rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ ЗАКОН УКРАЇНИ. Про вибори Президента України
Стаття 30. Припинення повноважень виборчої комісії та члена виборчої комісії
1. Повноваження члена Центральної виборчої комісії можуть бути припинені в порядку, встановленому Конституцією України та Законом України «Про Центральну виборчу комісію».
2. Повноваження окружної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені виборчою комісією, яка її утворила, за власною ініціативою або на підставі рішення суду у випадку порушення комісією Конституції України, цього та інших законів України.
3. Повноваження члена окружної, дільничної виборчих комісій припиняються одночасно з припиненням повноважень відповідної виборчої комісії.
4. Повноваження члена окружної, дільничної виборчих комісій припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв’язку з:
1) особистою заявою про складення повноважень члена комісії;
2) його відкликанням відповідним кандидатом на посаду Президента України;
3) припиненням його громадянства України;
4) його вибуттям на період до дня виборів за межі територіального виборчого округу або населеного пункту, що тягне за собою неможливість виконувати обов’язки члена комісії;
5) систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків, засвідченим не менш, ніж двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої входить особа;
6) реєстрацією його кандидатом на посаду Президента України, а також кандидатом у народні депутати України, кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, кандидатом у депутати місцевої ради або кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, якщо ці вибори проводяться одночасно з виборами Президента України;
7) реєстрацією його представником кандидата на посаду Президента України у Центральній виборчій комісії, довіреною особою кандидата на посаду Президента України, а також довіреною особою кандидата у народні депутати України або кандидата у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, кандидата у депутати місцевої ради або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, якщо ці вибори проводяться одночасно з виборами Президента України;
8) систематичним або грубим порушенням ним законодавства України про вибори, встановленим рішенням суду або рішенням виборчої комісії вищого рівня, неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування;
{Пункт 8 частини четвертої статті 30 із змінами, внесеними згідно зі Законом № 1849-VI від 03.02.2010}
9) набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину;
10) входженням його до іншої виборчої комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення виборів Президента України, а також виборів народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, якщо ці вибори проводяться одночасно з виборами Президента України;
11) визнанням його недієздатним або безвісно відсутнім;
12) його смертю або оголошенням його померлим.
5. При виникненні обставин, передбачених пунктами 1, 3, 6, 7, 9-12 частини четвертої цієї статті, повноваження члена комісії припиняються з моменту виникнення або виявлення таких обставин, а обставин, передбачених пунктами 2, 4, 5, 8 частини четвертої цієї статті, – з моменту прийняття рішення про припинення повноважень члена комісії.
6. Виборча комісія, яка достроково припинила повноваження виборчої комісії, члена виборчої комісії або виявила підстави для припинення їх повноважень, не пізніше наступного дня повідомляє про це відповідного суб’єкта внесення кандидатур або його довірену чи уповноважену особу.
{Частина шоста статті 30 в редакції Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}
7. У випадку дострокового припинення повноважень виборчої комісії відповідна виборча комісія вищого рівня не пізніше, ніж на сьомий день з дня припинення повноважень комісії, але не пізніш, ніж за один день до дня виборів затверджує новий склад комісії в порядку, встановленому цим Законом.
8. У випадку дострокового припинення повноважень члена виборчої комісії відповідна виборча комісія вищого рівня не пізніше, ніж на сьомий день з дня припинення його повноважень, але не пізніш, ніж за один день до дня виборів, включає до її складу іншу особу замість тієї, повноваження якої припинено, у порядку, встановленому цим Законом. Суб’єкт виборчого процесу, за поданням якого до складу комісії було включено особу, повноваження якої достроково припинено, має пріоритетне право на подання кандидатури для включення до складу виборчої комісії замість вибулого. Таке подання, здійснене відповідно до вимог цього Закону, не може бути відхилене.
9. У випадку систематичного невиконання головою або заступником голови чи секретарем покладених на нього обов’язків окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим рішенням про його (їх) заміну, якщо за це проголосувало не менше, ніж дві третини від присутніх членів комісії. Це рішення підлягає обов’язковому розгляду у терміни, зазначені в частині сьомій цієї статті. Таке рішення не тягне за собою припинення повноважень вказаних осіб як членів відповідної виборчої комісії.
{Частина дев’ята статті 30 зі змінами, внесеними згідно зі Законом № 1616-VІ від 21.08.2009}

Розділ V
СПИСКИ ВИБОРЦІВ


Стаття 31. Порядок складання попередніх списків виборців для звичайних виборчих дільниць
1. Для підготовки та проведення голосування після утворення виборчих дільниць органи ведення Державного реєстру виборців для кожної звичайної виборчої дільниці, утвореної на території, на яку поширюються повноваження органу ведення Державного реєстру виборців, на основі відомостей Державного реєстру виборців складають попередній список виборців.
2. Попередні списки виборців складаються за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, у двох примірниках на паперовому носії. Кожен аркуш списку виборців підписується керівником органу ведення Державного реєстру виборців, підпис якого засвідчується печаткою цього органу.
3. До попереднього списку виборців на виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день виборів виповниться вісімнадцять років і які мають право голосу, та виборча адреса яких, відповідно до відомостей Державного реєстру виборців, належить до цієї виборчої дільниці. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.
4. У попередньому списку виборців зазначаються прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по-батькові (за наявності) виборця, дата народження, виборча адреса виборця, яка визначається відповідно до Закону України «Про Державний реєстр виборців». Список має наскрізну нумерацію виборців та нумерацію аркушів. Виборці включаються до списку так, щоб відомості про виборців з однаковою адресою житла були розміщені поруч.
5. У попередньому списку виборців напроти прізвищ виборців, постійно не здатних пересуватися самостійно, робиться відповідна позначка у графі «Примітки».
6. Орган ведення Державного реєстру виборців не пізніш, ніж за тридцять днів до дня виборів передає попередні списки виборців у двох примірниках на паперових носіях відповідним окружним виборчим комісіям на їх засіданнях. Про передачу зазначених списків виборців складається акт за формою і в порядку, встановленими частиною двадцять другою статті 28 цього Закону. Один примірник акта зберігається в органі ведення Державного реєстру виборців, інший – в окружній виборчій комісії.
7. Якщо окружна виборча комісія за тридцять днів до дня виборів не отримала список виборців на звичайній виборчій дільниці, вона оскаржує до суду бездіяльність органу ведення Державного реєстру в порядку, передбаченому цим Законом.
8. Окружна виборча комісія не пізніш, ніж за двадцять днів до дня виборів передає один примірник попереднього списку виборців відповідній дільничній виборчій комісії звичайної виборчої дільниці. Другий примірник зберігається в окружній виборчій комісії. Від імені дільничної виборчої комісії списки виборців отримують не менше, ніж трьох членів цієї комісії, одним з яких повинен бути голова комісії, а у випадку неможливості – заступник голови або секретар комісії. Про передачу дільничній виборчій комісії списку виборців складається акт за формою і в порядку, встановленими частиною двадцять другою статті 28 цього Закону, в двох примірниках.
9. Не пізніш, ніж за тридцять днів до початку виборчого процесу Центральна виборча комісія передає засвідчену цифровим підписом електронну копію бази даних Державного реєстру виборців фракціям, а кандидатам на посаду Президента України – невідкладно після їх реєстрації Центральною виборчою комісією.
{Стаття 31 в редакції Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}

Стаття 32. Порядок ознайомлення виборців із попереднім списком виборців на звичайній виборчій дільниці та оскарження неправильностей у списку виборців
1. Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці наступного дня після отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.
2. Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцеві іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також – про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є позначка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Таке письмове повідомлення надсилається не пізніш, ніж за п’ятнадцять днів до дня виборів.
3. Кожен громадянин має право ознайомитися зі списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідних дільничної чи окружної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, зокрема, невключення, неправильного включення або виключення зі списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності позначок про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.
4. Громадянин особисто подає скаргу до дільничної або окружної виборчої комісії чи органу ведення Державного реєстру виборців щодо обставин, передбачених частиною третьою цієї статті. Скарга за формою, визначеною статтею 95 цього Закону (без зазначення суб’єкта оскарження), невідкладно розглядається відповідною виборчою комісією або відповідним органом ведення Державного реєстру виборців, а в день голосування в порядку, встановленому цим Законом.
5. Скарга, зазначена у частині четвертій цієї статті, може бути подана не пізніше ніж за одну годину до закінчення голосування.
6. Позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана до суду за місцезнаходженням виборчої дільниці не пізніше, ніж за одну годину до закінчення голосування.
7. У випадку необхідності суд при розгляді скарги може звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців зі запитом щодо уточнення відомостей про виборця.
8. Виборча комісія, яка виявила неправильності у попередніх списках виборців, приймає рішення про звернення з цих підстав до відповідних органів ведення Державного реєстру виборців щодо уточнення відомостей у попередньому списку виборців.
9. Орган ведення Державного реєстру виборців забезпечує розгляд скарг виборців у порядку, встановленому законом, а в день виборів – невідкладно.
10. Про результати розгляду скарг громадян орган ведення Державного реєстру виборців повідомляє відповідні окружну та дільничну виборчі комісії.
{Стаття 32 в редакції Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}
{Статтю 33 виключено на підставі Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}

Стаття 34. Порядок уточнення попереднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці
1. Не пізніш, ніж за шість днів до дня виборів до органу ведення Державного реєстру виборців за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, подають відомості органи, заклади, установи, передбачені частинами другою – сьомою цієї статті.
2. Керівник відповідного районного (міського, районного у місті) органу Міністерства внутрішніх справ України подає відомості про: 1) виборців, які проживали на відповідній території та померли після останнього дня періоду, за який надавалися до органу ведення Державного реєстру виборців передбачені законом відомості (що підтверджено виданим свідоцтвом про смерть);
2) виборців, які після останнього дня періоду, за який надавалися до органу ведення Державного реєстру виборців передбачені законом відомості, змінили прізвище, ім’я, по батькові, дату або місце народження.
4. Командир військової частини (формування), дислокованої в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, подає відомості про:
1) виборців – військовослужбовців строкової служби, які після останнього дня періоду, за який надавалися до органу ведення Державного реєстру виборців передбачені законом відомості, прибули для проходження служби у цій військовій частині (формуванні);
2) інших виборців, які після останнього дня періоду, за який надавалися до органу ведення Державного реєстру виборців передбачені законом відомості, прибули для проживання на території дислокації цієї військової частини (формування);
3) виборців (зокрема, військовослужбовців строкової служби), які після останнього дня періоду, за який надавалися до органу ведення Державного реєстру виборців передбачені законом відомості, вибули з території дислокації цієї військової частини (формування).
(Далі буде)

Міжнародний день інвалідів

ЗАКОН УКРАЇНИ. Про вибори Президента України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers