rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Обама провів переговори з королем Абдуллою в Ер-Ріяді

Президент Обама зустрівся у п’ятницю з королем Саудівської Аравії Абдуллою. Важлива тема розмови – відмінності щодо інтересів безпеки на Близькому Сході, повідомляє «Голос Америки».
Крім напружених відносин, спричинених громадянською війною в Сирії, американські офіційні особи кажуть, що розмови стосувалися Ірану, Єгипту неефективних ізраїльсько-палестинських мирних переговорів і зусиль щодо боротьби з насильницьким екстремізмом.
Трирічна громадянська війна в Сирії призвела до релігійно мотивованого напруження на Близькому Сході, і Саудівська Аравія критично оцінює торішнє рішення Сполучених Штатів про відмову від планів озброїти повстанців, які борються проти уряду сирійського президента Башара аль-Асада.
Саудівський уряд також висловив занепокоєння з приводу тимчасового діалогу, який адміністрація Обами розпочала з Іраном, найбільшим суперником королівства у регіоні.
Торік між обома сторонами також виникли відмінності у ставленні до Єгипту. Президент Обама гостро критикував усунення обраного на виборах ісламістського президента Мохаммада Мурсі, тоді як Саудівська Аравія підтримала уряд, що прийшов на заміну усунутому президенту.

 


 

 

Obamacare: фінішна пряма

 Title 
  

 

У Сполучених Штатах закінчився термін обов’язкового придбання страхового медичного полісу. Реформа охорони здоров’я, яку в Америці прозвали Obamacare, передбачає, що до 31 березня більшість незастрахованих громадян має купити поліс. Тож до центрів, де можна отримати необхідну інформацію й оформити страховку, вишиковувались черги, повідомляють euronews.
«Я думаю, що набагато складніше робити це самому. Коли немає правильних інструкцій, і чимало з нас сумніваються у необхідності цієї реформи охорони здоров’я».
«Сподіваюсь, що там не буде жодних змін чи чогось подібного. Адже я народжуватиму вперше і хочу, щоб усе пройшло без проблем», – діляться враженнями відвідувачі центру.
Від початку запуску федеральний сайт, де потрібно обрати варіант полісу, працював нестабільно. Водночас, страхові компанії припиняли обслуговування клієнтів, адже їхні страхові плани не відповідали новим параметрам.
«Знаєте, ви ніколи не матимете другого шансу, щоб справити перше враження. Думаю, що невдалий старт реформи вплинув на громадську думку. Хоча потім вони змінили чимало. Здається, чи не щотижня адміністрація розповідає про запроваджені зміни. Однак я не думаю, що це допомогло змінити громадську думку», – каже аналітик страхового ринку Майкл Таннер.
Нові поліси вже придбали 6 млн. американців. Водночас, президент Обама каже, що ті, хто задоволений своєю попередньою страховкою, можуть просто її продовжити. Однак вже сотні тисяч американців отримали звістку про те, що у зв’язку з реформою вартість їхніх полісів значно зросте.

 

 Title 
  

Президент Обама зустрівся з Папою Франциском у Ватикані

 

Президент Барак Обама відвідав Ватикан, куди він прибув для зустрічі з Папою Франциском. Згідно з повідомленням Білого дому, розмови обох лідерів зосереджувалися на питаннях «спільної відданості» боротьбі з «дедалі більшою нерівністю» у світі, повідомляє «Радіо Свобода».
Інформаційні агентства повідомили, що Обама міг використати свою зустріч з Папою для посилення економічної програми у США. Проте відмінності думок щодо абортів і протизаплідних засобів у рамках запровадженої Обамою програми медичного страхування також були порушені.
Зустріч Обами з Франциском відбулася під час відвідин Обамою Європи. В центрі уваги були розмови про конфлікт між Україною і Росією.
Президента Обаму супроводжували державний секретар Джон Керрі та інші офіційні особи. Обама і його дружина Мішель зустрілися з попереднім Римським архієреєм Бенедиктом у Ватикані, у липні 2009 року.
Перебуваючи в Італії, американський президент матиме розмови також з італійськими лідерами. За всіма ознаками, важливе місце у них займатиме тема загарбання Росією Кримського півострова.

 

Зсув ґрунту у штаті Вашингтон: кількість загиблих зросла

 

Влада США офіційно підтвердила загибель 24 осіб і зникнення безвісти 22-х постраждалих у результаті зсуву ґрунту в штаті Вашингтон, США. Раніше повідомлялося про 30 зниклих безвісти, кількість підтверджених жертв становила 18 осіб, передає агентство Ассошиейтед Прес.
Кілька тіл лишаються неідентифікованими. Близько тридцяти людей і далі вважають зниклими безвісти.
Зсув ґрунту стався в момент, коли від пагорба відколовся 54-метровий сегмент.
Місцевий пожежник Ричард Берк пояснив, як триває пошук жертв: «Робота йде повільно, погода несприятлива. Снігу зараз, на щастя, менше, і трохи потепліло. Але дощ, на жаль, триває, тому ми вимушені постійно відкачувати звідси воду, щоб запустити собак. Собаки зможуть продовжувати шукати людей».
Трагедія сталася у містечку Озо, що на північ від Сіетла, у штаті Вашингтон. Зсув ґрунту знищив близько 30 житлових будинків і тимчасово перекрив річку. Понад два квадратні кілометри лежать у руїнах та багнюці.
200 рятувальників продовжують роботу, але кажуть, що на цьому етапі через довге перебування тіл загиблих під уламками вони здатні діставати лише шматки тіл.

 

  Title
  

США передали українській армії 330
тисяч сухих пайків: галети, цукерки, какао

 

В Україну 29 березня 2014 р. автомобільним транспортом прибула остання партія допомоги від американського уряду для підрозділів Збройних сил України. Загалом, вона становила 25 тис. коробок з американськими сухими пайками MRE, а це близько 330 тис. комплектів, повідомляє прес-служба Міністерства України.
Вантаж передав представник відділу оборонного співробітництва при посольстві США в Україні майор Алексіс Скотт. З боку України гуманітарну допомогу прийняв начальник відділу реалізації міжнародних договорів головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Островський. Як пояснив представник Генерального штабу ЗС України, американські сухі пайки вже найближчим часом будуть розподілені по військових частинах логістичного забезпечення Збройних сил України.

Довідка
Сухі пайки MRE (англ. «Meal, Ready to Eat», «Їжа, готова до вживання») упаковані в пакет з товстого пластика пісочного кольору розмірами 25×15×5 сантиметрів. На ньому вказано номер меню (всього їх двадцять чотири) і назва основної страви.
Загальна калорійність пайка – близько 1200 кілокалорій, вага – від 500 до 750 грамів, залежно від меню. Пайок розрахований на один прийом їжі. Крім основної страви, в пайку є гарячий розчинний напій – чай, кава або какао, а також холодний у вигляді порошкового лимонаду. Першого немає, на десерт – печиво, цукерки, кекси, бісквіти. До складу можуть входити галети і м’який сир.
Для розігріву продуктів в MRE включено спеціальний пакет з безполуменевим хімічним нагрівачем. У нагрівач слід залити невелику кількість води, а потім помістити всередину нього пакет з їжею або напоєм.

 

США виділяє Молдові додаткові 10 млн. дол.
для зміцнення кордонів

 

Вашингтон надасть Молдові додатково 10 млн. доларів для зміцнення безпеки на кордоні.
Про це повідомила помічник державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд, пише Інтерфакс-Україна.
«Ситуація в регіоні складається непросто. Тому ми вирішили додатково до раніше обіцяних засобів надати Молдові 10 млн. доларів для зміцнення безпеки на кордоні. Це вписується в стратегічний діалог, який Молдова розвиває зі США», – сказала Нуланд на прес-конференції в Кишиневі за підсумками одноденного візиту до Молдови.
За її словами, під час переговорів у молдовській столиці обговорювалися як двосторонні відносини, так і ситуація в регіоні в цілому. Нуланд зазначила, що Молдова підтримала резолюцію ООН по Криму, «висловившись на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України».
«Я не випадково перебуваю в Молдові. Ми хочемо підтвердити прихильність територіальній цілісності та суверенітету Молдови, право народу Молдови робити свій вибір на користь прогресу та європейської інтеграції», – сказала Нуланд.
Вона також привітала досягнутий Молдовою прогрес, зокрема, в лібералізації візового режиму, отриманні доступу товарів на європейські ринки.
«Усім цим зможуть користуватися громадяни Молдови, зокрема, Придністровського регіону та Гагаузії», – підкреслила помічник держсекретаря США.
24 березня верховний головнокомандувач силами НАТО в Європі Філіп Брідлов заявив, що зосереджених біля українських кордонів військ Росії вистачить для того, щоб дійти до Придністров’я.
Генерал висловив стурбованість, що зосереджені на кордоні з Україною війська можуть становити загрозу для Придністров’я і Молдови.
Зазначимо, Україна і Молдова домовилися активізувати зусилля, щоб якнайскоріше підписати Договір про режим спільного кордону.

 

США можуть звільнити шпигуна, щоб сприяти
близькосхідним мирним переговорам

 

Офіційні особи, які ознайомлені з близькосхідними мирними переговорами, кажуть, що сторони близькі до досягнення порозуміння щодо продовження переговорів до 2015 року взамін на звільнення Сполученими Штатами ізраїльського шпигуна Джонатана Полларда, повідомляє Голос Америки.
Державний секретар Джон Керрі у вівторок мав зустріч з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Це вже друга їхня зустріч цього тижня. У понеділок Керрі мав також зустріч з головою палестинської делегації на переговори Саїбом Ерекатом.
Офіційні особи кажуть, що адміністрація президента Обами пропонує звільнити шпигуна Джонатана Полларда ще цього року. Взамін на це Ізраїль мав би частково заморозити будівництво єврейських поселень на спірних територіях і звільнити більшу кількість палестинських в’язнів.
Поллард, американець єврейського походження, був цивільним експертом розвідки ВМС США, коли передав тисячі таємних документів своїм ізраїльським керівникам. Його було заарештовано у 1985 році після неуспішної спроби пошуків притулку в посольстві Ізраїлю у Вашингтоні.
Під час судової справи він визнав себе винним у передачі таємних документів, після чого його було засуджено до довічного ув’язнення.
 Президент Обама і його попередники відмовились звільнити Полларда, незважаючи на багаторазові прохання ізраїльських лідерів.

 

Сенат США звинуватив ЦРУ в обмані
суспільства й уряду щодо тортур на допитах

 

Сенат США, провівши розслідування, дійшов висновку, що Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) свідомо вводило уряд і суспільство в оману щодо методів проведення допитів під час президентства Джорджа Буша-молодшого. Як повідомляє газета The Washington Post, в доповіді сенатського комітету з розвідки наголошується, що співробітники ЦРУ навмисно перебільшували значення змов арештантів секретних тюрем. При цьому з’ясувалося, що насправді заарештовані надавали потрібну інформацію ще перед застосуванням тортур.
Автори доповіді не знайшли доказів, що жорстка техніка допитів, яка з’явилася в 2002 році і застосовувалася в секретних в’язницях США, включаючи Гуантанамо і Абу-Грейб, допомогла в боротьбі з тероризмом. У документі наведено факти звернень співробітників управління про дозвіл на жорсткі методи допитів, застосування яких у Сенаті вважають необґрунтованим.
ЦРУ неодноразово повідомляло міністерству юстиції і Конгресу, що завдяки програмі допитів були отримані унікальні розвіддані, які допомогли зірвати змови терористів і врятувати тисячі життів, але насправді це було блефом, повідомив виданню на умовах анонімності американський чиновник, ознайомлений з доповіддю.
У документі описані нові випадки знущань над заарештованими, зокрема, наведена розповідь, коли підозрюваного в тероризмі катували, занурюючи в ємність з крижаною водою. Цей метод, як і інші знущання, ніколи не вносився до списків, схвалених Мін’юстом США, пояснює газета.
У ЦРУ відмовилися коментувати доповідь, пославшись на те, що у відомстві ще не бачили остаточної версії документа. Але в приватних розмовах колишні і чинні співробітники відомства кажуть, що в доповіді є «фактичні помилки і хибні висновки». Обидві сторони – ЦРУ і сенатський комітет – звинуватили одне одного у протизаконному доступі до своїх комп’ютерних систем.
Як зазначає газета, публікація доповіді також може воскресити давнє протистояння між ЦРУ та ФБР. Багато співробітників ФБР були приголомшені тортурами, а ветерани ЦРУ висловили побоювання, що доповідь комітету відображає упереджені оцінки відомства-конкурента.
Нагадаємо, скандал, пов’язаний з тортурами в секретних в’язницях США, спалахнув у 2009 році. Тоді були опубліковані документи про порушення, яких припустилося ЦРУ під час допитів підозрюваних у тероризмі. Як було встановлено, під час допитів співробітники ЦРУ використовували пістолети, електродрилі та погрожували розправою сім’ям підозрюваних.

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers