним українством була ефективною. Щоб українська громада продовжувала допомагати Україні як державі, яка йде шляхом європейської інтеграції. Оскільки, однозначно, вся діаспора США виступає за майбутнє України в ЄС. З іншого боку, потрібно, щоб Українська держава могла допомагати співвітчизникам у вирішенні їхніх проблем, створювати та підтримувати українські школи, бібліотеки, національні музеї.
Отож, що стосується створення окремого органу, треба разом сідати й думати, наскільки підвищиться загальна ефективність такої роботи. Ми і зараз активно працюємо з українською діаспорою, але якщо нам розширити такі повноваження, то матимемо ще більше точок дотику з громадою.
  • Які труднощі, на ваш погляд, відчувають представники української громади в Америці, чим Україна могла би допомогти їм?
Тут точніше було б сказати не про проблеми, а побажання, щоб Україна як материнська земля більше допомагала в процесі підтримки та розвитку духу українства, рідної мови, культури, традицій, мистецтва на території США. Це стосується також співпраці по лінії школи: підтримки вже існуючих шкіл та відкриття інших, зокрема, суботніх чи недільних. Крім того, важлива підтримка музеїв, творчих колективів, а також – телевізійних програм.
На жаль, війна, яка прийшла на нашу землю, не дозволяє зараз допомагати нашим співвітчизникам на тому рівні, як хотілося б. Однак, я впевнений, це тимчасові труднощі, які ми обов’язково спільно подолаємо.
  • Президент України через два тижні планує відвідати Вашингтон і Нью-Йорк. Чи передбачені його зустрічі з представниками української діаспори? Якщо так, які питання обговорюватимуться під час спілкування?
Програма перебування у США глави Української держави Петра Порошенка уточнюється й обіцяє бути насиченою. Ці два візити є надзвичайно важливими для України, насамперед, у нинішній період. Питання щодо організації зустрічі президента з українською громадою зараз опрацьовуються, і ми передбачаємо таку можливість.
Щодо тем для обговорення, то, зазвичай, у таких випадках виносяться питання, пов’язані з допомогою України діаспорі та навпаки – з боку громади Українській державі. Втім, варто визнати, що сьогодні одним із найбільш актуальних моментів є мобілізація зусиль для підтримки України на тлі агресії з боку сусідньої держави.
Розмову вів Ярослав Довгопол
Джерело: Укрінформ

Атака на комбата: чорний піар?

Майкл Ягер: «Національну суверенність потрібно поважати. І це набагато важливіше, ніж економіка»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers