rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ «Ми мусимо бути більш рішучими і вимогливими...» Руслана – гість Союзу Українок Америки в Українському музеї Нью-Йорка

Це відбулося 6 квітня ц. р. Лідери та активістки Союзу Українок Америки (СУА) оперативно скористалися перебуванням Руслани в столиці світу Нью-Йорку і запросили до своєї господи, якою вважають Український музей, що на 6-й Вулиці Мангеттена.

Очевидно, вам, шановні читачі, відомо з Інтернет-видань, що Руслана – голос Майдану з його перших днів, його безстрашна героїня, прибула в Нью-Йорк на церемонію відкриття «Womenin the World Summit» (Саміту жінок світу) на запрошення відомої американської журналістки, редактора «The Daily Best», автора численних ток-шоу Тіни Браун. На урочистому відкритті 3 квітня у Лінкольн-центрі Руслана виступила перед трьохтисячною аудиторією. Вона сказала, що сьогодні триває війна між грошима та брехнею Путіна і правдою України, закликала США та світ допомогти Україні тим, щоб припинити з ним, з РФ, будь-яку співпрацю. На завершення виконала спеціальну версію нашого державного гімну українською та англійською мовами в симфонічно-роковій обробці та у стилі урочистих мес Баха і гітарної музики Gueen.

 Title 
 

 Марія Шуст – директор Українського музею, Ганя Кріль – відповідальна за мистецькі програми музею, за трибуною Надія Мак-Коннел – президент Фундації «Україна – США». Нью-Йорк, 6 квітня 2014 р.

Впродовж п’яти днів перебування на березі Гудзону Руслана зуміла, окрім участі в cаміті жінок світу, дати інтерв’ю «BBS World News», Financion Times», «New-York Times», взяти участь у ток-шоу Чарлі Роус, зустрілася з політиками Самантою Пауер, Хілларі Клінтон і має дуже щільний графік зустрічей ще на два дні перебування тут.
Руслана перебуває тут під патронатом Фундації «Україна – США» та безпосередньо її президента – відомої громадської діячки Надії Мак-Коннел, яка і представила Руслану аудиторії. Після вітання директора Музею Марії Шуст слово бере голова Союзу Українок Мар’яна Заяць. Вона висловила високій гості велику вдячність за її заслуги перед Україною, захопленість її мужністю, силою волі, благородством, любов’ю до України і наголосила, що вона своєю жертовністю є прикладом для нас усіх. На знак найвищого визнання вручила Руслані Лижичко диплом Почесного члена Союзу Українок Америки.
Руслана щиро подякувала за те, що тут американсько-українські посестри помітили її, як вона сказала, «працю маленького значення». Бо на Майдані і в Україні є люди більш мужні, а найбільш ті, хто поклав своє життя за неї. На її пропозицію хвилиною мовчання присутні віддали їм данину вічної пам’яті.
Відтак, Руслана поділилася своїми планами перебування в Америці, розповіла, чим ми можемо допомогти сьогодні Україні в її найважчий, найдраматичніший час. Якщо не найтрагічніший. Зараз вона тут з метою створення правдивого іміджу України, закликів до американської спільноти через мас-медіа, через особисті зустрічі з окремими впливовими людьми допомагати Україні зараз.
А що ж можуть зробити українці Америки, незалежно від їхнього статусу перебування тут, щоб допомогти зупинити ворога в особі Путіна, який видає себе за месію.
Її пропозиція-прохання: найперше, прийти до американського уряду і сказати: «Досить мовчати! Потрібно вже робити конкретні речі». Ми всі повинні зараз стати дуже рішучими у своїх вимогах. Стати згуртованими, робити все разом, бути у постійному контакті та координації українців материнської Батьківщини та Америки. «Ви тут, – сказала вона, – найкращі іміджмейкери України для поширення правди про неї. Кожен з вас щодня може і повинен використати, бодай, 10 хвилин, щоб передати, перш за все, знайомим американцям правдиву інформацію про Україну. Використовуйте для цього всі свої попередні зв’язки, знайомства чи то зі зірками сцени, чи з політиками. Треба створити потужну соціальну кампанію, яка б об’єднувала місцевих журналістів, митців, зірок, селебріті, видатних людей. З цією метою разом з Тіною Браун ми створили спеціальний сайт www.lightoffreedom.com, про який оголосили в день закриття саміту. Сайт виставлений у Твіттері та Фейсбуці. Головне – діяти негайно, зараз. Бо через місяць-другий ми можемо втратити Україну». (Судячи з подій цього дня, 6 квітня, тобто, захоплення сепаратистами обласних адміністрацій у Донецьку, Харкові та СБУ в Луганську, без перешкод з боку наших правоохоронців, це може статися, не дай Боже, раніше. – Авт.)

Title  

 Голова Союзу Українок Америки Мар’яна Заяць вітає Руслану

 

Я буду тут, в Америці, організовувати акції, ви можете бути не тільки їх глядачами, а й помічниками-організаторами. Ми чекаємо від вас будь-яких ресурсів. Наголошую, що все це – мої доброчинні акції в ім’я позитивного іміджу України, за які не отримую ні копійки. На чотири місяці я скасувала всі свої концерти. Хочу, щоб ви знали мої плани, і надіюся на вашу допомогу.
Наша (України) проблема в тому, – продовжувала Руслана, – що, на жаль, ми не маємо такого лідера, який би сьогодні зумів відповісти Путіну: «Stop, Путін!» Це мала би бути людина, яка б не мала жодної фінансової залежності від Путіна. Я мрію про таку людину. А зараз, скільки б ми з вами не робили, а робити обов’язково треба, без такого лідера ми не матимемо потрібного ефекту. Я чекала такого лідера від багатьох людей. Не дочекалася...
На Майдані не було лідера. Майдан не можна було очолити. До нього можна було лише приєднатися. Політики, які приєдналися, злилися на нас, але вони були одними з нас. Люди на Майдані не чекали, щоб хтось вийшов і сказав щось мудре. Люди самі робили те, що могли, і в тому є сила Майдану. І сила України.
На завершення взятого слова Руслана, у відповідь на вітання господарів на початку зустрічі, зокрема, «Многая літа» для неї, Руслана заспівала гімн України і віддячила всім своїм побажанням «Многая літа».
Відтак, поділилася ще враженнями від подій у Харкові цього дня – неділі, 6 квітня – про які вона знала більше від своїх інформаторів, ніж ми, хто встиг заглянути в Інтернет. Там проти сепаратистів вийшло 30 людей, яких жорстоко побили, зокрема, її друзів. Сказала, як завжди безпосередньо і щиро: «Я не можу розповідати вам жахливі подробиці, бо зараз почну плакати...»

  Title
 

 Руслана й американська журналістка Тіна Браун після виконання гімну України двома мовами на саміті «Жінки світу». Нью-Йорк, Лінкольн-Центр, 3 квітня 2014 р

Часу на питання залишалося зовсім мало, та все ж на кілька встигла відреагувати. Скоріше, з інформацією та побажанням виступила Наталя – молода дівчина з Луганська, яка нещодавно приїхала в Нью-Йорк. У Луганську вона була в дні Майданів та Антимайданів, коли діяли лише тітушки, не було ще на Сході відкритої інтервенції осатанілих «туристів» з Росії, включно зі зброєю, російськими прапорами та завданням Путіна захоплювати адміністративні будівлі. Отож, Наталка розповіла, що люди там, на Сході, зомбовані. Що вони ще тоді, у грудні та січні, просили приїхати до них якщо не лідерів, то інших активістів з київського Майдану, щоб розповідали, за що саме там стоять люди. Ми можемо втратити Схід через те, що там не велася і не ведеться роз’яснювальна робота. Там ще є патріоти, але з ними треба працювати.. (Саме в цей період була на київському Майдані і добре пам’ятаю, як Кличко на вічі пообіцяв поїхати на Схід, а лідер партії «Демальянс» Василь Гацько оголосив навіть письмово про «Похід на Схід» його партії. Нічого так і не відбулося, наскільки мені відомо, – окрім одноразової поїздки Юрія Луценка.– Авт.).
Руслана на це відповіла, що було скрутно, саме вийшов закон від 16 січня, і треба було захищати тоді київський Майдан... А потім вони їздили автомайданом до маєтків високопосадовців і т. д. «Але це не виправдовує нас», – зізналася. Додала, що вже після появи нової влади вона запрошувала делегації з міст Сходу, вони розповідали про свої потреби політикам при владі. «В результаті, – з образою сказала Руслана, – жодного разу жоден журналіст, жодна особа з політиків не це не прореагували. А ще додала, що багато є людей, які знають, як правильно треба зробити. Але це не працює. Бо існує велика загроза життю зараз на Сході і в Криму до референдуму. Вона тричі хотіла їхати в Крим, але найголовніший за посадою захисник України – голова Ради безпеки й оборони Андрій Парубій – сам перелякався і її стримував... Мовляв, «можеш гарантувати, що жертв не буде?»
Щодо людей Сходу, то Руслана вважає, що люди самі мають пробуджуватися. Якщо людина сама не пробуджується, то жодний лідер не допоможе. (Можна подискутувати: один лідер не поможе, але СВОЄЧАСНА, цілеспрямована планова допомога цілих делегацій, контакти тет-а-тет з населенням допоможуть. А Схід і Крим були кинуті на розтерзання регіоналівської та московської пропаганди. І це правда. Скільки разів і чи взагалі були там за чотири роки саме київські партійці з «Батьківщини», «Свободи», «Удару» зі спеціальною ідеологічно-просвітницькою місією?)

Title  

 Диплом Почесного членства СУА, щойно вручений Мар’яною Заяць

 

Разом з Русланою ми можемо лиш пожалкувати і висловити нерозуміння, чому нова влада така неповоротка: чому негайно на противагу Москві не створити свій ідеологічний інформаційний центр. Нема коштів? Було б бажання. Конфісковані золоті батони та скульптури Януковича та Пшонки, близько 40 кг золота Ставицького та десятки мільйонів доларів його готівки – вже є за що. Вікторія Сюмар з Миколою Томенком, іншими журналістами могла б цим зайнятися. Аби лиш уряд доручив це зробити.
А ще Руслана звернула увагу, що всі українські телеканали належать олігархам – Фірташу, Льовочкіну, Пінчуку і т. д. «Ви усвідомлюєте, хто робить вибори в Україні? Ви мусите розуміти, хто стоїть за цим усім».
Відповіла на деякі питання, зокрема, «Часу і Подій».
«За кого голосувати?» Відповіла: «Для нас не має значення, хто нині буде президентом, він має бути лише легальним і українським, а не путінським». Так вона відповіла Чарлі Роуз, а нам повторила: «Лише не будьте пасивними», – додала. Очевидно, що це заклик не ігнорувати вибори, не розпилювати свої голоси на непрохідного кандидата і, навіть наступивши на горло власної пісні любові чи ненависті, вибір зробити. Президент мусить бути обраний 25 травня. Крапка. Це дуже потрібна, політично грамотна для нас усіх порада. Прислухаймося!

  Title
 

 Журнал СУА «Наше життя» Руслані на пам’ять

«А якщо Путін ввійде в Україну ще до виборів? – «А це питання вже до Америки», – миттєво зреагувала. – «Хто взяв обов’язок у 1994 році бути гарантом нашої незалежності? Америка і Британія. Якби вони хотіли, то давно Путіна зупинили б».
– «Наскільки дієвий нині громадський орган Майдану «Коло Довіри?» (Він був створений на Майдані перед формуванням нового уряду. – Авт.). – «Коло» не може більше існувати, бо створювалося як громадська організація без політиків, а від нього вже є два кандидати у президенти – Ольга Богомолець та Дмитро Ярош. Тому я вийшла».
«А Рада Майдану?» – «З Ради вийшла майже одразу, бо там 90 відсотків політиків». (Всім було помітно, що вона створювалася Турчиновим під «Батьківщину» і для «Батьківщини», в інтересах якої і приймалися рішення цією – Авт.) «А те, що громадська платформа Майдану потрібна – це безперечно, – каже Руслана. – Є потужні люди – Брюховецький, Гузар, той же Вакарчук... Їх хочеться об’єднати, але зараз така величезна зовнішня загроза, що не до платформи».
Насамкінець Руслана звернулася з проханням: «Які б не були біди в Україні, завжди посміхайтеся, ні з ким не сваріться. Якщо хтось за горло вас бере і каже, що українці – фашисти, залишіть того бідолашного. Ми маємо бути завжди позитивними і притягувати до себе всіх. Ми не повинні оправдовуватися. Ми знаємо, хто ми є! Слава Україні!»
Ще раз господарі бажали успіху Руслані. На прощання вона отримує сувенір та щирі слова від представниці Криму, квіти та дарунки – каталоги мистецьких виставок від Українського музею з рук директора Марії Шуст, щиру дружню подяку від завідуючої мистецькими програмами Гані Кріль.
Запрошені були раді зустрітися з найпопулярнішим, найавторитетнішим нині народним послом України – Народним амбасадором, сформованим Майданом від початкової позиції співачки та діджея «співаємо і танцюємо» до наступного політичного «Геть Януковича!» і сьогоднішнього: «Діяти рішуче і вимогливо проти Путіна!» За кілька місяців про неї дізнався і полюбив світ у цій її новій якості, і є за що: мудра, безпосередня, вродлива, талановита, креативна, елегантна, працьовита, сильна і велика патріотка. Уже поспіхом, а квапилася вона на чергове інтерв’ю, «Нова газета» запитала: «Якою має бути сильна жінка?» Миттєво відповіла: «Не їсти, не спати і бути українкою».
Нехай щастить тобі, наша україночко! Боже, Україну збережи!

Title  Title

 Руслана отримує сувенір від представниці Криму

 
Title  Title

 Руслана розповідає про ситуацію

  в Україні та як українці Америки можуть допомогти Батьківщині

Title Title 

 Наталя з Луганська просить, щоб активісти з київського Майдану приїздили в її рідне місто з роз’яснювальною місією

 Зустріччю всі задоволені – і гості, і господарі

Фото Степана Слуцького та автора

Чи є поглиблення розколу між Сходом і Заходом в Україні: обговорення у фонді «Ніагара»

Два дні у виборчому штабі кандидата у Президенти Петра Порошенка. Дещо з вражень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers