rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Libеration. "Доки я зможу тут залишатися?"

Проукраїнськи налаштовані мешканці повинні або залишитися в Донецьку, або виїхати з доброї волі, але їх не мають виганяти, пише Жан-Луї Ле Тузе в репортажі, опублікованому в газеті Libеration.

"Можна майже повірити в нормальне життя в Маріуполі. Але все, що тут відбувається, - не на поверхні. Місто перебуває під владою проросійських кланів, місто стало заручником політико-економічної мафії, яка таємно керує діями агітаторів", - каже Тетяна, еколог. Вона наразі ще не приховує своїх проукраїнських настроїв але жити так, за її словами, з кожним днем стає все складніше. Тетяна народилася в Маріуполі, але зараз стала замислюватися про те, щоб виїхати з міста. Вона впевнена, що ситуація, яка вимальовується в перспективі, - "це лише створення сірої зони під керівництвом проросійських активістів, які об'єдналися з місцевими "хрещеними батьками", з приєднанням портової зони, ідеальної для торговців наркотиками і зброєю", - йдеться в статті.
Єдине, що могло б перешкодити розпаду регіону, - це проведення президентських виборів, каже Тетяна, але місцева адміністрація вже заявила про відокремлення від Києва. За словами Тетяни, якщо Донецька народна республіка почне функціонувати, вона та її сім'я не зможуть надалі тут перебувати, бо її сина вже називають "бандерівцем". "Переді мною і моєю родиною постає питання: доки ми зможемо тут перебувати?" - журиться вона.
26-річна Лідія колись працювала в місцевій компанії Петра Порошенка. Вона розповідає про проросійських активістів: "Вони живуть у чарівній казці з поганим кінцем. Що вони робитимуть, коли не буде роботи?" Молода жінка розповіла, що розкол між проросійськими і проукраїнськими громадянами зруйнував її сім'ю: "Мій батько і мій брат більше не розмовляють ні з моєю матір'ю, ні зі мною, бо ми з нею за єдину Україну". За словами Лідії, пропаганда зробила чоловіків невпізнанними. Вона каже про засліплення, про боягузтво, про маніпуляції і страшний занепад країни. "Як можна залишатися там, де не можна більше вільно висловлювати свою думку?" - каже Лідія.
Колишній співробітник регіональної адміністрації, "відповідальний за внутрішню політику", називає лідерів сепаратистів "романтиками", які хочуть "знову зіграти в 1917 рік". "Деякі справді романтики, але з моменту революції минуло сторіччя, хіба ні? І для того щоб зробити революцію, потрібні гроші. Хто фінансує це безумство і хто ним скористається? ...Я передчуваю, що цей регіон не буде анексований Москвою, його покинуть всі, і він впаде у чорну діру історії", - каже колишній чиновник про Донбас.

Війни України як рольова гра

«Криза в Україні: шляхи виходу, шанси, ризики». Круглий стіл в УВУ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers