rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Спорт

Стрибки на батуті

На Євро-2014 збірна України здобула сім медалей
На європейській першості зі стрибків на батуті, що завершилася у Португалії, наші спортсмени вибороли 7 нагород: «золото», 2 «срібла» та 4 «бронзи».
В останній день змагань українці здобули три медалі. Олег Оксамітний став чемпіоном Європи серед юніорів у стрибках на акробатичній доріжці з результатом 69.000 бала, пише офіційний сайт НОК України.
Марина Кийко та Наталія Москвіна посіли друге місце у жіночих синхронних стрибках на батуті, показавши результат 46.400. В індивідуальних змаганнях зі стрибків на батуті Марина Кийко стала бронзовою призеркою з результатом 52.440.
Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка привітав українську збірну з чудовим виступом на європейській першості, побажавши вдалого продовження сезону та нових перемог.

Футбол

УПЛ, 25-й тур: «Ворскла» відкрила «Дніпру» шлях до чемпіонства
Минулими вихідними відбувся 25-й тур української Прем’єр-ліги, який приніс кілька несподіваних результатів. Чемпіон України і один з лідерів чемпіонату «Шахтар» поступився на виїзді в Полтаві «Ворсклі», а київське «Динамо» не зуміло обіграти у Львові «Карпати».
У семи іграх 25-го туру ХХІІІ чемпіонату України з футболу господарі отримали аж шість перемог, один раз зіграли внічию і жодного матчу не програли при різниці забитих і пропущених м’ячів 10-2.
Втрати «Шахтаря» і «Динамо» подарували потенційне лідерство «Дніпру» і фактичне двовладдя вболівальникам, інформує fpl.ua.
З різницею у 3 м’ячі донецький «Металург» здолав на власному стадіоні «Севастополь». Це була 28-а «велика» перемога поточного турніру, з яких 21 – у господарів і лише 7 – у гостей.
25-й тур
«Іллічівець» – «Волинь» 1:0
«Металург» Д – «Севастополь» 3:0
«Ворскла» – «Шахтар» 1:0
«Карпати» – «Динамо» 2:2
«Зоря» – «Чорноморець» 1:0
«Дніпро» – «Металург» З 1:0
«Металіст» – «Таврія» 1:0
Турнірна таблиця
1. «Шахтар» – 22/47
2. «Дніпро» – 21/47
3. «Динамо» – 22/43
4. «Металіст» – 20/37
5. «Чорноморець» – 21/36
6. «Ворскла» – 22/33
7. «Зоря» – 21/31
8. «Металург» Д – 22/31
9. «Волинь» – 21/27
10. «Іллічівець» – 21/24
11. «Карпати» – 21/23
12. «Севастополь» – 21/22
13. «Говерла» – 21/19
14. «Металург» З – 22/11
15. «Таврія» – 22/9
16. «Арсенал» – 0/0

За командою навіть у пекло, – фанати «Карпат» готуються до поїздки в Сімферополь
На сам Великдень, 20 квітня, львівські «Карпати» вирушать у Крим, на гру Прем’єр-ліги зі сімферопольською «Таврією». Попри те, що фани «Дніпра» раніше переконалися на власному досвіді: футбольним вболівальникам із материкової України на півострові раді далеко не всі, все ж «біло-зелені» готуються до поїздки на підтримку улюбленої команди.
Про це повідомляє телеканал ZIK.
«За командою навіть у пекло», – футболку зі саме таким красномовним написом носить фанат «Карпат» Юрій. Її хлопець отримав за те, що минулого сезону побував на всіх домашніх та виїзних матчах «зелено-білих. Тепер, попри все, планує повторити досягнення.
«Я поїду вболівати за команду і не важливо, в яке місто треба вирушати. Не боюся ані зелених чоловічків, ані того, що там на кордоні робиться. Розповідали, що пацанів з Дніпропетровська «пакували», документи рвали», – каже Юрій.
Так, без паспорта громадянина України до рідного Дніпропетровська повернувся Сергій. Фаната «біло-блакитних» разом з двома друзями затримали у Сімферополі й відвезли до райвідділу. Загалом, підтримати «Дніпро» у матчі з «Таврією» вирушило близько 30 вболівальників. Вони з-поміж українських ультрас одними з перших завітали на окуповану територію.

Важка атлетика

Олімпійський чемпіон Олексій Торохтій завершив кар’єру
Лідер української збірної, олімпійський чемпіон 2012 року в категорії до 105 кг Олексій Торохтій прийняв рішення завершити свою спортивну кар’єру. 27-річний спортсмен тепер працюватиме у Федерації важкої атлетики. Про це повідомив старший тренер чоловічої збірної України з важкої атлетики Сергій Петеримов.
«Торохтій закінчує спортивну кар’єру і починає працювати у Федерації. Він поки ще тренується, але на великих змаганнях, швидше за все, вже виступати не буде», – повідомив тренер сайту XSPORT.ua.

Бокс

Призначено промоутерські торги на чемпіонський бій Ломаченко – Рассел
Всесвітня боксерська організація (WBO) назвала дату промоутерських торгів за право організувати бій за титул чемпіона світу за версією організації в напівлегкій вазі між Василем Ломаченком та Гері Расселом-молодшим. Торги мають відбутися у п’ятницю, 18 квітня.
Промоутери боксерів ще мають кілька днів, аби домовитися щодо майбутнього бою.
Для Ломаченка це буде третій бій. Окрім пояса WBO, вакантним є титул WBC: його екс-володар Джоні Гонзалес провалив допінг-пробу.
У випадку перемоги Василь буде першим боксером в історії, який став чемпіоном світу вже у третьому поєдинку.

  Title
  

Олександр Гвоздик з перемоги розпочав свої виступи у професійному боксі
Бронзовий призер Олімпійських Ігор 2012 року в напівважкій вазі українець Олександр Гвоздик (1-0, 1 КО) успішно дебютував на професійному рингу, нокаутувавши в першому раунді американця Майка Монтойю (4-3-1, 2 КО).
Олександр Гвоздик узяв контроль над перебігом бою у свої руки зі самого початку поєдинку і, починаючи зі середини першого раунду, став регулярно бити свого опонента лівими хуками, пише boxingnews.com.ua.
Але завершив Олександр цей бій не своїм коронним лівим хуком, а гарматним ударом правою, який просто зрубав Майка Монтойю, після чого рахунок рефері вже був не потрібний (і його і не було) – чистий нокаут.

Пакк’яо помстився Бредлі. Тепер знову кличе на бій Мейвезера
Філіппінець Менні Пакк’яо (56-5-2, 38 КО) взяв реванш у американця Тімоті Бредлі (31-1, 12 КО) за поразку в 2012 році. Трійка суддів у складі Глена Троубріджа, Майкла Перніка і Крейга Меткалфа одностайно віддала перемогу філіппінцю – 118:100, 116:112, 116:112.
При цьому, після перших чотирьох раундів тільки Троубрідж нарахував перемогу Пакк’яо (39-37), а інші двоє встановили нічию (38-38).
Розібравшись з Бредлі, «Пакмен» нагадав про себе, все ще небитого, найкращому боксерові світу, незалежно від вагової категорії, Флойду Мейвезеру: «Я вже казав сотні разів: я готовий битися з Флойдом. Він у будь-який час доби може поговорити зі мною, і, я впевнений, ми домовимося про поєдинок з Пакк’яо».

Плавання

Українки завоювали дві медалі на змаганнях у Греції
Українські плавчині завоювали срібло та бронзу у перший день міжнародних змагань з плавання Multinations, які розпочалися сьогодні, 12 квітня, у Греції. Про це повідомили у Федерації плавання України.
Христина Панчішко виборола срібну медаль на дистанції 400 м комплексним плаванням. Її результат – 5:01.64.
«Золото» здобула спортсменка з Греції Ілектра-Варвара Лебл (4:58.34), «бронзу» – спортсменка з Польщі Пауліна П`єкота (5:03.94).
Своєю чергою Орина Якуба завоювала бронзову медаль на дистанції 100 м вільним стилем. Вона фінішувала за 57.93.
«Золото» на цій дистанції виборола плавчиня з Бразилії Сара Маркес (57.48), «срібло» – плавчиня з Греції Бака Васілікі-Стайрола (57.71).
Головний тренер збірної команди України з плавання, голова тренерської ради Федерації плавання України Андрій Сердінов після перших фіналів змагань відзначив: «Уся команда перебуває у добрій формі та налаштована оптимістично. Головне завдання на змаганнях у Греції – показати високі результати на воді, і я впевнений, що наші плавці це зроблять».
Україну на міжнародних змаганнях з плавання у Греції представляє команда з 13 плавців: Юлія Смаль, Владислав Савенков, Сергей Бужор, Тарас Бойчук, Іван Адамович, Владислав Чумак, Андрій Стрюков, Дмитро Прожога, Валерія Тимченко, Панчішко, Поліна Шинкаренко, Маргарита Смірнова та Якуба.

Баскетбол

«Сан-Антоніо» – переможець регулярного чемпіонату НБА. Визначилися всі пари плей-оф
У національній баскетбольній асоціації (НБА) регулярний чемпіонат ще не завершився, але всі пари учасників плей-оф вже відомі. «Сан-Антоніо Спьорс» достроково стали переможцями регулярного чемпіонату. Ба, більше, «Шпори» вп’яте у своїй історії виграли Західну конференцію.
Склад пар 1/8 фіналу
«Індіана» – «Мемфіс»
«Маямі» – «Даллас»
«Торонто» – «Голден Стейт»
«Чикаго» – «Портленд»
«Бруклін» – «Г’юстон»
«Вашингтон» – «Кліпперс»
«Шарлотт» – «Оклахома-Сіті»
«Атланта» – «Сан-Антоніо»
Останній матч регулярного сезону НБА буде зіграний 16 квітня, а плей-оф стартує 20-го числа.
Нагадаємо, чинним чемпіоном Національної баскетбольної асоціації є «Маямі Гіт».

Хокей

Збірна України вийшла до фіналу турніру в Хабаровську
Національна збірна команда України з хокею провела перший контрольний поєдинок в рамках заключного навчально-тренувального збору перед чемпіонатом світу у Кореї.
Підопічні Андрія Назарова в рамках міжнародного хокейного турніру у Хабаровську обіграли команду Континентальної хокейної ліги «Адмірал» (Владивосток, Росія) з рахунком 4:2, пише fhu.com.ua.
Вже на другій хвилині поєдинку українці відкрили рахунок зусиллями Олега Тимченка. Після цього російські хокеїсти відновили паритет у зустрічі (відзначився Дмитро Воробйов) та вийшли вперед (шайба на рахунку Ігоря Бортникова).
У другому періоді Олександр Матерухін зрівняв рахунок, а у третій 20-хвилинці вивів «синьо-жовтих» вперед. Наприкінці поєдинку тренер «Адмірала» замінив голкіпера шостим польовим гравцем, що дало змогу Олегові Тимченку спрямувати шайбу у порожні ворота.
Завдяки цій перемозі українська команда вийшла до фіналу турніру в Хабаровську. У вирішальному матчі змагання українцям протистоятиме місцевий «Амур», який переміг команду Японії з рахунком 3:0.
Довідка
Хокей. Міжнародний турнір
Хабаровськ (Росія). 13-15 квітня
Півфінальні матчі. 13 квітня
«Адмірал» (Владивосток, Росія) – Збірна України – 2:4 (2:1; 0:1; 0:2)
13 квітня. Хабаровськ (Росія). «Платінум-Арена»
Шайби:
0:1. Тимченко (Шафаренко, Матерухін, 1:12)
1:1. Воробйов (Соколов, Баранов, 12:11)
2:1. Бортников (Грачов, 19:59)
2:2. Матерухін (Шафаренко, 21:51)
2:3. Матерухін (Шафаренко, Тимченко, 52:33)
2:4. Тимченко (57:56 – у меншості, в порожні ворота)
Воротарі: Стельмах – Гайдученко
«Амур» (Хабаровськ, Росія) – Збірна Японії – 3:0

«Бостон» – переможець регулярного чемпіонату НХЛ. Відомі всі пари
плей-оф Кубка Стенлі

У НХЛ завершився регулярний чемпіонат, за підсумками якого стали відомі всі пари плей-оф Кубка Стенлі. Володарем «Президент трофі» став «Бостон», а найкращим бомбардиром – форвард «Піттсбурга» Сідні Кросбі, в активі якого 104 очки в 80 матчах (36 шайб + 68 пасів).
Схід
«Бостон» – «Детройт»
«Тампа-Бей» – «Монреаль»
«Піттсбург» – «Коламбус»
«Нью-Йорк Рейнджерс» – «Філадельфія»
Захід
«Колорадо» – «Міннесота»
«Сент-Луїс» – «Чикаго»
«Анахайм» – «Даллас»
«Сан-Хосе» – «Лос-Анджелес»

 


 

 

Водне поло

Ігор Зінкевич: «Чемпіонська інтрига загострилася»


Ватерполісти львівського «Динамо» повернулися з Маріуполя, де зіграли на третьому турі чемпіонату України. «Динамівці» обіграли всіх своїх суперників за винятком головного конкурента маріупольського «Іллічівця», з яким зіграли внічию. Оскільки «Іллічівець» втратив очки у грі з харківським «Слобожанцем», чемпіонська інтрига у чемпіонаті загострилася до максимуму. Про це та інше розповів головний тренер чинних чемпіонів України Ігор Зінкевич.

Зі Львова до Маріуполя їхали автобусом, – починає розмову Ігор Ілліч. – А це – 1370 км. Звісно, дорога була непростою, однак ми її подолали без проблем. Першим матчем потренувалися на великій воді, після чого наступного дня у нас були одразу два поєдинки – з харківським «Слобожанцем» та збірною Одеси. З харків’янами нам традиційно було дуже непросто. Матч вийшов дуже напруженим та цікавим. У підсумку – нам вдалося перемогти з рахунком 10:8. Ввечері уже грали проти збірної Одеси. На мою думку, це дуже симпатична і цікава команда. Особливо одесити мені запам’яталися, коли доволі несподівано з рахунком 12:5 обіграли харківський «Слобожанець». У грі з нами створити проблем їм не вдалося. Ми чітко зіграли на контратаках і зловили суперника на його власних помилках. Збірна Одеси – молода команда, тому досвід наших ватерполістів у цьому матчі також дався взнаки.
Наступного дня для вашої команди був головний матч туру проти маріупольського «Іллічівця».
Якщо відкинути деякі нюанси, в цілому, ми зіграли добре. Ми увесь час тримали лідерство у рахунку і перегравали суперника за грою. Тривалий час вигравали +2, а якщо б забили ще й пенальті, то наша перевага під час матчу була б + 3. На жаль, через прикрі помилки дозволили супернику з програшної ситуації врятувати нічию. Образливо, оскільки останній гол пропустили за чотири секунди до завершення матчу. Матч був нашим, ми повинні були вигравати, проте не втримали перемогу. Звісно, це засмутило і мене, і наших гравців. Наша команда покидала басейн засмученою і з низько опущеними головами, натомість, гравці «Іллічівця» нічиїй зраділи.
На останній матч туру проти харківського ХПІ дали більше зіграти молоді.
Проти ХПІ ми грали одразу після гри з «Іллічівцем». Самі розумієте, що таке – зіграти два матчі поспіль. Звісно, склад на цей матч ми дещо змінили, давши відпочити деяким лідерам. У воротах грав уже Олег Раврик, на інших позиціях також більше залучали молодь. Загалом, при всій повазі до ХПІ, ця команда наразі не може нам і іншим командами створити проблеми.
Чи відчувалося, що на турі немає збірної Севастополя?
Відчувалося. Загалом, хотілося б, аби команд було більше і їх розділили на дві зони: скажімо, у першій грало чотири сильніші, а у другій – чотири слабші. В Україні можна назбирати вісім команд навіть без Севастополя. Є команда у Дніпропетровську, в Києві, в інших містах. Потрібно, аби Федерація на це звернула увагу, зменшила вступні внески і більше працювала у цьому напрямку, аби чемпіонат не сиротів, а народжував нові команди. Будемо надіятися, що роботу у цьому напрямку будуть проводити, і команд буде більше.
Чи здивувала вас нічия харківського «Слобожанця» та маріупольського «Іллічівця»?
Думаю, і не тільки мене. Я бачив гру «Слобожанця» з Одесою, після чого у мене не виникало сумнівів, що сенсації не буде. У цій грі Одеса повністю переграла харків’ян. Утім, наступного дня «Слобожанець» зіграв без деяких своїх ветеранів, і ставка на молодь себе оправдала. Більше того, гості могли обіграти господарів, однак у підсумку було зафіксовано нічию з рахунком 7:7.
Кого б виокремили за підсумками туру у Маріуполі?
Уся команда зіграла непогано. Для прикладу, у першій грі проти «Слобожанця» з кращого боку себе показав Віталій Свіщов, який забив два важливі голи. Були претензії у перших двох іграх до Дмитра Лавришинця, однак у грі проти «Іллічівця» він виправився і зіграв добре. Задоволений нашим воротарем з Харкова Денисом Волончуком. Він дебютував за «Динамо» у чемпіонатах України. А найбільше з усіх хотів би виокремити нашого легіонера – словенця Мартіна Пуса. Мені сподобалася його гра як і в обороні, так і в атаці.
Інтрига у чемпіонаті загострилася не на жарт. Відрив «Іллічівця» від «Динамо» тепер складає лише три очки…
Інтрига збереглася. Попереду у нас ще три гри з «Іллічівцем», і невідомо, як чемпіонська інтрига загоститься далі. Будуть тури в Одесі, Харкові та у Львові. Можливо, новий чемпіон України визначиться у Львові, як це було минулого року. Не варто списувати з рахунків харківський «Слобожанець», який у цьому чемпіонаті уже відібрав очки і в «Динамо», і в «Іллічівця». Наступний тур буде в Одесі і, думаю, він буде дуже цікавим. Нам потрібно перемагати в усіх матчах.
Водне поло, Динамо, Зінкевич

Джерело: vgolos.com.ua

 


 

 

Футзал

Сергій Гупаленко: «Нам потрібні гравці, які дають результат, а не чемпіони світу з тренувань»

 

  Title
  

Тренер віце-чемпіона України розповідає про свою кар’єру та розкриває секрети селекційної роботи.

Чим запам’яталися неофіційні чемпіонати?
У ті роки я ще не визначився, чому надати перевагу – футболу чи футзалу. Організації чемпіонату не було, збиралися турами. Усе тільки починало організовуватися, тож до футзалу ніхто всерйоз не ставився. Багато хто грав у футбол і просто бавився в міні-футбол.
Спогади від чемпіонства в «Локомотиві» найяскравіші?
У одеській команді була чудова організація. Це – перша моя команда, де все було на такому високому рівні. Виграв із «Локо» Кубок і чемпіонат, бо команда зібралася класна. У мене була пропозиція перейти з «ДСС» у «Віннер Форд», але Валерій Іванович Водян запросив мене в «Локомотив». Я надав перевагу його пропозиції.
2000 року ви опинилися у «Шахтарі», але так і не змогли закріпитися. Що стало причиною?
Зараз кажу хлопцям: «Поки є можливість, поки ви на плаву, то треба тренуватися й грати». Я любив відвідувати кав’ярні й дискотеки, бо здоров’я було нівроку, от так усе й пішло. Та коли випадає добрий шанс, то треба за нього чіплятися, тренуватися, удосконалюватися, а не тяп-ляп. Розуміння цього приходить пізніше, тому зараз вимагаю від гравців, аби вони не гуляли, а тренувалися. Спортивне життя коротке, якщо серйозно ставитися до цього, то будеш рости, а якщо досягнув якогось рівня й не вдосконалюєшся, то йдеш на спад. Через це в мене у «Шахтарі» нічого й не вийшло.
Що робили після цього?
Повернувся в «Запоріжкокс», відтак мене запросили в команду «Мегаполіс» (Москва) з першої ліги. Там уже було цікавіше. Я взявся за голову, й завдання ми виконали. Але, за збігом обставин, тоді стався теракт у «Норд-Ості», тож наша команда, потрапивши у четвірку, закрилася. Тоді в першій лізі було 15 команд, і всі доброго рівня, якраз грали «Сибіряк», «Прогрес», які зараз уже у суперлізі. Я, до речі, зараз підтримую стосунки з тренером пітерського «Політеха» Євгенієм Куваєвим, який тоді виступав за «Факел» (Сургут).
Далі знову на Батьківщину…
Так, повернувся назад, але тут тяжко було знайти команду, проте вдалося потрапити в «Київську Русь». У першому сезоні зайняли 6-е місце, а потім через фінансові причини ця команда теж припинила існування. Мабуть, мене переслідував якийсь рок, бо приходив, а через рік команда йшла в небуття.
А що цікавого було в Молдові?
Кількох українців запросили допомогти команді «Толігма». Ми того сезону зробили «золотий дубль» – виграли Кубок і чемпіонство. Там була така система, що на певні тури можна було залучати будь-яких гравців. Ось на важливі матчі й під’їжджали серйозні гравці з Росії – Марат Абянов, Сергій Король.
У ті часи там виступало також і багато українців. Загадаєте когось?
Так, Роман Смирнов очолював нашого конкурента «Камелот» (Кишинів), і там теж були українці. Нас тренував запоріжець Сергій Дюженко, а у складі зі співвітчизників, окрім мене, були Максим Павлюк, Сергій Костюченко та Максим Швидкий. Нам пообіцяли добрі преміальні, але після того, коли ми все виграли, сказали «до побачення», точніше, навіть нічого не сказали й не заплатили. Коротко: вчинили дуже негарно.
Як розпочалася ваша тренерська кар’єра?
На сході кар’єри взяли мене в «ЛТК», де я рік пограв. Після цього запросили в Івано-Франківськ. Пограв тут трохи, але отримав тяжку травму, й ніяк не міг вилікуватися. Із горем навпіл закінчили той сезон, і президент «Урагану» Олександр Олександрович Бубен викликав мене, запропонувавши спробувати себе в ролі головного тренера. Із цього моменту й розпочалася моя тренерська кар’єра.
За час тренерства вам вдалося попрацювати з великою кількістю легіонерів. Хто з них був найкращим?
Знаєте, кожен по-своєму своєрідний і потужний гравець. У чемпіонському сезоні дуже сильно виглядали Сержао та Біро Жаде. Ще тоді у складі був Ренатіньо, але він був більше командним гравцем, довго адаптовувався, проте дуже допоміг у плей-оф. Причому, він грав у четвірці з українцями, а Біро Жаде разом зі Сержао. У принципі, про будь-кого з них можу сказати лише добрі слова, тому що вони нам дуже допомогли виграти чемпіонат. У них є певна харизма, а ще – мислення: «ми сильні – нас не обіграєш». Саме це вони і вселили у хлопців. Після цього були не зовсім вдалі трансфери. До прикладу, Ділву – хлопець хороший, але тільки набрав форму та почав забивати, як через місяць травмувався. Вилетів на півроку й попросив, аби ми його відправили в Бразилію. Згодом з’явилися Карліньос і Мукадо, але вони нам зовсім не допомогли. Після них були Луїс Негао, Роніньо, Додо й Морено, який теж пограв місяць, а потім отримав тяжку травму й випав на 9 місяців. Він тільки зараз починає приходити до тями.
Ота перша бразильська трійця й є ваш топ-3?
Просто того сезону ми виграли чемпіонат. Хочу сказати, що останнім часом екстра-ліга сильно додала. Маю на увазі, що всі команди рівні й борються в кожному матчі. Зараз жодна команда не може сказати, що, припустимо, їдемо у Хмельницький і там переможемо. Чемпіонат додав, а збірна – навпаки. Це незрозуміло. Наша команда мала блідий вигляд на Євро-2014, хоча всі гравці доволі хороші. Чому так вийшло? Невже ми зараз настільки слабкіші, ніж інші збірні? Не вірю. Клас усіх команд зараз підрівнявся, й дивно, що так сталося.
Тренерський підхід до бразильців відрізняється на тлі вітчизняних гравців?
Так, вони – своєрідні хлопці. Український футзал більше побудований на захисних діях, хлопці мають багато бійцівських рис, вони пластичніші й технічніші. Та й менталітет у хлопців не такий, як у нас. Не скажу, що було тяжко, бо з ними можна знайти спільну мову. Можливо, в деяких із них на тренуваннях немає особливого бажання, але коли виходять на гру, роблять результат. На тренуваннях, звісно, треба працювати: ти можеш бути чемпіоном світу з тренувань, проте в грі нічого не можеш демонструвати, а бразильці проявляють себе в «бойових умовах». Яке наше завдання? Перемогти, а не вдало відпрацювати на тренуванні. Ось така в них цікава особливість. Мабуть, це – Божий дар і клас гравця. Раніше ми думали, що бразилець – це вже футзаліст, а ось зараз я розумію, що це просто національність. Бразилець може бути як добрим, так і поганим гравцем.
Українські футзальні клуби не мають селекційної служби. Розкажіть, як шукаєте гравців?
У нас немає скаутів, які би відслідковували гравців. Бажано це робити самому, щоб їхати туди й дивитися за чиєюсь порадою. Приміром, недавно купили Роніньо – він мені дуже подобається, бо швидкий і технічний. У нас була можливість його переглянути, бо він грав за грузинську «Іберію Стар». Я особисто слідкував за його виступами, тому й запросив. Вважаю, що це дуже добрий трансфер. Проблема в тому, що після приїзду в Україну бразильці довго адаптуються. В Україні хороший захист, тому в них не проходить такий дриблінг, як у Бразилії, відтак, їм потрібен час, щоби зрозуміти, що й до чого. Ось Морено ми підбирали. Вирішили йти таким шляхом, аби бразильці приїжджали на двотижневий перегляд, однак не всі погоджуються. Тоді на перегляд до нас приїхали Морено й Кафе. Знову ж таки, за два тижні складно щось встановити, але, бодай, абетки помітні. Команді був необхідний гравець на позицію «стовпа», то він себе проявив, і з ним уклали контракт. Як уже казав, Морено швидко отримав травму, і фактично рік не грав, зараз набирає форму й в останніх матчах видно, що він – непоганий гравець. У зимове міжсезоння хотіли ще двох бразильців купити для виконання тих завдань, які поставлені перед командою, але через фінансові складнощі не вдалося. Прикро, адже сподівалися влітку зібрати такий колектив, а потім подивитися, хто придатний, а хто – ні.
А ким же були ті два потенційні новачки?
Ми з ними вже домовилися, й вони мали приїхати, але бачите, як склалося. Причому, обох я бачив. Один Аугусто з московського «Спартака», але «Араз» фінансово перебив нашу пропозицію. А інший з Бразилії – Біньо. Я його теж відслідковував, довго з ним спілкувався по скайпу – він мені свої ігри надсилав. Узагалі, нелегко вгадати. Дивишся чемпіонат Бразилії: начебто, класний гравець, а приїжджає в Україну, й тут у нього не складається. Од цього ніхто не застрахований. Наведу приклад: Нето – найкращий гравець чемпіонату світу 2012 року, але в «Газпром-Югрі» дуже слабенький. Таких випадків безліч: Лукаян і Тіагу в «Газпром-Югрі», Вінісіус – у «Динамо», а це ж усе гравці збірної Бразилії! Як нам пояснюють агенти, котрі працюють із бразильськими гравцями, існує 4 чи 5 груп гравців, які виокремлюються зарплатнею: від 3-х до 5-ти, від 5-ти до 8-ми, від 8-ми до 10 тисяч доларів і т. п. Кажеш, наприклад, що тобі потрібен гравець на зарплатню в 5000 доларів, агенти тобі саме такого й шукають. Українські клуби можуть собі дозволити тільки тих гравців, які, за агентським рейтингом, перебувають на найнижчій сходинці, а таких гравців у Бразилії багато. Саме через це тяжко – підібрати саме того, хто впишеться в твій стиль командної гри. Тому у цьому питанні має бути налагоджений певний конвеєр: приїхав, переглянули, підписав контракт на півроку, гарно зіграв – подовжили, невдало – «вибач», і шукаєш іншого. Для цього всього потрібен час, і побудувати команду майже одразу неможливо.
В українській футзальній історії увіковічено ім’я братів Усаковських, які впродовж кар’єри завжди грали разом. А ви більшу частину своєї кар’єри провели пліч-о-пліч із Максимом Павлюком. Як поясните цей феномен?
Ми з ним почали виступати разом іще зі «Запоріжкоксу», тільки я на 9 років старший від нього. І якось так склалося… Не те, що ми друзі, просто потрапляли в одну й ту ж команду. Мене запрошували, а потім його чи навпаки, а не так, що він без мене не поїде. Вийшло так, що ми вже стали, як брати. У нас, у Івано-Франківську, навіть дехто каже, що Павлюк мій кум, але він мені не родич, просто доля так розпорядилася, що майже всю кар’єру провели разом. Навіть зараз, коли я став тренером, він грає в «Урагані» – ми знову одна команда.
Чи є в «Урагану» незручний суперник?
Є, і це – «Локомотив», причому, саме у Харкові. У них незвичне покриття, й нам тяжко на ньому грати. Хоча, думаю, що і самому «Локомотиву» на ньому теж нелегко виступати.
Нині в Україні дуже неспокійна ситуація. Багато легіонерів із футбольної прем’єр-ліги покинули нашу країну. Як це сприймають бразильці?
Спочатку переживали, але ніхто нікуди не планує йти. У нас, у принципі, все нормально, всі тренуються, отож, жодних зайвих питань не виникає.

Автор: Андрій Гулій
Джерело: ukrfootball.ua

Підготував Роман Свистун
За повідомленнями інформагенств

Спорт

Спорт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers