rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ І на сороковини загиблих в Одесі 2 травня винних не знайдено

Про драматичні події в Одесі 2 травня вже багато разів розповідали українські й закордонні мас-медіа, даючи досить суперечливі оцінки цій «чорній п’ятниці». Тоді, під час сутичок між українськими патріотами і сепаратистами, від куль, ножових поранень та в полум’ї казна ким підпаленого будинку профспілок загинуло 48 осіб, а близько 200 отримали поранення. Розслідування, ініційоване керівництвом держави, із залученням міжнародних спостерігачів, усе ще триває. Але крапку не поставлено і до сороковин загибелі людей винних не знайдено і не покарано, натомість, політичні сили продовжують обмінюватися взаємозвинуваченнями.

На мій погляд, ці одеські події засвідчили патріотичну звитягу мешканців міста-героя у боротьбі за волю. 2 травня вони піднялися на визволення Одеси від сепаратистів та засланих козачків із ГРУ Росії й вщент знищили табір антимайданівців на Куликовому полі. Але, на жаль, тоді на цьому протистояння не завершилося і далі вилилося у драматичну загибель людей у палаючому будинку профспілок.
Сутички були заздалегідь підготовлені й спровоковані Кремлем. Так звана «братня» Російська імперія планувала 9 травня розпочати військове захоплення Одеси, Миколаєва та Херсона. Для цього на території сусідньої Придністровської республіки було зосереджено близько 1700 російських військовослужбовців і 2200 координованих ФСБ представників різних проросійських організацій. Вони мали разом із місцевими сепаратистами дестабілізувати ситуацію на півдні України і захопити місцеві органи влади. Коли ж ці плани були зірвані початком активної фази антитерористичної операції у Слов’янську, російське керівництво вирішило форсувати тут події, щоб змусити перекинути українські війська з Донбасу на південь України. Як заявив в. о. глави адміністрації президента України Сергій Пашинський, за командою ФСБ РФ сепаратисти здійснили 2 травня в Одесі напад на мирну ходу за єдність України. Сутичка переросла у жорстоке побоїще. А Москва враз почала відхрещуватися від причетності ФСБ до подій «кривавої п’ятниці», назвавши всі звинувачення на її адресу брехнею та інсинуаціями.

  Title
 

 Жертви пожежі у Будинку профспілок 

А відбувалося в Одесі все за тим же сценарієм, що вже був апробований у Харкові. На Соборній площі зібралися фанати футбольних клубів «Чорноморець» (Одеса) і харківського «Металіста», щоб пройти маршем до стадіону, де мав відбутися матч. До них приєдналися і мешканці міста. Учасники ходи «За єдину Україну» тримали прапори України і патріотичні гасла. Та тільки-но після виконання державного славня колона почала рух, як від Олександрівського проспекту з’явилися проросійськи налаштовані молодчики у масках і з битками. Серед нападників були і прибульці, які напередодні приїхали в Одесу на авто з донецькими номерами. В учасників маршу полетіли шумові гранати, петарди, каміння. Виникли сутички, десятки людей були поранені. Далі протистояння перемістилося на Грецьку площу. Учасники його почали швидко зводити барикади з контейнерів для сміття та огорож і продовжували закидати опонентів бруківкою і «коктейлями Молотова».
Сутички тривали і на Дерибасівській. Тут сепаратисти застосували і вогнепальну зброю. Її привезли з Росії, і до цього вона зберігалася в їхньому таборі, на Куликовому полі. На перехресті Дерибасівської й Преображенської проросійські бойовики застрелили з автоматичної зброї активіста Євромайдану. Друзі накрили тіло загиблого прапором України. А перестрілка тривала… Серед прихильників Росії було кілька десятків осіб, озброєних автоматами Калашникова та пістолетами. Вони вели прицільний вогонь і з дахів будинків. Пізніше одеська міліція повідомила про чотирьох загиблих під час сутичок у центрі Одеси. Постраждали десятки осіб, серед яких троє правоохоронців та троє журналістів.
Незважаючи на це, запланований матч між футболістами Харкова та Одеси відбувся й закінчився з нічийним результатом 1:1. А після цього ультрас обох клубів та активісти Євромайдану вирушили штурмувати табір сепаратистів на Куликовому полі. Вони вирішили присоромити місцеву владу та міліцію, які своєю бездіяльністю фактично потурали екстремістам, що під російськими триколорами влаштовували у місті антиукраїнські шабаші, закликаючи Путіна «визволити Одесу від бандерівців».
Коли після матчу активісти Майдану, «Правого сектора», «Самооборони», харківські та одеські футбольні фанати прийшли на Куликове поле, сепаратисти розбіглися, як руді миші, й заховалися у захопленому ними Будинку профспілок. Тих, хто не встиг сховатися, протестанти добряче віддубасили, а потім підпалили їхні спорожнілі намети. Невдовзі спалахнуло і приміщення профспілок. Вогонь спершу з’явився на четвертому поверсі, згодом охопив і нижні поверхи будівлі. Що стало причиною пожежі й досі не з’ясовано. Не виключено, що підпалили приміщення ненароком самі сепаратисти, які кидали з даху «коктейлі Молотова». Пожежники з’явилися лише через півгодини. А тим часом проукраїнські активісти, які весь час залишалися зовні, намагалися допомогти тим, хто забарикадувався в будинку. Та, попри все, 30 осіб отруїлися газом, а 8 викинулися з вікон.

Title  

 Квіти на знак пам’яті про загиблих

 

За уточненими даними обласного МВС, під час безпорядків в Одесі загинуло 48 осіб, ще 200 людей постраждали, зокрема, 22 міліціонери. У багатьох українських ЗМІ з’явилася інформація, що серед сепаратистів, загиблих у будинку профспілок, було 15 росіян і п’ятеро громадян Придністров’я. Міліція ці дані не підтверджує, бо не всі тіла ще ідентифіковані. Дещо пізніше Служба безпеки України повідомила, що у масових безпорядках в Одесі брали участь, як мінімум, троє громадян Російської Федерації. А прес-служба СБУ заявила, що сутички 2 травня були організовані зовні й профінансовані колишніми високопоставленими чиновниками уряду Януковича, які перебувають у розшуку – Сергієм Арбузовим і Олександром Клименком.
На сьогодні правоохоронці затримали 130 учасників сутичок між противниками й прихильниками єдності України. За повідомленням міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, звільнено з посади начальника обласної міліції Одещини Петра Луцюка. До Одеси прибула комісія Кабміну на чолі з першим віце-прем’єр-міністром України Віталієм Яремою, відомі політики і громадські діячі: Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Сергій Тігіпко та лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Вони відвідали в реанімаційних відділеннях лікарень постраждалих, а Порошенко здав кров для них.
«Президент Росії Володимир Путін для приниження, дестабілізації, розбалансування нашої країни пропонує зараз югославський варіант, – сказала Юлія Тимошенко на прес-конференції в Одесі. – Саме тому він перевдягає свої диверсійні підрозділи у форму, яку неможливо ідентифікувати. Він здійснює свої терористичні акти проти кожного українця, він хоче нацькувати наших громадян одне на одного, хоче, щоб ми одне в одного стріляли, одне одного вбивали, щоб ми розірвали країну та підставили під кулі наших дітей». Лідер «Батьківщини» висловила подяку одеситам за те, що вони не допустили, щоб ця терористична операція звершилася блокуванням адміністративних будівель та окупацією Одеси за сценарієм Луганської та Донецької областей.
А хто відповість за трагедію в Одесі? «Пролита в Одесі кров – на руках Путіна. Він є замовником та організатором бійні, що повинна була стати початком захоплення всього південного сходу України, – заявив лідер Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок у розмові з першим віце-прем'єр-міністром України Віталієм Яремою. – Лише самопожертва простих українців Одеси, які йшли під кулі, але провели народну антитерористичну операцію і показали силовикам, як насправді потрібно захищати Україну, дозволила зруйнувати путінський план». Лідер націоналістичного об'єднання наголосив також на необхідності негайної й докорінної люстрації у наших силових органах та притягнення до кримінальної відповідальності очільників правоохоронних структур за злочинну бездіяльність.
Розслідування трагедії в Одесі доручено Головному слідчому управлінню (ГСУ) МВС України. За словами заступника начальника ГСУ Григорія Мамки, отримано лише перші висновки, а основні результати 80-ти судово-медичних експертиз стосовно причин загибелі людей у Будинку профспілок мають надійти 10-15 червня.
А тим часом прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков поквапився озвучити позицію Владіміра Путіна, заявивши про його співчуття рідним загиблих у результаті «каральної операції». А постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін порівняв події в Одесі зі злочинами нацистів. Водночас, голова комітету Держдуми Росії у справах СНД Леонід Слуцький сказав, що Росія вважає ці події зривом женевських домовленостей від 17 квітня 2014 року й підбурюванням до розв’язання громадянської війни в Україні. Російські ж ЗМІ аж захлинаються у паплюженні українських націоналістів та бандерівців. Портал «Русская Одесса», коментуючи події 2 травня, написав: «Участь бути спаленим чи забитим до смерті загрожує кожному російському чи іншому мешканцеві Одеси й Новоросії, хто просто не поділяє погляди «європейців-майданівців». Учорашні масові убивства були показовою акцією для повчання всім незгодним.
Проросійські організації, яких в Одесі не бракує, закликають не вірити в об’єктивність розслідування причин трагедії. Вони прагнуть переконати всіх, що спровокував усе секретар Ради національної безпеки й оборони, колишній комендант Майдану Андрій Парубій, який прибув до міста разом із футбольними фанатами та частиною 14-ї сотні самооборони Майдану. Сам же А. Парубій вважає, що провокація в Одесі, яка призвела до численних жертв у Будинку профспілок, свідчить про одне: «Це здійснили добре підготовлені терористи... Сьогодні чітко і з цілковитою впевненістю можна стверджувати, що цих терористів фінансує й координує Кремль. Проблема у нас не в Слов’янську чи в Одесі. Джерело кризи – в Кремлі. Ми зобов’язані зупинити Путіна».
Не визнає звинувачень на свою адресу й партія «Правий сектор». На її сторінці в Інтернеті події 2 травня 2014 року в Одесі були названі «світлою сторінкою нашої вітчизняної історії. Цього дня, незважаючи на зусилля працівників МВС, патріотична громадськість ліквідувала шабаш путінських найманців і простих дегенератів в Одесі. П’яниці, наркомани, інші люмпени, а також проплачені проросійські активісти й заслані диверсанти ганебно втікали від розгніваних українських громадян. Водночас, це один із найбільш трагічних днів недовгої історії незалежної України».
Слід сподіватися, що керівники одеських силових органів будуть притягнуті до відповідальності за злочинну бездіяльність. Колишній начальник міського управління МВС України Дмитро Фучеджі втік з України на територію Придністров’я. В самій Одесі затримані троє працівників місцевої міліції, а також громадяни Росії, яких звинувачують у тероризмі. Глава МВС Арсен Аваков узяв розслідування справи про одеську трагедію під особистий контроль.
У середу, 11 червня, на сороковини трагічних подій, в усіх храмах Одеси будуть здійснені заупокійні богослужіння. А одеський осередок «Правого сектора», разом з активістами Майдану, планують провести цього дня марш у пам’ять про загиблих під час сутичок 2 травня. Активісти пройдуть центральними вулицями міста до Соборної площі, де запалять свічки пам’яті, а потім вирушать до Будинку профспілок, щоб покласти квіти на місці трагедії.
Депутат Одеської облради Олексій Гончаренко запропонував створити на Куликовому полі меморіал на знак пам’яті про загиблих. А на думку голови облдержадміністрації Ігоря Палиці, Куликове поле і розташований на ньому Будинок профспілок має стати «місцем примирення». Він планує за власний рахунок встановити там пам’ятний знак. Що він символізуватиме собою, наразі ще невідомо. Українські ж патріоти Одеси вважають, що слід увічнити 2 травня 2014 року як день визволення міста від сепаратистів і «туристів» Путіна. Адже мешканці міста-героя показали приклад усім, як слід любити рідну землю і боронити її від зазіхань агресорів.

Фото зі соціальних мереж

Посол України в США: Києву може знадобитися більше фінансової допомоги, військової підтримки з боку Америки

Як давати раду з «гопотою»: особистий, державний і міждержавний рівень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers