rss
06/22/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Четверте віче київського Майдану: на порядку денному – подолання корупції та тема «війни і миру»

Нагадую, що активісти Майдану столиці оголосили про проведення віча щонеділі. Четверте віче відбулося 22 червня. Мета: звіт активістів Майдану про зроблене за тиждень і завдання на наступний. Кожне віче приймає чи то резолюцію, чи звернення до влади. Готуються спікери з різних питань. Кожен бажаючий виступити може зголоситися через прес-центр напередодні.

  Title
  

Хвиля патріотизму шириться країною

Як безпосередній свідок подій, наголошую, що з кожним днем на тлі незрозумілих дій силовиків АТО (чого варта заява М. Коваля з трибуни ВР про те, що наші кордони всі перекриті, а в цей момент колона БТРів РФ без будь-якого спротиву наших силовиків пройшла через кордон і прибула у Слов’янськ), патріотичний дух, погляди, дії населення країни ростуть, як тісто на дріжджах. Цього тижня почали розмальовувати в блакитно-жовті кольори Московський міст через Дніпро у Києві. Готові розмалювати всі інші. Привітання «Слава Україні» звучить дедалі частіше.
У вишиванках, з прапорами у руках або на плечах, у віночках, зі вже звичними розмальованими щоками символами українського прапора була сімдесятитисячна аудиторія слухачів ювілейного концерту рок-групи «Океан Ельзи» на Київському стадіоні «Олімпійський». Люди йшли суцільним потоком, як на українському параді. Йшли масово, перш за все, для того, щоб висловити солідарність з патріотичною позицією та вчинками керівника групи Святослава Вакарчука.
Цього тижня щаслива доля подарувала мені знайомство з унікальним театром самодіяльних акторів «Годо», очолюваним, не побоюся цього слова, геніальним режисером Сергієм Ененбергом. Театр представляв виставу у дворі, на спортивному майданчику школи № 17, що на Подолі (вул. Фрунзе, 8), під назвою «Дорогоцінний дар» («Виболювання болю»), присвячений Кобзареві та його онукам – героям Небесної Сотні. Вистава з’явилася через три тижні після трагічних подій 20 лютого як болісний крик, як осанна загиблим за волю і правду, як аналог у прозі Піккардійської терції «Пливе кача». І йдеться в ній про героїв Майдану, про нас усіх, зболених біллю загиблих. А ще вкраплено у виставу співзвучні героям Небесної Сотні епізоди з класики: поезії Шевченка, Лесі Українки, з віршів Стуса («Сто років мучених надій... синів, що за любов тавровані...»), згадували Антігону, Жанну д’Арк. На весь двір, у відчинені вікна навколишніх житлових будинків, лилася патріотична вишукана українська мова цього реквієму. З такими почуттями зіграти виставу могли лише молоді люди, що відчувають патріотизм серцем, душею. Слава і вам, дівчата і хлопці з «Годо», які утримують театр... за свій кошт. Як народ нині нашу Армію.

 

Title
 Title
  Title
Молитовна акція «Духовного центру відродження»
 за припинення війни, за мир, за єдність України. Київ,
  площа Лесі Українки, 19 червня

 

Title  Title
Вистава «Дорогоцінний дар» («Виболювання болю») театру «Годо» з посвятою 
 Небесній Сотні під відкритим небом. Київ, Поділ, спортмайданчик СШ № 17, 21 червня

 

Title   Title Title
 Владики Майдану проводять молитву
  Люди на Майдані і на сцені виконують державний гімн України Владика Стефаній звертається до віча зі закликом долати байдужість

 

  Title
  Отаман Козацького війська, сотник Микола Бондар, звітує про акції минулого тижня

...У літніх дитячих таборах, наприклад, в «Антеї» авіазаводу ім. Корольова, патріотично налаштовані вихователі підготовили виступи дітей на завершальному концерті діток з такими словами любові до країни, які до сліз вразили батьків. Дітки натхненно, з палаючими очима, з дитячою безпосередністю та вірою співали «Моя єдина Україна», у віршах висловлювали любов до неї. Концерт дітей присвячено Героям захисту територіальної цілісності України у війні на Сході. Дітки вже знають про війну і загиблих.
А 19 червня, біля ЦВК, що на площі Лесі Українки, побачила дивовижну, казково-красиву живу картину, «розмальовану» кольорами нашого прапора. У цей день відбувалося засідання Київради в будівлі, де працює ЦВК та Київська обласна Рада. А тепер уявіть собі: на площі перебуває 2500 людей. Рівно половина з них – 1250 осіб – одягнені в голубі футболки і стоять вони по один бік площі, а друга половина – 1250 людей – одягнена у футболки жовтого кольору і стоять вони по другий бік. З імпровізованої сцени з голосником ллється молитва за єдину Соборну Україну, за мир, за припинення війни на Сході. Люди повторюють хором слова молитви. Після слів «Боже, благослови, щоб Захід і Схід об’єдналися», люди сходяться докупи, обнімаються, радіють єднанню. Над ними майорять голубі прапори самої церкви, що так гармонує зі загальною масовою картиною блакитно-жовтих кольорів (див. фото). Цей проект ініціювала і провела Церква Духовного Відродження під керівництвом єпископа Валентина Колби. Організатори приїхали з Дніпропетровська, а учасники акції – кияни та інших міст та містечок. Ще однин доказ патріотичного злету, незалежно від віросповідання, мови, віку, місця проживання.
Дедалі частіше і щораз більше звучать щемні слова про єдину країну, про любов до всього українського. Це не лише на екранах телевізорів, але й в повсякденному житті української столиці, міст, містечок, сіл. Це вселяє надію, це тішить. Зло наглої відвертої агресії Росії ті її диктатора Путіна породило Добро: в багатьох випадках Першу, сильну і щемну любов до Батьківщини. Ту любов, яка продовжує формувати сильну українську націю.
Але ще не все гаразд у нашому «королівстві». Нічого не змінилося в державі в плані лікування ракових пухлин корупції, державної зради, пристосуванства, обману, маніпуляцій задля власної вигоди. Це стосується і тих, хто прийшов до влади у Києві з купою «черновецьких» та «регіоналів». Це стосується і верховної влади країни. Чого варта, наприклад, присутність у державній адміністрації Президента в якості заступника глави адміністрації Олега Рафальського, який був серед тих, хто формував всі рішення Януковича. Та й сам російськомовний, Росією обласканий, де вів свій бізнес, глава Адміністрації Борис Ложкін тим часом багатьом не зрозумілий. Принаймні, важко уявити Бориса Євгеновича з українським прапором у руках. Надіялися на град брифінгів. Наразі ніхто ще його не бачив на екрані в цій ролі.
Як заявив хтось зі спікерів чергового, Четвертого віча Майдану, «попередню Сім’ю замінила інша». Фінансові потоки незмінні. Шахраї продовжують наживатися на бюджеті країни, яка обливається кров’ю молодих неозброєних патріотів України на Донбасі. На митниці – всі ті ж побори тих самих «смотрящих», в тилу Армії майже стопроцентна корупція. При повній обізнаності про неї і народу, і керівництва держави. НАЖИВА на війні – мета величезної армії паразитів («тилових пацюків»), які відомі, і яких Президент та уряд чомусь не відсторонюють. Постійні маніпуляції через страх втратити свої місця у ВР шляхом перевиборів відбуваються не лише в стані комуністів й регіоналів, а й у провладних нині партій. Не всі хочуть нового закону про вибори, який не дав би можливості повернутися всім нинішнім у ВР.
У таких неймовірно складних політично-суспільних обставинах, стані неоголошеної війни в Донбасі, яку продовжують російські терористи та місцеві сепаратисти, не сприйнявши мирний план Президента, відбувалося Четверте віче.
Його ведучі – Ксеня Мацкевич з організації «Нова країна» та Зіновій Медюх (учасник Майдану з перших його днів з гітарою в руках, патріотичною піснею на устах та любов’ю до України в серці).
Традиційно віче розпочалося з молитви отців за Україну, за мир, за упокій героїв, що полягли сьогодні на полі брані за Україну. Владика Стефаній – один з ідеологів «Великого кола» Майдану, закликав усіх не бути байдужими, нагадавши вислів Бруно Ясинського про ворогів, друзів та байдужих. Запевнив, що ми будемо допомагати уряду, Президенту, якщо вони враховуватимуть наші бажання. Інший владика закликав владу «годувати» нас не лише словами, а ділом та вести діалог із народом. Виступив представник від мусульман Криму, закликаючи Майдан захищати Крим як частину України.
Постійна ведуча віча Ксеня Мацкевич оголошує програму Четвертого: звіт активістів про зроблене за тиждень та завдання на наступний. Про минулий тиждень доповідає авторитетний серед майданівців лідер, отаман Козацького війська, сотник 4-ї сотні Микола Бондар: за минулий тиждень активісти провели десять акцій. З них називає лише три: це акція біля Верховної Ради 17 червня (матеріал про неї читайте в № 24 «Часу і Подій»). Далі – візит на перше засідання Київради, де він виступив зі зверненням до депутатів та приніс подарунок – розмальовану шину як постійне нагадування про існування Майдану. Наголосив, що в Київраду потрапили поряд із порядними людьми злочинці, а тому відновлюються скандальні забудови в Києві, тому намагаються «закрити Майдану рот». Одне з важливих – це 2-денна акція на позачерговому з’їзді суддів України 19-20 червня. Першого дня їх не допустили, наступного – зайшли силою. Під тиском написали в резолюції: «Знайти механізм звільнення суддів Конституційного суду». Маленька, але перемога.
Майдан незадоволений відсутністю реакції мера Віталія Кличка, депутатів Київради на попередні заяви народного віча. А тому оголосив ще одне Звернення до них від імені ініціатив, спільнот та утворень Майдану (див. додаток № 1). Тут йдеться про безстрокову акцію громадського тиску, що контролюватиме будь-яку дію міських органів влади впродовж усієї каденції, а люстрацію та антикорупційну діяльність здійснюватиме регулярно. Звернення зачитав з відповідним коментарем координатор Ради Майдану та Громадської ініціативи «Новий Маніфест Майдану» Богдан Горохівський.

 

 

Title  Title   Title  
       
Title Title Title    
  Спікери Четвертого віче Київського Майдану
22 червня 2014 р.   
 Title 
  

 

Відкрити другий фронт проти корупції

Темі люстрації корупціонерів були присвячені кілька виступів, які стверджують: у слідчих органах, судах, прокуратурі нічого не міняється ні на йоту. Стара система часів Януковича – в дії. Про це казали отець Валентин; член люстраційного комітету під головуванням Єгора Соболєва Карл Волох, який детально розповів про акцію під час з’їду суддів та їхню основну вимогу люстрації «тітушків у мантіях»; голова люстраційного комітету Майдану Сергій Бойко та ін. Останній привів приклад безпомічності прокуратури та МВС щодо арешту О. Царьова, державного зрадника, нардепа, що фінансує та агітує за сепаратистів, він гуляє по Донецьку, а МВС його не арештовує. Знову нагадав, що не притягуються до відповідальності ті, хто, наприклад, закривав метро у лютому місяці, хто давав команду ставити ялинку, не кажучи про тих, хто перестріляв Небесну Сотню і т. д.
Бойко планує зібрати круглий стіл 20 організацій, які самостійно напрацьовують практику люстрацій. Мета – знайти спільний знаменник вимог до влади з цієї найбільшої проблеми країни, яку поки що ігнорує нова влада. Дуже гострим був виступ Андрія Хоми. Він запитує тиловиків Армії: чому патрон, який коштує 3 гривні, солдатам продають за 9 гривен? Що зробив Турчинов, коли здавали Крим та лиш почалися заворушення сепаратистів на Сході? Коли будуть арештовані сепаратисти Р. Ахметов та О. Єфремов? Чому «народні» депутати, зокрема, явні державні зрадники та прогульники, які не відвідують засідання ВР або не голосують, продовжують отримувати найвищу платню та пенсії? І це при факті голодування наших солдатів, їхніх 6 гривень добових та 1000 гривень платні на фронті, де щохвилини їх чекає смертельна куля.
Все це називається «нове життя в новій країні»? В день початку війни гітлерівців проти України Андрій пропонує відкрити «другий фронт проти корупції». Гасло: «Один патрон – для ворога, другий – для зрадника-корупціонера».
Про безуспішність люстрації суддів розповідав через відеоміст представник Майдану міста Вінниці. Відеоміст з Азербайджаном підняв настрій та дух віча. Представниця демократичного Азербайджану похвалила Майдан, який зумів позбутися диктатора Януковича, і висловила віру в те, що ми, українці, переможемо диктатора й агресора Путіна. На сцені також виступили з підтримкою друзі з Азербайджану.
Ще одна найболючіша тема звучала в устах спікерів – це тема «війни і миру», яка закономірно перепліталася з темою пануючої корупції в Армії. Були залучені відеозйомки, які демонструвалися на екрані сцени. Це згаданий вже епізод проникнення військової техніки агресора через кордон у районі Луганської області в той час, коли в. о міністра оборони запевняв про, нібито, повністю закритий, контрольований кордон. На іншому відеокадрі присутні побачили Миколу Литвина, який показує свій рапорт про звільнення й обіцянку «завтра подати Президенту». Це «завтра» тягнеться вже близько двох тижнів. Чи не подав, чи Президент не прореагував? (Ширяться чутки, ніби Володимир Литвин сказав Президенту: звільниш Миколу – залишишся без підтримки у Верховній Раді»). Показали також відеофільм про українську льотчицю-киянку, офіцера ВПС Надію Савченко, яку взяли в полон терористи Донбасу, про її гідну відповідь на допитах. Фільм закінчився словами: «Де наші чоловіки з Майдану?»
Виступи представника Автодозору з Харкова, Євромайдану зі Севастополя та Запоріжжя закликали киян допомагати всіма силами армії, нашим солдатам, допоки держава підтримує корупціонерів. Нонсенс моральний, політичний, юридичний, людський: держава залишається ворогом народу, не прислухається до його вимог та сподівань. Кажуть, що корупцію, особливо в Армії, не можна подолати так швидко. Та, бодай, розпочинати треба? І від правильних президентських слів переходити до діла.
Виступи активістів з інших областей України свідчать: київський Майдан продовжує бути всеукраїнським. Але найбільша відповідальність лежить на киянах, їхній готовності допомагати активістам, бодай, присутністю на вічі та висловленням своє позиції.

Title  Title
  


Чекаємо на зустріч із Президентом у робочому форматі

Під кінець програми з виходом на сцену понад десятка сотників заступник сотника Коломийської 14-ї сотні Ліля Михайлюк зачитала «Звернення до Президента Центральної Ради сотників Майдану». Як виявилося згодом, це звернення вже було зачитано на зустрічі з Президентом лише певної частини активістів та членів Центральної ради сотників та тих, хто миттєво скористався можливістю побувати в адміністрації Президента. Зустріч відбулася за дві години до початку народного віча. Велике Коло Майдану попередньо прийняло рішення – не йти на зустріч у запропонованому масовому форматі – у складі 200 осіб. Лідери пропонували формат робочої групи у складі 30 осіб з тим, щоб розмова з Президентом була конструктивною, а не парадною, формальною, що практично і сталося. Це основна причина того, що цю зустріч проігнорували саме ті, хто був на Майдані і брав участь у його діях з першого дня, ті, хто сьогодні організовує і проводить найбільш масові акції тиску на владу. За їхньою інформацією, Центральна Рада сотень з’явилася уже після того, коли Янукович утік. А в її складі лише приблизно 20 відсоток тих сотень, які були на Майдані в дні основних подій.
Деталі організації (ким і як) цієї зустрічі та про її зміст розповів нам Назар Мухачов – один з її учасників; розповідь подаємо окремо в цьому числі нашого часопису.
Ось чому ведуча віча Ксеня Мацкевич пояснила, що це Звернення лише від імені Центральної Ради сотень, а не всіх організацій Майдану (його Великого Кола), оскільки не всі це запрошення прийняли. (До слова, зокрема, і сама Ксеня).
Підвів підсумки владика СТЕФАНІЙ. Звертаючись до Президента уже зі сцени Майдану, він сказав: «Пане Президенте! Будеш таким, яким хоче бачити тебе Майдан, станеш новим Сагайдачним. Ми почали з могутнього старту, давайте разом йти до перемоги!»
***
Президент України Петро Порошенко, оголошуючи 20 червня 2014 р. свій мирний план врегулювання кризи на Сході, сказав, що він має і план «Б». Майдан, звертаючись до Президента Петра Порошенка, до мера Києва Віталія Кличка, тим часом вмовляючи і пропонуючи їм свою допомогу в реанімації країни, також має свій план «Б». Аналітики звертають увагу: більшість майданівців воює на окупованій території, набирається військового досвіду. Тому краще вирішити всі проблеми країни і держави планами «А». Чим швидше, тим краще для всіх. Поспішаймо.

Фото автора

Додаток № 1
Депутатам Київської міської Ради, Київському міському Голові, в. о Голови виконавчого органу Київради (КМДА)
Ініціатив, спільнот та утворень Майдану

Звернення

Почалася робота новообраної міської ради м. Києва. Зі самого початку роботи ми хочемо, щоб обрані депутати добре закарбували собі прописні істини своєї роботи: влада міста – це ми, кияни, і ми контролюватимемо роботу новообраного органу в наших інтересах.
Сьогодні ми проголошуємо безстрокову акцію громадського тиску, що контролюватиме будь-яку дію міських органів влади впродовж усієї каденції; люстрація та антикорупційна діяльність громади здійснюватиметься регулярно.
Від депутатів Київської міської ради, від Київського міського Голови та керівника Київської міської державної адміністрації, від кожного окремого керівника районної адміністрації та комунальних підприємств ми вимагаємо:
– встановити конституційний лад та забезпечити виконання Закону України «Про місцеве самоврядування»;
– розслідування дій попередніх органів влади: незаконні забудови, виділення земельних ділянок, захоплення прибережної зони, приватизації та оренди комунального майна;
– прояснення соціальної політики міста та впорядкування роботи комунальних підприємств: дозволи, робота транспорту, реклама, тарифи, установи та підприємства сфери ЖКГ, охорони здоров’я, освіти та містобудування;
– протягом місяця створити дієву систему, яка забезпечить прозорість документів, рішень, постанов і системи електронної демократії для громади;
– розробити та узгодити з громадою програму ефективного місцевого врядування та роботи комунальних підприємств, зокрема, скорочення зайвих установ та посадовців; у реальні терміни розпочати забезпечення європейського благоустрою міста;
– забезпечити контроль громади над органами київської влади через створення відкритої приймальні Майдану в приміщенні КМДА з усіх питань роботи нової київської влади та надання громадським організаціям приміщень для здійснення їхньої статутної діяльності.
Ми готові надати повну підтримку та співпрацювати з Київрадою, мером та міською управою на благо містян. Збудуємо європейське життя в Києві разом!

Київ, 19.06.2014
Оголошено і прийнято народним віче 22 червня 2014 р. Київ, Майдан 

Як давати раду з «гопотою»: особистий, державний і міждержавний рівень

Їжаки і чарівна сила додаткового прискорення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers