rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Болгарія блокує «Південний потік»
У Болгарії вкотре відтягують із звершенням будівництва «Південного потоку». Цього разу – через невідповідність проекту нормам «Третього енергопакету» ЄС.
Як повідомляє Deutsche Welle, відповідне розпорядження Болгарському енергетичному холдингу віддав Міністр економіки та енергетики Болгарії Васіл Щонов.
Окрім цього, Щонов зобов’язав Болгарський енергетичний холдинг повністю співпрацювати з Єврокомісією щодо приведення проекту у повну відповідність з європейським законодавством.
Як відомо, Єврокомісія і раніше заявляла про намір призупинити будівництво «Південного потоку». До того ж, у Брюсселі запідозрили Болгарію в «порушенні європейських правил проведення тендерів на будівництво інфраструктурних проектів» та наданні «привілейованих можливостей російським і болгарським компаніям».
«День» запитав у експерта про те, що цей сигнал означає для України.
Михайло Гончар, директор енергетичних програм центру «Номос»:
– Зараз, під тиском Брюсселя, політичних сил Болгарії та США, болгарський уряд поставив проект на паузу. Але ніщо не завадить опозиційному уряду, який може прийти до влади, повернутися до реалізації проекту. Коли був уряд Бойко-Борисова, проект теж призупинили, щоб все проаналізувати. І от, ймовірно, «правильні» люди отримали певні винагороди за «правильні» – на користь розвитку проекту – рішення, і «Південний потік» знову почали будувати.
Для України, це, безперечно, позитивний момент, бо для нас «Південний потік» – це проект, який нівелює наш транзитний потенціал. І поки він не розвивається, то ми зберігаємо свій «статус-кво». Тобто, навіть незважаючи на те, що останнім часом має місце певне зменшення транзиту через територію України, ми і надалі залишаємося основною транзитною ланкою в постачанні російського газу до ЄС.
Проте тут виникає інше питання – чи стане призупинення проекту його припиненням. А це поки що не відомо. Проект знову потрапив у фазу високих ризиків, пов’язаних з агресивною політикою Росії. І чим все закінчиться – залежить від Болгарії та ЄС. Адже в ЄС теж повністю не відкидають цей проект, хоча він і суперечить європейським пріоритетам. Вони кажуть, що не проти проекту, але він має відповідати євростандартам. І Болгарія прийняла в цьому плані таку ж бюрократичну позицію.
Водночас, якщо проект привести до норм економічного законодавства, то він стане просто абсурдним з точки зору економіки. Тому це така бюрократична форма знищення, яка ставить «Південний потік» на рейки модернізації чи трансформації під європейське енергетичне законодавство. А Росія – проти цього законодавства. Тут питання принципове – скільки ще Єврокомсісія зможе витримувати натиск «Газпрому», який намагається активізувати на рівні урядів країн-членів ЄС підтримку цього проекту.
Автор: Марія Юзич
Джерело: «День» (http://www.day.kiev.ua)

Німеччина хоче продати росіянам частину RWE

З 1 вересня на полицях ЄС – лише енергоефективні пилососи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers