rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Чи є поглиблення розколу між Сходом і Заходом в Україні: обговорення у фонді «Ніагара»

Фонд «Ніагара» провів обговорення останніх події в Україні у четвер, 28 березня. Чотирма учасниками обговорення стали Генеральний консул України Андрій Праведник, президент Києво-Могилянської фундації Америки Марта Фаріон, Олесь Стрільчук, голова Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс), і Микола Мурський, представник групи «За майбутнє України».

Також на презентації були присутні генеральний консул Ель-Салвадору Patricia Maza-Pittsford (вона є деканом Консульського Корпусу в Чикаго), генеральні консули Британії, Франції, Хорватії, Естонії, Литви та представники різних організацій міста Чикаго.  
Марта Фаріон почала обговорення з окреслення контурів історії конфлікту, зосередивши увагу на складній історії стосунків України з Росією. Пані Марта виховувалась в українській родині і працювала в організації, що підтримує українську освіту протягом десяти років. На її думку, незважаючи на незалежність України, Росія впливала на українців завдяки контролю над освітою та медіа-стратегіями.

 Title 
  

Пані Марта вважає, що стратегія російських ЗМІ полягала у тому, аби зобразити Україну як дві країни у межах однієї – Західну Україну як частину Європи, а Східну Україну як частину Росії. Насправді люди, які належать до різних прошарків, мешкають на території усієї країни.
«Навіть у Східній Україні більшість населення хоче бути вільним, відкритим для світу і мати європейський спосіб життя», – сказала Марта Фаріон.
Генеральний консул Андрій Праведник зосередив своє обговорення на російськомовному та україномовному населенні України. В Україні уряд обслуговує потреби російськомовних меншин через численні російськомовні джерела новин та школи з російською мовою навчання. Тим часом у Росії навпаки – немає жодного україномовного джерела новин і діє тільки одна українська школа.
Андрій Праведник також обговорив поточну ситуацію в Криму. Він вважає, що Росія шукає виправдання, аби почати війну.
«Анексія Криму порушує міжнародні закони, правила, норми і звичаї», –сказав Праведник. «Україна ніколи не визнає анексію Криму».
Олесь Стрільчук, президент Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс), поділився своїм досвідом під час візиту в Україну в 2001 році. З групою молодих українців він взяв участь у параді на честь Дня незалежності України. Пізніше на телебаченні він побачив президента Володимира Путіна, який також відвідав цей парад.
«Я запитав себе: чому запросили нашого найлютішого ворога?» – сказав пан Стрільчук.
Озираючись назад, він зрозумів, що Путін утвердився в Росії ще в 2001 році. Він також вважає, що громадяни Росії не схвалюють, що Путін зосередив свою увагу на територіях за межами країни. Росіяни, швидше, бажають, аби їм допомогли покращити їхні умови проживання, перш ніж розширювати контроль над іншими територіями.

Title  
  

Микола Мурський, який завершив дискусію, є представником Групи «За майбутнє України», відомий як журналіст «Євромайдану». Пан Мурський, який здебільшого працює в Україні, приєднався до дискусії через скайп.
Пан Мурський висловив радість, що американські ЗМІ вже почали висвітлювати події в Україні більш докладно, але наголосив на небезпеці надмірного спрощення. Як і Марта Фаріон, він зупинився на міфі про Схід і Захід України.
«Цей занадто спрощений міф є дуже привабливим», – сказав Микола Мурський. «Але є люди, які розуміють це, та зацікавлені у тому, аби (ускладнювати цю ідею)».
Микола Мурський розповів, що він провів кілька інтерв'ю з мітингувальниками, які розмовляли російською мовою, але були українськими патріотами. Його спілкування з російськомовними українськими активістами є прикладом того, що розкол між проросійськими та проєвропейськими українцями не настільки очевидний.
Однією з тем обговорення став недавній референдум у Криму, який, за даними Бі-Бі-Сі, свідчить про те, що 93% громадян підтримують об’єднання з Росією.
«Це – не серйозно, цей референдум – суцільна маніпуляція. Татари не голосували, українці не голосували, більшість росіян також не голосували. Туди привезли громадян Росії для голосування. Яке може бути голосування, якщо біля кабінок стоїть міліція з Росії з автоматами Калашнікова. Хто посміє проголосувати проти?», – сказала пані Фаріон.
На її думку, значна частина населення не голосувала або в знак протесту проти проведення референдуму, або з особистих причин. У цій ситуації референдум був вкрай нерепрезентативним.
Обговорення завершилося додатковими питаннями, що дозволило аудиторії обговорити пункти, які не були охоплені під час форуму. Загалом, надії на Україну дуже високі. Учасники дискусії погодилися – поки український народ об'єднається і заручиться підтримкою інших країн, вони також будуть активними учасниками цього процесу.
«Якщо ви дозволите Україні йти своїм шляхом, вона виживе, розвинеться і стане однією з провідних країн світу», – сказав Стрільчук.

 

Title Title 
  



Автор: Алексіс О'Коннор, студент Північно-Західного університету, стажується в фонді «Ніагара»
Фото: Фатіх Язар
Переклад: Зоряна Франко, «Час і Події»
Джерело: Фонд «Ніагара» (http://www.niagarafoundation.org/ )


100 днів на Майдані

«Ми мусимо бути більш рішучими і вимогливими...» Руслана – гість Союзу Українок Америки в Українському музеї Нью-Йорка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers