rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Україна отримає від США 48 млн. дол. – на посилення кордонів із РФ
і 270 тисяч від Японії – для біженців

США виділять Україні ще 48 мільйонів доларів як додаткову допомогу на посилення обороноздатності. Про це заявив віце-президент США Джо Байден під час візиту до Києва з нагоди інавгурації президента України Петра Порошенка, повідомляє Reuters.
Японія виділить 270 тисяч доларів допомоги біженцям із Криму і Сходу України.
«Дотримуючись домовленостей, яких досягли президент України Петро Порошенко і президент США Обама на зустрічі 4 червня, у Варшаві, віце-президент Джо Байден 7 червня оголосив, що Україні буде додатково виділено 48 млн. доларів, щоб допомогти українському уряду провести ключові реформи, посилити правоохоронні органи і зміцнити національну єдність», – йдеться у заяві Білого дому.
Виділення коштів має затвердити Конгрес США. Кошти будуть виділені в рамках фінансової допомоги Україні, Молдові та Грузії на загальну суму понад 60 мільйонів доларів. З них більшу частину може отримати Україна, Молдова – 8 мільйонів, Грузія – 5.
Як повідомляє Білий дім, фінансова допомога США Молдавії спрямована на стимуляцію розвитку «демократичних інститутів і економіки країни», що уклала торговельну угоду з Євросоюзом у липні 2013 року. Ці кошти будуть виділені на додаток до інших 2,7 млн. доларів, про які було заявлено в березні 2014 року.
Фінансова допомога Грузії повинна допомогти громадянам країни «поліпшити доступ до об’єктивної інформації» з Абхазії і Південної Осетії.
Японія виділить 270 тисяч доларів допомоги біженцям із Криму і Сходу України.
Уряд Японії прийняв рішення про виділення термінової грантової допомоги для підтримки переселенців із Криму і східних областей України в розмірі 26 мільйонів японських єн (приблизно 270 тисяч доларів США) через Дитячий фонд ООН (UNICEF) і Міжнародну федерацію товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IRFC). Про це повідомили в Посольстві Японії в Україні, передає УНІАН.
Грантова допомога в розмірі 120 тисяч швейцарських франків буде надана через Міжнародну федерацію товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IRFC) на придбання та доставку 400 наметів для надзвичайних ситуацій, які допоможуть 2000 осіб отримати тимчасовий притулок.
Крім того, грантова допомога у розмірі 140 тисяч доларів США буде надана через Дитячий фонд ООН (UNICEF) і адресована 3000 особам для попередження епідемій, захворювань, пов’язаних із неналежними санітарно-гігієнічними умовами, і включає в себе забезпечення гігієнічними комплектами, а також – інформаційну діяльність.
Раніше США вирішили створити Фонд допомоги та партнерства у боротьбі з тероризмом, в який внесли 5 млрд. доларів.

 


 

 

Нуланд: США підтримують курс Порошенка на
стабілізацію ситуації на Сході України

 

  Title
  

Сполучені Штати підтверджують «підтримку позитивних змін в Україні і спрямування зусиль на подальшу стабілізацію, насамперед, на Сході країни». Про це повідомляє офіційний сайт Одеської обласної державної адміністрації, за підсумками зустрічі помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд із керівниками Одеської та Дніпропетровської областей.
«В Одеській області живуть помірковані та спокійні люди. Але це не означає, що ми можемо дозволити розвиток сепаратистських настроїв. Люди хочуть жити в єдиній Україні і ніде більше. Це – однозначно. І людей зараз турбує покращення рівня життя, позитивні економічні зміни, подолання корупції в країні. Громадяни України хочуть жити в успішному й економічно сильному регіоні та державі», – відзначив під час зустрічі в Одесі з Вікторією Нуланд губернатор області Ігор Палиця.
Своєю чергою Нуланд зазначила, що «для неї дуже приємно відвідати Одесу, адже саме це місто має важливе значення для України». Вона повідомила про перспективу здійснення економічної місії в південних регіонах України з боку американських інвесторів восени цього року.
Сторони зазначили, що «з обранням нового президента України держава отримала шанс на розвиток сучасної і безпечної країни».
Нагадаємо, наступного дня після своєї інавгурації президент України Петро Порошенко заявив про готовність до «реалізації плану мирного врегулювання на Сході України».
Про це йдеться в заяві прес-служби глави держави 8 червня, яке було зроблено за підсумками засідання в Києві «тристоронньої контактної групи» у складі президента України Петра Порошенка, надзвичайного і повноважного посла України в Німеччині Павла Клімкіна, спеціального представника генерального секретаря ОБСЄ Гайді Тальявіні і надзвичайного і повноважного посла Російської Федерації Михайла Зурабова.
«Ми повинні цього тижня припинити вогонь. Для мене кожен день, коли вмирають люди, кожен день, коли Україна платить таку високу ціну, є неприйнятним. Тому, по-перше, треба відновити роботу державного кордону України, для того, щоб гарантувати безпеку кожного громадянина України, який мешкає на Донбасі, незалежно від того, які політичні симпатії він має», – підкреслив президент України Петро Порошенко.
Прес-служба глави держави зазначає, що «президент України Петро Порошенко розпочав засідання тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на Сході України, який він представив 6 червня, під час візиту до Франції». У своїй промові Петро Порошенко зазначив, що сторони повинні працювати над реалізацією домовленостей, які були досягнуті в Нормандії, під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.
Президент України запропонував проводити засідання тристоронньої контактної групи щодня для обробки зробленого та координації подальших дій із реалізації плану мирного врегулювання на Сході України.

 

США делегують в Україн увійськових радників

 

Невелика група американських військових радників незабаром приїде в Україну, щоб оцінити її «середньотермінові і довготермінові потреби, пов’язані з проведенням військової реформи», повідомила в п’ятницю газета Military Times з посиланням на представника Пентагону.
Як пише газета, офіційний представник Пентагону Алін Лейнес повідомила, що раніше, цього тижня, представники Міністерства оборони США обговорювали з високопоставленими представниками України «шляхи зміцнення двостороннього довготермінового співробітництва, щоб допомогти Україні створити високоефективні збройні сили і військові інститути».
При цьому Лейнес зазначила, що робота радників розглядається як перший крок до «формування і створення серйозної програми підтримки української армії через підготовку та навчання її військовослужбовців і надання іншої допомоги».
З початку березня президент США Барак Обама схвалив надання Україні додаткової допомоги на суму понад 23 мільйони доларів. Ці кошти повинні піти на зміцнення кордонів України та забезпечення захисту її суверенітету в умовах провокацій російської армії біля східних кордонів країни і насильства, що розпалюється проросійськими сепаратистами в самій Україні.
Раніше цього тижня Обама оголосив, що схвалив виділення 5 мільйонів доларів на закупівлю бронежилетів, приладів нічного бачення і додаткових засобів зв’язку для української армії.
«Ми твердо маємо намір надати допомогу Україні в якнайближчому майбутньому», – сказала Лейнес.
Американську допомогу отримує не тільки армія України. За рахунок американських засобів також закуповується обладнання для Державної прикордонної служби України, зазначає Military Times.
«Фокусом нашої роботи залишається економічна і дипломатична підтримка України», – підкреслила представниця Пентагону.

 

Американський ринок праці відновився
після рецесії

 

Американські роботодавці шукають працівників! Позитивна динаміка збереглася у травні: вони приймали новеньких на роботу так само охоче, як і у попередні місяці. Статистичний рівень працевлаштування повернувся до позначки у докризовий період. Це означає, що майже всі 9 мільйонів втрачених робочих місць знову з’явилися на ринку праці. Що переконливо свідчить про те, що економіка вирівнялася після зимового падіння, повідомляють Еuronews.
Отже, ще 217 тисяч американців знайшли роботу минулого місяця у галузях, не пов’язаних із сільським господарством. Вже четвертий місяць поспіль центри працевлаштування залучають понад 200 тисяч осіб.
Тут ще важливо, скільки американці при цьому зароблять. Дослідження показали, що минулого місяця працівники почали отримувати за годину, в середньому, на 5 центів більше.
Пожвавлюється, схоже, ринок послуг, автомобільних продажів та виробництва.
І ложку дьогтю у діжку гарних новин додають показники розвитку економіки. У першому кварталі вона скоротилася на 1%, в цьому частково звинувачують суворі природні катаклізми, які спіткали США цієї зими, та повільні темпи розбудови бізнесу в країні за цей період.

 

У США експерти пропонують план
мирного врегулювання української кризи

 

Критична ситуація, що склалась в Україні, вимагає негайних дій, а будь-який необережний крок може призвести до ескалації насильства. Таку думку висловили аналітики і вчені у Міжнародному науково-дослідницькому центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні. Вони зібралися, щоб обговорити нову епоху геополітики, перед обличчям якої несподівано опинився світ. «Якщо події в Україні – це не відновлення «холодної війни», то що це?» – порушили питання.
Обговорюючи ситуацію в Україні, експерти висловлювали критику як у бік Росії, так і Сполучених Штатів. Росію критикували за розпалювання конфлікту в Україні, США – за не надто ефективні спроби врегулювання ситуації, повідомляє «Голос Америки».
«Ми більше не можемо перебувати в ролі спостерігача за футбольним матчем, який гадає, хто вийде переможцем. Якщо в Росії немає руху, який би протистояв бажанню їхнього президента розворушити проблеми в Україні (...), тоді зовнішній тиск на Росію має зрости. Але також ми повинні пам’ятати, які двері ми не хочемо зачинити перед Путіним», – сказав колишній посол США в Росії Томас Пікерінґ.
На його думку, знайти двері до порозуміння і залишити їх відчиненими в нинішній ситуації вкрай складно. Однак, незалежно від того, готові до цього Україна та світ чи ні, є один аргумент, який має переконати всіх. Це – складний стан, в якому опинилась українська економіка.
Томас Пікерінґ продовжив: «Українська економіка перебуває в критичному стані, не кажучи вже про політику. Стало очевидним, що Росія не може контролювати Україну, і що Україна не є загрозою для Росії. Тому зброя у цій суперечці має зникнути взагалі. Це – час, коли, працюючи над економікою, можна суттєво вплинути на політику».
Робота над економікою стане найбільшим випробуванням для новообраного президента України Петра Порошенка, вважає директор Інституту Кеннана Метью Рожанські.
«Порошенку доведеться вибирати з-поміж двох зол. Він відчуватиме тиск з усіх боків. З одного боку, російський тиск на Сході, тиск сепаратистів. З іншого – від олігархів, політиків і корупціонерів. Бо корупціонерами були не тільки Янукович і його син Саша-стоматолог. Ці хлопці пішли, і про них можна забути. Але є ще багато людей, які мають десятки мільйонів і мільярдів доларів. Зараз вони хвилюються, як будуть приживатися в нових українських реаліях, і що станеться з їхньою власністю», – вважає Метью Рожанські.
На думку експерта, президенту України доведеться балансувати між цими силами та людьми, які досі не йдуть із Майдану і не мають жодної довіри до нової влади. Будь-які поступки одній зі сторін будуть важкими. На думку директорки центру США та Європи Фіони Гілл, найкраще, що в цій ситуації може зробити Захід, це дати зрозуміти Росії, що не відмовиться від санкцій.
«Путін чекає, що ми відмовимося від усіх санкцій і повернемося до колишніх бізнес-відносин. Очевидно, нам треба дати йому зрозуміти, що цього не станеться», – каже Фіона Гілл.
Експерти також припускають, що в Кремлі не до кінця усвідомлюють, чого від них хоче Європа й Америка, коли просять грати «продуктивну роль». Саме тому треба чітко встановити умови і спільно з Європою шукати шляхи позбавлення України від російської енергетичної залежності.
«Це може стати дуже правильним кроком у перспективі на 5-10 років, насамперед, якщо ми подивимось на це в світлі нової газової угоди між Росією і Китаєм. Давайте дозволимо Росії і Китаю мати енергетичні стосунки, які чудово пасують їхнім політичним поглядам. Успіхів їм у цьому. І давайте сформуємо між Північною Америкою та Європою енергетичні відносини, які відповідають нашій політичній співпраці», – пропонує Метью Рожанські.
Він порівнює ситуацію, в який опинилась Україна, з фільмом «Зоряні війни». Те, що Україна ніколи не була в такій скрутній ситуації, має свою перевагу, переконаний експерт. Зіпсовані стосунки з Росією не даватимуть змоги новому керівництву країни одночасно загравати і з Заходом, і з Кремлем, як це робили попередні уряди України, які розуміли, що не готові до реформ. Тепер, каже Рожанські, щоби вирватись із пастки, Україні доведеться йти новим шляхом. Бо він у неї залишився лише один.

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

MWRD святкує 125-річчя

Генеральний прокурор Madigan: законодавці приймають законопроект, аби розширити доступ до епінефрину у випадку крайньої необхідності в школах Іллінойсу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers