rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

Уряд США привітав рішення ЄС застосувати проти Росії новий раунд санкцій

Цієї неділі українська діаспора в Америці вкотре провела акцію протесту проти російської агресії в Україні. Українці зібралися перед Білим домом з лозунгами «Росія відкрито вторглась в Україну! Весь світ має про це знати. Якщо ми зупинимо Путіна зараз, врятуємо світ від Третьої світової війни!»
Напередодні прес-секретар Ради національної безпеки США Кейтлін Гейден в офіційній заяві привітала рішення Ради Європи надати рішучу підтримку Україні в її боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет та вже у найближчі дні приготувати до розгляду новий раунд санкцій проти Росії. «Ми працюємо тісно з ЄС та іншими партнерами, щоб притягнути Росію до відповідальності за її незаконні дії проти України, зокрема, шляхом впровадження додаткових економічних санкцій. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну у той час, коли вона шукає шляхи дипломатичного вирішення кризи, та закликаємо Росію негайно вивести своїх військових та обладнання з території України та припинити підтримувати сепаратистів», – йдеться в заяві Гейден.
Тим часом, важливі для України нові призначення в Європейському Союзі також привітали в американському уряді. Так, президент США привітав прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з обранням на посаду президента Європейської Ради та міністра закордонних справ Італії Федеріку Моґеріні на посаду Комісара ЄС з питань іноземних справ та політики безпеки.
Того ж дня президент Барак Обама у телефонній розмові з прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером обговорив, серед іншого, порядок денний саміту НАТО, який відбуватиметься на початку вересня. «Обидва лідери погодились на необхідності забезпечити єдність Альянсу щодо кроків для посилення готовності НАТО реагувати на всі сьогоднішні та майбутні виклики», – йдеться у прес-релізі Білого дому. Нагадаємо, що на саміті НАТО в Уельсі 4-5 вересня будуть серед іншого обговорюватись питання готовності Альянсу посилити колективну безпеку, а ще – відносини з Росією та зміцнення стосунків з Україною. Росію не Уельський саміт не запросили.

Обама запевняє країни Балтії у військовій підтримці

Прибуття американських військових до Естонії у квітні цього року стало чітким знаком, що Сполучені Штати підтримують країни Балтії, які відчувають загрозу внаслідок російської агресії в Україні, повідомляє «Голос Америки».
Те, що Обама відвідає Естонію, яка є членом НАТО, має на меті підтвердити зобов’язання Америки у сфері оборони.
«Одна з причин, чому я їду до Естонії, – це дати естонцям зрозуміти, що ми дотримуємося своїх договірних зобов’язань», – сказав Обама.
Новий сплеск кровопролиття та свідчення того, що Росія посилає сотні військових в Україну, означає, що візит президента Обами є надзвичайно вчасним.
Естонія, як і Україна, є колишньою радянською республікою, і так само має велику російську меншину. Через ці чинники багато естонців відчувають загрозу. Гезер Конлі – колишня заступниця Держсекретаря США.
«У країнах Балтії завжди був великий острах, вони сумнівалися, чи в критичний момент НАТО прийде їм на допомогу. І я гадаю, що це цілком очевидно, ми довели це не тільки словами та солідарністю, а й надіслали американських солдатів і військову техніку до балтійських країн», – говорить Конлі.
Однак інше питання полягає в спроможності НАТО виконувати свої зобов’язання. Тим часом, коли європейські країни зменшують свої витрати на оборону, великий тягар з надання персоналу та обладнання для здійснення завдань Північноатлантичного альянсу падає на США. Президент Обама має намір закликати інші держави – члени НАТО  збільшити їхні внески у колективну безпеку.
«Одна з причин, чому я думаю, що ця зустріч НАТО буде дуже важливою, полягає в посиленні уваги до критичної функції Альянсу щодо забезпечення внеску кожної держави у виконання зобов’язань відповідно до статті 5», – каже Обама.
Стаття 5 Вашингтонського договору передбачає, що збройний напад на одного члена НАТО вважатиметься нападом на всіх суб’єктів договору.
Американські високопосадовці сподіваються, що війна в Україні послужить достатнім сигналом для держав – членів НАТО – в необхідності стати більш активними у збереженні миру у світі.

 Title

Маккейн вимагає від США та ЄС озброїти Україну і запровадити

«реальні» санкції проти Росії

Американський сенатор Джон Маккейн в заяві щодо подій на Сході України зазначив, що триваючу агресію Росії в Україні можна назвати тільки одним визначенням: військове вторгнення.
«Називати це інакше, означає жити у оруеллівському світі президента РФ Володимира Путіна», – йдеться в заяві американського сенатора, розміщеній на його сайті, передає Голос Америки.
«Протягом багатьох місяців критики постачання зброї і додаткової допомоги в Україні попереджали, що такий підхід може спровокувати російське вторгнення. Тепер Сполучені Штати і наші європейські союзники повинні негайно приступити до надання розвідданих і оборонних озброєнь Україні, зокрема, протитанкових систем», – підкреслив Маккейн.
Крім того, він упевнений в необхідності запровадження реальних галузевих санкцій щодо Росії.
«Не напівзаходи, прийняті на сьогоднішній день, але повні санкції, спрямовані на російський оборонний, фінансовий, енергетичний та інші сектори», – підкреслив сенатор.
«Це – момент, щоб говорити і діяти з ясністю. В суверенну державу в центрі Європи здійснює вторгнення її великий сусід. Ці події повністю суперечать цивілізованому світу, який Америка і наші партнери прагнули побудувати після Другої світової війни. Якщо ми не можемо захистити наші власні цінності зараз, а також друзів, які розділяють їх, майбутнє буде темним і небезпечним не тільки для України, але і для нас», – підсумував Маккейн.
Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США готова розширити оголошені санкції проти Росії, якщо Москва не вживатиме заходів щодо припинення конфлікту між Києвом і сепаратистами. Своєю чергою, Маккейн назвав санкції Євросоюзу, спрямовані проти Росії, смішними.

Американці відзначили День праці

У понеділок, першого вересня, у Сполучених Штатах відзначили День праці. Під час цього державного свята вшанується вклад людей праці у розвиток країни. Водночас уже традиційно цей день вважається кінцем літа, повідомляє «Голос Америки».
Перший понеділок вересня став офіційним святом у 1894 році під тиском з боку профспілкового руху. Протягом десятиріч при цій нагоді влаштовувались паради для вшанування об’єднаних у профспілки робітників.
Однак уже протягом 30 років, у зв’язку з розвитком технології і глобалізацією економіки, кількість членів профспілок постійно зменшується. Якщо у 1983 році до профспілок належало 20% робітників, то рік тому лише 11%.
Все-таки, протягом років профспілки досягли чималих успіхів, забезпечуючи робітникам п’ятиденний робочий тиждень, медичне страхування й оплачену працедавцем відпустку.
Багато людей на День праці влаштовують пікніки разом з родиною і друзями. У деяких громадах це останній день перед поверненням молоді до шкіл у вівторок.

Економіка США зростає швидше, ніж очікувалось

Приємна несподіванка від американської економіки. Їївідновлення у другому кварталі виявилося навіть швидшим, ніж прогнозували фахівці. ВВП країни зросло на 4,2%, замість прогнозованих раніше 4%, повідомляє euronews.
Якщо вірити цим цифрам, економіка США нині зростає найшвидше у період з третього кварталу минулого року.
Що стосується внутрішнього попиту, там реальність теж краща, ніж прогнози. Він зріс на 3,1%.
Економічне відновлення, схоже, відмерзає після першого кварталу, коли дещо уповільнилося через незвично холодну зиму.

Обама та персонал фаст-фудів вимагають збільшення зарплат

Працівники американських фаст-фудів анонсували на четвер загальнонаціональний страйк. Вони вимагатимуть підвищення заробітної платні до 15 доларів за годину, повідомляють euronews.
Ця акція відбудеться в той час, коли Барак Обама закликає конгрес проголосувати за підвищення оплати праці. Американський президент та його Демократична партія намагаються зробити це до проміжних виборів до парламенту у листопаді.

Журналіст повернувся додому із сирійського полону

Після 2 років полону у сирійських бойовиків до США повернувся журналіст та письменник Пітер Тео Кертіс. Його вдалося звільнити за допомогою посередництва Катару. У неділю американця передали представникам ООН, потім він попрямував до Ізраїлю, і нарешті – до рідного Бостона, де вже зустрівся з родиною, передає euronews.
Незадовго до повернення сина, його матір, Ненсі Кертіс, дала інтерв’ю, в якому розповіла, що переживала цю трагедією разом із сім’єю іншого журналіста Джеймса Фоулі, якого минулого тижня стратили бойовики угруповання «Ісламська держава».
«Перше, що я зробила, ще до того, коли сказала доньці, це сіла і написала емейл Діані Фоулі. Ми так багато разом пережили, тому я не хотіла, аби вона довідалася про все це з новин».
На запитання, що вона скаже синові, якого ледь не втратила, жінка відповіла, що просто обійме і, напевно, плакатиме.

Пожежі у Каліфорнії

На півночі Каліфорнії поширюються лісові пожежі, які загрожують населеним пунктам, повідомляють euronews.
Полум’я вже знищило велику територію Національного парку Кламат. Боротьбу зі стихією ведуть понад 2 тисячі пожежників, було евакуйовано кілька тисяч людей. Загроза виникнення пожеж залишатиметься до жовтня.

Крижані обливання приносять мільйони

Обливання, ще, мабуть, ніколи не було таким корисним.
Пересічні громадяни з багатьох країн світу, знаменитості і навіть колишні президенти долучилися до заклику пожертвувати кошти на дослідження аміотрофічного бічного склерозу з показовим обливанням крижаною водою для привернення уваги.
У США популярна ініціатива зібрала 80 млн. доларів і майже 2,5 млн. у Великій Британії. Виграла не лише благодійність. Продажі одного з найбільших постачальників льоду зросли на 20%.
Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers