rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Вибори мерів: новини другого порядку?

Вибори Президента України 25 травня всі вважали найголовнішою подією. І скринька, куди виборці на столичних виборчих дільницях вкидали заповнені бюлетені, назвали № 1, і рахували голоси бюлетенів з претендентами на президентство у першу чергу.

Для бюлетенів на користь кандидатів у мери були ще 3 скриньки – № № 2,3,4.
На моє питання – в яку з них вкидати бюлетень зі списком майбутнього мера – працівник дільниці безтурботно махнув рукою і сказав: «Та в будь-яку з трьох».
Складалося враження, що питання – хто очолить місто – здавалося декому другорядним.
Але це зовсім не так.
Можна обрати Президентом проукраїнського політика і серйозного державного діяча, але він може загрузнути у трясовині місцевого саботажу.
За минулі 4 роки мерами міст майже стовідсотково були ставленики Партії регіонів, члени команди В. Януковича. Тож необхідність їх заміни була очевидною і для нової влади, і для майбутнього переможця президентських перегонів. У шести обласних центрах – Одесі, Херсоні, Миколаєві, Черкасах, Чернівцях, Сумах та Києві 25 травня мешканці обрали собі і нових мерів. Те ж саме відбулося також у кількох десятках районних центрів.
Експерти не помітили масових порушень чи фальсифікацій.
Новообрані керівники будуть працювати до чергових місцевих виборів восени 2015 року.
У столиці картина була достатньо прогнозованою, бо всі екзит-поли давали перемогу давньому фавориту киян – Віталієві Кличку. Він також набирає понад 50% і впевнено перемагає.
Якщо вірити його рекламі, зміни в країні та «життя по-новому» розпочнуться якраз з Києва.
Дехто не вірить в успіх Кличка, бо той не має досвіду в сіті-менеджменті, а, висловлюючись українською – в управлінні містом. Однак, це залежить від того, кого залучить новий мер у свою команду – політиків чи конкретних управлінців. Якщо друге, то Кличкові не уникнути критики, бо ймовірно можуть випірнути ті, хто працював раніше в командах О. Попова, Л. Черновецького, О. Омельченка.
Скандальний відтінок мають вибори в Одесі. Екзит-пол показав, що там має перемогти колишній одеський градоначальник Едуард Гурвіц. Його розрив від конкурента становив 10%. Але скептики, які добре знали одеських виборчих «наперсточників», висловили сумнів, що ударівець Гурвіц перемогу утримає. І дійсно – у підсумку оголосили, що переміг колишній член Партії регіонів Г. Труханов – як його охарактеризував один із прихильників «остання надія «Русского міра» в Одесі». Фракція «Удар» з парламентської трибуни оприлюднила інформацію про російське громадянство пана Труханова, але даремно.
Тож, згідно з даними виборчої комісії, міським головою одесити обрали депутата парламенту Геннадія Труханова, який набрав 43,5% голосів. Друге місце посів Едуард Гурвіц з результатом 32%.
Кажуть, що цей Труханов у кримінальному світі має прізвисько «Капітан» і є ставлеником тих кіл, від яких не доводиться чекати нічого доброго. Чи не тому він уже прийняв присягу на сесії міськради, яку миттєво організували його прихильники?
Так це чи ні – покажуть подальші події. Гурвіц має намір оскаржувати це рішення.
У низці обласних міст України перемогли представники «Батьківщини». У столиці Буковини Чернівцях – на малій Батьківщині прем’єра Арсенія Яценюка – переконливо перемагає представник партії «Батьківщина» Олексій Каспрук. Після підрахунку 90% бюлетенів Олексій Каспрук отримав близько 52% голосів, а його найближчий конкурент – самовисуванець – близько 21% голосів.
У сусідньому – тепер прикордонному – Херсоні перемогу отримав також кандидат від партії «Батьківщина», керівник її місцевого осередку Володимир Миколаєнко.
За даними підрахунку, понад 90% протоколів, які озвучила міська територіальна виборча комісія, новим міським головою Сум було обрано ще одного соратника Юлії Тимошенко – в. о. мера від «Батьківщини» Олександра Лисенка. За нього проголосували майже 42% виборців.
Дочасні вибори мера Миколаєва виграв виконувач обов’язки мера Юрій Гранатуров, який після революційних подій залишив Партію регіонів. Його суперники намагалися знизити рейтинг фаворита, розсилаючи дивні есемески. Навіть я у Києві отримав есемеску такого змісту: «Гранатурова вже забрали?»
Читачі розуміють, хто в Україні і кого забирає. Мова йшла, звичайно, про арешт Гранатурова, якого насправді не було.
За даними міської виборчої комісії, пан Гранатуров набрав понад 28% голосів, а його головний конкурент Юрій Ісаков, який є керівником заводу «Лиман», отримав 23% виборців.
З Ісаковим я знайомий особисто, це є розумний і авторитетний у місті діяч. Він неодноразово балотувався і щоразу йому не вистачало якихось відсотків.
Лідери перегонів йшли у якості само висуванців, й жодного з них не підтримували головні кандидати на посаду президента України. Ісаков, нібито, намагався заручитись підтримкою Петра Порошенка, проте йому це не вдалося.
У Черкасах обирали мера й одночасно міську раду. Екс-мер Черкас Сергій Одарич на виборах заручився підтримкою Віталія Кличка та Петра Порошенка.
За словами голови місцевого осередку КВУ Максима Михлика, він впевнено перемагає, набираючи близько 35% голосів. За ним ідуть висуванець від «Батьківщини» Анатолій Бондаренко з 25%, а на третьому місці з 10% – самовисуванець Микола Булатецький, який нещодавно балотувався в парламент від «Батьківщини» і програв.
За прогнозами експертів, конфігурація міської ради за списками буде приблизно така – «Вільні демократи» Сергія Одарича мають близько 20%, «Удар» та «Батьківщина» по 15%, Радикальна партія Ляшка – близько 10% й по 5-7% мають «Солідарність», «Свобода» та «Рідне місто».
Сергій Одарич повідомив деякі ЗМІ, що у нього є домовленості про співпрацю з Петром Порошенком.
Отже, політична мапа України змінюється. Приходить нова хвиля керівників національного та місцевого рівнів. Проте замін вимагає практично вся владна вертикаль України, «заточена» Януковичем під себе. Тому услід за дочасними парламентськими на часі і дочасні місцеві вибори. Про це заявив, зокрема, і Порошенко, цього вимагає більшість українців.
Влада на місцях для мешканців міст, районів і сіл також є силою першого порядку, і ця сила має бути українською, народною, справедливою.

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»

Україна обрала п’ятого Президента

«Коронація слова» презентувала роман Тетяни Белімової «Київ.ua»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers